آریا بانو

آخرين مطالب

از کجا بفهمیم داریم آلزایمر می‌گیریم؟ روانشناسي

از کجا بفهمیم داریم آلزایمر می‌گیریم؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - هر اختلال حافظه‌ای آلزایمر نیست.
حتما برایتان پیش آمده که کلیدتان را گم کرده باشید یا لباستان را جایی گذاشته باشید ولی فراموش کردید که کجا. حتی فراموشی از این هم بیشتر ممکن است اتفاق بیفتد؛ به‌صورتی که کسی را که قبلا دیده‌اید، نشناسید یا آدرس خانه‌تان را فراموش کنید. اختلال حافظه یک اختلال شایع در دنیاست و هر کس به نوعی آن را تجربه می‌کند و البته در سالمندی بیشتر شایع است. این اختلال حافظه در هر سطحی که باشد برای سالمندان مشکل ایجاد می‌کند و می‌تواند آنها را از عملکرد روزانه‌شان باز دارد. آنچه باید به آن توجه کنیم این است که اختلال حافظه تا چه حدی نگران‌کننده است وتا چه حدی طبیعی است.
در این زمینه دکتر طاهری، رئیس اداره سالمندان وزارت بهداشت نکته‌های قابل توجهی را در مورد اختلال حافظه بیان کرد و اهمیت این قضیه را تا آنجا دانست که یک کلینیک برای آن احداث شده است.
ابتدا برایمان بگویید آلزایمر و اختلال حافظه به چه نوع فراموشی گفته می‌شود؟
اختلال حافظه امری شایع در جوامع بشری است و هر بزرگسالی تجربه‌اش را داشته ولی هر اختلال حافظه‌ای آلزایمر نیست. آلزایمر اختلال‌ شناختی پیش‌رونده است که غیرقابل برگشت است؛ به گونه‌ای که اختلال حافظه هر روز بیشتر می‌شود. مثلا فردی که دچار آلزایمر می‌شود صحبت می‌کند ولی روانی کلام را به مرور از دست می‌دهد، تشخیص فضا برایش مشکل خواهد شد و در عملکرد روزانه‌اش دچار مشکل می‌شود.
با این اوصاف اختلال حواسی که به‌طور روزانه تجربه می‌کنیم نمی‌تواند زمینه‌ساز آلزایمر باشد؟
ببینید، اختلال حواسی که بارها با آن مواجه بودیم پیشرونده نیست. به مجموعه اختلال‌های پیش‌رونده غیرقابل برگشت، دمانس گفته می‌شود که آلزایمر شایع‌ترین آنهاست. جالب است بدانید هر 4 ثانیه در دنیا یک نفر به آلزایمر مبتلا می‌شود. تشخیص اینکه اختلال حافظه از چه نوع است و چه دلایلی دارد، با پزشک است. پزشک متخصص باید تست کند، شرح حال بگیرد و براساس بررسی مجموعه علت‌ها تشخیص دهد.
چه عوامل خطرسازی فرد را دچار اختلال حافظه جدی می‌کند؟
یکی از مهم‌ترین عواملی که فرد را دچار اختلال حافظه جدی می‌کند، سن است؛ یعنی افرادی که سنشان بالا می‌رود بیشتر احتمال ابتلا به آلزایمر را دارند. اما این‌طور نیست که هر که سنش بالا رفت آلزایمر بگیرد. در برخی از کتاب‌ها آمده که هر فرد 85 سال به بالا 40 تا 48 درصد احتمال دارد که به آلزایمر مبتلا شود. عامل دیگر سابقه فامیلی ابتلا به اختلال حافظه است و اگر پدر، مادر، خواهر یا برادر سابقه ابتلا به آلزایمر را داشته‌اند، فرد با مشاهده علائم اختلال حواس باید به پزشک مراجعه کند. متاسفانه خودتشخیصی و خوددرمانی در کشور ما خیلی باب شده و سالمندان تحت‌تاثیر حرف دیگران قرار می‌گیرند که می‌گویند این حالت‌ها طبیعی است و مربوط به دوره سالمندی است بنابراین دیر به پزشک مراجعه می‌کنند و پزشک، زمان مناسب برای درمان را از دست می‌دهد.
یعنی بیماری‌های مختلف روانی و جسمی می‌توانند باعث اختلال حافظه جدی شوند؟
بله. افسردگی در سالمندی شیوع بالایی دارد و اگر فردی در میانسالی به افسردگی دچار و درمان نشده باشد، ریسک ابتلا به اختلال حافظه در او بیشتر است.ضربه مغزی عامل دیگری است که باعث کاهش سطح هوشیاری می‌شود و توصیه ما این است که حتما کمربند و کلاه ایمنی در هنگام موتورسواری فراموش نشود و بچه‌ها حتی در هنگام دوچرخه‌سواری کلاه ایمنی بگذارند؛ چون ضربه مغزی ریسک ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهد. همچنین سکته مغزی و بیماری‌های قلبی و عروقی در صورتی که درمان نشود، ریسک ابتلا به آلزایمر را بیشتر می‌کند. بیماری پرفشاری خون هم از مواردی است که خیلی خاموش و مرموز وارد زندگی فرد می‌شود و احتمال بیماری آلزایمر را بالا می‌برد. علاوه بر بیماری‌هایی که برشمردم، مصرف طولانی‌مدت برخی از داروها مثل داروهای خواب‌آور که بسیاری از بیماران خودسرانه طولانی مصرف می‌کنند نیز احتمال ابتلا به آلزایمر را بالا می‌برد.
آلزایمر در خانم‌ها بیشتر است یا آقایان؟
خانم‌ها بیشتر از آقایان به آلزایمر مبتلا می‌شوند که شاید یکی از دلایل آن کم‌بودن سطح سواد و تحصیلات آنها باشد و احتمال می‌دهند در نسل بعدی که خانم‌ها تحصیلات عالی دارند این روند تغییر کند.
همه ما در زندگی‌مان دچار فراموشی و اختلال حافظه شده‌ایم. در چه صورتی باید نگران اختلال حافظه باشیم؟
باید به روند بیماری دقت کرد که این کاری تخصصی است و پزشک باید آن را بسنجد. مثال می‌زنم: ممکن است 2تا3سال باشد که فرد اختلال حواس دارد، اما جدیدا روند آن تعییر کرده باشد. به‌طور مثال امروز ناهار قورمه سبزی خورده ولی یادش می‌رود یا فرزندش دیروز به منزل آنها آمده ولی فردا گلایه‌مند است که او چرا نمی‌آید به ما سر بزند. ولی این اختلال حافظه که برشمردیم ممکن است پیش‌رونده نباشد. گاهی اوقات سالمند اسم برخی افراد را فراموش می‌کند یا نمازش را قاطی می‌کند. می‌بینید که تشخیص اینکه این علائم شروع آلزایمر است یا نه، به عهده پزشک است. چون ممکن است اختلال حافظه به دلایل دیگری بروز کند، همه باید بررسی شوند.
شما ابتدای گفت‌وگو به احداث کلینیک حافظه به‌دلیل شیوع بالای این بیماری هم اشاره کردید. این کلینیک چه خدماتی ارائه می‌دهد و چه افرادی می‌توانند مراجعه کنند؟
کلینیک تخصصی حافظه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پذیرای تمام افراد بزرگسالی است که از اختلال حافظه شکایت دارند.در این کلینیک یک تیم تخصصی اعم از روان‌شناس، متخصص تغذیه و متخصص طب سالمندی در آن حضور دارند و تمام افراد بزرگسالی که به نوعی دچار اختلال حافظه شده‌اند، می‌توانند به آن مراجعه کنند تا علت بررسی شود و پزشک تشخیص دهد اختلال حواسشان جدی است یا به عوامل دیگر مربوط است.
منظورتان این است که عوامل دیگری غیر از مواردی که برشمردید هم می‌تواند در حافظه ما تاثیر بگذارد و برای مدتی ما را با اختلال حواس مواجه کند؟
بله، دقیقا همین‌طور است. گاهی ممکن است اختلال حواس ناشی از کمبود ویتامین در بدن باشد که با برطرف شدن کمبود، اختلال حافظه نیز برطرف شود. حتی بیماری‌های متابولیک مثل تیروئید، کمبود ویتامین D، اختلال کبد و کلیه پیش‌رونده می‌تواند باعث اختلال حافظه شود. گاهی عارضه دارویی می‌تواند روی حافظه تاثیر بگذارد و با تغییر دارو این حالت برطرف شود، بنابراین هر نوع اختلال حافظه نیاز به بررسی دارد و پزشک با ارزیابی شرح حال بیمار تشخیص می‌دهد که اختلال حافظه نگران‌کننده است یا برطرف می‌شود.
منبع:هفته نامه سلامت

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1188373/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

به این تیم اعتماد کنید

تساوی عجیب در سرمای تبریز

پافشاری هوادار به برگزاری بازی با پرسپولیس در دستگردی

بی‌فایده برای دو تیم نارنجی

دستورالعمل سازمان لیگ درباره جلوگیری از حاشیه‌های غیرمتعارف

مشخص شدن رقبای سرلک در مسابقات جهانی گزینشی المپیک

ناصر الخلیفی، مرد پروژه‌های شکست‌خورده!‏

سانتیاگو برنابئو در فاصله 3 ساعت تا شروع بازی رئال مادرید - بایرن مونیخ

پیروزی هر سه تیم مدعی و توقف خانگی نفت

مقایسه امباپه با رونالدو و مسی شرم آور است

سریال «افعی تهران» با ژست روانکاوی اجتماعی خارج از اتمسفر ایران به هجو تبدیل شده است

وقتی خانوم شیرزاد بستنی میوه‌ای بدون پیاز سفارش میده!

مجری برنامه‌های پاورقی و سیدخندان: اخراج نشدم، مسافرت رفتم

بازیگر «بازی تاج و تخت» درگذشت

«در سایه سرو» به جشنواره مورد تایید اسکار در اسپانیا راه یافت

تولید «من نقش راکی را بازی می‌کنم» به‌کارگردانی پیتر فارلی

آمار هولناک از فوت بیماران در ایران ؛ مرگ 1100 بیمار به دلیل نبود دارو

نشانه‌های هشدار دهنده درد زیر بغل؛ پیشگیری و راه‌های مختلف درمان

چه کنیم عفونت لثه نگیریم؟

ترانه «نهان مکن» با خوانندگی روزبه نعمت اللهی

جزئیات برگزاری مجدد نوبت اول کنکور برای داوطلبان سیل‌زده

ماجرای فردی که در حالت مستی، دوستش را کُشت

توضیح پلیس درباره فیلم سارقان زورگیر در بیرجند

دره اژدهای کرمانشاه

نجات جان اردک بلعیده شده توسط یک پلیکان

برگی از تاریخ/ سرنوشت تلخ زنان فرانسوی پس از خوش آمدگویی به سربازان آمریکایی

رنگین کمان زیبا در آسمان تهران در حاشیه اولین روز نمایشگاه کتاب

دیگه خرما رو اینجوری بخور!

چطور با هندوانه به جنگ سنگ کلیه برویم؟/ یک روش ساده و نتیجه‌بخش

جدیدترین روش تاب سواری!

حباب‌های مرموز در داخل زمین

وزیر ارشاد: مردم کتاب را رها نکردند

بنای ما بر حمایت جدی است

اسم فلیک را نیاورید، برای بایرن بزرگ افت دارد!‏

آلونسوی جدید متولد می‌شود؛ اسطوره رئال در آلمان

فروش اولین قرارداد مسی؛ یک برگ دستمال 30 میلیارد!‏

بیانیه جمعی از هنرمندان در حمایت از حضور سه چهره فرهنگی

«رخنه» از امشب روی آنتن شبکه یک می‌رود

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

تهیه گزارش ویژه علل خودکشی پزشکان/ پیگیری پرونده مرحومه"بخشی"

پشت پرده جمع آوری واکسن آسترازنکا از سراسر جهان

پرداخت یارانه خرید کتاب برای کارمندان دولت

گوناگون/ هیچ فضیلتی بدون رنج حاصل نمی شود

لحظه‌ وقوع تصادف زنجیره‌ای در مشهد با حرکت عجیب پژو 405

گوناگون/ شهر بدون کوچه ایران کجاست؟

چرا مرغ های دریایی "رقص باران" را انجام می دهند؟

لحظه تماشایی به آب انداختن کشتی های غول پیکر

دسر بیسکویتی که فقط تو 10 دقیقه درست میشه

مصرف روزی نیم قاشق از این روغن معجزه می‌کند

ترفند خرد کردن سبزی بدون چاقو