آریا بانو

آخرين مطالب

آموزش برخورد مۆدبانه به کودک خانواده

آموزش برخورد مۆدبانه به کودک
  بزرگنمايي:

آریا بانو - آموزش اصطلاحات و رفتار مۆدبانه به کودکان، نشانه ی برخورد عاقلانه ی والدین با آنهاست. گاهی اوقات فکر می کنیم که برخوردهای مۆدبانه را به فرزندمان آموخته ایم ولی مشاهده می کنیم که توصیه ها و آموزش های ما را فراموش کرده است و مجبوریم بار دیگر از ابتدا آغاز کنیم.
توجه داشته باشید که یادگیری کودکان از طریق تکرار و تذکر امکان پذیر است لذا، اگر قصد تربیت فرزندتان را دارید، نباید از تکرار و تذکر خسته و ناامید شوید. رفتارهای مۆدبانه شامل رعایت احترام والدین، آموزگاران، دوستان و بستگان است که در این صورت، همه ی اطرافیان رفتار مۆدبانه ی فرزندتان را خواهند ستود. رفتار مۆدبانه، طیفی گسترده از برخوردها را شامل می شود که از «لطفاً» و «متشکرم» تا دست نزدن به کیک تولد قبل از بریدن آن، تعارف کردن به دیگران، مصرف کردن غذایی که به آن دست زده ایم و یا اجازه گرفتن برای برخی فعالیت ها ادامه دارد.
آموزش برخوردهای مۆدبانه به کودکان، گونه ای از تربیت است که به نوع کاری که برای آنها انجام می دهید بستگی ندارد، بلکه به چگونگی جلب همکاری آنها وابسته است.
آدل فابر و الن مازلیش، پنج روش کلیدی برای جلب همکاری کودکان تعیین کرده اند:
1. توضیح دادن درباره ی رفتاری که مشاهده می کنید.
2. دادن اطلاعات.
3. از یک کلمه برای یادآوری استفاده کنید.
4. صحبت کردن درباره ی احساساتی که دارید.
5. یادداشت برداشتن برای جلوگیری از فراموش کرد مواردی در آینده.
در اینجا به موردی می پردازیم که کاربرد عوامل یاد شده را روشن می سازد. به جای این که بگویید «چند بار باید به تو بگویم که به این شیرینی ها دست نزن؟» نخست رفتاری را که انتظار دارید به طور مختصر بیان کنید: «اولین تکه ی شیرینی را که دست زدی بردار»، دوم، اطلاعاتی به او بدهید و بگویید دست او ممکن است آلوده باشد، لذا با مصرف کردن کیکی که دست زده است، از گسترش آلودگی جلوگیری خواهد کرد. درباره ی میکروب توضیح زیادی ندهید بلکه روی با ملاحظه بودن تأکید داشته باشد. یادآوری و تذکر این موارد باید قبل از وقوع حادثه باشد. سوم، از یک کلمه برای یادآوری استفاده کنید و بگویید «شیرینی». چهارم، درباره ی احساساتی که دارید صحبت کنید و بگویید «من دوست ندارم که تو به همه ی شیرینی ها دست بزنی».
فابر و مازلیش تأکید دارند که برخورد را باید با بیان انتظارات خود آغاز کنید. این روش در مورد کودکانی که سن بیشتری دارند بسیار مۆثر است. بگویید: «من انتظار دارم که تو به همه ی شیرینی های این بشقاب دست نزنی».
کودکان در سنین دو تا دو و نیم سالگی می آموزند که از واژه های مۆدبانه نظیر «لطفاً»، «متشکر» و «قابلی ندارد» استفاده کنند. کودکان دوساله معمولاً می گویند «من می خواهم» و شما باید به آنها بیاموزید که درخواست خود را به گونه ای مۆدبانه مطرح کنند. این کار ممکن است ماه ها به طول بینجامد و میزان پیشرفت آن به قدرت سخنگویی فرزندتان بستگی دارد.
کودکان در سنین سه تا سه و نیم سالگی می آموزند که رفتارهای مۆدبانه ای همچون دست نزدن به همه ی غذاها، منتظر دیگران شدن برای صرف غذا و اجازه گرفتن داشته باشند. آنها متوجه می شوند که چنین رفتارهایی باعث برانگیختن تحسین دیگران خواهد شد. آنها می فهمند که اگر رفتاری پسندیده داشته باشند، ما را خوشحال می کنند و اگر رفتاری ناشایست داشته باشند، تنبیه می شوند و اگر سعی کنند، قادر به یادگیری چیزهای جدید خواهند بود. آنها در واقع نتایج اعمال و رفتارهای خود را درک می کنند.
رفتارهایی نظیر قطع نکردن صحبت دیگران بسیار اهمیت دارد. آموزش رفتارهای بهتر و مورد پسند، به برنامه ریزی نیاز دارد. انتظار نداشته باشید که فرزندتان بدون کمک شما، رفتاری مۆدبانه داشته باشد. از دوستان او دعوت کنید تا به خانه ی شما بیایند و با فرزندتان بازی کنند و در طی بازی کردن، ساعتی را هم برای استراحت آنها تعیین کنید.
اگر می خواهید به خانه ی یکی از بستگان خود بروید که فرزندتان علاقه ای به او ندارد، به او بگویید: «می خواهیم به منزل عمه برویم، ملاقات ما کمی طولانی خواهد شد. اگر تو به آرامی بازی کنی و حرف های ما را قطع نکنی، وقتی از خانه ی عمه بیرون آمدیم به پارک خواهیم رفت تا بازی های مورد علاقه ات را انجام دهی».
تعیین جایزه ای معقول برای کودکان، آنها را تشویق می کند تا رفتاری شایسته داشته باشند. ولی قدری منصف باشید و دیداری را که مورد علاقه فرزندتان نیست زیاد طولانی نکنید.
اکنون به نکاتی کلیدی اشاره می کنیم که می تواند در آموزش رفتارهای مۆدبانه به کودکان سودمند باشد:
1. کودکان با مشاهده ی چگونگی برخورد ما با دیگران می توانند طرز برخورد با سایرین را بیاموزند. آیا وقتی چیزی از دستمان افتاد و کسی آن را برداشت و به ما داد، از او تشکر می کنیم؟ آیا از فرزند خود تشکر می کنیم؟ آیا از کلمات مۆدبانه ای نظیر «لطفاً»، «متشکرم» و «قابلی ندارد» استفاده می کنیم؟ آیا وقتی اشتباهی کردیم عذرخواهی می کنیم؟ نحوه ی رفتار ما نشان دهنده ی ارزش ها و فرهنگ ماست.
2. آموزش برخوردهای مۆدبانه به کودکان موجب می شود تا ندای وجدان آنها تقویت شود و بتوانند خشم خود را کنترل کنند.
3. به فرزندتان بیاموزید بدون این که گفتار دیگران را قطع کند، سخنان خود را اظهار نماید. دکتر بارتون اشمیت در کتاب سلامت کودک شما می گوید: «اگرچه کودکان علاقه دارند حرف بزنند ولی باید بیاموزند هنگامی که فرد دیگری سخن می گوید، منتظر شوند تا سخن او به پایان برسد». دکتر اشمیت توصیه می کند به فرزند خود بگویید: «وقتی صحبت خود را با دوستم به پایان رساندم، به سخنان تو گوش خواهم داد». به او پیشنهاد کنید که سرگرم کاری شود تا صحبت شما خاتمه یابد.
4. اگر فرزندتان به درخواست شما توجه نمی کند، برای او مجازات تعیین نمایید. اگر سن فرزندتان از سه سال بیشتر است، نخست به او تذکر بدهید و سپس او را از برخی فعالیت های مورد علاقه اش محروم سازید.
5. کودکان باید بیاموزند که اعضای خانواده ی آنها دارای احترام اند. لذا، وقتی مشغول صحبت با تلفن هستند نباید مزاحم مکالمه ی آنها شد. تعیین کردن مقررات صریح و روشن موجب می شود فرزندتان به بازی مشغول شود تا تلفن شما به پایان برسد.
6. منصف باشید، به فرزند خود بیاموزید که اگر کاری اضطراری با شما داشت بگوید: «پدر، من به شما احتیاج دارم». گفت و گوی تلفنی طولانی کودکان را تحریک می کند تا سخنان شما را قطع کنند. سعی کنید در مواقعی که فرزندتان خواب یا سرگرم بازی است، گفت و گوهای تلفنی خود را انجام دهید.
منبع: کلید رویارویی با مشکلات رفتاری کودکان. ترجمه مسعود حاجی زاده
تبیان

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1186803/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویر کارت عروسی دختر آیت‌الله طالقانی را ببینید/ عکس

آمار هولناک از فوت بیماران تالاسمی در ایران

آهنگ «عاشق شدن» با صدای محسن ابراهیم زاده

وزیر بهداشت: امیدوارم بتوانیم حقوق دستیاران پزشکی را به 20 میلیون برسانیم

دماوند لرزید

گوناگون/ کاخی که از ویرانی نجات پیدا کرد

درآمد یک‌ونیم میلیون یورویی از سکه‌های بازدیدکنندگان به داخل فواره

حکمت/ نزدیک‌ترین راه برای آسان شدن کار‌ها

خاتم شیراز یکی از زیباترین صنایع دستی‌های ایران

شربت آرامش‌ بخش کهکشانی

با مصرف آب معدنی، روغن‌های طبیعی و چای کیسه‌ای خداحافظی کنید!

مراقبت‌های پزشکی دوران بارداری

چرا نوزادان دائما گریه می کنند

حیوان غول‌پیکری که پس پرده ردپای عظیم کشف شده قرار داشت

عاشق‌تر ازین کنم که هستم

جنجال جدید برای پرسپولیس و تماشاگرانش

جوان‌های استقلال بحران را مدیریت کردند

پرسپولیس هم ممکن بود لیورپولی نبرد!

پدیده والیبال ایران مقصد جذابش را لو داد

درخواست تراکتور برای تعویق بازی بعدی

گلزنی به نصف جهان با بازیکنانی از کل جهان!

اعتراض رد شد؛ چهار امتیاز باشگاه انگلیسی برنگشت

بازیکن محبوب ژاوی به لورکوزن می‌رود

کارشناسی داوری؛ پنالتی حساس گم شد!

داریوش ارجمند: آقای رئیس‌جمهور به طوماری که نوشتیم، توجه کند

چهره ها/ استوری تازه و جنجالی از هانیه توسلی که وایرال شد

سریال طنز «بدل» جایگزین «هفت سر اژدها» می‌شود

معمای نمادهای باستانی خورساباد؛ نام پادشاه یا صورت فلکی

اجرای قدیمی تصنیف «زندگی» از استاد عبدالوهاب شهیدی

ادعای پیشگوی هلندی: زمین‌لرزه‌ بزرگی در راه است

بارش تگرگ در تبریز

گریه چمران برای اختلاف اعضای شورا با زاکانی

روایت همسر فرد مصدوم شده به دست اراذل از شب حادثه

واکنش جالبِ دو طوطی هنگام خوردنِ کیوی

وقتی یک خرس میشه حیوون خونگیت

گوناگون/ قتل فرزند کوچک‌تر جلوی چشم مادر!

سد غول‌پیکری که چرخش زمین را کند می‌کند!

مسابقات سنتی خرسواری در مراکش

فلامینگو‌ها میهمان آبگیر‌های خراسان شمالی

فکر میکردین که کلاغ انقدر باهوش باشه؟

مادر شهیدی که 22 سال هر پنجشنبه مهمان پسرش می شود

خوشمزه ترین مرغ بدون آب دنیا

بیماری‌های خاموش اما کشنده!

نور لازم برای گیاه فیلودندرون اسکاندنس در خانه

امروز، باران مهمان مردم این مناطق خواهد بود

هوش مصنوعی توانمندی‌اش در علم نجوم را هم ثابت کرد

می‌خواهند ادبیاتمان را کلنگی کنند

برو ولی بخاطر دل شکسته ام بمون

امباپه پاریس را قهرمان کند او را می‌بخشیم!

کسب 7 مدال رنگارنگ قهرمانی آسیا جوجیتسو توسط ایران