آریا بانو

آخرين مطالب

تفاوت پدر و مادر مقتدر و مستبد اجتماعي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - کودکت / میان دو سبک والدگری مقتدرانه و مستبدانه چه تفاوتی وجود دارد؟ براساس نتایج تحقیقات انجام شده در این زمینه، این دو روش فاصله زیادی با هم دارند و نتایج حاصل از آن‌ها هم کاملا متمایز است. این دو سبک دو مکتب فکری متفاوت در والدگری هستند که نگرش، رویکردها و اهداف نهایی کاملا متمایزی دارند. سبک والدگری مستبدانه به هدف تربیت فرزندی مطیع و فرمان‌بردار با استفاده از متدولوژی‌های کنترل خارجی است. چنین پدر و مادری کودک را مجبور می‌کنند مطابق خواسته‌های آن‌ها عمل کند. از سوی دیگر، والدگری مقتدرانه اعتماد بیشتری به کودک دارد. والدین پیرو این سبک باور دارند فرزند آن‌ها آموزش‌پذیر است و به نظم و انضباط به عنوان موضوعی قابل تعلیم می‌نگرند.
برای درک کامل تفاوت‌های این دو سبک والدگری، به چالش‌های آن‌ها و چگونگی مواجهه پیروان هر یک از این دو سبک با مسائل رایج میان والدین و فرزندان پرداخته می‌شود. با این مقاله کودکت همراه باشید.
والدگری مستبدانه
هرگاه جمله «به خاطر اینکه من اینطوری می‌گم!» را در توضیح یک قانون از پدر یا مادری شنیدید، بدانید با یک والد مستبد مواجهید. سبک والدگری مستبدانه یک حکومت دیکتاتوری و استبدادی را شبیه‌سازی می‌کند. قوانین، محدودیت‌ها، عواقب و تنبیه‌ها به صورت یک‌طرفه برقرار و به شکلی سفت و سخت اجرا می‌شوند.
اما بزرگ‌ترین کاستی این روش چیست؟ کودکانی که تحت تربیت مستبدانه قرار می‌گیرند، در غیبت محدودیت‌ها و اجازه والدین، مهارت‌های لازم برای یادگیری و انجام رفتار درست را ندارند. در واقع، این شکل از والدگری باعث تبدیل شدن کودک به یکی از این سه نوع فرد بزرگسال می‌شود:
فردی که همیشه به تایید یک شخص قدرتمند نیازمند است؛
شخصی یاغی و سرکش که همیشه می‌گوید: «با وجود این فشار و کنترل، هیچ کاری نمی‌توانم بکنم»؛
فرد حیله‌گری که، بدون درگیر شدن با مسائل، می‌خواهد به اهداف نهایی خود دست یابد.
والدگری مقتدرانه
اتخاذ سبک والدگری مقتدرانه هدف بهینه‌ای برای بسیاری از پدر و مادرهاست، چرا که به ایجاد صمیمیت و عشق متعادل نیاز دارد و تربیت کودک را با ایجاد مقررات، برقراری محدودیت‌ها و عمل به شکلی پیش می‌برد که فرزندان تمامی مسئولیت‌های خود را به انجام برسانند. این روش والدگری باعث ایجاد اعتماد به نفس، شادی، انعطاف‌پذیری و پایداری در فرزندان می‌شود. کلید موفقیت در والدگری مقتدرانه آن است که زیاد از حد به سمت آسان‌گیری و سهل‌انگاری متمایل نشود.
بسیاری از پدر و مادرها سبک والدگری مقتدرانه را با سهل‌انگاری اشتباه می‌گیرند -روشی که در آن کودک اقتدار دارد و والدین او مانند یک موجود بی‌اختیار به دنبالش می‌روند- این دو روش به هیچ عنوان شبیه هم نیستند. در والدگری مقتدرانه، شکلی از احترام بالغانه میان پدر و مادر و فرزند وجود دارد، اما همچنان، والدین هستند که خانواده را رهبری و تصمیمات را اتخاذ می‌کنند.
در ادامه، به چگونگی ایفای نقش این دو والدگری مقتدرانه و مستبدانه در سناریوهای رایج تمام خانه‌ها پرداخته می‌شود.
وقتی کودک از رفتن به رختخواب امتناع می کند
استراتژی والدگری مستبدانه
اگر یک والد مستبد یا دیکتاتور باشید، دو ابزار برای فرستادن فرزندتان به رختخواب در دست دارید: تنبیه یا جایزه. به عنوان یک پدر یا مادر مستبد، از روش جایزه: «اگر ایراد نگیری و توی اتاقت بمونی و نیای توی تخت من و بابا، اجازه می‌دم بیشتر با تبلت بازی کنی.» (یک رشوه کلاسیک و قدیمی) یا تنبیه: «حالا که نخوابیدی، دیگه اجازه نداری تا آخر هفته با تبلت بازی کنی. در ضمن اگر از اتاقت بیرون بیای، کتک می‌خوری.» استفاده خواهید کرد. باید بدانید هر دوی این روش‌ها، در واقع، دو روی یک سکه‌اند.
استراتژی والدگری مقتدرانه
در رویکرد دموکراتیک و مقتدرانه، شما می‌دانید که قادر نیستید فرزند خود را مجبور به خوابیدن کنید، بنابراین، بسته به سن کودکتان، می‌توانید یک روتین زمان خواب برقرار کنید و درباره زمان منطقی خوابیدن فرزندتان، تحقیقاتی انجام دهید. بنابراین، خوابیدن کودک به هیچ عنوان به صورت «بخواب چون من می‌گم» نخواهد بود. اگر فرزندان کوچک‌تر شما برای ماندن در اتاق خود مشکل دارند، می‌توانید کنار آن‌ها بمانید. همچنین، می‌توانید به فرزند خود بگویید: «من بعد از زمان خواب نمی‌تونم با تو ارتباط برقرار کنم. بنابراین اگر از اتاق بیرون بیای، هیچ بازی یا کار مشترکی نمی‌کنیم.» در صورتی که پس از مراجعه به شما، کودک تعامل خاصی را دریافت نکند، اتاقش سرانجام باعث خواب‌آلودگی او خواهد شد.
وقتی کودک برای غذا خوردن ایراد می گیرد
استراتژی والدگری مستبدانه
یک خانواده مستبد کودک را مجبور می‌کند سر میز یا سفره بنشیند و تا وقتی غذایش را تمام نکرده، به او اجازه بلند شدن نمی‌دهد، حتی اگر این کار نهایتا باعث به زور قورت دادن نخود فرنگی و بعد بالا آوردن آن شود. این وضعیت جنگ قدرتی بی‌رحمانه و وحشیانه است. کودک ممکن است به مدت دو ساعت بدون هیچ کاری پشت میز بنشیند، تا وقتی والدینش بالاخره تسلیم شوند و به او اجازه مرخصی دهند.
استراتژی والدگری مقتدرانه
رویکرد مقتدرانه این حقیقت را در نظر می‌گیرد که افراد مختلف علایق و سلایق متفاوتی دارند. شما تلاش می‌کنید انواع غذاها را در سفره جای دهید، اما طبعا، زمان شما محدود است و قرار هم نیست که وعده‌های غذایی را در منوهای شخصی به کودکان عرضه کنید. در این سبک از والدگری، والدین انتظار دارند فرزندانشان غذای کافی و متنوع را به شکل سالمی دریافت کنند. سر میز یا سفره شما، ممکن است غذای ساده‌ای شامل سبزیجات، گوشت و دیگر خوراک‌هایی که تهیه آن‌ها ساده است وجود داشته باشد. در سبک والدگری مقتدرانه، پدر و مادر انرژی خود را بر گفتن و گوشزد کردن کارهای درست و خوب متمرکز می‌کنند: «می‌بینم که کلم بروکلی بشقابتو خوردی! کلم باعث می‌شه که ماهیچه‌هات بزرگ‌تر بشن!»
وقتی کودک قشقرق به پا می کند
استراتژی والدگری مستبدانه
برخورد یک والد دیکتاتور با کج‌خلقی کودک و پرتاب کردن اشیاء توسط او معمولا با زیاد کردن تنبیه‌ها یا تلاش برای ساکت کردن بلافاصله کودک با گفتن جملاتی نظیر «بس کن! دیگه داد نزن و این صدای وحشتناک رو از خودت درنیار!» صورت می‌گیرد.
استراتژی والدگری مقتدرانه
یک والد مقتدر تلاش و مبارزه کودک را تصدیق می‌کند و حتی آن را با صدای بلند و غمخواری ابراز می‌کند. این مادر یا پدر سپس، با درگیر کردن فرزندش در یک فعالیت دیگر، سعی می‌کند در گذر این فاز روحی به او کمک کند. آموزش مهارت‌های خودتسکینی و دادن زمان به کودک برای آرام شدن نیز می‌تواند به سپری شدن هرچه سریع‌تر و راحت‌تر قشقرق فرزند شما کمک کند.
وقتی کودکان با هم دعوا می کنند
استراتژی والدگری مستبدانه
یک پدر یا مادر مستبد در دعوای فرزندان خود دخالت می‌کند، نقش یک افسر پلیس را می‌پذیرد و سعی می‌کند مقصری پیدا کند. در این وضعیت، برای کودک متجاوز و خاطی، تنبیه و برای کودکی که نقش قربانی را بازی کرده است، رحم و دلسوزی در نظر گرفته می‌شود. تمام این کارها باعث می‌شود دعوا و مشاجره بین فرزندان شما به اتفاقی همیشگی و دائمی تبدیل شود.
استراتژی والدگری مقتدرانه
در روش مقتدرانه، والدین از پیش مهارت‌های اجتماعی را، برای به اشتراک‌گذاری و رعایت نوبت، به فرزندان خود می‌آموزند. چنین مهارت‌هایی ممکن است شامل تنظیم تایمر و یافتن روش‌هایی برای حل تعارض‌ها به کمک هم باشد که به نوبه خود، باعث تمرین بیشتر مهارت‌ها می‌شود. چنین والدینی باور دارند با داشتن چنین قابلیت‌هایی، خود فرزندان مسئولیت مراقبت از روابطشان را به عهده خواهند گرفت. به هر حال، اگر مشاجره تشدید شد، هر دو طرف به یک اندازه متحمل عواقب کار خود خواهند بود. هر دو کودک از بازی با تبلت محروم می‌شوند، تا وقتی برنامه‌ای به شما ارائه دهند مبنی بر اینکه چگونه می‌خواهند، بدون دعوا کردن، اسباب‌بازی‌ها را با هم شریک شوند.
وقتی کودک دروغ می گوید
استراتژی والدگری مستبدانه
در یک خانه و محیط مستبد، دروغ‌گویی بیشتر اتفاق می‌افتد. این کار غالبا به منظور پرهیز از تنبیه شدن صورت می‌گیرد. در واقع، می‌توان به موضوع اینگونه نگریست که اگر قرار است عاقبت کوچک‌ترین اشتباهی کتک خوردن باشد، هر کودکی با عقل سالم، برای فرار از این تنبیه، دروغ خواهد گفت. احساس شرم معمولا بخشی از پیامدهای دروغ‌گویی است. یک والد مستبد احتمالا با برچسب‌گذاری بر کودک خود با الفاظی مانند «دروغ‌گو» یا «دختر/ پسر بد» زمینه خجالت و تحقیر فرزند خود را فراهم می‌کند.
استراتژی والدگری مقتدرانه
یک والد مقتدر البته که دروغ‌ گفتن را بد و ناپسند می‌شمرد، اما از این موقعیت به عنوان یک فرصت طلایی برای آموزش فرزند خود بهره می‌برد. او در این فرصت و با قدر دانستن و پاداش دادن به راست‌گویی، پاسخ‌گویی و مسئولیت‌پذیری را به کودک می‌آموزد، فارغ از اینکه اعتراف کودک تا چه حد هولناک باشد. این گفته به آن معنا نیست که برای رفتار بد کودک هیچ عاقبتی نیست، بلکه با اتخاذ این سبک از والدگری، شما تعادل را در ارتباط با فرزندتان تجربه خواهید کرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/239499/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

داستانک/ انسان های بازنده

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

تصویری تازه از پسر فرهاد مجیدی کنار پدر

گزارش رسانه روسی از دوران طلایی سردار آزمون در زنیت

دی‌بروینه حتی از جرارد و لمپارد هم بهتر است!

هشدار بارسا به ژاوی؛ رفتارت را درست کن

توخل در فکر شانس برتری بایرن مقابل رئال به روایت انیمیشن

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

صعود مس رفسنجان به جمع 8 تیم برتر جام حذفی با حذف پیکان

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

این کار را با مدیرتان نکنید!

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

خلاقیت منحصر بفرد نبات استخری با سنگ کاغذ قیچی بازی کردن برای پیچوندن مادرش / عجب بچه تخسیه

ستاره معصومی همسر سابق مهدی قایدی با یک استوری سکوتش را شکست / واقعیت تمام حرف و حدیث ها

آوازخوانی دلنشین منوچهر هادی برای دخترش سوفیا / عجب صدایی هم داره ؛ آقای کارگردان همه فن حریف ها

مادرانگی احساسی و عاشقانه به سبک مستانه مهاجر و دخترش نفس بازغی + ویدیو / خدا حفظتون کنه

آیا می شود داروی تاریخ گذشته و فاسد را مصرف کرد؟

یک بررسی: بیش از نیمی از جمعیت جهان تا سال 2050 در معرض بیماری‌های مالاریا و تب دنگی هستند

مافیای موسیقی در ایران فقط برای موسیقی پاپ هست؟

موسیقی بی‌کلام زیبا و آرامش‌بخش «بهشت» با هنرمندی پیدر بی هلند

موزیک ویدئوی متفاوت از قطعه وطنیِ همایون شجریان

نماهنگ تماشایی آرون افشار بنام «شب رویایی»

واردات خودروی مجانی و خیرات هم تاثیری بر بازار ندارد/ چرا خودروهای چینی در عراق ارزان‌تر از ایران است؟

شورای رقابت: عرضه خودرو در بورس به طور کلی منتفی شد

جزئیات افزایش قیمت کارخانه‌ای خودروها | افزایش 40 درصدی قیمت کارخانه‌ای

اطلاعیه شورای رقابت درباره واقعی شدن قیمت خودرو/ فرمول افزایش قیمت خودروها اعلام شد

خودرو، طلایه‌دار افزایش قیمت در سال مهار تورم

صعود نوروزی قیمت خودرو

مصوبه افزایش قیمت خودرو وتو شد/ واکنش شورای رقابت به نامه مخبر

قیمت‌گذاری خودرو برعهده شورای رقابت نیست/ وزارت صمت می‌تواند قیمت‌ها را تعدیل کند

ثبت‌نام خودروهای داخلی امشب تمام می‌شود/ برای ویرایش اشتباه نکنید