آریا بانو

آخرين مطالب

ماجرای تکان دهنده قتل به خاطر حسادت به برادر کوچک! اجتماعي

  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / نگاهی روان‌شناسانه به ماجرای پسر 18 ساله‌ای که چون والدینش برادر کوچکش را بیشتر از او دوست داشتند، همه اعضای خانواده‌اش را کشت
انتشار این خبر ناگوار که پسر 18 ساله تهرانی، همه اعضای خانواده‌اش را به دلیل احساس حسادت به قتل رساند به سرعت در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی مورد توجه قرار گرفت و پر بازدید شد. در توضیح این خبر آمده است: پسر 18 ساله‌ای که تصور می‌کرد والدینش برادر کوچکش را بیشتر از او دوست دارند، در اقدامی جنون آمیز تمام اعضای خانواده‌اش از جمله پدر، مادر و برادر 13 ساله‌اش را به قتل رساند.(منبع خبر: ایسنا).
به همین بهانه و در ادامه، درباره شکل‌گیری حسادت با ریشه تبعیض بین اعضای خانواده به ویژه فرزندان نوجوان، چند نکته مطرح می‌شود تا والدین با آگاهی بیشتری به مدیریت این موضوع بپردازند.
علل به وجود آمدن احساس تبعیض در فرزندان
در شرایطی که دو یا چند کودک با هم زیر یک سقف زندگی می‌کنند، انگیزه‌های رقابتی معمولا تشدید می‌شود. خواهرها و برادرها به خصوص اگر از نظر سنی به هم نزدیک و جنسیت واحدی داشته باشند، احتمال رقابت و حسادت بین آن ها بیشتر است. آنان بر سر اسباب‌بازی، خوردن کیک، انتخاب کانال تلویزیون و حتی بر سر این‌که چه کسی در ردیف جلوی خودرو بنشیند و ... با هم رقابت و البته گاهی هم حسادت می‌کنند.
والدین گاه سهوی و برخی اوقات عمدی، بین فرزندان خود تفاوت قائل می‌شوند که این باعث ایجاد احساس تبعیض در فرزندان می‌شود و این اتفاق، چند عامل اصلی دارد.
نداشتن آگاهی از دنیای ذهنی و روان شناختی فرزند
یک نوجوان برای همه چیز خود تعابیر بهترین و بی‌نقص‌ترین را قائل است. او می‌گوید من خوش‌فکرترین، کامل‌ترین، زیباترین، راستگوترین و ... هستم. بنابراین به تبع آن در مقابل بی‌اعتنایی یا زیر سوال بردن این خصوصیات منحصر به فرد، به شدت واکنش نشان می‌دهد، واکنشی که ممکن است بروز کند یا نکند و متاسفانه تفاوت‌های فردی افراد در بیان یا بیان نکردن خود منجر به برخی درون‌ریزی‌های مکرر می شود و در نهایت نوجوان را پر از اضطراب، تنش، خشم، احساس تنهایی و ناکامی می‌کند. فرایندی که نه والد و نه خود نوجوان از آن اطلاع دقیقی ندارند. حال کافی است متغیری آشکارساز و شتاب دهنده، موجب بروز این انباره خشم شود که متاسفانه بسته به شرایط تربیتی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی، نحوه بروز این عوامل بسیار متفاوت خواهد بود. بد نیست بدانید همه نوجوانان به نوعی در دوره بحران هویت و گاه احساس تنهایی و درک نشدن قرار می‌گیرند. البته این دانایی، تجربه و مهارت والدین است که فرصت‌هایی ایجاد کنند تا نوجوان درباره آن‌ها در کمال امنیت صحبت کند و همچنین انرژی درونی خود را صرف تمرکز بر امور رشد دهنده و انسان‌ساز مثل ورزش، هنر، فراگیری حرفه‌های کاربردی، کمک به همنوعان و از همه مهم‌تر، پیشرفت تحصیلی کند.
داشتن انتظار و توقعات اشتباه از نوجوان
یکی دیگر از دلایل تبعیض و سردی بین والد و فرزند، داشتن انتظارات و توقعات نابه جاست. نوجوانی که تا دیروز فقط درس خوانده، بازی کرده و مسئولیت چندانی نداشته، ناگهان با انتظارات بزرگ‌منشانه والدین خود روبه‌رو می‌شود و چون قد و قواره یک بزرگ سال را دارد، از وی انتظار دارند درست عمل کند ولی نمی‌دانند که درون این جسم، ذهنی کودکانه خوابیده است چراکه نه آموزشی دیده و نه تجربه کافی برای انجام انتظارات والدین خود را دارد. توجه داشته باشید که نوجوانان با یکدیگر متفاوت اند و قیاس بین آن‌ها به شدت اشتباه و آسیب‌زاست. فرزند شما هنوز بسیاری از مهارت‌های کلامی، هیجانی، اجتماعی و بین فردی را نیاموخته و اصرار بر این‌که تو می‌دانی و چرا انجام‌شان نمی‌دهی، وی را دچار کاهش عزت‌نفس و به خصوص خشم بسیار می‌کند که می‌تواند عامل بسیاری از رخدادهای ناگوار در خانواده(مانند همین مورد قتل) یا غیر از آن باشد از جمله پناه بردن به مواد مخدر و روان گردان و دوستانی که به ظاهر با احترام و تحسین، عزت‌نفس کاذب به آن‌ها داده‌اند.
مراقب عزت‌نفس نوجوان‌تان باشید
برای کاهش احساس تبعیض و سردی بین فرزندان، همیشه تلاش و فرزندان را به خصوص در دوره نوجوانی، بیش از هر زمان دیگری درک کنید. توجه به نکات گفته شده به شما کمک خواهد کرد تا حسادت بین فرزندان را به بهترین شیوه، مدیریت کنید. در ضمن هر زمان خواستید، رفتار وی را نقد ملایم و محترمانه کنید ولی به شخصیت و عزت‌نفس وی کاری نگیرید که تاثیر مخربی بر شخصیت او خواهد داشت و گاهی آسیب‌هایش قابل رفع نخواهد بود.
نویسنده : رضا زیبایی| روان‌شناس عمومی و استاد دانشگاه

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/224666/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا افراد باهوش، مضطرب‌تر از بقیه هستند؟

اگر خبر بد دارید، یک راست بروید سر اصل مطلب!

کی باید مشاوره برویم؟

مواد غذایی که به شما کمک می کند با افسردگی فصلی مقابله کنید

عذرخواهی کردن زیاد، خوب است یا بد؟

چگونه احساس تنهایی به سلامتی آسیب می‌زند؟

اضطراب را بدون دارو دور کنید!

10 راه برای کمک به کسی که قصد خودکشی دارد

بی‌حوصلگیِ روزهای تعطیل از کجا می‌آید؟

چطور جلوی احساس حسادت خواهر و برادرها را به یکدیگر بگیریم؟

پست‌هایتان در شبکه‌های اجتماعی راجع به شما چه می‌گویند؟

باز یافتن آرامش بعد از دعوا با این روش در 10 دقیقه!!

زلزله با سلامت روان ما چه می‌کند؟

از ایده‌های بزرگ‌تان نترسید

گفتن این جملات پس از 40 سالگی، ممنوع!

با غم و اضطراب بعد از زلزله چه کنیم؟

9 راهکار فوری برای افزایش انرژی روزانه

چگونه بر احساس افسردگی غلبه کنیم؟

هنگام استرس، تصمیم بگیریم یا نگیریم؟

مشخصاتی که باعث می‌شود یک نفر قربانی دستکاری روانی شود

آسیب های وابستگی به شبکه های اجتماعی

افسردگی، بیماری یا سرخوردگی؛ مشکلات جوانان چیست؟

قول‌هایی که زنان باهوش به خود می‌دهند

علائم هشداردهنده بی اشتهایی عصبی

آسیب افسردگی برای مغز چگونه است؟

چرا گاهی لازم است تنها باشیم؟

راهکارهایی برای تقویت تمرکز

لرزش دست را با این دمنوش‌ها درمان کنید

چگونه شخص معتبری به نظر برسیم؟

«مه مغزی» و حس مبهم آن چیست؟

جایگزینی داروی گیاهی در درمان افسردگی؛ مردود یا قبول؟

یک ترفند ویژه برای کنترل خشم

افسردگی‌های زنانه را بیش‌تر بشناسیم

کسب و کارم شکست خورد، حالا چه کار کنم؟

دیگران را اینگونه قانع کنید

چرا نمی‌توانیم از صفحه موبایل چشم برداریم؟

کار امروز را به فردا میفکن. یا بیفکن؟!

با این کارها، بدون حرف زدن محبوب شوید

تاثیر باورنکردنی اسم افراد بر سرنوشت و وضعیت روحی آنها

برای داشتن هدف مناسب، این 4 نکته رو رعایت کنید

7 خصوصیت زنان موفق

چگونه از دست افراد مسموم در زندگی خلاص شویم؟

چگونه استرس شدید را کنترل کنیم؟

چرا همیشه در حالت بی حوصلگی و بد اخلاق هستید؟+8 دلیل پزشکی

اوتیسم در چه افرادی خطرناک می‌شود؟

خط قرمزهای روابط دختران و پسران در دوران دانشجویی

راه‌هایی برای افزایش تمرکز در کار کردن از خانه

چطور در شرایط بحران مانند زلزله استرس خود را کاهش دهیم؟

روان شناسی خشم و خشونت

چطور جذاب به نظر بیاییم؟