آریا بانو

آخرين مطالب

چرا شخصیت «ستایش» در فصل سوم کم‌رنگ شد؟ فرهنگی هنری

  بزرگنمايي:

آریا بانو - چرا شخصیت «ستایش» در فصل سوم کم‌رنگ شد؟
٧٠٥
٠
صبح نو / چند سال پیش بود که مجموعه تلویزیونی «ستایش» به روی آنتن شبکه سه سیما رفت و توانست مخاطبان زیادی را با خود همراه کند. حالا و پس از پخش دو فصل از این سریال، فصل سوم «ستایش» روی آنتن رفته است. تهیه‌کننده این سریال آرمان زرین‌کوب است.
«ستایش» در فصل اول آن‌قدری خوب بود که توانست برند موفقی از خود به جای بگذارد. پس از فصل دوم که با نظرات مختلفی همراه بود، حالا این شب‌ها «ستایش3» از تلویزیون پخش می‌شود. سعید سلطانی، کارگردان این مجموعه است و سعید مطلبی، نویسنده آن. برای مرور قصه «ستایش» و آشنایی بیشتر با شخصیت‌هایش، با آقای سعید سلطانی، کارگردان این مجموعه گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.
آیا فصل دوم «ستایش» به اندازه فصل اول موفق بود؟
درباره مجموعه‌ای سه‌فصلی صحبت می‌کنیم که هر فصل آن زمان متفاوتی دارد. طبیعتا این توقع می‌رفت که خط داستانی در هر فصل تابع تداوم و لحن و شکلی در روایت باشد، یعنی این تصور بود که هر سه فصل در این مسائل نزدیک به هم باشند اما واقعا وقتی به عنوان یک بیننده این سه فصل را کنار هم بگذارید متوجه خواهید شد که هر فصل کار خودش را می‌کند. درباره فصل سوم با یقین می‌توانم بگویم که این بخش یک اثر کاملا مستقل است.
ابایی از گفتن این حرف که هر فصل مستقل است، ندارید؟
آنچه در بخش دوم «ستایش» می‌بینید اگر به آن شکل روایت نشده بود شاید بنا و پایه فصل سوم شکل نمی‌گرفت. معتقدم آقای مطلبی به عنوان نویسنده کار، با نگاه بازی فیلمنامه را نوشته است. گذر 20سالی که برای آدم‌های داستان در بخش اول و دوم می‌گذرد و سپس بلاانقطاع بودن فصل سوم، ساختاری دارد که مطمئنا در نگاه کلان نویسنده موجود بوده است.
یعنی همه این‌ها از ابتدا مهندسی شده بوده است؟
بله! هرچند بین نگارش فصل‌ها فاصله وجود دارد اما کل ساختمان داستان از ابتدا در ذهن نویسنده شکل گرفته بود. مطمئنا در طول نگارش هر فصل باتوجه به ایده کلی و ظرفیت‌هایی که از بازخورد مخاطب به نویسنده رسیده است، نسبت به گسترش آن ایده‌ها و روابط جدید در داستان استفاده شده است. اینکه در باب مستقل بودن فصل‌ها گفتم اشاره به ظرفیت‌هایی است که داستان در هر قسمت از آن بهره می‌برد؛ باتوجه به وحدت کلی که همه قسمت‌ها باهم دارند.
برای همین است که در فصل سوم، حضور شخصیت ستایش کمرنگ شده است؟
در فصل سوم با پیگیری داستان با‌ آدم‌های اصلی مواجهیم. هرکدام از آن‌ها در این فصل با موقعیت‌های تازه‌ای درگیر هستند که بالطبع مسیر حرکت آن‌ها را در داستان مشخص می‌کند، اما در ادامه داستان و در نهایت همه آن‌ها دوباره با تاثیراتی که از هم می‌گیرند و ضروریاتی که ارتباط‌شان با هم ایجاد کرده دوباره به اشتراکاتی می‌رسند. در باب کاراکتر ستایش شاید بخشی از این ماجرا مربوط به شرایطی است که در پخش داشتیم.
شخصیت محوری سریال، حشمت فردوس است. خودتان او را در این سه فصل چجور آدمی تعریف می‌کنید؟
حشمت فردوس در فصل اول آدمی کاملا خودرای و قائم به ذات خودش بود. شدیدا بینش خودش را حاکم بر آدم‌های اطرافش می‌دانست و رای مخالفی را قبول نمی‌کرد؛ البته او ویژگی‌های مثبتی هم داشت که موارد منفی را پوشش می‌داد. فردوس در کنار تمام مولفه‌های منفی، آدم شریفی است. او خانواده‌دوست و مرد زندگی است. سعی می‌کند به کسی صدمه نزند ولی اگر به او آسیب بزنند حتما با شدت پاسخ می‌دهد؛ اما آنچه امروز از حشمت فردوس می‌بینیم، آدمی است که از چندین گرفتاری و داغ بزرگ گذشته است. پسرش را از دست داده و خانواده‌اش متلاشی شده است. زمانی به خواسته‌اش، یعنی نوه پسری رسیده که دیگر چیزی برای کمک به او ندارد. فردوس همه دارایی‌اش را از دست داده اما درمقابل خداوند یک اولاد و نوه صالح به او هدیه کرده است. حالا او با تکیه بر همین دارایی دنیای جدیدش را می‌سازد.
فردوس کینه سنگینی از ستایش داشت و حتی یک‌جا می‌گفت اگر همه دشمنانم را ببخشم از او نمی‌گذرم. با این اوصاف نحوه ورودش به خانواده ستایش و همنشین شدن با او بیش از حد ساده نبود؟
برای شخصیت ستایش هم راحت نبوده است. اینجا یک محرک به نام «محمد» یعنی نوه فردوس داشتیم. او عنصری است که هم ستایش عاشق اوست و هم فردوس برایش جنگیده است. انگیزه و موتور حرکت فردوس، محمد است. در پایان هم فردوس می‌گوید من هرچه تلاش می‌کنم برای این بچه است. او به شدت قائل به آینده نوه‌اش است. او می‌خواهد ویژگی‌های مثبت شخصیتی‌اش را که از قدیم تا به امروز باقی مانده به او منتقل کند. اگر این نوه و سپس اضافه شدن «نازگل» نبود، ارزش‌هایی که یک خانواده باید داشته باشد و ستایش نماینده‌اش است، نبود و حشمت فردوس این رفتار را نمی‌کرد و شاید وارد آن خانواده نمی‌شد. این اتفاق برای خود ستایش هم به سختی رخ می‌دهد. ستایش به فردوس می‌گوید دوست دارم محمد مثل شما شود. فردوس می‌گوید قبلا این جمله را طور دیگری شنیده بودم اما ستایش می‌گوید دوست دارم مثل الان شما باشد. الان با کسی طرف هستیم که در دوره آخر زندگی‌اش تغییراتی پیدا کرده است.
در فصل سوم با نقش پررنگ خانواده طرف هستیم. این موضوع دغدغه شخصی شما بود؟
این موضوع بنیان اصلی حشمت فردوس است. این مورد جزء خاصیت‌های جذاب اوست. فردوس همان موقع که اوضاع خوبی داشت هم مرد خانواده‌دوستی بود. توجه به نوه پسری چیزی است که از همان ایده زندگی قبیله‌ای در او وجود داشته است. یکی از مولفه‌های اصلی داستان «ستایش» خانواده است. ارکان خانواده و توجه به ارزش‌هایی که از آن غفلت کرده‌ایم دغدغه این سریال است.
عمق دشمنی شخصیت «پری‌سیما» که خانم نادری آن را بازی می‌کند با خانواده فردوس بیشتر در قالب دیالوگ پرداخته می‌شود، آیا امکان ورود به این مساله به شکلی فراتر از دیالوگ نبود؟
پرداخت به آن یک موضوع متفاوت است که می‌تواند قصه فیلم مجزایی باشد. آنچه درباره کینه «پری‌سیما» به حشمت فردوس وجود دارد، حاصل نگاهی است که توسط پدرش به او منتقل شده. تمام سختی‌هایی که در زندگی تحمل کرده، از پری‌سیما گرگی ساخته که مسبب آن پدرش بوده است. این‌‎ها کینه‌ای‌است که ذره‌ذره به وجود دختر منتقل شده. عکس: نادر پیرزاده

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/214632/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلایل هراس کودکان از مدرسه چیست؟

بازی با کودک نوپا

دانش آموزانی که تکالیفشان را انجام نمی دهند!

مشکلات یادگیری و آموزشی در کودکان

خانواده هایی که می خواهند «ای کیو سان» داشته باشند

مراحل رشد جنسی کودک خود را بشناسید!

رابطه آموزش و بازی را جدی بگیرید

با کودکان حواس پرت چه کنیم؟

بازی مناسب ماههای اول زندگی

قدرت یادگیری دخترها بیشتر است یا پسرها؟

قصه گویی چه تاثیری در زندگی کودک دارد؟

چگونگی پرورش و تربیت کودک خردمند

کابوسهای کودکانه

زمانبندی برای تماشای تلویزیون توسط کودک

وسواس در کودکان

تقویت حافظه کودک از دوران نوزادی

نوازش‌ها، بوسه‌ها و محبت‌ها چه تاثیری در رشد و پرورش کودک دارند؟

مکیدن انگشت در کودکان + راههای درمان

برای اطمینان از سلامت روانی دختران چه می‌توانیم بکنیم؟

علت و درمان تیک عصبی در کودکان

حرف زدن کودکان در خواب + راههای درمان

آیا فعالیت‌های فرزندتان در مدرسه نا امید کننده است؟

مهر و محبت خود به فرزندان‌تان نشان دهید !

درمان جویدن ناخن در کودکان

نشانه های کودکان مبتلا به اوتیسم را بشناسیم!

تفسیر نقاشی های کودکان

یرای تقویت اعتماد به نفس کودک چه کنیم؟

عوارض ناشى از مکیدن انگشت در کودکان

در تعطیلات نوروز چگونه کودک مان را سرگرم کنیم؟

از ترس های کودکان چه می دانید؟

اجازه دهید کودکانتان، کودکی کنند

پرخاشگری در کودکان نوپا

هر کودکی نیازمند شنیدن این 8 کلمه است

نشانه‌های استرس در کودکان

برای پاسخ به سوالات کودکان در مورد خدا،چه جوابی دارید؟

آیا کودک شما لجباز است؟

با این بازی ها کمرویی کودکان را درمان کنید!

کودکان را هر چند وقت یکبار برای معاینه پیش پزشک ببرید!

قصه گفتن در خانه شما هم مثل خیلی از خانه‌ها فراموش شده؟

افزایش مسئولیت پذیری کودکان با مشارکت در کارهای خانه

کودکان 3 تا 7 ساله چقدر باید بخوابند؟

استرس امتحان در دانش آموزان

این معلم‌ها را برای کودکانتان انتخاب نکنید!

فواید دوستی در کودکان

برای نوزادتان مادر خلاقی باشید!

با کودکان طلاق چگونه رفتار کنیم؟

چرا کودکان بازی دالی موشه را دوست دارند؟

درمان اختلال «کم توجهی – بیش فعالی» بدون دارو

گریه روشی برای رسیدن به خواسته‌های کودک

از چندسالگی بچه‌ها را به اردوهای تابستانی بفرستیم؟