آریا بانو

آخرين مطالب

غذاهای کنسروی؛ خوب یا بد؟ پزشکي

غذاهای کنسروی؛ خوب یا بد؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مجله پزشکی دکتر سلام /غذاهای کنسروی نسبت به غذاهای تازه یا منجمد ارزش غذایی کمتری دارند، برخی از افراد ادعا می کنند غذاهای کنسروی حاوی مواد مضر هستند، بنابراین باید از مصرف آنها اجتناب کرد. برخی دیگر بر این باورند غذاهای کنسرو شده می توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم محسوب شوند. به گزارش هلث لاین، در این مقاله هر آنچه درباره غذاهای کنسرو شده باید بدانید توضیح داده شده است.
غذای کنسروی چیست؟
کنسرو نوعی روش نگهداری مواد غذایی برای مدت طولانی با بسته بندی آنها در ظروف ضد هوا است. کنسرو برای نخستین بار در اواخر قرن هجدهم به عنوان راهی برای تامین منبع غذایی پایدار برای سربازان و ملوانان در جنگ توسعه یافت. فرآیند کنسرو سازی با توجه به محصول کمی متفاوت است، اما در تهیه آن 3 مرحله اصلی وجود دارد که شامل:
در حال پردازش. مواد غذایی پوست گرفته شده، قطعه قطعه، خرد شده، حفره دار، استخوان دار، پوسته پوسته شده یا پخته می شود.
آب بندی. غذای فرآوری شده در قوطی ها بسته می شود.
گرم کردن. قوطی ها برای از بین بردن باکتری های مضر و جلوگیری از فساد گرم می شوند.
این روند باعث می شود غذا برای مدت 1 تا 5 سال یا حتی بیشتر سالم باقی بماند. غذاهای کنسرو شده معمول شامل میوه ها، سبزیجات، لوبیا، سوپ، گوشت و غذاهای دریایی است.
کنسرو سازی چه تاثیری بر سطح مواد مغذی دارد؟
غذاهای کنسرو شده نسبت به غذاهای تازه یا منجمد از مواد مغذی کمتری برخوردار هستند، اما تحقیقات نشان می دهد این گزینه همیشه درست نیست. در واقع، کنسرو کردن بیشتر مواد مغذی یک ماده غذایی را حفظ می کند. پروتئین، کربوهیدرات و چربی تحت تاثیر این فرآیند قرار نمی گیرند. اغلب مواد معدنی و ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین های A ، D ، E و K نیز حفظ می شوند. به همین ترتیب مطالعات نشان می دهد غذاهای سرشار از برخی مواد مغذی پس از کنسرو شدن سطح بالای مواد مغذی خود را حفظ می کنند. با این حال، از آنجا که کنسرو کردن به طور معمول گرمای زیادی را تحمل می کند، ویتامین های محلول در آب مانند ویتامین C و B می توانند در روند تولید و آماده سازی آسیب ببینند زیرا این ویتامین ها به طور کلی نسبت به گرما و هوا حساس هستند، بنابراین می توان آنها را طی فرآوری عادی، پخت و پز و روش های نگهداری در خانه نیز از دست داد. با این حال، در حالی که فرایند کنسرو کردن ممکن است به ویتامین های خاصی آسیب برساند ترکیبات دیگر سالم افزایش می یابد به عنوان مثال گوجه فرنگی و ذرت هنگام گرم شدن آنتی اکسیدان بیشتری آزاد می کنند و انواع کنسرو شده این مواد غذایی را به منبع حتی بهتر آنتی اکسیدان تبدیل می کند. با تغییر در سطح مواد مغذی جداگانه غذاهای کنسرو شده منابع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی مهم هستند. در یک مطالعه افرادی که در هر هفته 6 ماده غذایی کنسرو یا بیشتر می خورند از 17 ماده مغذی ضروری بیشتر در مقایسه با افرادی که در هفته 2 یا کمتر ماده غذایی کنسرو مصرف می کنند، بیشتر است.
غذاهای کنسرو ارزان قیمت هستند و دیر فاسد می شوند
غذاهای کنسروی روش مناسب و کاربردی برای افزودن غذاهای غنی از مواد مغذی بیشتر به رژیم غذایی است. دسترسی به غذاهای بی خطر و با کیفیت در بسیاری از نقاط جهان وجود ندارد، بنابراین کنسرو کردن به شما کمک می کند تا در طول سال به غذاهای متنوع دسترسی داشته باشید. در واقع، امروزه تقریبا هر غذایی را می توان در قالب یک قوطی یافت، همچنین از آنجا که غذاهای کنسروی می توانند برای چندین سال با خیال راحت نگهداری شوند و غالبا به کمترین زمان آماده سازی نیاز دارند گزینه های بسیار راحتی هستند. علاوه بر این، قیمت آنها نسبت به محصولات تازه کمتر است.
غذاهای کنسروی حاوی مقادیر کمی بیسفنول ای است
بیسفنول ای ماده شیمیایی است که اغلب در بسته بندی مواد غذایی از جمله قوطی ها استفاده می شود. مطالعات نشان می دهد بیسفنول ای موجود در کنسروها می تواند از پوشش قوطی به مواد غذایی موجود در آن منتقل شود. یک مطالعه 78 غذای کنسرو شده را تجزیه و تحلیل کرد و بیسفنول ای را در بیش از 90 درصد آنها یافت. علاوه بر این، تحقیقات نشان می دهد خوردن مواد غذایی کنسروی دلیل اصلی قرار گرفتن در معرض بیسفنول ای است. در یک مطالعه دیگر، شرکت کنندگانی که به مدت 5 روز روزانه یک وعده سوپ کنسروی مصرف می کردند بیش از هزار درصد افزایش سطح بیسفنول ای را در ادرار خود تجربه کردند. اگرچه شواهد مختلف است، اما برخی مطالعات در فاز انسانی بیسفنول ای را با مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع 2 و اختلال عملکرد جنسی مردان مرتبط دانسته است، بنابراین اگر سعی دارید میزان بیسفنول ای خود را به حداقل برسانید خوردن مقدار زیاد غذاهای کنسرو شده ایده خوبی نیست زیرا ممکن است حاوی باکتری های کشنده باشند. گرچه بسیار نادر است، اما غذاهای کنسرو شده که به درستی پردازش نشده باشند می تواند حاوی باکتری های خطرناکی باشند. مصرف غذای آلوده باعث بوتولیسم می شود، یک بیماری جدی که در صورت عدم درمان منجر به فلجی و مرگ می شود. دقت داشته باشید هرگز قوطی های برآمده، دندانه دار، ترک خورده یا نشت دار را نخرید.
برخی غذاهای کنسروی حاوی نمک، شکر یا مواد نگهدارنده اضافه شده هستند
نمک، شکر و مواد نگهدارنده گاهی طی مراحل کنسرو کردن مواد غذایی اضافه می شوند. برخی از کنسروها نمک زیادی دارند گرچه این برای بیشتر افراد خطری ندارد، اما ممکن است برای برخی از افراد مانند فشار خون بالا مشکل ساز باشد، همچنین غذاهای کنسروی که حاوی شکر اضافه شده باشند اثرات مضری دارند. قند اضافی با افزایش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله چاقی، بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 همراه است. انواع دیگر نگهدارنده های طبیعی یا شیمیایی نیز ممکن است به آنها اضافه شود.
نحوه انتخاب صحیح غذاهای کنسروی
مانند همه غذاها و مواد غذایی خواندن برچسب روی محصول و فهرست مواد تشکیل دهنده مهم است. اگر مصرف نمک برای شما نگران کننده است باید گزینه “کم سدیم” یا “بدون نمک اضافه شده” را انتخاب کنید. برای جلوگیری از شکر اضافی به جای شربت میوه هایی را که در آب یا آب میوه از قبل کنسرو شده انتخاب کنید، همچنین تخلیه و شستشو غذاها محتوای نمک و شکر آنها را کاهش می دهد. بسیاری از غذاهای کنسرو شده به هیچ وجه حاوی مواد افزودنی نیستند، اما تنها راه دانستن آن به طور قطع خواندن فهرست مواد تشکیل دهنده است.
در پایان
هنگامی که غذاهای تازه در دسترس نیستند مواد غذایی کنسرو شده یک گزینه مغذی محسوب می شوند و آنها مواد مغذی ضروری را برای بدن فراهم می کنند و فوق العاده راحت هستند. غذاهای کنسرو شده نیز منبع قابل توجهی از بیسفنول ای هستند که باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی می شوند. غذاهای کنسرو شده می توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند، اما مهم است که برچسب روی محصولات را بخوانید و متناسب با نیاز خود آنها را انتخاب کنید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/532570/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا برخی متقاضیان خودرو به همان اولویت اول 1403 بازگشتند؟

وزارت صمت خواستار بازنگری در قیمت خودروهای مونتاژی شد

آغاز مرحله دوم فروش یکپارچه خودروها از امروز؛ تعریف حساب وکالتی و واریز وجه در مرحله نخست

شروط و زمان تغییر قیمت خودروهای مونتاژی

بلای صنعت خودرو را سر سایر صنایع نیاورید/ به وضعی رسیدیم که باید به فکر بقای خودروسازی باشیم

نامه سازمان حمایت به سایت‌های فروش خودرو؛ تا اطلاع ثانوی قیمت نزنید

تمام معاملات خودرو در سامانه ثبت می‌شوند

بازهم وعده؛ قیمت‌ خودرو در بازار خواهد شکست

پراید گران‌تر از بنز و بی‌ام‌و در سال 1395!

بررسی قیمت خودرو‌های مونتاژی در کشور‌های همسایه/ اختلاف یک میلیارد تومانی قیمت تیگو 8 پرو در امارات و بازار ایران

ماجرای ممنوعیت واردات خودروهای کره‌ای

متقاضیان طرح خودروهای فرسوده هم باید حساب وکالتی داشته باشند/ فروش یکپارچه ادامه‌دار است

سخنگوی شورای رقابت: قیمت خودروهای مونتاژی تغییر نمی‌کند/ ماجرای ممنوعیت واردات خودرو کارکرده

نکاتی که متقاضیان درباره خرید خودرو باید بدانند!

مصوبه شورای رقابت برای خودروهای مونتاژی اجرا می‌شود/ قیمت سایر خودروها هفته بعد اعلام می‌شود

اعلام قیمت مابقی خودرو‌های مونتاژی در هفته آینده

فروش قولنامه‌ای خودرو ممنوع می‌شود؟

دهن‌کجی مونتاژکاران به شورای رقابت

مهلت تعریف حساب وکالتی خرید خودرو امشب تمام می‌شود

دردسر گواهینامه برای مادران متقاضی خودرو

ضوابط جدید فروش و قیمت خودروهای مونتاژی اعلام شد

ضوابط جدید فروش و قیمت خودروهای مونتاژی/ فورش فوری این خودروها ممنوع شد

تعزیرات با گران فروشی خودرو برخورد می‌کند؟/ سردرگمی مشتریان درباره قیمت خودرو

خودروهای در استطاعت 10 دهک

واریز 5 هزار میلیارد تومان به جیب دولت از طریق فروش خودروهای وارداتی!

رهن گرفتن سند خودرو حذف شد

حذف شرط 1 سال رهن بودن سند خودرو؛ پرداخت مالیات یا دلالی کدام به صرفه‌تر است؟

تارای تصادفی هم‌قیمت تویوتا در سال 1395!

توضیح شورای رقابت در مورد حذف شرط رهن سند خودرو | جزئیات نخستین حراج خرده فروشی خودروهای سواری

گسل خودرویی فعال شد؟

رهن گرفتن سند خودرو شامل کدام طرح‌های خودرویی می‌شود؟

قیمت چانگان از سوی شورای رقابت تعیین شد

عرضه خودرو‌های وارداتی در بازار، پس از 4 سال کلید خورد

ژیان 250 میلیون تومان شد!

حذف و اضافه خودرو در اردیبهشت

زمان قرعه کشی خودروهای ثبت نامی مشخص شد+ جزئیات

خودروسازان باز هم تهدید کردند/ 7 استاندارد تعلیقی قابل اجرا نیست!

لیست خودروهای وارداتی به‌روز شد/ اعلام زمان عرضه محصولات خارجی

قیمت خودرو امروز 16 خرداد/ چرا قیمت خودرو کاهشی شد؟

بازی پوپولیستی در زمین خودرو

فصل مردودی واردات خودرو

افزایش قیمت 25 محصول ایران خودرو از اول تیر با مصوبه شورای رقابت/ 3 محصول ارزان شد (+جدول تغییر جدید)

تغییرات قیمتی زودهنگام محصولات خودرویی

انصراف 50 درصدی متقاضیان خودروهای مونتاژی در سامانه یکپارچه/ 20 درصد خریداران خودروهای داخلی پول واریز نکردند

شورای رقابت: اعتراض خودروسازان به قیمت‌ها مردود است

قیمت جدید 29 محصول تولیدی ایران‌خودرو اعلام شد

ریزش قیمت خودرو، معادلات را عوض کرد/ تقدسی: 50 هزار متقاضی در طرح یکپارچه فروش انصراف دادند

جزئیات لایحه واردات خودروهای کارکرده/ شرط تأسیس نمایندگی حذف شد

فردا؛ اعلام زمان تحویل خودروهای داخلی و مونتاژی

متقاصیان خرید خودرو بخوانند/ زمان آزاد شدن حساب وکالتی متقاضیان خودرو در سامانه یکپارچه مشخص شد