آریا بانو

آخرين مطالب

معرفی کتاب/ «شهر» درباره نظریه‌های شهری مقالات

معرفی کتاب/ «شهر» درباره نظریه‌های شهری
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایرنا /کتاب «شهر» نوشته «فیل هوبارد» به نظریه‌های شهری اختصاص دارد و مفهوم شهر را در سنت‌های تفکر جغرافیایی و اجتماعی مورد بررسی قرار می‌دهد.
فرانسه را به پاریس می‌شناسیم، مصر را به قاهره و جمهوری چک را به پراگ. بخشی از این مساله طبیعی است، چون به‌هرحال در هر کشور یک یا چند شهر به نمادهای آن سرزمین تبدیل می‌شوند و بخش مهمی از هویت کشورها را تشکیل می دهند. البته شهرها از جنبه های مختلف در زندگی انسان ها مهم و تاثیرگذار هستند به همین دلیل هم تحقیقات گسترده ای در خصوص شهرها انجام شده و در حال انجام است و در قالب کتاب روانه بازار می شود. یکی از این کتاب ها نوشته فیل فوبارد با عنوان «شهر» است.
معرفی کتاب
کتاب شهر نوشته فیل فوبارد در 388 صفحه با ترجمه افشین خاکباز توسط انتشارات علمی و فرهنگی در 1399 خورشیدی منتشر و روانه بازار شده است؛ کتابی که 6 فصل و یک کتابنامه دارد.
فیل هوبارد در «مقدمه» می نویسد، کتاب حاضر برخلاف عنوانش کتابی درباره شهرها نیست، بلکه کتابی درباره نظریه شهری است و شیوه هایی را بررسی می کند که جامعه شناسان، برنامه ریزان، معماران، اقتصاددانان، شهرشناسان و به ویژه جغرافی دانان برای درک معنای شرایط شهر به کار برده اند. بدین ترتیب این کتاب در اصل می خواهد مفهوم شهر را در سنت های تفکر جغرافیایی و اجتماعی قرار دهد و مبنایی برای درک کاربردها و معانی متفاوت آن فراهم کند.
هوبارد فصل نخست کتاب خود را به عنوان «نظریه شهری، مدرن و پسامدرن» اختصاص داده است. نویسنده در این فصل به مباحثی همچون «مدرنیته و شهرسازی/ آسیب شناسی های شهر و کلان شهر غیر انسانی/ رقابت برای فضا بوم شناسی و آمایش زمین های شهر/ مارکسیست؛ مداخله رادیکال/ پساساختارگرایی، پسامدرنیستم و نظریه های دیگر/ نتیجه» پرداخته است. هوبارد در این مباحث به 2 سده تفکر درباره شهر یعنی سده های نوزدهم و بیستم میلادی اشاره می کند و برخی از مهمترین و محبوب ترین نظریه های شهری را مورد بررسی قرار می دهد و به این پرسش ها که شهرها چه می کنند، چگونه کار می کنند و چرا وجود دارند، پاسخ می دهد.(1)
نویسنده فصل دوم کتاب را با عنوان «شهر بازنمایی شده» نامگذاری می‌کند. وی در این فصل به بررسی مباحثی همچون «اسطوره ها و تصورات شهری/ تفسیر شهر/ نوشتن شهر/ بازنویسی شهر/ نتیجه» می پردازد. وی معتقد است که جغرافی دانان به طور سنتی از بررسی بازنمایی های شهری شانه خالی و ترجیح داده اند به تشریح و توضیح شکل گیری چشم اندازهای واقعی شهری بپردازند. در واکنشی به این گرایش، چرخش بازنمایانه تاثیرات مهمی داشته و مسایل فرهنگ، قدرت و بازنمایی را وارد حوزه جغرافیای شهری کرده است و با توجه به این چرخش بازنمایانه، تاکید بر تاثیرات متفاوت آن اهمیت زیادی دارد. (2)
فصل سوم از کتاب حاضر به مبحث «شهر روزمره» اختصاص پیدا کرده است که نویسنده در آن به بررسی مطالبی همچون «نگاه از بالا و پایین به شهر/ رخدادهای آینده، فضاهای تجسم یافته و زندگی های روزمره/ فراتر از بازنمایی؟ جنبه های مادی شهرها/ نتیجه» می پردازد. هوبارد در این فصل می آورد که زندگی شهری هرقدر هم که به دقت برنامه ریزی شده باشد، معمولا ما را غافلگیر می کند و همواره مجبوریم در مواجهه با رخدادهای غیرمنتظره به همان ترتیبی که در برابر چشمان ما گشوده می شوند، واکنش نشان دهیم و خود را با آنها تطبیق دهیم. این چیزی است که به ویژه در جنبه های روزمره تر و پیش پا افتاده تر زندگی شهری نمایان است. (3)
فیل هوبارد، فصل چهارم از کتاب خود را با عنوان «شهر دورگه» نامگذاری کرده است؛ فصلی که در آن مباحثی همچون «نظریه پردازی درباره زیرساخت های شهری/ جان بخشیدن به فناوری شهری/ طبیعت و شهرهای پسا انسانی/ نتیجه» اشاره دارد. نویسنده در این بخش برخی از جنبه های مادی چندگانه شهرها را مورد بررسی قرار می دهد؛ اینکه چگونه نظریه پردازان شهری سعی کرده اند، معنای علم و فناوری را به عنوان عناصری که چشم انداز شهری را می سازند، درک کنند. (4)
«شهر نامعین» عنوان فصل پنجم از کتاب حاضر است. هوبارد در این فصل مباحثی همچون «حرکت مستمر؛ شهرهای فرامتحرک/ شهرهای جهان/ بازیابی شهر به عنوان محصولی جهانی/ به سوی بالا و جلو؟ تجدید مقیاس شهر/ نتیجه» را مورد بررسی قرار می دهد. نویسنده در این فصل با بررسی مفاهیم قابلیت اتصال و تحرک چنین نتیجه می گیرد که مطالعاتی که درباره شهرهای جهانی انجام گرفته اند و اینکه چگونه می توان نظریه را به گونه ای تنظیم کرد که به درک بهتر فضاهای شهری منتهی شود، مباحثی ارایه می دهد.
نویسنده در فصل ششم با عنوان «شهر خلاق» مباحثی همچون «جمعیت داخلی؛ طبقات و شهر خلاق/ خلاقیت در کجا پنهان می شود؛ توضیح خلاقیت روزمره/ دیدارهای تصادفی؛ ایجاد شبکه های خلاقیت/ مسیر پرواز به سوی یکدیگر؛ جای گرفتن در مدارهای خلاقیت/ نتیجه» را بررسی می کند. هوبارد در این فصل می نویسد که هدف من از بررسی خلاقیت شهری، تقدیس خلاقیت نیست و نمی گویم که این تنها راه برای تقویت سرزندگی و طراوت اقتصادی شهر است. برعکس، شاید دلایل محکمی حکایت از این داشته باشند که صنایع خلاق، شکل بلندمدت و ماندگاری از رشد شهری را ایجاد نمی کنند. (5)
منابع
1- هوبارد، فیل. شهر، ترجمه: افشین خاکباز، تهران: انتشارات علمی و فرهنگی، 1399، ص 110
2- همان، صص 166، 167
3- همان، ص 170
4- همان، ص 217
5- همان، ص 329

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/526513/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اختلال حافظه تکرار پنداری

تکنیک ای اف تی چیست و مراحل آن کدامند؟

سندرم استکهلم چیست و چگونه درمان می شود؟

توهم کوتارد چیست و علائم و درمان آن چه چیزی است؟

علائم و روش های درمان سندروم استندال یا سندرم فلورانس

ضد افسردگی های سه حلقه ای

توهم کاپگراس چیست؟

سایکومتریست چگونه کار می کند؟

رفتار تکانشی چیست و چگونه درمان می شود؟

فروپاشی عصبی چیست و چه علائمی دارد؟

اختلال دیس تایمی یا افسرده خویی چیست ؟ علل ، علائم و درمان آن

با بیمار در حال مرگ چگونه باید رفتار کرد؟

درباره اتانازی چه می دانید؟

آزار و اذیت خیابانی چیست و چگونه با آن رفتار کنیم؟

توهم فرگولی چیست؟ علل و درمان آن

فردگرایی چیست و شیوع فردگرایی در میان افراد جامعه

افسردگی غیر معمول یا آتیپیک

سندروم بیت المقدس چیست؟

آشنایی با خصوصیات زنانی که تیپ شخصیت مردانه دارند

آدم های پرتوقع چه ویژگیهایی دارند و چگونه باید با آن‌ها رفتار کرد؟

اختلال افسردگی اساسی چیست؟ دلایل و درمان آن

بیماری وسواس فکری OCD

بی اشتهایی عصبی چیست و چگونه درمان می شود؟

چگونه به شخصی بگویید که بوی بد دهان یا بدن دارند

آگورافوبیا یا ترس از فضای باز چیست؟ علل و درمان

بی‌گوشی‌هراسی (نوموفوبیا)

راههای غلبه بر افسردگی

ادیتیوولتافوبیا چیست و چگونه درمان می شود؟

افراد آب زیر کاه چه کسانی هستند؟

کربوفوبیا چیست؟ علت و درمان آن

نئوفوبیای غذایی چیست و چگونه درمان می شود؟

تراپیست کیست؟ معرفی انواع تراپی

اختلالات خلقی چیست؟ انواع اختلالات خلقی

نشخوار ذهنی چیست؟ درمان نشخوار ذهنی

ویژگی افراد درون گرا چیست؟ راههای درمان درون گرایی

آر تی ام اس (rTMS) یا تحریک مغناطیسی مغز چیست؟

مثلث کارپمن چیست؟ خروج از مثلث کارپمن

هیپنوتراپی چیست؟ موارد استفاده از هیپنوتراپی

کلمات و عبارات نشان دهنده افسردگی

روش صحیح قطع داروهای افسردگی

رشد فردی چیست؟ تاثیرات رشد فردی

قانون لاگوم چیست و چگونه سوئد را به شادترین مردم تبدیل کرده است؟

نقشه مغزی چیست؟ نحوه تهیه نقشه مغزی

آموزش انجام تمرین های مدیتیشن + نکاتی برای تازه کارها

دلایل، مزایا و معایب تغییر شغل

افسردگی در محیط کار و راههای رهایی از آن

تفاوت استرس و اضطراب و راههای درمان آنها

خسته شدن از زندگی به چه معناست و چه تاثیری دارد؟

مزایا و معایب ادامه تحصیل در سن بالا

چاکرا و خواص آن + معرفی هفت چاکرا