آریا بانو
چطور قیمه به غذای عزاداری تبدیل شد؟
دوشنبه 25 مرداد 1400 - 11:46:00
آریا بانو - تصویر زندگی/ قدمت ادای نذری به صورت چلوخورش قیمه زیاد نیست و شاید حداکثر 80-90 سال باشد. تا قبل از آن شربت، نان و خرما، شیرداغ و انواع آش از ماکولات مراسم عزاداری بوده اند که قدمت آن به دوره صفویان می رسد که مراسم سوگواری از آن زمان شکل و شمایلی رسمی و باشکوه به خود گرفت. اینکه چرا قیمه غذای اصلی این مراسم شده است، دقیقا معلوم نیست و دلایل متفاوتی برای آن ذکر می شود که هیچ کدام سندیت ندارد. گروهی معتقدند قیمه یکی از آسان ترین غذاهایی است که دنگ و فنگ زیادی ندارد، به آسانی آماده و در عین حال از گوشت قربانی در آن استفاده شده و خرد کردن آن به شکل قیمه باعث می شود که همه مواد خورش به طور یکسان به عزاداران برسد.
چطور قیمه به غذای عزاداری تبدیل شد؟
برخی معتقدند که در زمان رضاخان و هنگامی که عزاداری به داخل خانه ها رفت و مراسم سوگواری در ملأ عام ممنوع شد، شکل پذیرایی هم تغییر کرد و زنان خانه با غذاهای خانگی به استقبال سوگواران رفتند. شیعیان هند و پاکستان که درصد کمی از جمعیت کشورشان را تشکیل می دهند هم در ایام محرم غذاهایی مثل نان، کباب و نوعی خوراک شبیه قیمه را در مراسم خود پخته و می خورند.
یکی از خوشمزه ترین غذاهایی که همه ما در طول زندگی خورده ایم و مزه آن زیر دندانمان مانده، قیمه نذری است. اینکه چرا قیمه نذری اینقدر خوشمزه است دلایل بسیاری دارد. در غذای نذری معمولا از بهترین مواد اولیه استفاده می شود، در مصرف زعفران امساک نمی شود، گوشت گوسفند تازه در خورش به کار می رود و از ادویه جات و عطردهنده هایی مانند هل ، دارچین و گلاب هم فراوان استفاده می شود.
علاوه بر این صرف غذای نذری پس از مراسم و در جمع عزاداران حال و هوای خودش را دارد که در به یادماندنی شدن غذا تاثیر عمده ای می گذارد.
مواد لازم برای 8 نفر:
• گوشت گوسفند:300 گرم، قیمه ای
پیاز درشت:یک عدد، ساطوری
• لپه:2 پیمانه
• لیمو امانی درشت:2 عدد
• رب گوجه فرنگی:2 قاشق غذاخوری
روغن مایع:به میزان لازم
سیب زمینی متوسط:2 عدد، خلالی
• زردچوبه:یک قاشق چای خوری
• دارچین:یک قاشق چای خوری
• نمک و فلفل قرمز:به میزان لازم
• زعفران ساییده شده:یک قاشق چای خوری سرخالی
طرز تهیه:
1. شش قاشق غذاخوری روغن را در یک قابلمه روی شعله متوسط داغ کرده و پیاز را 6 دقیقه در آن تفت دهید تا طلایی شود.
2.گوشت را اضافه کرده و 6 دقیقه دیگر تفت دهید تا رنگ بگیرد و آبش کشیده شود. پیاز را هم بزنید تا نسوزد، سپس زردچوبه را اضافه کرده و هم بزنید.
3. رب گوجه را اضافه کرده و آن را 2 دقیقه سرخ کنید. لیمو امانی و 3 پیمانه آب جوش را به خورش اضافه کرده و پس از به جوش آمدن با در بسته و شعله کم، 5/2 ساعت آن را بپزید.
4. لپه را پاک کرده و بشویید، سپس 15 دقیقه در آب بجوشانید.با این کار زرداب لپه خارج شده و باعث نفخ نمی شود.
5.سیب زمینی را که در آب نگه داشته اید آبکش و خشک کنید. کمی نمک به آن پاشیده و در روغن سرخ کنید. سپس روغن آن را گرفته و کنار بگذارید.
6. پس از یک ساعت و نیم از پخت خورش، لپه را به آن اضافه کنید تا بپزد. اگر دوست ندارید لیمو امانی زیاد پخته شود، می توانید آن را الان به خورش اضافه کنید. به یاد داشته باشید لمیو امانی را باید با چنگال سوراخ کنید.
پس از زمان پخت خورش نمک و فلفل آن را اندازه کرده، زعفران را اضافه کنید و 15 دقیقه دیگر آن را بپزید. هنگامی که روغن روی خورش آمد و به غلظت رسید، غذا پخته است.دارچین را روی آن پاشیده و با چلو سرو کنید.

http://www.banounews.ir/fa/News/643073/چطور-قیمه-به-غذای-عزاداری-تبدیل-شد؟
بستن   چاپ