آریا بانو

آخرين مطالب

خوابگردی در کودکان خانواده

خوابگردی در کودکان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خوابگردی و راه رفتن در خواب یک پدیده در دوران کودکی است که30درصد از کودکان چهار تا شش ساله به آن مبتلا هستند و میزان شیوع این اختلال در پسران بیش از دختران است. به هنگام خواب، مغز 5 مرحله از خواب را سپری می کند، REM مراحل 1،2،3،4 و مرحله حرکت سریع چشم یا کامل خواب را ایجاد می کنند. این مراحل در مجموع یک چرخه یک چرخه خواب کامل بین 90 تا 100 دقیقه طول می کشد و هر شخص در خواب شبانه، به طور متوسط 4 یا 5 چرخه خواب را تجربه می کند.
خوابگردی، تکرار رفتارهای حرکتی پیچیده ای است که در خلال خواب به صورت کم و بیش هماهنگ شده (برخاستن، راه رفتن، غذا خوردن، حرف زدن، و...) متجلّی می شوند. وهله های خوابگردی در جریان خواب عمیق با امواج کند آغاز می شوند و در اغلب موارد خوابگرد در ثلث اول خواب (دو تا سه ساعت بعد از خواب ) بر می خیزد و به خوابگردی می پردازد. حالت مراقبت و حسّاسیت وی کاهش می یابد، چهره ی وی بی حالت و نگاه او ثابت است، به کوشش های اطرافیان برای برقراری ارتباط و یا بیدار کردن وی پاسخ نمی دهد و پس از بیدار شدن ( بلافاصله بعد از وهله ی خوابگردی یا صبح روز بعد) هیچ چیز از ماجرای شب گذشته را به خاطر نمی آورد یا خاطره ی بسیار محدودی از آن دارد.
رفتارهایی که در خلال خوابگردی بروز می کنند می توانند بسیار متنوع و کم وبیش پیچیده باشند. گاهی خوابگرد فقط در رختخواب می نشیند، به اطراف خود نگاه می کند، پتو یا لحاف را روی خود می کشد و گاهی به فعالیت های پیچیده تری مانند باز کردن درب بسته با کلید و حتی خطرناک همچون بیرون رفتن از منزل می پردازد. بخصوص در کودکان، خوابگردی ممکن است با رفتارهای نامتناسب و اعمالی ناشایست (مانند ادرار کردن در کمد لباس) همراه است. در خلال وهله های خوابگردی، افراد می توانند حرف بزنند و حتّی به پرسشها پاسخ گویند. مع هذا گفتار آنها نامنسجم است و یک مکالمه ی واقعی به ندرت صورت می گیرد. خوابگرد ممکن است به خواسته ی اطرافیان مبنی بر قطع فعالیت خود و بازگشت به رختخواب پاسخ گوید اما دارای سطح مراقبت بسیار پایینی است و بیدار کردن وی در خلال خوابگردی معمولا بسیار مشکل است. چشمان خوابگردها باز است، اما بسان زمان بیداری نیست و غالبا فکر می کنند در مکانی به غیر از اتاق خواب خود و منزل هستند.
هر وهله ی خوابگردی از چند دقیقه تا نیم ساعت طول می کشد و پس از پایان آن، فرد ممکن است دچار یک حالت اغتشاش و درهم شدگی کوتاه مدت شود و یا آنکه به رختخواب برگردد و خواب خود را تا صبح روز بعد ادامه دهد در هر سنی که کودک به راه بیفتد، خوابگردی می تواند بروز کند اما معمولا نخستین وهله های آن بین 4 تا 8 سالگی آغاز می شوند و میزان شیوع آن در حدود 12 سالگی به حد بیشینه ی خود می رسد. پژوهش ها نشان داده اند که 15 درصد از کودکان برای اولین بار در سنین 15-5 سال دچار خوابگردی می شوند و در 6-3 درصد این کودکان، خوابگردی تکرار می شود.
معمولاً خوابگردی دوره ی کودکی در آغاز نوجوانی و در حدود 15 سالگی از بین می رود اما در پاره ای از موارد نیز پس از قطع خوابگردیِ آغاز شده در خلال کودکی، با عود مجدّد آن در بزرگسال جوان مواجه می شویم. تحقیقات نشان داده اند که اگر خواب گردی کودک از 9 سالگی به بعد شروع شود، محتمل است که در بزرگسالی نیز ادامه یابد؛ لذا بهتر است، خوابگردی را جدی گرفت و درصدد درمان آن برآمد.
اگر چه عواملی مانند برنامه نامنظم خواب، خواب ناکافی و یا محرومیت از خواب، خوابیدن در محیطی شلوغ و پرسروصدا، خستگی مفرط، بیماری و یا داشتن تب بالا، پر بودن مثانه، مصرف برخی از داروها را در بروز خوابگردی دخیل دانسته اند، اما هنوز شناخت دقیقی از علت خوابگردی در دست نیست.
ده تا بیست درصد از خواب گردی های کودکان بیشینه ارثی و خانوادگی دارد و در بین والدین و دیگر اعضای خانواده نیز مشاهده شده است. برخی از محققان به تفاوت نسبتاً قابل ملاحضه ای از لحاظ درجه ی واکنش پذیری هیجانی بین کودکان بهنجار و کودکان خوابگرد اشاره کرده اند، همچنین وجود مولفه های استرس، اضطرابی و افسردگی نیز خاطر نشان شده است. برخی دیگر از محققان، خوابگردی را به عدم رشد دستگاه های عصبی و اندامی نسبت داده اند و گروهی دیگر نیز معتقد به وجود عامل عضوی وخیمتری هستند و حتی آن را معادل صرع دانسته اند.
منبع:tebyan.net

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1186672/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تراشه‌های مغزی به‌زودی از رده خارج می‌شوند/ چه بلایی بر سر بیماران می‌آید؟

سعی کنید بی ظرفیت نباشید!

گوهری: بابت خوشحالی پس از گرفتن پنالتی از امیری عذرخواهی کردم

ریکاردو از ستاره استقلال سبقت گرفت

ترزیچ: لازم باشد 20 کیلومتر بیشتر می‌دویم!‏

تصمیمات داور دیدار نساجی - پرسپولیس درست بود؟

انگیزه‌های خاص فروزان مقابل استقلال

جهانبخش: هواداران فاینورد برایم ارزش قائل می‌شوند

شکست ناباورانه کلباء مقابل تیم اینیستا

ستاره و نجات‌دهنده پرسپولیس؛ اوستون ارونوف

گل اول ذوب آهن به استقلال توسط مجید علیاری

گزارش زنده؛ استقلال 0 - 1 ذوب آهن

افشای اتهامات اخلاقی جدید علیه «کوین اسپیسی»

بازی موقعیت اضطرابی با امیر کاظمی

در مراسم یادبود مسعود اسکویی چه گذشت؟

پروندۀ 75 رزمندۀ فاقد مدارک بالینی در کمیسیون تطبیق احراز جانبازی بنیاد شهید آذربایجان شرقی بررسی شد

تعیین سهمیه‌بندی دارویی داروخانه‌ها براساس وضعیت حجاب تکذیب شد

«هر که سودای تو دارد»؛ غزلی از سعدی با آواز استاد شجریان

تصاویری از بلندترین آبشار گلستان

گوناگون/ بازسازی عجایب هفت‌گانه با هوش‌ مصنوعی

یکی از با عشق‌ترین هنرمندان جهان

روش آسان برای تهیه شیر کیک یخچالی

طرز تهیه شربت نعناع با طعم بهاری

درمان زگیل پوستی از نگاه طب سنتی

تفاوت و ویژگی‌های کراتینه و ویتامینه مو

اعطای جایزه البرز دانش‌آموزی در آبان ماه

بازگشت سرمربی پیشین با برکناری سرآسیایی از سایپا

اخراج سروش رفیعی بازیکن پرسپولیس از زمین بازی

عنایتی: کم حوصله و بی‌انگیزه بودیم

حال و هوای استادیوم آزادی پیش از دیدار استقلال و ذوب آهن

نیازمند و یزدانی پایه‌گذار برتری سپاهان در نیمه اول

گلزنی مهدی قایدی در بازی امشب اتحاد کلبا مقابل الامارت

گل اول نساجی به پرسپولیس توسط هوشمند

گل دوم پرسپولیس به نساجی توسط اورونوف

ضربه به رویای یوونتوس در آستانه فینال

برگردون تماشایی؛ گل اول استقلال خوزستان توسط جواد آقایی‌پور

گزارش زنده؛ نساجی 1-2 پرسپولیس

امیر کاظمی: من نه پرسپولیسی‌ام و نه استقلالی!

اولویت دیپلماسی فرهنگی ایران برای انزوای رژیم صهیونسیتی در جشنواره‌ها

تلاش های امیر کاظمی برای شکستن رکورد برش زدن خیار با چشمان بسته

آهنگ «همسفر» با صدای مهدی جهانی

بازداشت 3 مرد در یک قدمی گنج تاریخی

لحظه‌ی تصادف منجر به فوت امام جمعه شهر بلوک جیرفت

بازداشت قاچاقچی قرص‌ها و شربت‌های غیرمجاز در تهران

سازمان غذا و دارو: نور آفتاب و انجماد، بطری‌های یکبار مصرف را تخریب نمی‌کند

تهاجم زنبورها؛ برخورد ناگوار با طبیعت

دریاچه کویل دریاچه ای زیبا در پارک ملی فیوردلند نیوزلند

میخواهید بدانید ایرانی واقعی چگونه است؟

حلوای زنجبیلی یک عصرانه خوشمزه بهاری

رژیم غذایی مناسب بیماری سلیاک از نگاه طب سنتی