آریا بانو
چگونگی استفاده از رسانه برای رشد مهارت‌های فردی
چهارشنبه 30 تير 1400 - 02:01:48
آریا بانو - جام جم / آموزش مهارت‌های زندگی به کودکان یکی از مهم‌ترین وظایف والدین است. در فعالیت‌های روزانه، ما شرایطی را داریم که ارزش‌هایی مانند فروتنی، صداقت، پشتکار و کار تیمی را در فرزندان‌مان تقویت کنیم. این روزها در خانواده‌ها زمان زیادی صرف استفاده از رسانه‌ها می‌شود. در چنین شرایطی می‌توانیم با ترفندهایی از رسانه برای رشد ارزش‌ها و مهارت‌های فردی فرزندان‌مان استفاده کنیم؛ مهارت‌هایی که حال و آینده فرزندان‌مان را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. مهارت‌های ارتباطی قوی می‌تواند به کودکان هم در تعامل رودر رو و هم در دنیای آنلاین کمک کند. با آموزش استفاده مسؤولانه از رسانه‌های اجتماعی، الگوگیری از ارتباطات مثبت و تماشای فیلم‌ها و نمایش‌های تلویزیونی که بر ارزش ارتباطات سالم تأکید دارند، می‌توانید به کودکان در توسعه توانایی‌های ارتباطی خود نیز کمک کنید.
رسانه و آموزش مهارت فردی به کودکان
ممکن است نگران باشید استفاده فرزندان‌تان از رسانه‌های اجتماعی و ابزارهای دیجیتال به مهارت‌های ارتباطی آنها آسیب رساند. با وابستگی بیشتر دنیا به این ابزارها، فرزندان ما نیز با آنها بیشتر در ارتباط خواهندبود و باید از ارتباطات آنلاین قوی برخوردار باشند و افزون بر اینها مهارت‌های ارتباطی رودررو را نیز بیاموزند. برای آموزش ارتباط محترمانه و مسؤولانه می‌توان به نمونه‌های مثبت مکالمه سالم در رسانه‌ها اشاره کرد. برای نمونه از فیلم‌ها، برنامه‌های تلویزیونی و کتاب‌های کودکان نمونه‌های مناسبی را انتخاب کنید تا گفت‌وگوهای زیر را انجام دهید:
درباره چگونگی ارتباط محتوایی کلمات و تصاویر در پیام‌ها گفت‌وگو کنید.
در مورد روش‌های مختلفی که شخصیت فیلم، سریال یا کتاب برای حل مشکل خود به کار می‌برد صحبت کنید.
فیلم‌ها و نمایش‌های تلویزیونی را برای تماشا انتخاب کنید که درباره ارتباطات سالم میان افراد باشد، تا بتوانید درباره این ارتباطات و روش برخورد شخصیت‌ها با یکدیگر حرف بزنید.
در زمینه رسانه‌های اجتماعی، برنامه‌ها، بازی‌ها و وب‌سایت‌ها نیز می‌توانید از ترفندهای زیر استفاده کنید:
برنامه‌ها، سایت‌ها و بازی‌های متناسب با سن را انتخاب کنید و در حالی‌که بچه‌ها نحوه استفاده از آنها را می‌آموزند در کنار آنها باشید و نظارت و همراهی داشته‌باشید.
باید و نبایدهایی را برای تلفن همراه، شبکه‌های اجتماعی، ایمیل و موارد مشابه تعیین کنید. مانند زمان استفاده، میزان استفاده، مخاطبان و محتوای مصرفی.
به نوجوانان درباره سوءتفاهم‌هایی که ممکن است در متن پیام یا یک کامنت متنی برای مخاطب ایجاد شود توضیح دهید. روش پاسخگویی صریح و روشن را با آنها تمرین کنید، این تمرین در ارتباط آنلاین نوجوانان و درک بهتر دیگران و شفاف‌تر بیان کردن نظرات آنها موثر است.
حس ترحم و دلسوزی
بسیاری از والدین نگرانند صرف این همه وقت با نمایشگرها قدرت دلسوزی را در فرزندان‌شان از بین ببرد. آنچه مهم است کیفیت تعاملات آنها و محیط‌های مجازی که در آن شرکت می‌کنند است. شما می‌توانید به کودکان در انتخاب رسانه، از جمله فیلم، نمایش تلویزیونی و ابزارهای آنلاین کمک کنید. در اینجا چند ایده برای استفاده از رسانه برای آموزش دلسوزی در فیلم، تلویزیون و کتاب‌ها ذکر شده‌است:
از محتوای رسانه‌ای که کلیشه‌های منفی، سخنان نفرت‌انگیز یا مواردی دارد که افراد را به تمسخر می‌گیرد، دوری کنید.
عواقب شخصیت‌هایی را که رفتاری دلسوزانه ندارند، با فرزندان‌تان بررسی کنید.
به دنبال فیلم‌ها و نمایش‌های تلویزیونی باشید که دلسوزی را برانگیزد.
در رسانه‌های اجتماعی، برنامه‌ها، بازی‌ها و وب‌سایت‌ها:
بازی‌هایی را پیدا کنید که نیاز به همکاری گروهی و بازی به همراه بازیکنان دیگر باشد.
به دنبال رسانه‌های اجتماعی و بازی‌هایی باشید که فضای گرم و دوستانه‌ای به همراه داشته‌باشند.
به کودکان بیاموزید که به صورت جدی در مقابل آزار و اذیت اینترنتی بایستند.
شجاعت
شجاعت، توانایی انجام کار دشواری حتی با وجود خطر است. افراد شجاع علی رغم مخالفت، آنچه را که فکر می‌کنند درست است، انجام می‌دهند. فرزندان ما با بزرگ‌تر شدن، در صورتی که سیر رشد روحی سالمی را طی کرده‌باشند رفتارهای شجاعانه‌ای از خود بروز می‌دهند‌. شجاعت به بچه‌ها اعتماد به نفس می‌دهد که خودشان باشند. گاهی موقعیت اجتماعی خودشان را به خطر می‌اندازند تا در مقابل دیگران بایستند و حتی در مقابل انتقادات جامعه دوستان قرار می‌گیرند. گاهی بعضی از بچه‌ها دوست دارند برای نمایش شهامت خود رفتاری جسورانه‌ بروز دهند. فرزندان ما با اشتراک‌گذاری بخشی از زندگی و نظرات خود در شبکه‌های اجتماعی نوعی از شجاعت را بروز می‌دهند. شجاع بودن در شرایطی که در شبکه‌های اجتماعی تایید و لایک دریافت کنند آسان است؛ ولی زمانی که این احتمال وجود دارد که از طرف اطرافیان و همسالان تایید نشوند این شجاعت ارزش خود را نشان می‌دهد و مهم می‌شود. در بسیاری از موارد این مهم است که فرزندان ما شجاعت گفتن و ابراز نظر خود و نظر صحیح اما مخالف میل جمعی را داشته‌باشند. در اینجا نحوه استفاده از رسانه در فیلم‌ها، تلویزیون و کتاب‌ها برای کمک به بچه‌ها در ایجاد مهارت شجاعت ذکر شده‌است:
درباره الگوهای رسانه‌ای شجاعانه که در کتاب، تلویزیون و فیلم آمده، صحبت کنید.
شخصیت‌هایی را جست‌وجو کنید که بر مسائلی غلبه کرده‌اند که فرزند شما می‌تواند با آنها ارتباط برقرار کند.
فیلم‌ها و نمایش‌های تلویزیونی‌ای را انتخاب کنید که شجاعت را برانگیزد.
در رسانه‌های اجتماعی، برنامه‌ها، بازی‌ها و وب‌سایت‌ها:
بازی‌هایی را پیدا کنید که به بازیکنان برای خطرپذیری پاداش می‌دهد.
در مورد فشار همسالان آنلاین و آنچه در هنگام مخالفت بچه‌ها با گروه اتفاق می‌افتد صحبت کنید.
درباره چگونگی بهبود بعد از درگیری در شبکه‌های اجتماعی گفت‌وگو کنید.
درباره حرکات آنلاین مانند هشتگ‌هایی که نشان دهنده حمایت از افرادی است که در حاشیه قرار دارند، صحبت کنید.
به بچه‌ها بیاموزید برای حل مشکلات، مکالمه‌های رودرروی دشوار را به ارتباطات مجازی اولویت بدهند.
فرزندان خود را تشویق کنید تا ایده‌های خود را به اشتراک بگذارند و در فضای امن آنلاین کار کنند. (باوجود دریافت نظرات و بازخوردهای منفی)
در این باره گفت‌وگو کنید آیا فقط مواردی را ارسال می‌کنند که می‌دانند «مورد پسند» واقع می‌شود؟
در مورد این‌که چرا مردم نظرات توهین‌آمیز را به صورت ناشناس ارسال می‌کنند، صحبت کنید.

http://www.banounews.ir/fa/News/628038/چگونگی-استفاده-از-رسانه-برای-رشد-مهارت‌های-فردی
بستن   چاپ