آریا بانو

آخرين مطالب

کرونا و تغییر فصل کودک آزاری در مازندران اجتماعي

کرونا و تغییر فصل کودک آزاری در مازندران
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ساری - کاهش نسبتا زیاد آمار کودک آزاری در مازندران طی سال جاری که مهم‌ترین تفاوت آن با سال‌های گذشته تنها در شیوع کرونا دیده می‌شود ، با تحلیل دوگانه و متضاد از نقش این ویروس در نرم شدن رفتار جامعه با کودکان همراه شده است.

به گزارش ایرنا ، کودک آزاری به عنوان یک پدیده ناهنجار اجتماعی طی یک دهه گذشته در مازندران نیز همانند سایر نقاط کشور رو به فزونی بود با این تفاوت که عمدتا در شکل و شمایل جدید بروز می یافت که برای جامعه کمتر شناخته بود و مهم تر از آن این که گستره و پایگاه اجتماعی آزار دهنده و آزار بیننده هم از طبقه فرودستان به فرادستان تغییر یافت تا با حسیاست بیشتر دیده شود.
آنچه که بیش از همه پدیده کودک آزاری در استانی برخوردار همچون مازندران را پررنگ تر کرده و آن را به یک دغدغه اجتماعی جدی تبدیل می کند این است که تا پیش از این تصور می شد که توسعه اقتصادی همراه با افزایش رفاه یکی از بزرگ ترین موانع وقوع کودک آزاری است که دارای فرمولی پیچیده می باشد ، اما در سال های اخیر بروز انواع جدید از کودک آزاری ها از جمله " غفلت " که به اعتقادات کارشناسان ریشه در برخورداری اقتصادی و رفاه دارد ، این پدیده را حداقل در استان مازندران وارد مرحله ای جدید و حاد کرد به گونه ای که در نیمه نخست سال گذشته نیمی از وقایع کودک آزاری ثبت شده در بهزیستی با کد کودک آزاری غفلت دسته بندی شده بود.
توجه نکردن به نیازهای اولیه و حقـوق اساسـی کـودک ماننـد تغذیـه ، بهداشـت ، داشـتن سرپناه ، پوشش کافی ، امنیت ، محبت و آموزش از نمونه های بارز کودک آزاری غفلت است. علاوه بر این بی توجهی به نیازهای عاطفی کودک، طردکردن کودک، اعمال خشونت خانوادگی در حضور کودک، تشویق نکردن کودک، خوردن الکل و استفاده از مواد مخدر توسط والدین در حضور کودک از دیگر انواع کودک آزاری غفلت است که کودک را از نظر عاطفی مورد آسیب قرار می دهد.
با این که چنین نمونه هایی از کودک آزادی به مدت چند سال پیاپی در مازندران روند افزایشی داشت ، اما آمار 6 ماهه نخست امسال حاکی از کاهش 12 درصدی وقوع این آسیب اجتماعی است . طبق گزارش بهزیستی مازندران در 6 ماهه نخست امسال 468 مورد کودک آزاری در چهار طرح اورژانس اجتماعی استان گزارش و شناسایی شد در حالی که این عدد در 6 ماهه نخست سال گذشته 533 مورد بود.
البته این کاهش موارد شناسایی کودک آزاری توسط اورژانس اجتماعی مازندران ریشه در کاهش آمار گزارش کودک آزاری ندارد ، زیرا 6 ماهه نخست امسال 44 هزار و 459 مورد تماس با مراکز اورزانس اجتماعی استان برقرار شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش 67 درصدی داشت. یعنی حتی با وجود اینکه تعداد گزارش آسیب های اجتماعی به این میزان افزایش یافته است ، اما گزارشات کودک آزاری روند کاهشی داشت.
آمارهای کاهشی شناسایی موارد کودک آزاری استان در حالی است که مازندران سال 99 را با ویروس کرونا آغاز کرد ، ویروسی که تمامی ابعاد اقتصادی ، اجتماعی ، آموزشی و فرهنگی استان را تحت تاثیر قرار داد و گویا حتی به حوزه آسیب های اجتماعی نیز وارد شد و اکنون نیز بر تمامی زندگی مردم این استان سایه افکنده است. 
اما سئوال اینجاست که آیا همزمانی آمار کاهشی کودک آزاری در استان با ویروس کرونا اتفاقی است یا اینکه ویروس کرونا با تمام ابعاد منفی خود توانسته اثر مثبت در کنترل کودک آزاری داشته باشد؟
کرونا و انواع کودک آزاری
بر اساس الگوهای اجتماعی و علمی، کودک آزاری به پنج نوع کودک آزاری جسمی ، جنسی ، روانی ، غفلت و ترکیبی تقسیم می شود. البته در نگاه عامه مردم وقتی صحبت از کودک آزاری به میان می آید به سرعت ذهن ها به سمت کودک آزاری جنسی سوق می یابد در حالی که کودک آزاری جسمی و غفلت در سال های اخیر چه در مازندران و چه در کل کشور رتبه اول را داشته است. البته به اعتقاد کارشناسان و روانشناسان ریشه بسیاری از کودک آزاری های جنسی نیز در کودک آزاری جسمی و غفلت نهفته است که متاسفانه خود این مساله مورد غفلت قرار می گیرد.
برای مثال سال گذشته در استان مازندران تنها حدود هشت درصد کل موارد کودک آزاری شناسایی شده مربوط به آسیب های جنسی و حدود 80 درصد مربوط به کودک آزاری غفلت و جسمی بود. علاوه بر این مازندران در 6 ماهه نخست سال گذشته رشد 30 درصدی کودک آزاری غفلت را تجربه کرده بود.
بررسی ایرنا نشان می دهد که با وجود افزایش 30 درصدی کودک آزاری غفلت در سال گذشته ، آمارهای جدید حکایت از کاهش 63 درصدی این نوع کودک آزاری در نیمه نخست سال جاری دارد. طبق آمار بهزیستی در 6 ماهه نخست سال گذشته 203 مورد کودک آزاری غفلت به مراکز اورژانس گزارش شد که این آمار امسال به 74 مورد رسیده است.
این در حالی است مازندران در باقی زمینه های کودک آزاری با تغییر نامحسوس تفاوتی با سال های قبل ندارد. پس آنچه مشخص شده نوع غفلت کودک آزاری در مازندران در سال جاری با تحولات قابل لمسی مواجه شد. 
مدیرکل بهزیستی مازندران همزمانی کاهش کودک آزای غفلت با شیوع ویروس کرونا را مرتبط دانست و به خبرنگار ایرنا گفت : به اعتقاد کارشناسان بهزیستی،شیوع ویروس کرونا بر کاهش غفلت والدین از فرزندانشان تاثیر مستقیم و فراوانی داشت. 
فرزادگوهردهی افزود : شایع ترین نوع کودک آزاری در مازندران غفلت است که با توجه به توسعه سطح اجتماعی و برخورداری اقتصادی در سال های اخیر عمیق تر نیز شده است. ورود تجهیزات ، امکانات و سرگرمی برای کودکان در کنار گسترده شدن نیازهای خانوارها سبب شد تا اعضای بزرگ خانواده مازندرانی فرزندان را از کانون توجه دور کرده و باعث آسیب جدی به نوجوانان و کودکان شوند.
وی شیوع ویروس کرونا را فصل جدیدی برای بازگشت خانواده در کنار یکدیگر توصیف کرد و ادامه داد : شیوع کرونا که تا حد زیادی خانه نشینی ، قرنطینه خانگی و همچنین صرف زمان بیشتر والدین و فرزندان در محیط خانه را اجباری کرد باعث شد تا نه تنها توجه پدران و مادران به فرزندانشان بیشتر جلب شود، بلکه فرزندان نیز به آغوش گرم والدین بازگردند. 
مدیرکل بهزیستی مازندران گفت: پیوند خانواده مازندرانی به دلایل مختلف از جمله سرگرمی های جذاب مدرن، فرهنگ وارداتی ناشی از ورود مسافر و گردشگر و همچنین دستیابی به منابع مالی در یک دهه اخیر دستخوش آسیب های بسیاری شد که یکی از پیامدهای آن غفلت از فرزندان بوده است.
گوهردهی کرونا را با تمام خطرات و آسیب های جسمی و پزشکی یک فرصت برای بازگشت خانواده مازندران در جهت ترمیم خود دانست و افزود : گزارشات مردمی ما از شبکه های ارتباط عمومی نشان می دهد در سال جاری با کاهش چشم گیر کودک آزاری غفلت در استان مواجه هستیم. 
وی با بیان اینکه شاید کودک آزاری در بخش های دیگر خشن تر باشد ، گفت : کودک آزاری غفلت نه به عنوان یک آسیب خطرناک بلکه بیشتر به عنوان عامل ریشه‌ای برای شکل‌گیری دیگر انواع کودک آزاری از اهمیت زیادی برخوردار است که خوشبختانه شیوع ویروس کرونا در مازندران این مشکل را کم رنگ تر کرد. 
ماسک کرونا بر کودک آزاری
با وجود اینکه مدیرکل بهزیستی با اعداد و ارقام از کاهش کودک آزاری تاکید دارد و ویروس کرونا را عامل دستیابی به چنین موفقیتی می داند ، برخی کارشناسان نظری دیگر دارند. روانشناس و مسئول برنامه‌های سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی مازندران به خبرنگار ایرنا گفت: به اعتقاد من شیوع ویروس کرونا خود مانع جدی برای شناسایی کودک آزاری شده است. 
دکتر محمدرضا هاشم ورزی با اشاره به اینکه اغلب کودک آزاری از سوی والدین صورت می گیرد ، توضیح داد: همین که والدین به خصوص پدران زمان بیشتری را در خانه سپری می کنند عملا فضا را برای ابراز کودک آزاری و ارتباط فرزندان با مشاوران تنگ کرده و به همین دلیل نمی توان به آمار درستی در این زمینه دست یافت. 
وی ادامه داد : این روزها فضای خانواده شاید از نظر تعداد جمعی را تشکیل دهد و یا تصویر گرمی را از خود نمایش دهد، اما از نظر آزادی عمل فرزندان وحتی خود والدین برای گزارش کودک آزاری در شرایط سخت تری قرار داده است. پس صرفا نباید به کاهش یک آمار که در فراوانی آن نیز شک و تریدید هایی وجود دارد ویروس کرونا را به عنوان یک عامل موثر و مثبت تلقی کرد. 
این روانشناس همچنین به اعداد و ارقام گزارش شده اشاره کرد و گفت: کودک آزاری همانند دیگر آسیب های اجتماعی به دلیل پیچیدگی و همچنین لایه لایه بودن قابلیت بررسی بر اساس اعداد و ارقام را ندارد. دست یابی به آمار در هر بازه زمانی به متغیرهای متعددی ، متنوع و پیچیده ای بستگی دارد. 
هاشم ورزی افزود : روش های کمی و آماری هیچگاه نتوانسته به طور دقیق آسیب های اجتماعی را شناسایی و همچنین تصویری جامع به دست دهد ، زیرا به دست آوردن آمار تمامی افرادی که در معرض آسیب اجتماعی قرار دارند مقدور نیست. 
وی کودک آزاری را نیز پیرو همین قاعده دانست و ادامه داد : آمار موجود از اورژانس اجتماعی به دست آمده که خود متکی به متغیر گزارش مردمی و شخصی است. پس باید در نظر داشت که در این میان ممکن است بسیاری از موارد کودک آزاری گزارش نشود و یا امکان گزارش دهی وجود نداشته باشد. 
این روانشناس اظهار داشت: معمولا روانشناسان آمارهای رسمی را برای تحلیل و بررسی خود سه تا چهار برابر افزایش می دهند ولی شاید این میزان نباشد. 
هاشم ورزی به تاثیر کرونا نیز اشاره کرد و گفت : افزایش مدت حضور پدران و مادران در خانه باعث شده تا حلقه برای فرزندان و همسران که به راحتی می توانستند با مشاور و اورژانس تماس بگیرند تنگ شود. 
این روانشناس با انتقاد از روش های کمی برای تصویرسازی کودک آزاری ، گفت : اما می توان از چندین روش برای دستیابی به آماری دقیق تر استفاده کرد. برای مثال روش های تور اندازی که یکی از روش های آمار گیری در روانشناسی است و یا استفاده از جامعه آماری متنوع که می تواند مارا به واقعیت نزدیک کند یکی از روش های دستیابی به آمار واقعی است.
هاشم ورزی ادامه داد : برای برنامه ریزی در مورد آسیب های اجتماعی باید تمامی فاکتور ها و عوامل را در نظر گرفت. کودک آزاری در جامعه ما از نگاه روان شناسانه در حال افزایش ، گسترش و متنوع شدن است که آرام آرام اثرات منفی خود را بر نسل جدید نشان می دهد.
کوچ کودک آزاری به نقطه‌ای دیگر
با این که بر اساس آمارهای بهزیستی در نگاه نخست تصور می شود شاهد روند کاهش کودک آزاری در استان مازندران هستیم ، هاشم ورزی تغییرات ایجاد شده در آمارهای کودک آزاری را پیچیده توصیف کرد و گفت: در نگاه نخست این طور به نظر می رسد که میزان کودک آزاری در استان کم شده است در حالی که واقعیت متفاوت است. 
وی آمار گیری کودک آزاری را بر اساس گزارش مردمی ، تقریبی توصیف کرد و افزود : صرفا نمی توان با اتکا به تماس های مردمی که می تواند در زمان و مکان مختلف تغییر کند، به عنوان یک مرجع درست برای تحلیل کودک آزاری اتکا کرد.
این روان شناس همچنین به مساله دیگر اشاره کرد و ادامه داد: شاید به نظر برسد کودک آزاری از نظر آماری در استان کاهش یافته است ، اما در واقعیت جنس کودک آزاری در حال تغییر است. ما شاهد افزایش تعداد کودکان کار، کودکان معتاد، کودک همسری و بسیاری از پدیده های دیگر هستیم که در آمار کودک آزاری ما هنوز گنجانده نشده است. 
هاشم ورزی گفت : آنچه از مراکز نگهداری و همچنین بررسی کارشناسان و مشاورران به دست آمده است نشان می دهد که کودک آزاری در مازندران همچنان روند افزایشی را دنبال می کند و نه تنها به دلیل شیوع ویروس کرونا کاهش نیافته است ، بلکه شاهد انواع جدید کودک آزاری هستیم که هنوز به عنوان شاخص شناسایی نشدند. 
برچسب‌ها
مازندران کودک آزاری سازمان بهزیستی کشور

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/457847/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نحوه بیان درخواست از والدین به زیباترین شکل ممکن

چگونه می‌توانیم علاقه بیش از حد دانش‌آموز به معلم را مدیریت کنیم؟

کودکان حساس چه ویژگیهایی دارند؟

عوارض وابستگی کودکان به موبایل و تبلت و راههای کاهش آن

علت دندان قروچه کودکان و راههای درمان دندان قروچه

فواید انجام بازیهای کثیف برای کودکان

آثار کمبود محبت روی کودکان

اگر کودک رابطه جنسی والدین را دید!!

فواید بازی با لگو در کودکان

ویژگیهای کودک سالم از نظر روانی

پاسخ والدین دانا به سوالات فرزندانشان

کودک حسود را این گونه تربیت کنید!

12 راه برای رفع بی‌خوابی کودکان

دلایل ایجاد تراجنسی و روش های تشخیص کودک ترنس

چگونه باید با یک کودک سوگوار رفتار کرد؟

لکنت زبان چیست و روش های درمان لکنت زبان کودکان در خانه

بررسی تغییرات فیزیکی و رفتاری کودک 3 ساله

کودک 5 ساله خود را بهتر بشناسید

باید ها و نبایدهای تربیت کودک 9 ساله

بررسی انواع دلبستگی در کودکان و تاثیرات آن بر شخصیت کودکان در بزرگسالی

کودک 10 ساله خود را بهتر بشناسید

تغییرات کودک 12 ساله و نحوه رفتار با آن

تغییرات جسمی و روحی کودک 11 ساله

علت پرتاب اشیا توسط کودک + طرز رفتار با کودک

حس مالکیت در کودکان چیست؟ احترام به حس مالکیت کودک

خود آگاهی چیست؟ راههای تقویت مهارت خود آگاهی در کودکان

دختران از چه موقع میتوانند آرایش کنند؟

چرا خاطرات کودکی را به یاد نمی‌آوریم؟

همدلی با کودکان چه اهمیتی دارد؟ روش هایی برای همدلی با کودکان

علت و راههای پیشگیری از بروز عشق دوران کودکی

اختلالات املانویسی در کودکان را چگونه رفع کنیم؟

علایم و درمان سندرم مسئله با پدر یا ددی ایشو

راههای برای ایجاد حس امنیت در کودکان

کودکان پناهنده: علت مهاجرت و چالش های پیش روی آنها

تحقیر کودکان از نظر احساسی سوء استفاده کننده است

سرشت چیست؟ آشنایی با انواع سرشت کودکان

نشانه های کمبود محبت در کودکان + عوارض کمبود محبت

همه چیز درباره ی اختلالات رفتاری تخریبی یا DBD

کودکان خود را بی عرضه خطاب نکنیم+راههای جلوگیری از بی عرضه خطاب کردن کودک

چگونه قناعت را به فرزند خود بیاموزید

علت ترس یا غریبی کردن در کودکان چیست و چگونه این مشکل را رفع کنیم؟

عوامل بی انگیزگی در کودکان چیست و چگونه انگیزه آنها را افزایش دهیم؟

آنچه باید در مورد تریکوتیلومانیا یا اختلال کندن مو بدانید

حمایت از نیازهای اجتماعی و روانی کودکان

وقتی بچه ها از معلم خود متنفرند والدین چه کاری می توانند انجام دهند؟

اضطراب ریاضی در کودکان چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

اسباب بازی براساس جنسیت کودک

اوتیسم غیر معمول چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟

احساس گناه دوران کودکی مساوی با افسردگی در بزرگسالی!

آیا طبیعی است که کودکان با خودشان حرف می زنند؟