آریا بانو - خراسان / بعد از پایان هفته دوم لیگ ملتهای والیبال که با درخشش تیمملی کشورمان همراه شد، ویدئوهایی از صحبتهای «روبرتو پیاتزا» پربازدید شد که نشان داد توجهاش به مسائل روانی نقطه عطف بازیها بوده است
تیمملی والیبال کشورمان در هفته دوم لیگ ملتهای والیبال مردان با سه برد و یک شکست نسبت به هفته نخست، چهار پله صعود کرد. بعد از پایان این مسابقات، چند ویدئو از سرمربی تیم ملی والیبال کشورمان پربازدید شد که نشاندهنده اهمیت توجه به روان بازیکنان در شرایط بحرانی است. مثلا در جریان بازی ایران و آرژانتین، جایی که تیمملی در ست چهارم 5 امتیاز عقب افتاده بود، «روبرتو پیاتزا» با یک تایماوت فوقالعاده و صحبتهایی قاطع و انگیزشی، روح تازهای به تیم تزریق کرد. او گفت: «یادتون نره که هر کدوم از شما میتونه راهحل را پیدا کنه فقط باید باور داشته باشیم که میتونیم این 5 امتیاز رو جبران کنیم. نکته مهم اینه که وقتی نفر قبلی اشبتاه کرد، یار دیگه باید توپ رو کنترل کنه، همین». این صحبتها نه تنها از نظر فنی، بلکه از نظر روانی، نقطه عطف بازی بودند. همچنین در ویدئوی دیگر، «پیاتزا» وسط نکات تاکتیکی به یوسف کاظمی میگوید که لبخند بزند. این رفتارها از منظر روانشناسی چند نکته درسآموز دارد.
سختیهای تمرکز در شرایط بحرانی
در هر بحرانی اولین واکنش انسان، درگیر شدن با آن یا گریز است. به عبارت دیگر سعی میکند با مشکل درگیر شود یا از آن فرار کند. در این لحظات جریان خون به سمت عضلات هدایت میشود تا فرد بتواند راحتتر درگیر شده یا فرار کند، این یعنی تمرکز ذهنی به شدت کاهش پیدا میکند و فرد توان فکر کردن، برنامهریزی و حفظ آرامش را از دست میدهد. وارد این مرحله شدن آسیب جدی به همکاری تیمی، هماهنگی و ارتباط بین افراد تیم میزند. چه هدف این تیم برتری بر حریف باشد یا شکار یا در دنیای امروز حل چالشهای سازمانی یا همکاری در تیمهای ورزشی.
بازار 
بازگرداندن قدرت تمرکز و تفکر به فرد
حال اگر فردی با تجربهتر بتواند تمرکز اعضای گروه را از پاسخ حمله منحرف کند و باعث شود که دوباره با تمرکز به شرایط نگاه کرد، آن تیم میتواند خود را جمع و عملکرد گروهی خود را بازیابی کند. در این مرحله، مربی یا فرد با تجربه، قرار نیست مهارتهای پایه را آموزش دهد، بلکه باید بتواند شرایطی را که فرد به عنوان تهدید و بحران ارزیابی کرده، به صورتی دیگر تحلیل کند تا پاسخ غریزی جنگ و گریز خاموش شود و تمرکز و قدرت تفکر به فرد باز گردد.
پیامهای آرامش مربی
در تیمهای ورزشی معمولا تشویق مربی، آرامش مربی و خیال راحت او به اعضای تیم این پیام را میدهد که اتفاق ناگواری رخ نداده و روند بازی طبیعی است. همان گونه که کودک برای تنظیم هیجانی به مراقب نگاه میکند، اگر مراقب ترسیده باشد، کودک هم گریه میکند. اما اگر مراقب لبخند بزند کودک مطمئن میشود که خطری وجود ندارد و با خیال راحت بازی خود را ادامه میدهد.
کلمات خیلی مهم هستند
همچنین معمولا کلماتی که استفاده میکنیم بسیار مهم است. در طول روز ما خیلی راحت از کلماتی مثل بدبختی، فاجعه و ... استفاده میکنیم. مثلا اگر نمره امتحانی کم شده باشد میگوییم، بدبخت شدم! کلمه بدبخت شدم، پیام یک بحران شدید را به مغز مخابره میکند که باید با آن بجنگد. در حالی که تحت هیچ شرایطی این اتفاق معادل واقعی بدبختی نیست. در واقع فرمول بندی شرایط به صورت بحران یا غیربحران، مرز بین از دست دادن کنترل و استرس گرفتن، یا حفظ روحیه و تمرکز بر حل مشکل است.