آریا بانو

آخرين مطالب

تاثیر اینستاگرام بر سلامت روان خانواده روانشناسي

تاثیر اینستاگرام بر سلامت روان خانواده
  بزرگنمايي:

آریا بانو - جام جم / مطابق تحقیقات جدید، شبکه‌های اجتماعی در کنار کارکرد اصلی خود، روی سلامت روان افراد تاثیر سوء دارند.
فیسبوک، فرندفید، گوگل‌پلاس و... قبل از اینستاگرام در زندگی شهروندان جا باز کردند. نسخه اولیه اینستاگرام اولین‌بار سال 2010 راه‌اندازی شد و فعالیتش را در فروشگاه اپل آغاز کرد. به مرور به گوشی‌های هوشمند راه پیدا کرد و محبوبیتش به حدی بود که در عرض دو سال حدود 100میلیون عضو پیدا کرد و به یکی از مهم‌ترین رسانه‌های غیررسمی جهان تبدیل شد.
حالا این شبکه محبوب جهانی متهم به نشانه رفتن سلامت روان کاربرانش شده است. شبکه‌ای که طبق تحقیقات خشم، افسردگی، تنهایی و... را به کاربرانش تحمیل می‌کند، به‌خصوص به کاربران نوجوان وجوانش. کاربران اینستاگرام بیشتر از کاربران شبکه‌های دیگر احساس بدبختی می‌کنند.
طبق نتایج تحقیقات انجمن سلطنتی بهداشت عمومی بریتانیا اینستاگرام بدترین شبکه اجتماعی از لحاظ تاثیرات منفی روی سلامت روان جوانان است. شبکه‌های اجتماعی زائیده قرن جدید هستند؛ پدیده‌ای که به بهانه گسترش ارتباطات اجتماعی پا گرفتند و حالا بخش مهمی از زندگی شهروندان دهکده جهانی را به خود اختصاص داده‌اند به‌خصوص نوجوانان و جوانان. شبکه‌های اجتماعی، محبوبیت خاصی میان شهروندان پیدا کرده‌اند تا جایی که زنگ هشدار در جوامع به صدا درآمد تا از آثار این پدیده برحذر باشند. تحقیقات مختلفی هم شکل گرفتند تا جایی که مطابق تحقیقات جدید این شبکه‌ها در کنار کارکرد اصلی خود، روی سلامت روان افراد تاثیر سوء دارند. طبق آمار‌های رسمی 91درصد جوانان 16 تا 24 سال بریتانیا به طور فعال در شبکه‌های اجتماعی عضو هستند.
این میزان در گروه سنی 25 تا 34 سال حدود 89 درصد، در میان گروه سنی 35 تا 44 سال حدود70 درصد، در میان گروه سنی 45 تا54 سال حدود 66 درصد، در میان گروه سنی 55 تا 64 سال حدود 51 درصد و در افراد 65 سال به بالا حدود 23 درصد است. با این حال از دید روانشناسان اهمیت استفاده از این شبکه‌های اجتماعی در گروه سنی 16تا 24 سال بیشتر از دیگر گروه‌هاست، زیرا انسان دراین دوره سنی بخش مهمی ازرشد روانی، عاطفی و اجتماعی خود را می‌گذراند و اثرات شبکه‌های اجتماعی بر سلامت روان عمیق‌تر است.
نیمی از ایرانیان، عضو اینستاگرام
طبق آمار مرکز پژوهشی بتا تعداد کاربران اینستاگرام از 24میلیون کاربر در سال 96 به 48 میلیون کاربر در سال 1400 رسیده است، به عبارتی در این 4 سال افزایش دوبرابری داشته است. بررسی‌های دقیق‌تر نشان می‌دهد که رشد فالوئر‌های کاربران برتر شامل سلبریتی‌ها و اینفلوئنسر‌های اینستاگرام نسبت به کاربران معمولی این برنامه افزایش قابل توجهی داشته است. به طوری که بر اساس گزارش مرکز پژوهشی بتا دنبال‌کنندگان سلبریتی‌ها در دو سه سال اخیر گاهی به 5 تا 10برابر هم رسیده است. آمار‌ها بیانگر این است که 48میلیون کاربر ایرانی در سال1400، دراین شبکه به کنشگری می‌پردازند که درحال حاضر این تعداد افزایش یافته است. در حقیقت بیش از نیمی از جمعیت جامعه ایران در اینستاگرام عضو هستند. این درحالی است که شبکه اجتماعی اینستاگرام برای تحلیل افکار عمومی مردم کاربرد دارد. 
افسردگی؛ شایع و فراگیر
بازار
افسردگی یکی از شایع‌ترین و فراگیرترین اختلالات دوران کودکی و نوجوانی است که می‌تواند تاثیرات عمیق و گسترده‌ای در زندگی فرد به‌جا بگذارد. درواقع این اختلالات روی رشد شناختی، اجتماعی و رشد اخلاقی تاثیر دارد، البته افت و احتمال ترک تحصیل را هم افزایش می‌دهد. به گفته یکی از روانشناسان افسردگی و انزوا نتیجه کاهش تعاملات اجتماعی است که در ادامه گرایش افراد به آسیب‌های اجتماعی و رفتار‌های پرخطر را فراهم می‌کند. این در حالی است که این موضوعات امنیت جامعه را به مخاطره می‌اندازد. به گفته منصوره نیکو‌گفتار در جامعه امروز استفاده از شبکه‌های اجتماعی به یک عادت روتین درآمده است. درواقع استفاده از فضای مجازی جزو اجتناب‌ناپذیر زندگی روزانه شهروندان است.
این به دسترسی فراوان کودکان و نوجوانان هم برمی‌گردد اتفاقی که ریسک خطرات استفاده افراطی از این فضا را دوچندان می‌کند. بنابرنظر نیکوگفتار، پلتفرم اینستاگرام به دلیل تمرکز روی تصاویر جذابیت بیشتری برای جوانان و نوجوانان ایجاد کرده است. این پلتفرم درواقع انعکاس دهنده لحظات خاص و ویژ‌ه‌ای از زندگی افراد است که موقعیت‌های موفقیت‌آمیز و ممتاز سلبریتی‌ها و بلاگرها، زیبایی و خوشحالی‌های‌شان را ثبت می‌کند و در دسترس کاربران قرار می‌دهد. به گفته این روانشناس، کودکان و نوجوانان در قامت کاربران اینستاگرام حضور فعالی درحد بلاگر‌ها و سلبریتی‌ها در این فضا ندارند و تصاویر محدودی از زندگی شخصی‌شان را به اشتراک می‌گذارد، بنابراین عموما شاهد و ناظر انتشار اخبار وتصاویر افرادی هستند که مدام موفقیت‌های‌شان رابه اشتراک می‌گذارند. نوجوانان و کودکان درقامت دنبال‌کنندگان مدام درحال رصدموفقیت‌های تحصیلی، شغلی، مالی و... این افراد هستند این درحالی است که از پشت‌صحنه این موفقیت‌ها بی‌خبرند.
حس دوست‌داشتنی نبودن و ناکافی بودن
به گفته نیکوگفتار، کودکان و نوجوانان توانایی پردازش اطلاعات را ندارند و دریافت‌شان از این اطلاعات با پختگی همراه نیست. درواقع کودکان و نوجوانان همه جوانب این اطلاعات را نمی‌توانند تحلیل کنند، بنابراین تنها حسی که با دیدن این تصاویر دارند این است که آن‌ها از این خوشی‌ها، موفقیت‌ها، چهره ممتاز و زندگی بی‌عیب و نقص بی‌بهره‌اند. بنابر نظر این روانشناس اغلب این کودکان و نوجوانان احساس ناکافی بودن می‌کنند و باورشان این است که آن‌ها با نداشتن آن موفقیت‌ها و زیبایی‌ها و خوشی‌ها نمی‌توانند تایید و نظر دیگران را به خود جلب کنند. به گفته نیکوگفتار افرادی که زندگی‌شان را به نمایش می‌گذارند و تایید مخاطبان را می‌گیرند درواقع سبک مشخصی از زندگی را به جامعه کاربران ارائه می‌کنند. درواقع اگر کاربری در این سبک حرکت کند موفق به جلب تایید دیگران خواهد شد در غیراین صورت حس ناکافی بودن و دوست داشتنی نبودن عایدش خواهد شد: «این تاثیرات و احساسات در کودکان و نوجوانان بیش از بزرگسالان خواهد بود.» به گفته او شرایط اجتماعی هم به‌طور ویژه زمینه افسردگی را فراهم می‌کند. تایید و پذیرفته شدن توسط همسالان و محیط پیرامون بی‌شک در رشد اجتماعی، جامعه‌پذیری افراد نقش مهمی دارد این در حالی است که اگر این مسیر درست طی نشود، فرد احساس انزوا خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1074603/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ستاره سیتی: به این دلیل رئال تیم بسیار عجیبی است

طارمی 15 دقیقه بازی کرد، پورتو 2 امتیاز از دست داد

مدیر اینتر خرید طارمی را تایید کرد؛ کیفیت تیم بالا می رود

وقت انتقام از پرسپولیس فرا رسید

اعتراض ستاره تاتنهام به داوری لیگ برتر

خلاصه بازی پورتو 2 - اسپورتینگ 2

پاس گل احسان حاج صفی در مقابل پائوک

حضور «تنهای» یزدانی در بوداپست؛ قاسم‌پور کجای ماجراست؟

محمد صلاح تهدید کرد؛ اگر حرف بزنم آتش به پا خواهد شد!

طاهری: مقابل تایلند بدون نقص بودیم

چمپیونزلیگ زنان؛ حریف بارسلونا در فینال مشخص شد

دانشگر آماده سفر به تهران برای تقابل با پرسپولیس

اولین تیم سقوط کننده از بوندسلیگا مشخص شد

سیو جالب یک دروازه بان در لیگ لبنان!

فقط یه نفر می تونست و می تونه نویر رو به وحشت بندازه؛ CR7

خوراکچی: لحظه به لحظه تیم تایلند را آنالیز کردیم

کشف مقبره اسرارآمیز یک پادشاه

تقسم استان تهران روی میز دولت

شمسایی: این قهرمانی فقط برای مردم است

علت حذف بیانیه استقلال؛ فرار از جریمه میلیاردی!

ستاره بارسا: بلینگام بهترین بازیکن جهان است

صلاح مقابل کلوپ؛ چه کسی باعث پیشرفت دیگری شد؟

رویای گولر؛ اولین بازیکن ترک قهرمان چمپیونزلیگ

روایت فارس از مسمومیت 29 پزشک با مشروبات الکلی تقلبی

نماهنگ "خلصنا من الفراق الحرم" با صدای پویانفر

فضاپیمای رباتیک چین در روزهای آینده به ماه می‌رود

تصویر تلسکوپ فضایی هابل از کهکشان با فاصله‌ی 34 میلیون سالِ نوری از زمین

داستانک/ پستچی

پیشگویی دقیق نتیجه دیدار فینال ایران - تایلند توسط حسین طیبی

پاس گل احسان حاج صفی در بازی امشب آاک مقابل پائوک

تاثیرگذاری احسان حاج صفی روی گل دوم آاک مقابل پائوک

نساجی گلزنی به ذوب آهن را تمرین کرد

پاری سن ژرمن قهرمان لیگ فرانسه شد

کری ستاره رم برای لورکوزن؛ رکوردشان را می‌شکنیم!

2 مدال برنز؛ دستاورد ساواته ایران در بلغارستان

4 پیروزی ملی‌پوشان امید بوکس در مسابقات آسیایی

12 کاراته‌کا در انتخابی مرحله دوم تیم امید بانوان

تمرین مشترک ملی‌پوشان ووشو با چینی‌ها

یک داستان عاشقانه از پارسا پیروزفر و حواشی‌اش

صداوسیما باز هم حقوق هنرمندان را نقض کرد

ویولنسل نوازی زیبا و آرامش بخش در ارکستر سمفونیک

برنامه وزارت کشور فراهم شدن امکان ورود زائران ایرانی به عراق با خودرو شخصی

عاقبت خوابیدن پشت فرمون رانندگی!

ناکامی ببر در شکار طاووس

زرشک پلو با مرغ مجلسی و زعفرانی

پاستا با سس خاص را تست کن، طعمش بی‌نظیره!

مکمل‌های پروبیوتیک شدت صرع را در کودکان کاهش می‌دهد

٥تا ترفند طلایی که مطمئنم خیلی به کارتون میاد

اگر این نشانه ها را دارید یعنی شخصیت قوی دارید

دنباله‌داری که هنوز نیامده سر و صدا به پا کرده و از ستارگان هم درخشان‌تر خواهد بود