آریا بانو

آخرين مطالب

رسانه های زنان از مشروطه تا به امروز اجتماعي

رسانه های زنان از مشروطه تا به امروز
  بزرگنمايي:

آریا بانو - شهرآرا آنلاین / زنان از ابتدای ورود مطبوعات به ایران در روزنامه‌ها می‌نوشتند. البته ابتدا نوشتن آن‌ها کم و محدود بود. همچنین اغلب با نام مستعار مردانه می‌نوشتند و انتقادات اجتماعی و سیاسی خود را بیان می‌کردند. در سال 1292 خورشیدی اولین نشریه تخصصی زنان به نام «دانش» منتشر شد. این نشریه به مسائل خانه‌داری، بچه‌داری، طب، بهداشت و اخبار مربوط به مدارس دختران می‌پرداخت. پس از آن، در دوران مشروطه، زنان مجلات زیادی تأسیس کردند و درباره مسائل سیاسی روز مثل آزادی و استبداد و همچنین درباره حقوق زنان می‌نوشتند که البته عمر مجلاتشان معمولا کوتاه بود و به دلایل مختلف تعطیل می‌شد. این روند تا سال‌های انقلاب اسلامی ادامه پیدا کرد. بعد از انقلاب نیز نشریات زنان افزایش پیدا کرد و مجلات زنانه مذهبی و انقلابی نیز اضافه شد. در دوره‌های مختلف تاریخی، نشریات زنان رنگ و بوی شرایط سیاسی روز را در خود منعکس می‌کردند.
امروز حدود 40 درصد از کارکنان مطبوعات را زنان تشکیل می‌دهند. زنان زیادی در مقام روزنامه‌نگار در این رسانه‌ها مشغول‌به‌کار هستند اما نکته درخور تأمل این است که تنها 17 درصد از مدیران مطبوعات کشور را زنان تشکیل می‌دهند. این بدین معناست که فضای غالب در مطبوعات کشور مردانه و بیشتر بازتاب‌دهنده نظرات و دغدغه‌‎های مردان است. زنان روزنامه‌نگار نیز به علت مدیریت مردانه، مجبور می‌شوند دغدغه‌ها و مسائل مورد نظر خود در حیطه زنان را با رأی و نظر مدیران مرد هماهنگ کنند. لذا در بسیاری از روزنامه‌ها، موضوعات زنان به اولویت‌های پایین‌تر ارجاع داده می‌شود یا اصلا به آن‌ها پرداخته نمی‌شود. افزایش مدیریت زنان در مطبوعات کشور می‌تواند به پر شدن این خلأ کمک کند و باعث بازتاب بیشتر مسائل زنان در این رسانه‌ها شود.

آریا بانو

در کنار مطبوعات، زنان وارد تلویزیون و سینما هم شده‌اند. زنان نویسنده و کارگردان به بازتاب دیدگاه‌ها و مسائل زنان در فیلم های خود می‌پردازند و سعی می‌کنند از منظری زنانه به موضوعات جامعه نگاه کنند و صدای زنان را انعکاس دهند. البته حضور آن‌ها از نظر تعداد در سینما به‌خصوص در تلویزیون در مقایسه با مردان بسیار کم است. لذا در این حوزه نیز به نظر می‌رسد اگر زنان بیشتری در تولید و نویسندگی برنامه‌ها حضور داشته باشند، می‌تواند به واقعی شدن تصویر زنان در این رسانه‌ها کمک شایان توجهی کند.

آریا بانو

اما در چند سال اخیر، زنان رسانه جدیدی برای خود یافته‌اند که در آن تفاوت جنسیتی و مدیریت مردانه کمتر وجود دارد. شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌هایی هستند که شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌هایی هستند که به زنان کمک کرده‌اند در فضایی برابر با مردان تولیدات خود را داشته باشند و فعالیت کنند. در این فضا زنان مجبور نیستند اولویت‌های سردبیران مرد یا کارگردانان و نویسندگان مرد را بازتاب دهند، بلکه به راحتی می‌توانند در مورد مسائل مورد نظر خود اظهار عقیده کنند و آن‌ها را نشر دهند. زنان در این شبکه‌ها هم از روزمرگی‌های خود می‌نویسند، هم دغدغه‌ها و علایق زنانه خود مثل مادری، آشپزی و هنرها را انعکاس می‌دهند، هم کسب‌وکارهای خود را راه‌اندازی می‌کنند، هم دیدگاه‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خود را بدون سانسور بیان می‌دارند و هم از حقوق و مطالبات خود می‌نویسند. لذا این شبکه‌ها فرصت بسیار خوبی برای حضور رسانه‌ای زنان ایجاد کرده‌اند. البته حضور آن‌ها در این رسانه‌ها خالی از نقد نیست و بعضا موجب رواج بیش از حد مصرف‌گرایی، تجمل‌گرایی و خودنمایی می‌شود اما آنچه در این شبکه‌ها وجود دارد انعکاسی بی‌پرده از صدای زنان در جامعه امروز است. هرچند این صدا در مواردی خوشایند و مطلوب نباشد، باید آن را شنید، نقد کرد و برای بهبود، درباره آن آگاهی‌بخشی کرد. 
نویسنده: دکترزهرا اردکانی؛ پژوهشگر مطالعات رسانه ای زنان

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/374587/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلم یک دوست می خواد

مرزبندی بین بازیهای دخترانه و بازیهای پسرانه

خوابیدن کنار مامان و بابا

چه نوع کتابی مناسب کودک ما است؟

ارتقاء هوش هیجانی برای پرورش کودک موفق

بازی چگونه رشد کودکان شما را افزایش می‌دهد !

کودکی که به دیگران وابسته است !

اجازه ندهید کودک تان این برنامه ها را ببیند

علت فحش دادن(بدزبانی) در کودکان و راه حلهای پیشنهادی

جو فراست و خودخواهی

آموختن درسهای پول تو جیبی فرزندان

راههای عملی جهت افزایش تمرکز در کودکان

کودکانی که دیر می‌خوابند دچار ترس شبانه می‌شوند

رابطه اسباب بازی و شغل آینده کودک

راههایی برای تقویت هوش کودکان

مقابله با لجبازی‌های کودکانه!

والدین افسرده چگونه با کودکانشان بر خورد کنند؟

رفتار با کودکان لوس !

نشانه های اولیه لکنت زبان در کودکان

شخصیت شناسی از روی نقاشی بچه ها

دخترها به پدر نیاز دارند !

بچه‌تان موقع درس خواندن بی حواس است؟

دختری که رفتارهای پسرانه دارد و پسری که رفتارهای دخترانه دارد !

کودک خردسال خود را برای تولد فرزند جدید آماده کنید

چگونه فرزندی باهوش تربیت کنیم؟

به کودک لجباز رشوه ندهید

نکاتی مهم برای والدینی که دوقلو دارند

فیلم های غیر اخلاقی در سنین پایین

از نظر بهداشت روان کودک سالم کیست؟

درس خواندن و خواب آلودگی درفصل بهار

به خاطر بچه‌ ها با همسرتان زندگی می‌ کنید؟

زبان آموزی در حین بازی

چطور به کودکان کمک کنیم تا بهتر و به اندازه بخوابند

اگر می خواهید از فرزندتان انتقاد کنید این نکات را به یاد داشته باشید

روش های مقابله با دزدی کودکان

این تکنیک‌ها برای افزایش تمرکز توصیه می‌شود...!

علت اصلی دعوای خواهر - برادرها

خاله‌بازی، استقلال کودک را افزایش می‌دهد

نشانه‌های کودکان با اعتماد به نفس بالا و پایین

چگونه فرزندانمان را برای امتحانات پایان سال آماده کنیم؟

استفاده کودکان از تلفن همراه، خوب یابد؟

مهمترین علل مکیدن انگشت در کودکان

عواقب تنبیه بدنی کودکان !

هوش فضایی کودک خود را تقویت کنید

با کودکان کنجکاو و سوالاتشان چه برخوردی داشته باشیم؟

عشق در پنجم دبستان!

چطور کودکان را در سفر سرگرم کنیم؟

خیال های آموزنده

چرا بعضی کودکان بد خط اند؟

با کودکی که انگشت در بینی می کند، چه کار کنیم؟