آریا بانو - ایرنا / رییس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به وضعیت حملونقل عمومی پایتخت گفت: برای جبران کمبود اتوبوسها، شهرداری اقدام به خرید 2 هزار و 500 دستگاه اتوبوس از چین کرده و تاکنون بیش از یک هزار و 600 دستگاه اتوبوس داخلی نیز وارد چرخه حمل ونقل شهری شده است.
مهدی چمران اظهار کرد: امروز شهرداریها در کشور به این نتیجه رسیدهاند که نباید منتظر وزارت کشور بمانند چرا که از سال 1392 تاکنون وزارت کشور هیچ اتوبوسی به شهرها تحویل نداده لذا شهرداریها ناچار به خرید مستقیم شدهاند.
وی با بیان اینکه کلانشهرهایی مانند مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز اتوبوسهای خود را به صورت مستقل خریداری کردهاند، افزود: در ابتدای دولت سیزدهم، وزارت کشور برای تامین حدود 164 دستگاه اتوبوس برای تهران قراردادی منعقد کرد، اما تنها بخشی از آن محقق شد.
بازار 
به طور مثال قرار بود 600 دستگاه به تهران تحویل داده شود، اما در نهایت فقط 164 دستگاه تحویل شد.
چمران با تاکید بر اینکه اتوبوسهای تهران از حدود 6 هزار دستگاه در گذشته به کمتر از 2 هزار دستگاه کاهش یافتهاند، تاکید کرد: با بررسی ظرفیت تولید داخل متوجه شدیم شرکتهای داخلی نهایتا میتوانند سالانه حدود 600 تا یک هزار دستگاه تولید کنند در حالیکه تنها تهران به بیش از 6 هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد.
خرید یک هزار دستگاه اتوبوس برقی از چین
وی ادامه داد: برای جبران این کمبود، تصمیم گرفتیم خرید خارجی انجام شود و در همین راستا شهردار، معاون حمل ونقل و یکی از اعضای متخصص شورا به چین اعزام شدند و قرارداد خرید 2 هزار و 500 دستگاه اتوبوس را نهایی کردند. این قرارداد شامل یک هزار دستگاه اتوبوس برقی است.
به گفته چمران، تاکنون بیش از 200 دستگاه اتوبوس برقی وارد ناوگان شده و حدود 500 دستگاه دیگر نیز وارد کشور شده یا در حال ورود هستند همچنین تا پایان سال گذشته یک هزار و 600 دستگاه اتوبوس نو از تولیدکنندگان داخلی وارد چرخه حملونقل شهری شدهاند.
وی همچنین از عقد قرارداد برای خرید 400 دستگاه اتوبوس دوکابین جدید خبر داد و گفت: قرارداد 200 دستگاه دیگر نیز در حال طی مراحل مقدماتی است که در مجموع به 600 دستگاه میرسد. نخستین محموله این اتوبوسها ظرف دو تا سه ماه آینده وارد تهران میشود.
چمران با اشاره به وضعیت مترو نیز افزود: قرارداد خرید 2 هزار دستگاه واگن از چین که در سال 1392 توسط مجلس مصوب شده بود، سالها معطل مانده بود. این قرارداد در دولت سیزدهم فعال شد و شهرداری با سختی زیاد و استفاده از منابع مالی مختلف از جمله تهاتر نفت، موفق شد سهم 15 درصدی خود را تأمین کند.
رییس شورای شهر تهران ادامه داد: تاکنون قرارداد 792 دستگاه واگن نهایی شده که 1050 دستگاه از این قرارداد به تهران اختصاص دارد. با تحویل این واگنها، فاصله حرکت قطارها در خطوط مترو از 6 تا 15 دقیقه به حدود 2 تا 3 دقیقه کاهش مییابد.
موافق جایگزینی تراموا با اتوبوس نیستم
چمران همچنین با اشاره به موضوع تراموا در تهران گفت: بهصورت کلی موافق جایگزینی تراموا به جای اتوبوس نیستم. با هزینهای کمتر میتوان چهار اتوبوس دوکابین تهیه کرد که کارآیی و انعطاف بیشتری در برابر ترافیک و وضعیت خیابانها دارد.
وی افزود: هر چند ترامواها ظاهر مدرنی دارند، اما نیازمند زیرساخت، فضای توقف بیشتر و هزینه بالاتر هستند و در شرایط فعلی پایتخت، اولویت با توسعه ناوگان اتوبوس و مترو است.
چمران تاکید کرد: توسعه حمل ونقل عمومی با محوریت مترو، اتوبوس برقی و واگنهای جدید در اولویت برنامههای شورای شهر تهران قرار دارد و اقدامات فعلی میتواند بخشی از کمبودهای جدی در این حوزه را جبران کند.