آریا بانو

آخرين مطالب

«لامبدا» خطر جدید کرونایی برای ایران اجتماعي

«لامبدا» خطر جدید کرونایی برای ایران
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / گونه جدید ویروس کرونا از پرو و آمریکا به ترکیه و قطر رسیده و باید خودمان را برایش آماده کنیم؛ درباره خطرها و علایم «لامبدا» با یک کارشناس گفت وگو کردیم.
ووهان چین، آلفای انگلیس، بتای آفریقا، گامای برزیل، دلتای هند و حالا لامبدای پرو؛ انگار ویروس کرونا قصد ندارد بی‌خیال جهش‌هایش شود و تا می‌خواهیم دردهای قبلی‌مان را درمان کنیم، زهر تازه‌ای به جانمان می‌ریزد.
ماجرای سویه لامبدا چیست؟
لامبدا (lambda) یکی از تازه‌ترین جهش‌های کروناست که سازمان بهداشت جهانی آن را در فهرست جهش‌های طبقه‌بندی‌شده قرار داده و درباره شیوع آن ابراز نگرانی کرده است. این سویه نخستین‌بار دسامبر سال 2020 در کشور پرو شناسایی شد اما هم‌اکنون بیش از 41 کشور دنیا با آن دست به گریبان شده‌اند.
مقاوم‌تر دربرابر واکسن
هرچند هنوز نتایج مطالعات علمی درباره این سویه قطعی نیست، اما برخی محققان هشدارهایی درباره شیوع آن داده‌اند. طبق گزارش خبرگزاری استرالیایی (perthnow) یک ویروس‌شناس مطرح ژاپنی هشدار داده است که لامبدا که بیشتر در آمریکای جنوبی گسترش یافته، نسبت به نسخه اصلی ویروس که برای اولین‌بار در ووهان چین شناسایی شد ، دربرابر واکسن بسیار مقاوم است.
ویروس‌شناسان در آزمایش‌های خود دریافته‌اند که سه جهش رخ‌داده در پروتئین سنبله ویروس کرونا و تبدیل آن به سویه لامبدا، به آن کمک می‌کند تا در برابر خنثی‌سازی آنتی‌بادی‌های ناشی از واکسن مقاومت کند. نیویورک‌تایمز هم گزارش داده است که مطالعات اولیه نشان می‌دهد واکسن‌های مدرنا، فایزر و کروناواک، روی لامبدا تاثیر کمتری نسبت به سویه اصلی دارند اما همچنان موثر هستند.
آن‌ها به این نتیجه هم رسیده‌اند که دو جهش اضافی مشاهده شده، به لامبدا کمک می‌کند که بسیار عفونی‌تر و مسری‌تر از سویه‌های قبلی باشد. اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا این سویه، خطرناک‌تر از سویه دلتاست یا نه، اما روزنامه انگلیسی ایندیپندنت نتایج پژوهشی را مشاهده کرده است که نشان می‌دهد، گونه لامبدا از هر دوگونه آلفا (انگلیسی) و گاما (برزیلی) مسری‌تر است. «ژائیر مندز ریکو»، ویروس‌شناس سازمان جهانی بهداشت نیز به دویچه‌وله گفته است: «ما هیچ نشانه‌ای مبنی بر این‌که سویه لامبدا تهاجمی‌تر باشد مشاهده نکردیم، اما این احتمال وجود دارد که مسری‌تر باشد». علاوه بر آن، محقق ارشد دانشگاه توکیو گفته است که: «لامبدا می‌تواند تهدیدی بالقوه برای جامعه بشری باشد».
مرور تجربه‌های یک‌ساله اخیر نشان می‌دهد که احتمالا ما هم باید خودمان را برای ورود لامبدا به کشورمان آماده کنیم، همان‌طور که سویه‌های انگلیسی و هندی کشورمان را درنوردیدند، احتمالا قدرت سرایت بالای سویه لامبدا، بازهم دامن‌گیر ما خواهد شد. اگرچه دکتر «عاطفه عابدینی»، دبیر کمیته علمی کشوری کووید19 گفته هنوز در کشور سویه لامبدا مشاهده نشده، اما این هشدار را هم داده است که «این سویه در کشورهایی مانند آمریکا و ترکیه گزارش شده است و اگر مراقب نباشیم و پروتکل‌ها را رعایت نکنیم، لامبدا می‌تواند موج بعدی ما باشد».
واکسیناسیون در جهان؛ فعلا 14 درصد
حالا که همه می‌دانیم تنها راه رها شدن از شر این سویه‌های ناتمام، واکسیناسیون است و به گفته کارشناسان، برای رهایی از این بحران جهانی، باید حداقل 80 درصد جمعیت جهان واکسینه شوند، خوب است که وضعیت واکسیناسیون را هم مرور کنیم. طبق آمارهای بین‌المللی، تاکنون(عصر دیروز) فقط 14.8 درصد جمعیت جهان هر دو دوز واکسن و 28.6 درصد نیز دوز اول را دریافت کرده‌اند که تا رسیدن به پوشش 80 درصدی فاصله زیادی دارد. در کشور ما هم روند واکسیناسیون سرعت گرفته و دیروز با تزریق 505 هزار دوز، رکورد میزان تزریق روزانه شکسته شد؛ اما هنوز فقط 2.8 میلیون نفر از هموطنمان واکسینه کامل شده‌اند و 10.7 میلیون نفر هم دوز اول را دریافت کرده‌اند.
شاید 800 فوتی، شاید هم بیشتر
آمار تعداد مبتلایان و فوتی‌های این روزها هم همچنان نگران‏کننده است. دیروز تست کرونای 39 هزار نفر دیگر مثبت شد و 378 هموطن دیگر را نیز از دست دادیم. نگران‌کننده‌تر این‌که، دکتر طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری، در برنامه زنده تلویزیونی، این‌طور اعلام کرد که «سد سیستم بهداشتی کشور در حال شکسته شدن است و در برخی مراکز 50 نفر در نوبت سی‌تی‌اسکن هستند، یک‌شنبه یکی از بدترین روزها از ابتدای کرونا تا الان را داشتیم و متاسفانه 416 هموطن را از دست دادیم که اگر بخواهیم این عدد را اصلاح کنیم، حدود 800-700 نفر خواهد بود! البته معاون کل وزیر بهداشت هم دو روز قبل درباره احتمال رسیدن به آمار روزانه 800 فوتی هشدار داده بود؛ اتفاقی که به نظر می‌رسد با روند فعلی واکسیناسیون و رسیدن میزان رعایت پروتکل‌ها به زیر 40 درصد، چندان هم بعید نیست.
سرایت بیشتر، امکان تشخیص کمتر
نگرانی درباره احتمال درگیر شدن کشور با سویه لامبدا را با دکتر «علیرضا ناجی» در میان می‌گذارم؛ رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی و عضو کمیته ملی واکسن. او می‌گوید: هنوز اطلاعات متخصصان درباره این سویه جدید زیاد نیست اما طبق گزارش‌های اولیه، لامبدا به دلیل جهش و تغییرات ژنتیکی خاص، علاوه بر شیوع بالا و ایمنی‌گریزی زیاد، حتی می‌تواند قدرت تشخیص بیماری را هم دچار مشکل کند.
نظر دکتر ناجی درباره احتمال ورود این سویه جدید به کشور هم این است که: متاسفانه در طول دوره مبارزه با کرونا، ما همیشه به همه سویه‌های جدید برای ورود به کشور بفرما زده‌ایم و با توجه به شیوع لامبدا در 41 کشور از جمله ترکیه و قطر، احتمال ورود آن به ایران هم دور از ذهن نیست.
عضو کمیته ملی واکسن درباره راهکار جلوگیری از اشتباهات پنج موج قبلی و ممانعت از ورود کشور به موج ششم کرونا با ویروس لامبدا می‌گوید: بدون‌شک باید در نگرشمان نسبت به کنترل کرونا اصلاح ساختاری اتفاق بیفتد و در غیر این صورت، به دلیل گردش بسیار بالایی که ویروس کرونا در جامعه ما دارد، اگر لامبدا هم وارد کشور شود بعید نیست که این روی وضع موجود سوار شود و شرایط‌مان را بسیار سخت‌تر کند. 

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/636898/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ریزش قیمت خودرو، معادلات را عوض کرد/ تقدسی: 50 هزار متقاضی در طرح یکپارچه فروش انصراف دادند

جزئیات لایحه واردات خودروهای کارکرده/ شرط تأسیس نمایندگی حذف شد

فردا؛ اعلام زمان تحویل خودروهای داخلی و مونتاژی

متقاصیان خرید خودرو بخوانند/ زمان آزاد شدن حساب وکالتی متقاضیان خودرو در سامانه یکپارچه مشخص شد

بایکوت خودرو در بهارستان

دستور شورای رقابت برای توقف فروش خودرو در بورس + جزییات

نتایج نوبت دهی خودروها مشخص شد؛ برداشت وجه از صبح فردا

دولت با گران کردن خودرو باز هم دستش را توی جیب مردم کرد

خبر جدید برای متقاضیان خرید خودرو/ نتایج اولویت‌بندی تحویل خودروهای فروش یکپارچه اعلام شد

تعرفه‌های نجومی برای خودروی وارداتی/ به فاصله چند متر خودروی 10 هزار دلاری 27 هزار دلار می‌شود

شرط پلاک فعال برای خرید خودرو در سامانه یکپارچه برای چه کسانی لغو شد؟

علت عدم تخصیص خودرو به برخی متقاضیان/ نتایج خودروهای فرسوده این هفته اعلام می‌شود

قیمت باورنکردنی خودرو در افغانستان/ سانتافه 1.7 میلیارد تومان!

رشیدی کوچی: در کجای دنیا 171 درصد، عوارض خودرو گرفته می‌شود؟ / دولت اگر می‌خواهد قیمت خودرو ارزان نشود، به طور رسمی اعلام کند

لایحه واردات خودروی کارکرده زیر پنج سال ساخت تصویب شد

یک پیش‌بینی عجیب از بازار خودرو/ قرعه‌کشی خودروها تمام شد؛ حالا امکان افزایش قیمت‌ها وجود دارد

کاهش قیمت خودرو سراب بود/ وزارت صمت و خودروسازها برای گران کردن توافق کردند؛شورای رقابت را سر کار گذاشتند

نتایج نوبت‌بندی خودروهای فرسوده مشخص شد

سرکیسه کردن مردم با نحوه عرضه خودرو/ وزارت صمت به مدیر فروش شرکت‌های خودروساز تبدیل شده است

معجون قیمت‌گذاری دستوری در خودرو

بازندگان بازار‌خودرو

حقوق ورودی خودروهای سواری اعلام شد

ایران خودرو،سایپا و پارس خودرو؛ فقط یک قدم تا ورشکستگی کامل

اخطار شورای رقابت به خودروسازان برای تغییر قیمت‌ها

احیای پروژه احمدی‌نژاد در ونزوئلا؛ ازسرگیری تولید خودرو توسط دولت رئیسی!

کلاف سردرگم صنعت خودرو

ابطال ممنوعیت واردات خودرو بالای 40 هزار دلار

کیفیت؛ حلقه گمشده صنعت خودروسازی کشور

شورای رقابت، نسخه اقتصاد اسلامی برای صنعت خودرو پیچیده است؟

خرداد تمام شد و خبری از تحویل خودروهای وارداتی نشد/ وزارت صمت نمی‌خواهد پاسخگو باشد؟

قیمت شیشه خودرو هم میلیونی شد

دومینوی رانت خودروهای ممنوعه؟

ایران‌خودرو چگونه مجبور شد پول مشتریان را پس دهد؟

ضرر خودروسازان، نارضایتی خریداران

وزیر صنعت: در حوزه خودرو، مردم از شرایط موجود ناراضی هستند

زیر پوست وارادات خودروی کارکرده با ارز خودتون!

شرایط جدید گمرک برای ورود موقت خودروی سواری به کشور/ تصویب آیین‌نامه واردات کامیون کارکرده

معاوضه نیسان آبی با گوشت قرمز در آفریقا!

بازگشایی سامانه یکپارچه خودرو برای 3 درصد از باقی ماندگان مرحله دوم در شهریور ماه

ضوابط خرید خودرو توسط دستگاه های اجرایی اصلاح شد/ ممنوعیت خرید هرگونه خودرو سواری خارجی توسط ادارات

شرایط جدید واردات خودرو اعلام شد

هفت مهمان خارجی بازار خودرو

شورای رقابت علیرغم دستور رئیسی از مصوبه خود عقب‌نشینی نکرد

چه کسی مسئول قانونی قیمت گذاری خودرو است‌؟/ با تکیه بر آرزوها، نمی‌توان کشور را سر و سامان داد

نمایش مسخره ای به نام واردات خودرو؛ وعده 200 هزار خودرو به مردم ایران دادند و تنها 280 دستگاه وارد کردند!

«نه» شورای رقابت به فرمان رئیسی

ماجرای استعفای اعضای شورای رقابت بعد از دستور رئیسی چیست؟

صنعت خودرو در چنگ دولت

شورای رقابت به جای حمایت از منافع مردم،‌ از گران‌فروشی مونتاژکاران دفاع کرد

توپ واردات خودروهای کارکرده در زمین دولت