آریا بانو

آخرين مطالب

سینما در سودای بورس؛ آیا صنعت فیلم‌سازی از فرصت طلایی بازار سرمایه استفاده می‌کند؟ فرهنگی هنری

سینما در سودای بورس؛ آیا صنعت فیلم‌سازی از فرصت طلایی بازار سرمایه استفاده می‌کند؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - دنیای اقتصاد / رشد چشمگیر بورس در یک سال اخیر، نگاه بسیاری از صاحبان صنایع را به این منبع عظیم مالی جلب کرده است. صنعت سینما در کشورمان نیز از این موضوع مستثنی نبوده و همین موجب شده در برهه‌های مختلف دست‌اندرکاران و تهیه‌کنندگان سینما گرد هم بیایند تا راه‌های ورود به این بازار را بررسی کنند. جدیدترین این نشست‌ها به دیدار برخی اعضای «اکت» انجمن کارفرمایی تهیه‌کنندگان با سازمان بورس برمی‌گردد که در آن مقرر شد با ارتباط و همفکری این دو نهاد روش‌های عملیاتی برای تحقق ورود صنعت سینما به بورس بررسی و شناسایی شود. البته چنین تصمیماتی بی‌سابقه نبوده و به پیش از تب تند بورس‌بازی بین مردم بازمی‌گردد.
اسفند ماه سال 96 بود که نخستین سخنان ورود سینما به بازار سرمایه به صورت جدی مطرح شد. در جلسه‌ای که با حضور مسوولان وقت وزارت ارشاد، بنیاد سینمایی فارابی و صندوق اعتباری هنر با سازمان بورس و اوراق بهادار انجام گرفت، پیشنهاد شد صنعت سینما به منظور بهره‌گیری از ظرفیت‌های بازار سرمایه، با راه‌اندازی صندوق‌های جسورانه به بورس متصل شود. دقیقا یک سال بعد رئیس جدید صندوق اعتباری هنر با عنوان کردن پیگیری طرح صندوق جسورانه سرمایه‌گذاری سینما در بورس که در زمان رئیس قبلی مطرح شده بود قول داد که از ابتدای سال 98 این صندوق به عنوان بورس سینما با سرمایه ابتدایی 20 میلیارد تومان راه‌اندازی شود. وی با اشاره به حمایت سازمان سینمایی از این صندوق گفته بود: «زمانی که این صندوق به بورس عرضه شود همه کسانی که در بورس کد دارند و می‌توانند سهام بخرند، می‌توانند واحد‌های این صندوق را بخرند و هرکدام از این واحد‌ها مشخص است که در کدام فیلم سرمایه‌گذاری شده است. سازمان بورس نیز از این صندوق حمایت کرده است.» اما با وجود این قول‌ها نه‌تنها سال 98 بلکه هم‌اکنون که سال 99 نیز یک فصل را پشت‌سر گذاشته اثری از این صندوق به چشم نمی‌خورد؛ تا جایی‌که انجمن کارفرمایی تهیه‌کنندگان در اقدامی مستقل به فکر افتاده برای ورود به بورس رایزنی کند. با این حال آنچه در اغلب نشست‌هایی که تاکنون برگزار شده دیده می‌شود، گفت‌وگوهایی کلی درباره اهمیت پیوستن به بورس و ثمرات آن بوده و آنچه کمتر به آن پرداخته شده، ارائه نقشه راهی عملی و دقیق از آنچه قرار است اتفاق بیفتد است. طبق آنچه از گزارش‌های حاصله از این نشست‌ها برمی‌آید دست‌اندرکاران صنعت سینما تاکنون به ذکر مزایای ورود به این بازار بسنده کرده و با حلواحلوا کردن تنها مشغول شیرین کردن دهان خود هستند، این در حالی است که بیم آن می‌رود آن‌قدر این موضوع به تعویق بیفتد که با سپری شدن دوران طلایی بازار سرمایه و از صرافت افتادن سرمایه‌گذاران برای ورود به بورس، این فرصت تاریخی برای همیشه برای سینمای کشورمان ازدست برود.
راه‌های ورود
پیوند صنعت سینما به بورس از راه‌های مختلفی ممکن است صورت بگیرد که یکی از آنها همان‌طور که پیش از این مسوولان صندوق اعتباری هنر پیشنهاد داده بودند تشکیل نوعی صندوق سرمایه‌گذاری مشترک است که به این صورت عمل می‌کند: پول از سرمایه‌گذارانی که قصد مشارکت دارند، گردآوری و مبالغ مورد نظر در کسب و کارهای نوپای کوچک و متوسط که پتانسیل رشد بالایی دارند سرمایه‌گذاری شود. در واقع این صندوق‌ها، نوعی سبد دارایی را تشکیل می‌دهند. از آنجا که تامین مالی استارت‌آپ‌ها هزینه‌بر است و اشخاص حقیقی قادر به مشارکت حداکثری نیستند، معمولا سرمایه‌گذاران خطرپذیر را اشخاص حقوقی تشکیل می‌دهند. این اشخاص حقوقی شامل شرکت‌ یا صندوق‌هایی هستند که سرمایه خود را از افراد و نهادهای بانکی، بیمه‌ای، بازنشستگی و… تامین کرده‌اند.راه دیگر ورود سینما به بورس از طریق ثبت شرکتی مرتبط با سرمایه‌گذاری سینمایی است که پس از طی مراحل قانونی باید به سهامی عام تبدیل شود. پس از طی این مراحل این شرکت می‌تواند از طریق عرضه اولیه و همچنین پذیره‌نویسی با شرایط مشخص قانونی به جمع‌آوری سرمایه از سهامداران حقیقی و حقوقی بپردازد.
مزایای ورود به بورس
گذشته از ورود سرمایه‌‌های خرد مردم که می‌تواند در مجموع به سرمایه‌ای هنگفت برای تولید آثار عظیم سینمایی تبدیل شود، جذب منابع مالی برای صنعت از طریق بورس مزایای زیادی دارد که در دیگر بازارها کمتر مشاهده می‌شود. وارد شدن به بورس برای شرکت‌هایی که الزامات لازم برای انجام این کار را دارند، مزیت‌های متعددی دارد؛ مزیت‌هایی که در نهایت منجر به افزایش شفافیت، کارآیی و همچنین بهبود عملکرد جاری آنها خواهد شد. بورس اوراق بهادار به‌عنوان بازوی اصلی بازار سرمایه علاوه بر تجهیز، جذب و هدایت منابع مالی و هدایت به سمت فعالیت‌های مولد و اشتغال‌زا، نقش تامین مالی بنگاه‌ها و موسسات اقتصادی را نیز بر عهده دارد. پذیرش شرکت‌های جدید در بورس ضمن اینکه به توسعه بازار سرمایه و ارتقای جایگاه آن در اقتصاد ملی کمک می‌کند، در عین حال فواید متعددی هم برای شرکت‌های پذیرفته‌ شده دارد که از آن جمله می‌توان به استفاده از معافیت‌های مالیاتی، به‌روزرسانی ارزش واقعی شرکت، کسب وجهه، اعتبار و اعتماد عمومی، افزایش اعتبار داخلی و خارجی و تامین مالی، سهولت در استفاده از تسهیلات بانکی و سایر ابزارهای تامین مالی اشاره کرد. از همه اینها گذشته باید پاسخگویی به سرمایه‌گذاران را افزود. بدیهی است وقتی اثری سینمایی با سرمایه سهامداران تهیه ‌شود بخش زیادی از سود و ضرر پروژه متوجه آنها خواهد شد و به دلیل مطالبه‌گری آنها، دست‌اندرکاران ساخت فیلم مجبورند در نهایت پاسخگو باشند و همین احتمالا در درازمدت به رشد اقتصاد سینمای ایران کمک کند؛ البته این خطر نیز وجود دارد که فیلم‌های هنری و غیرتجاری بیش از پیش به حاشیه رانده شوند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/367482/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نماینده مجلس: واردات خودرو باید آزاد شود

تردد خودرو‌های لوکس از ماه آینده، مشروط به پرداخت مالیات است❗️

وزیر صمت: مسئولیت کیفیت خودرو را می‌پذیریم

خودروهای وطنی گران‌تر از خارجی

پلیس: برگ سبز، سند رسمی خودور محسوب می‌شود

کدام «خودروهای خارجی» و با چه قیمت هایی به ایران می رسند؟

نماینده مجلس: دولت ادعا می‌کند 6 درصد از سهام خودروسازان را در اختیار دارد، اما این عدد خیلی بیشتر است

گلایه خودروسازان از آزادسازی واردات خودرو!

احیای برجام قیمت کدام خودروها را نصف می‌کند؟

اگر قصد خرید خودرو دارید، این جدول را ببینید/ کاهش 2 تا 30 میلیون تومانی برخی خودروها

عوارض جدید منع واردات خودرو

جریمه خودروسازان از جیب مردم

مالیات خودرو؛ بستری دیگر برای بروز فساد

کاریکاتور/ ماجرای مالیات جدید در فروش خودروسازان

درآمد 98 هزار میلیاردی دولت از لغو ممنوعیت واردات

مسیر مالیات سبز خودرو

چرا واردات 50‌هزار خودرو در سال آینده لغو شد؟

بازار خودروهای تصادفی داغ شد! / آیا خرید خودروهای تصادفی عاقلانه است؟

توقف واردات به پایان خط رسید؟

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس: وضعیت خرید خودرو به بلیت‌های بخت آزمایی تبدیل شده است

کاهش 40 درصدی تولیدات گروه سایپا در دوره مدیرعامل جدید

اجنه هم در ایران‌خودرو حقوق می‌گیرند!

وعده خروج خودرو از تورم 1401

مدیرعامل سابق ایران‌خودرو به دادسرا احضار شد

چرخش مخالفان واردات خودرو

طرح بورسی برای قیمت خودرو

نرخ مالیات خودروهای لوکس مشخص شد

عضو هیات رییسه مجلس: خودروسازان به جای ایربگ پلاستیک گذاشتند!

تدارک بازیگر جدید واردات خودرو

مخالفت مجلس با واردات 50 هزار دستگاه خودرو سواری به کشور/ موضوع به کمیسیون تلفیق ارجاع شد

مالیات خودروهای لوکس منتفی شد؟

دستور رئیسی برای کیفی و کمی سازی تولید خودرو / تولید خودرو در سال 1401 حداقل 50 % افزایش یابد️

سه مسیر ورود خودروهای خارجی

مجوز مجلس به دولت برای واردات خودرو

پورشه هم از روسیه رفت

از سایپا عزل می‌شوند، به ایران خودرو می‌روند!

مالیات خودروهای لوکس تعیین شد/ برگ سبز خودرو، سند مالکیت است

سقوط آزاد «فروش خودرو» در بهمن

نظر مجمع تشخیص درباره مصوبه واردات خودرو مثبت شده/ سال آینده ساماندهی خودرو بهتر می‌شود

تعرفه واردات خودرو برای سال آینده 40 تا 75 درصد است

ورود خودرو به منطقه «تردید»

تعرفه واردات خودرو برای سال آینده 40 تا 75 درصد خواهد بود

خوش بینی به «خودرو» در 1401

بازار خودرو در یخبندان معاملاتی

طرح مجلس برای اصلاح قانون بیمه شخص ثالث خودروهای لوکس

سرنوشت قیمت خودرو در 4 سناریو

وزیر صنعت: ١5 درصد قیمت تمام شده خودرو سال آینده از محل افزایش تولید کاهش خواهد یافت

مزیت ثانویه واردات خودرو

سازوکار واردات خودرو در 1401

شرایط واردات خودرو تعیین شد