آریا بانو
نبوغ با دهمین پرواز به 1٫6 کیلومتر مسافت طی شده در آسمان مریخ دست یافت
سه شنبه 5 مرداد 1400 - 05:29:42
آریا بانو - دیجی کالا /بالگرد مریخ‌پیمای نبوغ دهمین پرواز خود را هم در جو رقیق مریخ انجام داد و بدین ترتیب با پیمودن مجموع بیش از 1٫6 کیلومتر در پروازهای خود، شمار مأموریت‌های موفق خود را به دو برابر میزان پیش‌بینی شده توسط ناسا رساند.
در پرواز دهم بالگرد نبوغ که روز 24 جولای (2 مرداد) انجام شد، این پرنده‌ی کوچک که به اندازه‌ی یک جعبه‌ی دستمال کاغذی است، با طی مسافتی طولانی، از منطقه‌ای با نام «یال‌های برافراشته» (Raised Ridges) عبور کرد.
از زمان تاریخ‌سازی این بالگرد در ماه آوریل (فروردین)، نبوغ با هر پرواز یک چالش تازه را تجربه کرده است تا راهگشای ربات‌های پرنده در مأموریت‌های آینده به سیاره‌ی سرخ باشد. اما دهمین پرواز، خطرناک‌ترین آن‌ها بود زیرا بالگرد با اوج‌گیری تا ارتفاع 12 متری از میان منطقه‌ای صخره‌ای گذشت و در حدود 100 متری محل استقرار اولیه در مریخ، فرود آمد.
تا پیش از این بالگرد نبوغ در مجموع کم‌تر از 1 مایل پرواز کرده بود و بنابراین با دهمین پرواز موفق شد به رکورد 1 مایل (1٫6 کیلومتر) دست یابد. در این پرواز که 165٫4 ثانیه (2 دقیقه و 45٫6 ثانیه) طول کشید، نبوغ از 10 نقطه‌ی جداگانه در مسیر گذشت و عکس‌هایی از مسیر ثبت کرد.
دستیابی به پرواز دهم یک نقطه عطف برای نبوغ محسوب می‌‌شود زیرا اکنون دو برابر چیزی که توسط مهندسان پروژه برنامه‌ریزی شده بود، فعالیت کرده است. طبق آزمایش محدودیت‌های بالگرد، ناسا انتظار داشت که نبوغ در پرواز چهارم یا پنجم از کار بیفتد.
اما بالگرد نبوغ همچنان از انتظارات فراتر رفت و حتی با وجود لحظات دلهره‌آوری که در پرواز ششم تجربه کرد، باز هم با موفقیت فرود آمد. فعالیت این بالگرد به عنوان یک آزمون «نمایش فناوری» (Technology Demonstration) آغاز شد اما ناسا در اواخر می مأموریت آن را تمدید کرد تا وارد فاز «نمایش عملیات» (Operations Demonstration) شود و به عنوان دستیار مریخ‌نورد پشتکار به شناسایی عوارض مریخ و نقشه‌برداری کمک کند.

آریا بانو

سایه‌ی بالگرد نبوغ در دهمین پرواز از نگاه دوربین ناوبری
مسیرهای ناهموار مریخ یک چالش برای نبوغ محسوب می‌شود زیرا مناطق صخره‌ای یا موج‌دار می‌توانند دید بالگرد را مختل کنند و باعث حرکت آن در جهت اشتباه شوند. از جمله در پرواز نهم و دهم که هلیکوپتر ناچار شد از مناطق دشواری عبور کند با چنین چالشی روبه‌رو بود اما به‌خوبی از عهده‌ی آن برآمد.
در حالی که در چهار پرواز نخست، نبوغ در نقطه‌ی ثابتی بلند می‌شد و فرود می‌آمد، در پرواز پنجم این بالگرد به مکان تازه‌ای که پیش‌تر نقشه‌برداری کرده بود، جابه‌جا شد و در پروازهای اخیر به سمت جنوب، در مناطقی کاملا ناشناخته فرود آمده است.
به گفته‌ی مهندسان ناسا، اگرچه زمان پایان مأموریت نبوغ مشخص نیست، اما این بالگرد تا زمانی که زنده بماند و در کار مریخ‌نورد پشتکار تداخلی ایجاد نکند، به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
از سویی همچنان که بالگرد نبوغ پروازهای بیشتری را تجربه می‌کند، مریخ‌نورد پشتکار هم برای نخستین نمونه‌برداری خود از سنگ‌های مریخ آماده می‌شود. برای مسیرهای آینده‌ی مریخ‌نورد پشتکار، بالگرد نبوغ هم به شناسایی مناطق مستعد و مکان‌هایی که دسترسی دشوارتری برای مریخ‌نورد دارند، کمک خواهد کرد.
منابع: Business Insider, Space

http://www.banounews.ir/fa/News/632402/نبوغ-با-دهمین-پرواز-به-1٫6-کیلومتر-مسافت-طی-شده-در-آسمان-مریخ-دست-یافت
بستن   چاپ