آریا بانو

آخرين مطالب

نوروز در هفت آسمان گوناگون

نوروز در هفت آسمان
  بزرگنمايي:

آریا بانو - ایسنا /نوروز یا شروع بهار در نیمکره شمالی زمانی رخ خواهد می‌دهد که خورشید در حرکت ظاهری خود در زمینه کره سماوی به نقطه اعتدال بهاری برسد.
این قسمتی از صحبت‌های سعید کریمی، دبیر انجمن علمی ستاره‌شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان و یکی از دانشجویان با انگیزه و پرتلاش کشورمان است که در خصوص رابطه نوروز و علم نجوم مطرح کرد. کریمی، متولد 1382 شمسی است و از سال 1395، یعنی از 13سالگی به قلمرو نجوم وارد شده. وی هم‌اکنون دانشجوی کارشناسی فیزیک در دانشگاه صنعتی اصفهان است و دبیری انجمن علمی ستاره‌شناسی را در این دانشگاه بر عهده دارد.
کریمی به‌تازگی در ماراتن مسیه نیز که مسابقه‌ای معتبر در علم نجوم و رقابتی رصدی است موفق به اخذ رتبه شده است. دبیر انجمن علمی ستاره‌شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا از پیوند نوروز و نجوم صحبت کرد و نکات جالب‌توجهی از نگاه این علم به نوروز را توضیح داد که آن در ادامه می‌خوانید.
آیین باستانی نوروز که قرن‌هاست ما ایرانیان آن را جشن می‌گیریم، از زاویه علم نجوم چگونه درخور تأمل و بررسی است؟ به‌طور مشخص می‌خواهم در خصوص اعتدال بهاری صحبت کنید.
رابطه نوروز و ستاره‌شناسی غالباً در مبحث نجوم کروی مورد بررسی قرار می‌گیرد. کره زمین به‌طورکلی دارای سه حرکت وضعی، انتقالی و تقدیمی است. ما انسان‌ها در جایگاه سرنشینان این سیاره حرکات را احساس نمی‌کنیم، بلکه تنها آثار ظاهری آن‌ها را در آسمان خواهیم دید. حرکت وضعی همان چرخش زمین به دور خودش است که 23 ساعت و 56 دقیقه طول می‌کشد و نتیجه آن پدید آمدن «روز و شب» و «طلوع و غروب ستارگان» است.

آریا بانو


به حرکت زمین در مدار به دور خورشید حرکت انتقالی گفته می‌شود که 365.25 روز زمان می‌برد و باعث چرخش ظاهری خورشید به دور زمین در پهنه کره آسمان می‌شود. حالتی که این دو حرکت زمین نسبت به یکدیگر دارند موجب به‌وجودآمدن فصل‌ها خواهد شد. در موقعیتی که سیاره ما قرار دارد، صفحه حرکت وضعی و صفحۀ حرکت انتقالی نسبت به هم 23.5 درجه زاویه دارند. این زاویه یا کج‌بودن باعث می‌شود که در نیمی از سال خورشید زمان بیشتری در آسمان نیمکره شمالی زمین رویت شود و در نیمه دیگر سال کمتر به چشم آید. خط‌های استوای حرکت وضعی و حرکت انتقالی، در دو نقطۀ اعتدال بهاری (گره صعودی) و اعتدال پاییزی (گره نزولی)، متقاطع هستند. در واقع، نوروز یا شروع بهار در نیمکره شمالی زمانی رخ خواهد داد که خورشید در حرکت ظاهری خود در زمینۀ کرۀ سماوی به نقطۀ اعتدال بهاری برسد.
اعتدال بهاری را روی زمین با نام نوروز جشن می‌گیریم، در آسمان دقیقاً چه اتفاقی رخ می‌دهد؟
وقتی می‌گوییم اعتدال بهاری رخ می‌دهد، یعنی مقدار تابش خورشید به دو نیمکره شمالی و جنوبی زمین برابر می‌شود و برابری مدت روز و شب را نیز خواهیم داشت. ولی بلافاصله بعد از این رویداد، مدت‌زمان روز از شب پیشی می‌گیرد و اختلافشان در تاریخ 31 خرداد یا انقلاب تابستانی به اوج می‌رسد.
گاهشماری خورشیدی، تاریخی دارد که از دید مورخان و پژوهشگران همواره مورد تأمل بوده است. از نظرگاه محققان علم نجوم چگونه می‌توان بین آن و نوروز ارتباط برقرار کرد؟ به بیانی دیگر، چه نکاتی در دنیای ستاره‌شناسی وجود دارد که بحث در مورد آن می‌تواند برای درنگ در تقویم خورشیدی هم جالب‌توجه باشد؟
بحث محاسبه گاهشمار خورشیدی بسیار مفصل است، اما نکته‌ای که می‌تواند برای علاقه‌مندان به نجوم جالب باشد، تعداد روزهای هر ماه از سال خورشیدی است. در تقویم رسمی ما ایرانیان که از فروردین شروع می‌شود، 6 ماه اولیه سال 31روزه و 5 ماه دوم آن 30روزه است و ماه آخر یا اسفند نیز 29روزه می‌شود که هر 4 یا 5 سال یک روز به آن اضافه خواهد شد.
همان‌طور که گفته شد، بر اثر حرکت انتقالی زمین، ما حرکت ظاهری خورشید را هم در آسمان می‌بینیم که در یک سال، یک بار به دور زمین می‌گردد. این مدار ظاهری در کره آسمان را دایره‌البروج می‌گوییم که از 12 صورت فلکی یا بروج دوازده‌گانه عبور می‌کند.
از طرفی، می‌دانیم که مدار زمین به دور خورشید بیضی است و در نتیجه سرعت حرکت در مدار تغییر خواهد کرد. به‌طور خلاصه زمین در 6 ماه ابتدایی سرعت کمتری در مدار دارد که موجب ماه‌های 31روزه می‌شود. همچنین برای تکرار شوندگی دقیق تقویم نیاز داریم با اعمال سال‌های کبیسه، دو اختلال جزئی دیگر را نیز برطرف کنیم. یکی آن‌ها تقدیم اعتدالین یا ناشی از حرکت تقدیمی محسوب می‌شود و دیگری اختلاف تناوب انتقالی با مقدار 365 روز (0.25 روز) است.

آریا بانو


به لحظۀ تحویل سال از دیدگاه نجومی چگونه می‌شود نگاه کرد؟
محاسبه دقیق لحظۀ تحویل سال یا رسیدن خورشید به نقطۀ فرضی اعتدال بهاری از بحث‌های تخصصی منجمان به حساب می‌آید. این رسیدن در واقع، تعریف سال اعتدالی یا رسمی است که با سال نجومی تفاوت دارد. بر اساس آنچه تاکنون بحث شد، حرکت ظاهری خورشید در آسمان با سرعت تقریبی و متوسط یک درجه در روز خواهد بود. وقتی به لحظات پایانی سال نزدیک می‌شویم، خورشید به‌آرامی در لحظه‌ای دقیق از این نقطۀ فرضی اعتدال گذر خواهد کرد که به این لحظه، شروع سال اعتدالی جدید گفته و با استفاده از معادلات نجوم کروی محاسبه می‌شود.
آیا بر اساس همین محاسبات می‌توان زمان لحظه تحویل سال را نه‌فقط برای یک سال، بلکه برای چند سال آینده نیز تعیین کرد؟
به‌طور دقیق خیر، چون در زمان‌های دورتر امکان اعمال تغییراتی در تقویم و سیستم‌های زمان‌نگاری وجود دارد. همچنین ممکن است تکنولوژی محاسبه دقیق زمان در طولانی مدت دستخوش تغییر شود.
در پایان لطفا بفرمایید که متولی این محاسبه چه کسی است؟ در کشورمان چه سازمان یا مرکزی این زمان را مشخص می‌کند؟
لحظه دقیق تحویل سال توسط موسسات مختلف و به‌طور بین‌المللی محاسبه می‌شود. این محاسبات ممکن است بر اساس استانداردهای مختلفی صورت بگیرد، اما اغلب با استفاده از سیستم‌ها و معادلات زمان‌نگاری دقیق انجام می‌شود. البته باید توجه داشت که اهمیت محاسبه این زمان فقط به ما ایرانیان که نوروز را جشن می‌گیریم منحصر نمی‌شود، بلکه در سراسر دنیا محاسبۀ این زمان مهم است.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1171204/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رگبار باران در برخی نقاط کشور

تصادف مرگبار اتوبوس ایرانی در ارمنستان؛ 9 نفر زخمی و 5 تن جان باختند

ویزیت‌های نجومی روانشناسان؛ 45 دقیقه 2 میلیون تومان!

دزدی با آگهی اجاره‌خانه

جاذبه اصلی روستای اسکوگار که بسیار فراتر از ایسلند است

تمساح تمام تلاش خود را می کند تا از یک حصار بالا برود

حلوا ارده اونم فقط با 3 قلم

چاشنی کباب تُرکی

صفر تا صد تهیه ماهی قزل آلا کبابی

توصیه‌ای مهم به زوج‌های نابارور

دلیل سرد شدن رابطه عاطفی در زندگی مشترک چیست؟

نحوه مراقبت از پوست کودکان در برابر آفتاب

ما تا به حال چیزی را لمس نکرده ایم!

تعویض‌های اوسمار اشتباه هم نبود!

سقف بودجه باشگاه ها قانونی لازم الاجرا در فصل آینده لیگ برتر

خسروی: خوشحالی بعد از گل من، یک کار شخصی بود

نگرانی در اردوی بایرن؛ مصدوم‌ها بیشتر شدند!

پیام فوق ستاره فوتسال به شمسایی و شاگردانش

ابراهیم شکوری: من تا الان کنسرسیومی ندیدم که به موفقیت برسد

علت خط خوردن کریم بنزما از لیست الاتحاد

هامان: رئیس باید همین امشب از توخل عذرخواهی کند!

شادی جنجالی آنتونی در اولدترافورد

شکوری: دو باشگاه بیشتر خصولتی شدند تا خصوصی

پوستکوگلو: بعد از رفتن کین، مجبور شدم مثل اردک بنشینم!

دو بازیکن خارجی لیگ برتری در سبد خرید تابستانی پرسپولیس

مربی مورد علاقه ایرانی‌ها، مفسر اسکای شد

عدم دعوت به اردوی تیم ملی فرنگی؛ گرایی کشتی نمی‌گیرد؟

شوآف محمدرضا گلزار با تسلا سایبرتراک جدیدش

تا کی میخواستی از من مخفی کنی؟!

دیدار استاندار بوشهر با خانواده «شهید والامقام عابدین بهفروز»

درگذشت مادر شهیدان والامقام «محمدرضایی» در شهر زاینده رود

سلمانی با 2 خانواده شهید و جانباز متوفی و 2 آزاده و جانباز دیدار کرد

تغییر چهره و استایل خاص و جدید نیلوفر رجایی فر الیزابت داعشی سریال پایتخت 5 بعد 5 سال

پرده برداری بازیگر نقش سلمان «نون خ» از مشکلات زندگی شخصی و گلایه اش از مردم ! + عکس کاظم نوربخش با همسر و دخترانش

گلخونه زیبا و دلباز مژده لواسانی در خانه مجردی اش / سلیقه منحصر بفرد خانم مجری در انتخاب گلهای خاص

اجرای بسیار زیبایی از قطعه «رومنس اسپانیایی»

هدیه 100 میلیونی وزارت ورزش به کارمندانش برای ازدواج

فرنگی گوییِ گلزار و رضویان سوژه خبرنگار صداوسیما شد

راهکار اصلاح رابطه با خدا

سر این پرنده شگفت انگیز 270 درجه می چرخد

این درخت غیرعادی که در تالاب های آفریقا رشد می کند

عوامل موثر در ابتلا به هپاتیت

عوارض چند قلوزایی برای مادران

آمار مرگ و میر در ایران؛ فوت مردان بیشتر از زنان

تصویر روز ناسا ؛ تمام آسمان زیر سایه ماه

از شبنم عشق خاک آدم گل شد

ورود جیمی جامپرها به زمین بازی در فوتبال ایران

فصیحی: استاد اولین‌ها هستم و از حضور در لیگ الماس خوشحالم

برای حذف پرسپولیس کافی است پنالتی تمرین کنید!

مخالفت باخ با پاداش دلاری فدراسیون جهانی دو‌ومیدانی