آریا بانو - ایسنا / معاون اجتماعی پلیس فتا فراجا، چند تهدید بازیهای رایانهای برای کودکان را تشریح کرد.
بازیهای رایانهای آنلاین، امروزه به یکی از مهم ترین سرگرمیهای کودکان و نوجوانان تبدیل شدهاند. این بازیها به قدری جذابیت دارند که اکثر والدین نمیتوانند در مقابل خواسته کودکانشان مقابله کنند و مجبور میشوند به اکراه تلفن همراه یا کامپیوترهای خود را برای مدت طولانی در اختیار فرزاندانشان قرار دهند؛ در حالیکه این بازیها علاوه بر سرگرم کننده بودن میتوانند آسیبهایی نیز به همراه داشته باشند.
در همین راستا، سرهنگ جواد مختاررضایی در گفتوگو با ایسنا، گفت: بازیهای رایانهای نیز مانند هر محیط دیگری در فضای مجازی، می تواند برای کودکان و نوجوانان آسیبزا باشد به همین دلیل والدین باید به رفتار کودکان خود در این فضاها، نظارت کنند.
وی با اشاره به اولین آسیب بازیهای اینترنتی افزود: آشنا شدن با افراد غریبه، از جمله مهم ترین آسیبهایی است که این بازیها میتوانند برای کودکان داشته باشد. اکثر این بازیهای آنلاین، محیطی برای ارتباط برقرار کردن کاربران با یکدیگر دارند یعنی کاربران به راحتی می توانند با سایر بازیکنان چت کنند. در حالیکه بیشتر کاربران این بازیها نوجوانان و کودکان هستند، اما ممکن است افراد بزرگسالی با نیتهای مختلف وارد این بازیها شوند.
معاون اجتماعی پلیس فتا فراجا ادامه داد: در واقع بزرگسالان خود را نوجوان معرفی کرده و با سایر کودکان ارتباط برقرار می کنند. این افراد با ایجاد دوستیهای مجازی، اعتماد کودکان را جلب کرده و ممکن است از آنها تقاضاهای مختلف کنند. مثلا ممکن است از آنها عکس یا اطلاعات شخصی بخواهند سپس آنها را تهدید به افشای این اطلاعات کنند و از این طریق دست به اخاذی بزنند.
مختار رضایی گفت: مدتی پیش پروندهای در پلیس فتا تشکیل شد که در آن کودکی در بازی پابجی، دچار همین مشکل شده بود که این اقدامات باعث خراب شدن روحیه کودک و ایجاد دردسر برای والدین آنها میشود.
وی با اشاره به دومین آسیب این بازیها افزود: دومین آسیب این بازیها برای کودکان، فضای خشنی است که این بازیها دارند که باعث ایجاد حس خشونت بیشتر در کودکان می شود. همچنین این صحنههای خشونت بار برای این سنین از کودکان مناسب نیست و باعث ایجاد گرههای ذهنی می شود. ما پروندهای داشتیم که چند دانش آموز بر اساس صحنههایی که در بازی GTA دیده بودند، به یکی دیگر از دانش آموزان حمله کرده و او را مجروح کردند.
معاون اجتماعی پلیس فتا فراجا به سومین آسیب این بازیها اشاره کرد و ادامه داد: رقابت منفیای که در این بازی ها مثل کالآفدیوتی در بین کودکان و نوجوانان ایجاد می شود نیز از آثار منفی این بازیهاست. این رقابتهای ناسالم باعث ایجاد حس استرس، نگرانی، گوشه گیری و غیره می شود که در بلند مدت میتواند به ارتباط کودک با سایر کودکان و خانواده آسیب زده و حتی تحصیل کودکان را نیز با مشکل مواجه کند.
مختاررضایی گفت: چهارمین آسیب این بازیها، اعتیادی است که در افراد کم سن ایجاد می کند. کودکان و نوجوانان از لحاظ شخصیتی ویژگیهایی دارند که باعث می شود خیلی زود به افراد یا بازیها وابسته شوند به همین دلیل این بازیها که جذابیتهای زیادی نیز دارند؛ باعث ایجاد اعتیاد میشوند که در آینده کودک را دچار کم خوابی، افت تحصیلی، پرخاشگری و غیره می کند.
کلاهبرداریهای مالی در بازیهای اینترنتی
وی با اشاره به اینکه در این بازیها ممکن است کلاهبرداری مالی نیز رخ دهد، افزود: پنجمین آسیب این بازیها، سوءاستفاده مالی است. ما هر روز در پلیس فتا پروندههایی در این باره داریم که افراد ادعای فروش اکانت حرفهای یا امتیاز و سکه بازی را دارند؛ در حالیکه این اتفاق رخ نمیدهد. مثلا پروندهای داشتیم که دختری برای خرید جم پول پرداخت کرده بود اما هم جم را دریافت نکرد و هم هزینهای که پرداخت کرده بود بازنگشت. همچنین تمام اطلاعات بازیاش نیز پاک شد.
معاون اجتماعی پلیس فتا فراجا با اشاره به اینکه هر گونه خرید اینترنتی باید از سایتهای معتبر انجام شود، ادامه داد: علاوه بر این ممکن است لینکهای آلودهای برای فرد ارسال شود که در آن ادعا کردهاند که «برای دریافت جم یا سکه رایگان روی لینک کلیک کنید» که این مسئله نیز میتواند فیشینگ باشد و حساب بانکی افراد را با نصب برنامههای آلوده خالی کند.
خانوادهها مراقب باشند
مختاررضایی با اشاره به اینکه والدین باید مراقب بازیهایی که کودکان انجام می دهند، باشند، گفت: تولیدکنندگان بازیها، رده سنی مناسب هر بازی را روی جلد آن یا در فروشگاههای معتبر نرم افزاری درج میکنند؛ والدین نیز بر همین اساس باید بازیها را برای کودکان خریداری کنند. علاوه بر این برخی سایتها مثل «www.esraa.ir» و «کدومو» توضیحاتی درباره بازیها ارائه می کنند که سطح خشونت بازی را مشخص می کند.
وی به والدین توصیه کرد که بهتر است برای کودکان بازیهای فکری و حرکتی تهیه شود که به رشد ذهنی و سلامتی جسمی کودکان نیز کمک میکند.
بازار ![]()