آریا بانو

آخرين مطالب

بخشش یا مواخذه؟ روانشناسي

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
بخشش یا مواخذه؟
٣٤٠
٠
خراسان / عکس‌العمل «نیلوفر» در برابر اشتباه شوهرش «محسن» در سکانس اول بهتر بود یا در سکانس دوم؟!
ما آدم‌ها بدون عیب و نقص نیستیم و زندگی هرکدام از ما پر است از اشتباهات ریز و درشت عمدی یا غیر عمدی‌مان. اطرافیان ما، همسرمان، اعضای خانواده و دوستان ما هم درست مثل خود ما انسان هستند و مرتکب اشتباه می‌شوند اما عکس‌العمل ما آدم‌ها در برابر اشتباهات دیگران، بسیار متفاوت است. واکنشی که اگر اصولی باشد، می‌تواند از تکرار آن جلوگیری کند و در حالت دیگر، فقط باعث بیشتر شدن مشکل خواهد شد. بیایید این دو سکانس از زندگی یک زوج را با هم مرور کنیم تا بیشتر متوجه ماجرا شوید.
سکانس اول
خوب کردم ظرف را شکستم!
محسن تازه از راه رسیده و روز کاری سختی را پشت سر گذاشته بود. آن‌قدر گیج بود که وقتی داشت می‌رفت به سمت جالباسی، پایش خورد به میز دکوری کوچک و ظرف کریستال تزیینی افتاد روی زمین و خرد و خاکشیر شد! رنگ از صورتش پرید و با خودش گفت: «الان است که نیلوفر از راه برسد و دمار از روزگارم درآورد!» که البته در همان لحظه نیلوفر درست مثل شیر زخم خورده ظاهر شد و شروع کرد به جیغ و داد کردن بدون لحظه‌ای وقفه و استراحت! محسن که دستپاچه شده بود، گفت: «ببخشید عزیزم، عمدا این کار رو نکردم! اصلا نفهمیدم چی شد که یک دفعه این جوری شد!» اما نیلوفر بی خیال نشد.
نیلوفر: «هیچ معلوم هست که حواست کجاست؟ چرا جلوی پات رو نگاه نمی‌کنی؟ می‌دونی این ظرف چقدر قیمت داشت؟ مگه من جهازم رو از سر راه آوردم که تو بزنی این‌قدر راحت داغون کنی وسایلم رو؟»
محسن: عزیزم من که گفتم ببخشید خب عمدا که این کار رو نکردم!
نیلوفر: تا کی می‌خوای این قدر دست و پا چلفتی باشی؟ همین یک ماه پیش بود که زدی یکی از لیوان‌های بلور رو هم شکستی!
محسن: حالا مگه چی شده؟! چه خبره؟ یه ظرف شکسته دیگه! اصلا خوب کردم که شکستم!
و نیلوفر شروع کرد به فریاد کشیدن و محسن هم ترجیح داد از خانه بیرون برود تا کمتر از صدای گوشخراش نیلوفر آزار ببیند!
سکانس دوم
فقط تو ناراحت نباش!
محسن تازه از راه رسیده بود. روز کاری سختی را پشت سر گذاشته بود. آن‌قدر گیج بود که وقتی داشت می‌رفت به سمت جالباسی، پایش خورد به میز دکوری کوچک و ظرف کریستال تزیینی افتاد روی زمین و خرد و خاکشیر شد! با خودش گفت: «حتما نیلوفر از دیدن این صحنه غصه‌دار می‌شود». نیلوفر از راه رسید و دید که ظرف گران‌قیمت جهیزیه‌اش شکسته، صورتش قرمز شد و خشم و اندوه همه وجودش را فرا گرفت. محسن دستپاچه گفت: «ببخشید عزیزم... شرمنده!» نیلوفر چیزی نگفت. دلش می‌خواست یک جیغ سر محسن بکشد و همه ناراحتی‌اش را سر او خالی کند اما ندایی در درونش به او می‌گفت: «واقعا ارزشش رو داره که به خاطر یه ظرف، شروع کنم به شماتت کردن شوهرم که همین الان خسته از کار به خونه رسیده؟ خب اون که عمدا این کار رو نکرده! دست خودش نبوده و الان هم شرمنده است. ارزشش رو نداره که بخوام به خاطر یه تیکه ظرف، عشق و صفا و صمیمیت رو توی خونه از بین ببرم. ارزش علاقه بین ما بیشتر از یه ظرف هست...» به زحمت دهانش را باز کرد و گفت: « عیب نداره... فدای سرت!» محسن که شرمنده شده بود، گفت: «قول میدم در اولین فرصت، یکی شبیه همین رو برات پیدا کنم و بخرم، فقط تو ناراحت نباش!» نیلوفر به روی محسن خندید و شروع کرد به جمع کردن تکه‌های ظرف.
نظر کارشناس
هنر بخشیدن به موقع را یاد بگیریم
افراد خوشبخت، همان افرادی هستند که هنر «گذشت کردن» و «بخشیدن» به موقع و به جا را بلد هستند. اگر از آن دسته افرادی هستید که برای هر اشتباه کوچکی سریع انگشت اتهام را به سمت همسرتان می گیرید و او را به باد انتقاد و مواخذه می‌گیرید، باید بدانید که این رفتارها به مرور زمان باعث می‌شوند طرف مقابل انگیزه‌اش را برای تغییر و بهبود اخلاق و شخصیت از دست بدهد، در صورتی که گذشت و برخورد آرام و منطقی به جای برخورد هیجانی و شتاب زده، به رابطه و زندگی گرما می‌بخشد و افراد را برای تغییر و بهبود با انگیزه می‌کند. کافی است وقتی از مسئله‌ای ناراحت یا خشمگین می‌شوید، قبل از هر عکس العملی با خودتان بیندیشید که چطور می‌توان با یک برخورد آرام و منطقی موضوع را خاتمه داد و آیا مسئله پیش آمده ارزش برخورد هیجانی و تهاجمی را دارد یا خیر؟
شکایت زبانی بهتر از کینه به دل گرفتن است!
البته برخی افراد شاید هیچ‌گاه به صورت زبانی گله و اعتراض نکنند و راهکار خطرناک‌تری را به کار بگیرند یعنی آن‌ها به شدت کینه به دل می‌گیرند و مدام خاطرات منفی و رنجش‌ها را در ذهن خود مرور می‌کنند و به این شکل دیر یا زود دچار حس نفرت به همسر می شوند. وقتی شما از همسرتان کینه به دل دارید، همسری که با او زیر یک سقف زندگی می‌کنید، ذهن شما مدام انرژی‌اش را صرف فکر کردن به ظلمی می‌کند که او به شما کرده است و در نتیجه کم‌کم تمام فکر و احساس و رفتار شما حول خاطره رنجش و کینه‌ای که از او به دل دارید، می‌چرخد. این‌گونه شما به مرور زمان دچار کمبود انرژی روانی و ضعف اعصاب می‌شوید و دیگر نمی‌توانید از زندگی لذت ببرید و پیشرفت زیادی در جنبه‌های مختلف زندگی‌تان داشته باشید. بنابراین با گفت‌و‌گو در فضای آرام یا حتی نوشتن نامه، احساسات منفی که شما را رنج می‌دهند با همسرتان در میان بگذارید تا به این شکل، کمی از نظر روانی تخلیه شوید.
همسرتان را وارد فاز همدلی کنید
سعی کنید وقتی با همسرتان راجع به مسئله‌ای که برای شما ناراحت کننده بوده صحبت می‌کنید، لحن تهاجمی نداشته باشید چون در این صورت همسر شما وارد فاز دفاعی می‌شود و گفت‌و‌گو نتیجه چندانی نخواهد داشت. سعی کنید بیشتر راجع به احساساتی که در اثر آن واقعه تجربه کرده‌اید، صحبت کنید تا همسر شما وارد فاز همدلی شود. مثلا نگویید: «تو نباید به من اون حرف رو می‌گفتی، حرفت خیلی بد بود»، بگویید:«من از حرفی که اون روز زدی غمگین شدم چون احساس کردم علاقه تو به من کم شده.»
نویسنده : زهرا وافر | کارشناس‌ارشد روان شناسی بالینی

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/189286/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراقب این اشتباهات در اوایل کار جدیدتان باشید

دلیل ایجاد افسردگی زمستانی را بشناسید

اگر کسی روی اعصابمان راه رفت، چه کنیم؟

استرس چگونه ما را بیمار می‌کند؟

خبر بد قدرت تفکر منطقی را از انسان می‌گیرد

هفت ویژگی‌ افرادی که ذهن قوی دارند

روان‌پریش‌ کیست؟!

اهداف‌تان را با این افراد در میان نگذارید

اضطراب اولین و مهم ترین نشانه بروز آلزایمر

دوزبانه بودن به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک می‌کند

استرس، زودتر از آنچه فکر کنید پیرتان میکند!

صداهای مخرب مغز چه هستند؟

با تقاضای دورکاری موافقت می‌کنید یا خیر؟

سرد بودن بینی نشانه استرس است

چگونه شغلی متناسب با شخصیت خود پیدا کنیم؟

چگونه با ترس‌هایمان مبارزه کنیم؟

سه راهکار برای آن‌که بفهمیم طرف مقابل دروغ می‌گوید

افراد الهام بخشی که باعث می‌شوند تسلیم نشوید

با این روش های استثنایی حافظه خود را تقویت کنید

چرا عکس خودمان را دوست نداریم؟!

8 علامت دور از ذهن ابتلا به افسردگی را بشناسید

اگر پول اضافی به دست آوردید، با آن چه کنید؟

هنردرمانی، استفاده از مصالح هنری برای ابراز و بازتاب شخص است

«هیجان خوب» و «هیجان بد» چیست؟

افسردگی بعد از زایمان و تاثیر آن بر نوزاد

تاثیر داروهای مُسکن بر رفتارهای احساسی زنان و مردان

نقش خانواده در سلامت روان

درمان وسواس با روش های طبیعی

روشی حیرت‌انگیز در درمان افسردگی

کنترل خشم و عصبانیت با 10 ترفند

چگونه ارتباط ذهن، بدن و روح را در زمستان تقویت کنیم؟

قرص‌های ضد افسردگی نتیجه‌بخش است؟

یوگا و رهایی از اضطراب مادربودن

حقایق عجیب زنانه!

درمان وسواس و افسردگی با چند راهکار کم‌خرج

با این ترفند ساده از اعتیاد به تلفن همراه خلاص شوید

غلبه بر ترس و راه اندازی کسب و کار جدید

5 نشانه‌ ظاهری اضطراب بیمارگونه

رژیم غذایی برای مقابله با افسردگی

فرار دختران از خانه، دلایل و راه های پیشگیری

اکراه مردان در پذیرش مشکلات سلامت روان

بی‌ادب ها هرگز موفق نمی‌شوند!

راهکارهایی برای کنترل عصبانیت

چگونه با رازهای‌مان خوشحال باشیم؟

چرا دختران بیشتر از پسران در معرض افسردگی قرار دارند؟

نقش استرس در بروز دردهای قلبی!

اعتیاد به کار؛ بلایی که عمرمان را می‌گیرد

با بیماران چگونه برخورد کنیم؟

فواید خنده و گریه

چرا مجردها منزوی می‌شوند؟