آریا بانو

آخرين مطالب

نرخ فرزندآوری سال ١4٠٢، نصف سال ١٣٩5

قانون فرزندآوری با آن همه بودجه و اعتبار و اصرار شکست خورد خانواده

قانون فرزندآوری با آن همه بودجه و اعتبار و اصرار شکست خورد
  بزرگنمايي:

آریا بانو - قانون فرزندآوری با گذشت بیش از دو سال از اجرای آن فرصت مناسبی است که به لحاظ موفقیت و شکست ارزیابی شود.

این قانون بسیار پر هزینه و مساله‌دار چه دستاوردی برای جامعه ایران داشته است؟ کل متولدین دو سال 401 و 402 به ترتیب برابر 1.075 و 1.058 میلیون کودک است. این آمار به معنای کاهش 3.7 و 1.6 درصدی زاد و ولد نسبت به سال پیش آنها و نسبت به سال 1395 نیز 31 درصد کمتر شده است.
عباس عبدی نوشت:گرچه هنوز آمار مرگ و میر سال 1402 اعلام نشده است، ولی با فرض معقول حدود 440 هزار فوتی، کل جمعیت کشور در سال 1402، حدود 620 هزار نفر افزایش یافته است که با فرض جمعیت 85.6 میلیونی کشور (آمار روز سایت مرکز آمار) این رقم به منزله رشد سالانه 0.73 درصد است و با اصلاح جمعیت اتباع خارجی حدود 0.75 خواهد بود.شواهد نشان می‌دهد که در سال‌های آینده نیز این روند کاهشی ادامه خواهد یافت.
رشد سالانه جمعیت در سال 1395، حدود 1.3 درصد بود که اکنون تقریبا نصف شده است. تعداد ازدواج در سال 1402 نیز بیش از 15درصد کمتر از سال 1400 شده که کاهش بسیار چشمگیری است ضمن اینکه بخشی از این ازدواج‌ها صوری و برای دریافت وام ازدواج است.
در مجموع در این دو سال نرخ خام ولادت و ازدواج کاهش داشته و نرخ خام فوت و طلاق افزایش یافته است. جالب‌تر اینکه میانگین سن مردان و زنان در اولین ازدواج هم بالا رفته است. میانگین سن فوتی‌ها هم 6 ماه کم شده که برخلاف روند سال‌های پیش از آن است.
نکته مهم‌تر اینکه سیاست و قانون حمایت از فرزندآوری در حال تخریب منطق و طبیعت تشکیل ازدواج و خانواده است به عبارت دیگر مطابق گزارش مقامات رسمی، آمار ثبت احوال نشان داده است که کودکان اول و دوم خانوارها نسبت به گذشته کمتر متولد شده‌اند، ولی کودکان چهارم به بالا در خانواده‌ها بیش‌تر متولد شده‌اند، این یعنی سیاست فرزندآوری در حال افزایش در جمعیت فقرا و پدر و مادرانی در سنین بالاست و این منجر به اختلال در ساختار خانواده و وضعیت اجتماعی و کاهش ضریب هوشی کودکان خواهد شد و این قانون هیچ کمکی به فرزندآوری طبیعی نکرده و شاید اثرات منفی هم گذاشته که فرزندآوری به جای افزایش، کاهش یافته است. چرا سیاستگذاران و مجلس ایران تا این حد نامعقول و غیرعلمی سیاستگذاری می‌کنند و در این شرایط بد اقتصادی، مبالغ هنگفتی را صرف کاری می‌کنند که نه تنها فاقد اثربخشی است؛ بلکه اثرات منفی هم دارد؟
چند علت برای این وضعیت وجود دارد. اول اینکه آنان درک علمی از مسایل و به ویژه این مساله ندارند. معمولا خیلی ساده‌انگارانه تحلیل می‌کنند و گمان می‌کنند با قدری پرداخت پول و اعتبار، مردم برای ازدواج و فرزندآوری صف می‌کشند. همچنین گمان می‌کنند که مردم فراموش کرده‌اند که فرزند بیاورند، لذا به شکل سطحی و حتی سخیفی اقدام به تبلیغات مختلف فرزندآوری می‌کنند، غافل از اینکه این رفتارها بیش از پیش مردم را از این سیاست منزجر می‌کند.
علت دوم رویکرد دخالت‌محور و اراده‌گرایانه آنان است که گمان می‌کنند در هر کاری باید دخالت کنند و هم می‌توانند دخالت کنند و مساله هم حتما حل می‌شود. اینجا به در بسته می‌خورند و توان اندک خود را در مواجهه با واقعیت فرسوده می‌کنند و به جای عقب‌نشینی شجاعانه اقدام به پیشروی بیش‌تر و البته جبونانه می‌کنند!
علت بعدی ناآگاهی از روش‌های علمی و مشورت با کارشناسان خبره است، چون مخالف علم هستند قادر نیستند که از یافته‌های علمی و پژوهش‌های جمعیت‌شناسی استفاده کنند. به همین علت است که اغلب جامعه‌شناسان و جمعیت‌شناسان با این سیاست‌ها مخالف هستند؛ چون آن را محصول علم و دانش نمی‌دانند.
در مجموع می‌توان گفت که مساله آنان فرزندآوری نیست، چون واضح است که سیاست‌های پر هزینه و گران آنان شکست خورده است و عقل اقتضا می‌کند که این راه را ادامه ندهند ولی ادامه می‌دهند. چرا؟ زیرا این سیاست از نظر ما و آمار و ارقام رسمی شکست خورده است، ولی از نظر آنان شکست معنا ندارد و همین که قانون فرزندآوری را در قالب اصل 85 و به دور از صحن مجلس و اطلاع مردم به تصویب رساندند و بخش مهمی از منابع مالی کشور را در این راه بیهوده تلف می‌کنند و تورم زیادی را هم به جامعه تحمیل کردند، کافی است که به وظیفه خود عمل کرده باشند، بقیه موارد از جمله اثربخشی سیاست‌ها فاقد اهمیت است. به قول امام جمعه تهران چون انگیزه خیر دارند حتی اگر اشتباه هم کنند، اجر و پاداش می‌برند!
منابع کشور را صرف فرزندآوری و انواع کارهای بیهوده می‌کنند ولی از رشد اقتصادی و ایجاد شغل و مهار تورم غافل هستند. بانک مرکزی اعلام کرد: سال گذشته حدود 200 هزار میلیارد تومان تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری پرداخت کرده‌اند. اینها باید سرمایه‌گذاری و تبدیل به شغل و تولید شود. ابتدا باید دنبال کاهش مرگ و میر و افزایش کیفیت زندگی برای زنده‌ها باشید نه آوردن فرزند بدون آینده. اگر به فکر مردم باشید خودشان فرزند می‌آورند و نیازی هم به وام ندارند.
متاسفانه برای بیش‌تر مسائل ایران در ذیل همین الگو سیاستگذاری می‌شود. به همین علت است که منابع وجود دارد ولی تلف می‌شود و نتیجه‌ای به دست نمی‌آید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1180223/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عیادت از حسین خوشخوان پیشکسوت داوری

گل سوم بارسلونا به والنسیا توسط رابرت لواندوفسکی

شمسایی: فوتسال در جهان همه‌گیر شده است

شمسایی: پرتغال و برزیل با ما دوستانه بازی نمی‌کنند

هتریک لواندوفسکی، گل چهارم بارسلونا به والنسیا

ماجرای جالب هل دادن اکرمی توسط شمسایی

موافقت با تغییر نام استقلال درصورت عدم منع قانونی

آخرین تغییرات در زمان مسابقات از زبان سهیل مهدی

مدارس چند شهر خوزستان فردا سه‌شنبه تعطیل شد

کارشناسی داوری تراکتور - ذوب آهن

روایتی که میثاقی روی آنتن تلویزیون بر زبان آورد

معاون بارسا: به غیر از ژاوی به مربی دیگری فکر نکردیم

فدراسیون فوتبال دوباره درخواست حواله خودرو داد

اخراج دروازه‌بان والنسیا از زمین به دلیل لمس توپ با دست خارج از محوطه جریمه

واکنش رئیس سازمان خصوصی سازی به احتمال تغییر نام استقلال به استقلال خلیج فارس

فرایند انتقال مالکیت 6 ساله سرخابی‌ها چگونه است؟

عجایب فوتبال ایران؛ شکایت ورثه یک کروات از تیم ایرانی!

بازیان: مالکیت سرخابی‌ها تا انتهای هفته انتقال می یابد

گل دوم بارسلونا به والنسیا توسط لواندوفسکی

سفری شگفت انگیز به درخشان ترین اختروش شناخته شده در کیهان

گل اول بارسلونا به والنسیا توسط فرمین لوپس

مهاجم آرسنال ستاره هالیوودی را غافلگیر کرد

ستاره لورکوزن: خوشحالم بایرن به دنبال من است

حضور غیرمنتظره کاپیتان استقلال در تمرین تیم نکونام

کارشناسی داوری ملوان - سایپا

گل اول والنسیا به بارسلونا توسط هوگو دورو

جواد خیابانی: حسرت فرصت های هدر رفته استقلال مقابل جوبیلو ایواتا را می خورم

خاطره علیرضا اکبرپور از شکست استقلال مقابل جوبیلو ایواتای ژاپن

حواشی بازی ملوان و سایپا

گل دوم والنسیا به بارسلونا

مروری بر کارنامه پربار زنده‌یاد آتیلا پسیانی به بهانه سالروز تولدش

چهره‌ها/ تصویر یادگاری مهران غفوریان جلوی لامبورگینی چند میلیاردی!

نعیمه نظام‌دوست: دوست دارم با «مهران مدیری» ازدواج کنم

ادای احترام خاص نوید محمدزاده به بازیگر پیشکسوت

ماجرای آسیب‌دیدگی سعید آقاخانی در پشت صحنه سریال «نون‌ خ»

اجرایی از یوگنی گرینکو، آهنگساز و نوازنده پیانوی توانمند روسی

دعای قرآنی برای گشایش کار

گوناگون/ فروش ساعت ثروتمندترین مسافر تایتانیک!

ای حریمت آسمانی یا علی موسی الرضا(ع)

حال و هوای بهاری در رُم

پدر اگر تصویر بود

شیرهای دریایی در حال تفریح ​​

گوناگون/ تصاویری از قدیمی‌ترین پوشاک کشف‌شده جهان

دویدنِ بامزه جوجه تیغی را ببینید

سفر دریایی در امتداد آبدره های نروژ

نمایی از آبشار با شکوه شلماش

کمین غافلگیرکننده یک ببر برای گاومیش هندی

با طرز تهیه خورشت گوجه سبز آشنا شوید

عوامل موثر در بروز قارچ پا

بلاگرهایی که حقایق را نمیگویند تا نانشان آجر نشود!