آریا بانو

آخرين مطالب

نگاهی به فیلم «روز صفر»؛ سوپرمن وارد می‌شود فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو - نگاهی به فیلم «روز صفر»؛ سوپرمن وارد می‌شود
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6068762
١٩
٠
باشگاه خبرنگاران / «روز صفر» اولین ساخته سعید ملکان در مقام کارگردانی است که قصه دستگیری عبدالمالک ریگی را روایت می‌کند.
در فهرست آثار جشنواره امسال چندین فیلم با سوژه‌های تاریخ معاصر حضور دارند که اتفاقات تاریخی و سیاسی پس از انقلاب اسلامی را روایت کرده‌اند. «لباس شخصی» به سراغ حزب توده رفته، «درخت گردو» از بمباران شیمیایی سردشت گفته و «روز صفر» ماجرای دستگیری «عبدالمالک ریگی» بین زمین و آسمان را روایت کرده است.
این آثار همان‌گونه که «پیمان معادی» در نشست خبری فیلم «درخت گردو» به صورت تلفنی بیان کرد، فارغ از آنکه ارزشمند یا بی‌ارزش باشند فیلم‌های مهمی هستند. وظیفه و ماموریت آن‌ها در درجه اول اطلاع‌رسانی به افرادی است که آگاهی اندکی از ماجرا دارند. آن‌هایی هم که جزئیات ماجرا را می‌دانند، کنجکاو هستند که بدانند محصول بصری آن اتفاق بر روی پرده سینما چه حس و حالی را منتقل می‌کند.
تماشای فیلم «روز صفر» ساخته «سعید ملکان» که برخی آن را «ریگی 2» نامیده‌اند (ریگی یک فیلم «شبی که ماه کامل شد» بود)، بیشتر برای گروه اول مناسب است. روایت اثر اطلاعات جمع و جوری را درباره فعالیت‌های ریگی، اهداف تروریستی‌اش در شهر‌های ایران و نحوه دستگیری او ارائه می‌دهد. فیلم برای آن‌هایی که این جزئیات را می‌دانند، حرف جدیدی برای گفتن ندارد. در فیلم‌هایی که سر و ته قصه قبلاً لو رفته، کارگردان وظیفه دارد با قصه‌پردازی و رنگ آمیزی شخصیت‌های دخیل در ماجرا خلأ کمبود تعلیق را جبران کند. ویژگی بارز مأمور امنیتی فیلم (با بازی امیر جدیدی) هوش و قدرت بالای بدنی اوست. سعید ملکان در اولین تجربه کارگردانی‌اش به سبک تریلر‌های هالیوودی یک سوپرمن بزن بهادر خلق کرده که یک تنه به جنگ همه عالم و آدم می‌رود و همه موانع را از پیش رویش برمی‌دارد.
ادعای فیلم این است که تمامی تصمیمات توسط یک نفر گرفته و اجرا شده و سند این موفقیت باید به نام همان یک نفر ثبت شود. در حالی که می‌دانیم در دنیای واقعی خارج فیلم تصمیم‌ها به صورت جمعی گرفته می‌شود. جماعتی که به مامور امنیتی مشاوره فکری و اطلاعاتی می‌دهند، در فیلم غایب هستند. حتی در هنگام دستگیری «ریگی» هم همان یک نفر وارد سینما می‌شود و تروریست بین المللی را از مخفیگاهش بیرون می‌کشد. چقدر حیف که کارگردان از پتانسیل دراماتیک این سکانس بهره‌ای نبرده‌ است. دو رقیب دیرینه که هر دو قدر و کارکشته هستند، به هم می‌رسند و بی‌آنکه کلامی رد و بدل کنند به سقف هواپیما خیره می‌شوند!
تمرکز بیش از حد فیلمنامه بر روی شخصیت مامور امنیتی باعث شده که ما دوستان و همکاران و خانواده‌اش را نشناسیم. نمایش نحوه تعامل مامور امنیتی با دیگران می‌توانست لایه‌های شخصیتی او را آشکارتر کند. در نسخه فعلی این بار تا حدی بر دوش دیالوگ‌ها گذاشته شده که گاه در تضاد با رفتار شخصیت‌ها هستند. مثلا «امیر جدیدی» به عنوان یک انسان جدی و عبوس به مخاطب معرفی می‌شود؛ ولی در دیالوگ پایانی فیلم به یک‌باره مهربان و احساساتی می‌شود و در دیالوگی شعاری می‌گوید: «کاش اگر گلوله‌ای هم به سمتم شلیک شد وسط کویر باشد یا در دل دریا که کسی صدایش را نشنود و دلی نلرزد».
قهرمان سوپرمن قصه ما بجز تیکی که در گردنش دارد، هیچ نقطه ضعف دیگری ندارد که باورپذیر جلوه کند. به عبارت دیگر مخاطب سختی و دشواری مسیر ماموریتی او را حس نمی‌کند. چون او در چشم به هم زدنی به هر چه اراده کند، می‌رسد.
فیلم «روز صفر» در سکوت خبری کامل ساخته شد و تا پیش از اکران در جشنواره کسی از داستانش خبری نداشت. حتی از گریم «ساعد سهیلی» در نقش «ریگی» هم چند ساعت پیش از اکران رونمایی شد. «روز صفر» با وجود ضعف‌های روایتی‌اش اجرای موفقی دارد. سکانس‌های مربوط به پاکستان و زد و خوردی که میان مردم رخ می‌دهد، جذاب و دلهره‌آور از آب درآمده است. مواجهه مامور اطلاعات با پسر نوجوانی که می‌خواهد عملیات انتحاری انجام دهد هم یکی از سکانس‌های درخشان فیلم را رقم زده است. تقلید از فیلم‌های هالیوودی به خودی خود اشتباه نیست. اما شرط موفقیت این است که فیلمنامه‌نویس و کارگردان ریزه‌کاری‌ها را بدانند و در دیگر عناصر مثل روایت، لحن و فضاسازی هم اصول امتحان‌پس‌داده را رعایت کنند. این‌که قهرمان قصه ما سوپرمن باشد؛ ولی گروه تصمیم‌گیر و یاری‌دهنده او از قصه حذف شوند، نوعی الگوبرداری نصفه و نیمه از محصولات استاندارد سینمایی است.
یادداشت از احسان رحیم‌زاده

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/267940/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افسردگی فصلی چگونه روی ما تاثیر می گذارد؟

این علائم نشان می دهند، در یک خانواده‌ی سمی بزرگ شده‌اید

بهترین روش‌های رفع استرس و اضطراب

غلبه بر افسردگی، چگونه یک مدیر را قوی‌تر کرد؟

چگونه خشم خود را در خیابان کنترل کنیم؟

دروغ گویی موجب بیماری های جسمی هم می شود

نشخوار ذهنی تلفنی مطلقا ممنوع

چرا ایرانیان از رنگ های شاد استفاده نمی کنند؟

چگونه عادت‌های بد را ترک کنیم؟

چگونه رفتارمان پُر از اعتماد به نفس باشد؟

دلیل همیشه دیرکردن افراد چیست؟

اگر افسردگی و اضطراب دارید این خوراکی‌ها را نخورید

بیماری های روانی که قدرت فوق العاده ای به مغز شما می بخشند

اضطراب و دلهره پاییزی واقعی و قابل درمان است!!

با 10 راهکار عالی برای مقابله با احساسات منفی آشنا شوید

این موارد را هرگز در شبکه های اجتماعی به اشتراک نگذارید!!

رفتارهایی که از پدر و مادر به ارث می بریم

چرا بعد از یک روز پراسترس نمی توانیم شب راحت بخوابیم؟

درمان افسردگی با قارچ‌های جادویی

آیا زنان خودخواه‌تر از مردان هستند؟

سنگ صبور بودن هم اندازه دارد!

ویژگی هایی که باعث می شوند افراد مجذوبمان شوند

اختلال خود زشت پنداری! مهربان‌تر به آینه زل بزن

مراقب درون‌گراها باشید

راه های نجات از وابستگی ناسالم را بشناسیم

لطفا زندگی تان را پس بگیرید

هنردرمانی؛ درمان اختلالات روانی و آسیب های اجتماعی

آیا خسیس بودن می تواند نشانه بیماری ذهنی باشد؟

وسواس و صدماتی که به روان خانم ها می زند!

10 راهبرد برای افزایش بهره‌وری مغز

انجام این کارها بعد از شکست عشقی، ممنوع!

با خجالتی بودنمان چه کنیم؟

آیا افراد باهوش، مضطرب‌تر از بقیه هستند؟

اگر خبر بد دارید، یک راست بروید سر اصل مطلب!

کی باید مشاوره برویم؟

مواد غذایی که به شما کمک می کند با افسردگی فصلی مقابله کنید

عذرخواهی کردن زیاد، خوب است یا بد؟

چگونه احساس تنهایی به سلامتی آسیب می‌زند؟

اضطراب را بدون دارو دور کنید!

10 راه برای کمک به کسی که قصد خودکشی دارد

بی‌حوصلگیِ روزهای تعطیل از کجا می‌آید؟

چطور جلوی احساس حسادت خواهر و برادرها را به یکدیگر بگیریم؟

پست‌هایتان در شبکه‌های اجتماعی راجع به شما چه می‌گویند؟

باز یافتن آرامش بعد از دعوا با این روش در 10 دقیقه!!

زلزله با سلامت روان ما چه می‌کند؟

از ایده‌های بزرگ‌تان نترسید

گفتن این جملات پس از 40 سالگی، ممنوع!

با غم و اضطراب بعد از زلزله چه کنیم؟

9 راهکار فوری برای افزایش انرژی روزانه

چگونه بر احساس افسردگی غلبه کنیم؟