آریا بانو
ماجرای از هوش رفتن پروفسور پریرخ دادستان بر اثر گرسنگی در سوئیس
دوشنبه 18 اسفند 1399 - 18:18:12
آریا بانو - آخرین خبر / در دو سالی که در سوئیس درس می‌خواندم نود درصد غذای من نان و پنیر بود. سوئیس کشور گرانی بود. رساله‌ام با پیاژه بود و او روش و سخت‌گیری های خاص خودش را داشت.وسع مالی نداشتم با این وجود دوره لیسانس را به جای چهار سال، سه ساله خواندم.
روز امتحانی که با پیاژه داشتم سر جلسه از شدت گرسنگی در حال از هوش رفتن بودم. امتحان شش ساعت طول می‌کشید و من دو روز بود که چیزی نخورده بودم.
خانه من درست نقطه مقابل دانشگاه آن سوی دریاچه ژنو بود. صبح پول نداشتم با قایق از رودخانه رد شوم برای همین از 5 صبح پیاده راه افتاده بودم تا به موقع به امتحان برسم.
دو ساعتی که از امتحان گذشت دیدم در حال از هوش رفتن هستم و ممکن است فرصت موفقیت را از دست بدهم. در این شرایط سخت، به دلیل طولانی بودن امتحان اندکی استراحت دادند. وسیله پذیرایی آوردند اما من پولی برای خرید نداشتم. مغزم قفل کرده بود.
دوستی یونانی داشتم. پرسید: چرا چیزی برنداشتی؟ غرورم اجازه نداد بگویم پول ندارم؛ گفتم میل ندارم.
دوستم نگاهی به من کرد و گفت: بی‌خود! چند ساعته داری فکر می‌کنی باید چیزی بخوری.
و خودش برایم یک کیک و قهوه خرید و مرا نجات داد.
من آن امتحان را با نمره خوبی قبول شدم.
بعد از اتمام تحصیلاتم پیاژه که از پشتکار من خوشش آمده بود پیشنهاد داد که زیر نظر مراکز تحقیقاتی او کار کنم.او می گفت: ما تو را برای ایران نساختیم. نرو!

آریا بانو


اما من گفتم شما امثال من زیاد دارید ولی مملکت من ندارد و من باید برگردم.بعد از آن هر سال به دیدنش می‌رفتم و او می‌گفت: اگر پشیمان شدی برگرد. ولی من هرگز پشیمان نشدم.
بخشی از خاطرات پروفسور پریرخ دادستان، چهره ماندگار و از برجسته‌ترین چهره‌های آکادمیک کشور در حوزه روان شناسی که آبان‌ماه سال 1389در تهران درگذشت.‎
پریرخ دادستان یکی از بنیان‌گذاران روانشناسی نوین ایران است و بسیاری او را مادر روانشناسی ایران می‌نامند. وی دارای تألیفات منحصر به‌فرد در روانشناسی رشد (روانشناسی تحولی) و بالینی است و تأثیر زیادی بر زبان روانشناسی نوین ایران داشته‌است و دارد و یکی از اولین و معدود مولفانی در سطح بین‌المللی است که به دنبال تبیین روانشناسی مرضی از دیدگاه تحولی بوده‌است. او سال‌ها تدریس روانشناسی رشد (تحولی)، بالینی کودک، مرضی، ارزشیابی شخصیت، تشخیص و جنایی را در سطوح مقدماتی و پیشرفته به عهده داشته‌است.
پریرخ دادستان، دختر جلال‌الدین دادستان (نوه شاهزاده مهدی‌قلی میرزا) اول فروردین 1312 در تهران متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در دبستان خورشید در سال 1317 آغاز کرد و دیپلم علمی خود را از دبیرستان ناموس در سال 1328 در 15 سالگی و دیپلم ادبی را از دبیرستان شاهدخت تهران در سال 1329 دریافت کرد. دکتر دادستان در حالی‌که 16 سال بیش نداشت در دومین آزمون اعزام به خارج از کشور در دوران پهلوی شرکت کرد و به عنوان تنها زن حاضر در آن، پذیرفته و یک سال بعد عازم ژنو پایتخت سوئیس شد. درخشش پریرخ جوان در طول تحصیل قبل از دکترا در دانشگاه ژنو باعث شد ژان پیاژه غول روانشناسی شناختی و تحولی راهنمایی پژوهش و پایان‌نامهٔ دکترای او را بپذیرد. باور پیاژه به دکتر دادستان به حدی بود که مسئولیت مرکز شناختی نیویورک را به او پیشنهاد کرد. اما دادستان که عاشق وطن بود پیشنهاد را نپذیرفت و در سال 1339 بعد از اخذ مدرک دکترا در 26 سالگی به کشور بازگشت

http://www.banounews.ir/fa/News/539648/ماجرای-از-هوش-رفتن-پروفسور-پریرخ-دادستان-بر-اثر-گرسنگی-در-سوئیس
بستن   چاپ