آریا بانو

آخرين مطالب

منشأ صبوری در بلایا و وعده خداوند به صابران گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو - تسنیم / از اساسی‌ترین و بنیادی‌ترین اعتقادات دینی آن است که بدانیم تمام عالم بر اساس حکمت الهی می‌چرخد و هیچ حادثه‌ و رویدادی بدون دلیل و مصلحت نیست؛ مهم این است که حکمت‌ها و مصلحت‌ها را بشناسیم و از درس‌های نهفته در آن عبرت بگیریم؛ چرا که اگر حادثه‌های ناخوشایند زندگی، بی‌معنا و بی‌حاصل باشند، قابل تحمل نخواهند بود. اگر انسان، به معناداری و حکمت کارها باور داشته باشد، هر چند آن حوادث بر اثر بلایای طبیعی و یا خطاهای انسانی باشند، اما آنها را به خاطر حکمتی که دارند، تحمل خواهد کرد. چه بسیار رویدادهایی که هر روزه در دنیا اتفاق می‌افتند که بخشی از آنها ریشه در طبیعت داشته و بخشی از آنها بر اثر غفلت و یا خطای افراد صورت می‌گیرد.
با این نگاه می‌توان گفت آنچه به عنوان بلا یا ابتلا می‌شناسیم، صرفاً بلاهایی نیست که خداوند ساز و کار آن را از طریق طبیعت بر بشر قرار داده بلکه گاهی بلا ممکن است بر اثر غفلت و یا خطای انسان‌ها بر ما عارض شوند؛ در هر صورت آنچه ضروری است، فهم حکمت این بلاها است که هر فرد و گروهی می‌تواند به فراخور فهم خویش متوجه حکمت این رویدادها شود؛ کسی که دارای چنین منظری نباشد و از دنیا جز توقع عافیت نداشته باشد، در مصائب به دست‌انداز می‌افتد چرا که تصور می‌کند در دنیا همه مسائل باید به روال طبیعی پیش رود؛ اتفاقاً‌ خداوند در آیه 155 سوره بقره تصریح بر ابتلای افراد به انواع و اقسام بلایا دارد و می‌فرماید: «وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ؛ یعنی قطعاً ما شما را به چیزى از ترس و گرسنگى و کاهش اموال و نفوس و کشت‌ها مى‌آزماییم. و تو ـ اى پیامبر ـ به صابران بشارت بده.»
بر اساس این آیه، خداوند انسان‌های مؤمن را با ترس و گرسنگی و کاهش اموال و جان‌ها و کشت‌ها مورد آزمون قرار می‌دهد و در این بین، به آنها که صبر پیشه می‌کنند بشارت می‌دهد. از این منظر است که امام صادق(ع) در روایتی می‌فرماید: «اگر مؤمن پاداشی را که برای مصیبت‌ها خداوند برایش در نظر گرفته است بداند، هر آینه آرزو می‌کند که او را با قیچی تکه‌تکه کنند.» (اصول کافی، ج3، ص354)
علی‌رضا شریف، پژوهشگر قرآنی و دکترای تخصصی الهیات گرایش علوم قرآن و حدیث در گفت‌وگو با تسنیم در توضیح این آیه می‌گوید: خداوند در آیات قرآن ماجراهایی را تعریف می‌کند که مؤمنین دچار ابتلائات و چالش‌های درونی سخت شده‌اند؛ یکی از این ابتلائات، بلایای طبیعی همچون زلزله و سیل است. نوع دیگر، فوت یکی از بستگان یا نزدیکان است و یا نوع دیگر ممکن است حوادث اجتماعی سهمگین باشد. خداوند در هر موضوعی درس‌هایی قرار می‌دهد.
وی سنجش صبر را یکی از حکمت‌های ابتلائات الهی معرفی کرد و گفت: خداوند در آیه 155 سوره بقره که فرمود «قطعاً ما شما را به چیزى از ترس و گرسنگى و کاهش اموال و نفوس و کشت‌ها مى‌آزماییم» راهکاری را به اهل ابتلا بیان کرده و می‌فرماید: «وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ» بنابراین در این ابتلائات باید صبر کرد و خداوند می‌خواهد افرادی را وارد آزمون صبر کند و صبر آن است که انسان در شداید، ساختارهای ایمانی و اعتقادی خود و روان خویش را کنترل کند.
شریف درباره دیگر حکمت ابتلائات بشری گفت: خداوند پس از آنکه صحنه‌ای از سختی جنگ بدر و نزول سربازان غیبی یعنی ملائک برای نصرت مؤمنین را مطرح می‌کند، می‌فرماید «در این هنگام چشم‌ها خیره شد و جان‌ها به گلوگاه‌ها رسید و به خدا گمان‌هایى [نابجا] مى‏‌بردید.» شدت و سختی صحنه‌ای که خداوند در این آیه ترسیم می‌کند، بسیار عجیب است؛ یعنی صحنه‌ای بود که عده زیادی از مؤمنین از شدت ترس به خداوند گمان بد بردند، اما در آیه بعد حکمت این ابتلا را اینگونه بیان می‌کند: «هُنالِکَ ابْتُلِی الْمُؤْمِنُونَ وَ زُلْزِلُوا زِلْزالاً شَدیدًا؛ آنجا [بود که‏] مؤمنان در آزمایش قرار گرفتند و سخت تکان خوردند.» منظور خداوند از «زلزله» در این آیه حالتی درونی سخت است که افراد در برخی صحنه‌های زندگی دچارش می‌شوند که از مصادیق آن، فوت بستگان بر اثر حادثه و یا بلایای طبیعی است. این آیات گویای آن است که در ابتلائات بشری به جای آنکه انسان‌ها دچار تزلزل روحی شوند و اوضاع خود و اطرافیان را با بحران مواجه کنند، به درس‌هایی که خداوند در آن قرار داده است، دقت کنند.
عبدالحمید قدیریان به عنوان هنرمند عرصه دین و دفاع مقدس که با ترسیم مجموعه تابلوهای «آسمان حسین علیه‌السلام» بیشتر شناخته شد،‌ ابتلائات و رویدادهای طبیعی و اجتماعی را دور از حکمت‌های الهی ندانست و در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: تصورم این است که باید نگاه آیاتی را که خداوند بارها در قرآن مطرح کرده است، وارد زندگی و اجتماع کنیم. انتظار می‌رود که ما نیز به بهانه این صحنه‌ها با خداوند گفتمانی ایجاد کنیم و از خداوند بخواهیم لایه‌های پنهان رویدادها را به ما نشان دهد و ما را با درس‌های حوادث آشنا کند تا بتوانیم در قبال آنها رفتار مناسبی داشته باشیم.
وی با انتقاد از اینکه عموم تصمیمات ما، به خصوص در موضوعات فرهنگی، بر اساس تفکر غرب است، افزود: گویا بدون تعارف ما عملاً به خدای ساعت‌ساز ایمان داریم؛ اما اگر در جامعه جا بیفتد که خداوند زنده است و با ما سخن می‌گوید، ان ‌شاءالله تغییرات مثبت فراوانی در فرهنگ عمومی جامعه اتفاق بیفتد. از نگاه منِ هنرمند که لایه‌های پنهان ماجراها دنبال می‌کنم و این مسئله را در آثارم مشاهده می‌کنید، ابتلائات و رویدادها ارتباط و پیوستگی‌ با هم دارند و این مستلزم این است که ابتدا و در گام اول این را فهم کنیم که خداوند حضور دارد و اثرگذار است و در هر بار انتظار دارد رفتار مناسب در قبال مقولات مختلف را بیابیم و با صبر و شکیبایی به حل مسائل بپردازیم. اتفاقاً خداوند پس از آیه 155 سوره بقره آنجا که می‌فرماید شما را به برخی مقولات مبتلا می‌کنیم و بر صابران بشارت بده،‌ در آیه بعد می‌فرماید: «الَّذینَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصیبَهٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ‏؛ همان کسانى که چون مصیبتى سخت به آنان رسد مى‏‌‌گویند إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ راجِعُونَ؛ یعنی ما مملوک خداییم و یقیناً به سوى او باز مى‌‏گردیم»؛ یعنی فردی که واجد نگاه توحیدی باشد، در مصیبت‌ها سریع متوجه خداوند می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/253469/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازی مناسب ماههای اول زندگی

قدرت یادگیری دخترها بیشتر است یا پسرها؟

قصه گویی چه تاثیری در زندگی کودک دارد؟

چگونگی پرورش و تربیت کودک خردمند

کابوسهای کودکانه

زمانبندی برای تماشای تلویزیون توسط کودک

وسواس در کودکان

تقویت حافظه کودک از دوران نوزادی

نوازش‌ها، بوسه‌ها و محبت‌ها چه تاثیری در رشد و پرورش کودک دارند؟

مکیدن انگشت در کودکان + راههای درمان

برای اطمینان از سلامت روانی دختران چه می‌توانیم بکنیم؟

علت و درمان تیک عصبی در کودکان

حرف زدن کودکان در خواب + راههای درمان

آیا فعالیت‌های فرزندتان در مدرسه نا امید کننده است؟

مهر و محبت خود به فرزندان‌تان نشان دهید !

درمان جویدن ناخن در کودکان

نشانه های کودکان مبتلا به اوتیسم را بشناسیم!

تفسیر نقاشی های کودکان

یرای تقویت اعتماد به نفس کودک چه کنیم؟

عوارض ناشى از مکیدن انگشت در کودکان

در تعطیلات نوروز چگونه کودک مان را سرگرم کنیم؟

از ترس های کودکان چه می دانید؟

اجازه دهید کودکانتان، کودکی کنند

پرخاشگری در کودکان نوپا

هر کودکی نیازمند شنیدن این 8 کلمه است

نشانه‌های استرس در کودکان

برای پاسخ به سوالات کودکان در مورد خدا،چه جوابی دارید؟

آیا کودک شما لجباز است؟

با این بازی ها کمرویی کودکان را درمان کنید!

کودکان را هر چند وقت یکبار برای معاینه پیش پزشک ببرید!

قصه گفتن در خانه شما هم مثل خیلی از خانه‌ها فراموش شده؟

افزایش مسئولیت پذیری کودکان با مشارکت در کارهای خانه

کودکان 3 تا 7 ساله چقدر باید بخوابند؟

استرس امتحان در دانش آموزان

این معلم‌ها را برای کودکانتان انتخاب نکنید!

فواید دوستی در کودکان

برای نوزادتان مادر خلاقی باشید!

با کودکان طلاق چگونه رفتار کنیم؟

چرا کودکان بازی دالی موشه را دوست دارند؟

درمان اختلال «کم توجهی – بیش فعالی» بدون دارو

گریه روشی برای رسیدن به خواسته‌های کودک

از چندسالگی بچه‌ها را به اردوهای تابستانی بفرستیم؟

بچه ها از چه سنی می توانند گوشی هوشمند بگیرند و چقدر از آن استفاده کنند؟

چگونه با شب‌ ادراری کودکان برخورد کنیم؟

کودکمان را برای نگهداری نزد بستگان بگذاریم یا مهد کودک؟

چگونه یک کلاس تابستانه مناسب برای کودکمان انتخاب کنیم؟

چطور از کودکم در برابر پدوفیل‌ها (بچه بازی) محافظت کنم؟

دوست‌دارید در خانه به فرزندتان بیشتر خوش بگذرد؟

با خیالپردازی کودکان چه برخوردی داشته باشیم؟

چگونه فرزندم را از قرص های روانگردان دور نگه دارم؟