بزرگنمايي:
آریا بانو - انواع اشکنه را در این مطلب به شما خواهیم آموخت تا با توجه به ذائقه خود گاهی از این غذاهای ساده و فوری نیز بر سر سفرههای خود استفاده کنید؛ غذاهای سنتی مثل اشکنه، سرگنجشکی و حلیم بادمجان ، سرشار از خواص مفید هستند که لازم است در لیست غذاهای روزانه قرار بگیرند.
در این مطلب می خوانید:
طرز تهیه اشکنه تهرانی با سیب زمینی و گوجه
طرز تهیه اشکنه شیرازی با شنبلیله
طرز تهیه اشکنه با کشک (کالجوش)
طرز تهیه اشکنه با عدس
طرز تهیه اشکنه با ماست
طرز تهیه اشکنه بنه
طرز تهیه اشکنه تهرانی با سیب زمینی و گوجه
مواد لازم |
روغن (ترجیحا کرمانشاهی) | 4 قاشق غذاخوری |
گوجه فرنگی | 1 عدد بزرگ |
پیاز خرد شده | 1 عدد متوسط |
سیب زمینی | 1 عدد بزرگ |
رب گوجه فرنگی | 1 قاشق غذاخوری |
تخم مرغ | 2 عدد |
زردچوبه | 1 قاشق مرباخوری |
نمک و فلفل قرمز | به میزان لازم |
مراحل پخت اشکنه گوجه
چند دقیقه پیزا رار در
روغن داغ تفت دهیدو سپس رب گوجه فرنگی را اضافه کرده 2 دقیقه دیگر آن را تفت دهید. زردچوبه، گوجه فرنگی و
سیب زمینی را هم به این ترکیب اضافه کرده و بعد به مقدار لازم به آن آب اضافه کنید و اجازه دهید 20 دقیقه به صورت ریز بجوشد. وقتی که
سیب زمینیها پخت، تخم مرغها را در یک کاسه شکسته و مخلوط کنید، سپس به آرامی آن را به مواد اشکنه اضافه کرده و آن را هم بزنید. در آخر نمک و فلفل غذا را اندازه کرده و با نان سرو کنید.
طرز تهیه اشکنه شیرازی با شنبلیله
مواد لازم |
پیاز | 1 عدد درشت |
شنبلیله خشک یا تازه | 1 و نیم قاشق غذاخوری |
سیب زمینی | 5 عدد |
تخم مرغ | 3 عدد |
آرد | 5 ق غذاخوری |
زردچوبه | 1 ق مرباخوری |
آب | 2 پیمانه |
نمک و فلفل | به مقدار دلخواه |
روغن | به مقدار دلخواه |
روش پخت اشکنه شنبلیله
برای طرز تهیه اشکنه شیرازی، ابتدا
پیاز را ریز خرد کنید و تفت دهید. بعد از اینکه پیازها سبک و طلایی شدند فلفل، نمک و زردچوبه را به پیازها اضافه کنید.
سیب زمینیها را نگینی خرد کنید و کمی در یک ظرف جداگانه کمی تفت دهید. وقتی
سیب زمینیها مقداری سرخ شد آنها را به پیازهای سرخ شده اضافه کنید؛ حالا آرد را هم اضافه کنید و همراه با سایر مواد تفت دهید. در مرحله آخر شنبلیله را اضافه کنید و خیلی کم تفت دهید تا هم تلخ نشود و هم
عطر و بویش را حفظ کند. در این مرحله سه لیوان آب را اضافه کنید و اجازه دهید
سیب زمینیها خوب بپزند. وقتی از پخته شدن
سیب زمینیها مطمئن شدید تخم مرغها را به اشکنه شیرازی اضافه کنید و درب ظرف را بگذارید تا تخم مرغها خوب پخته شوند. تخم مرغها را هم نزنید تا به همان شکل درسته ببندند. زمانی که آب غذا کم شد و غلیظ شد اشکنه شیرازی جا افتاده و آماده خوردن است؛ میتوانید روی اشکنه را با نعنا داغ تزیین کنید. اشکنه را با تلیت نان نوش جان کنید. شیرازیها اشکنه شیرازی را با آب نارنج، ترشی،
سبزی خوردن یا کشک میل میکنند.
طرز تهیه اشکنه با کشک (کالجوش)
مواد لازم |
پیاز بزرگ | 1 عدد |
کشک | 4 قاشق غذاخوری |
روغن (ترجیحا کرمانشاهی) | 4 قاشق غذاخوری |
آب یا آبگوشت یا آب قلم | به میزان لازم |
روش پخت اشکنه کشک
پیاز را به صورت خلالی ریز خرد کرده و در قابلمه با
روغن روی حرارت ملایم سرخ کنید تا طلایی شود. کشک را به
پیاز اضافه کرده و کمی تفت دهید. آب یا آبگوشت را کم کم به مواد اضافه کنید و آرام هم بزنید. سپس اجازه دهید تا کشک کاملا در آب حل شود. حدود 15-10 دقیقه صبر کنید تا کشک به جوش آید و غلیظ شود. وقتی اشکنه جا افتاد و به غلظت مناسب رسید، از روی حرارت بردارید، در ظرف مناسب بکشید و در آن نان تلیت کنید. نکته: اگر میخواهید اشکنه لذیذ و جا افتادهای تهیه کنید، از پودر گردو غافل نشوید! مقداری گردوی آسیاب شده را از ابتدا با
پیاز تفت دهید تا اشکنه
عطر گردو بگیرد.
طرز تهیه اشکنه با عدس
مواد لازم |
عدس
| 1 فنجان |
سیب زمینی | 1 عدد |
پیاز | 1 عدد |
رب گوجه | 2 قاشق غذاخوری |
شنبلیه خشک | 1 قاشق مرباخوری |
رشته پلویی | 1 لیوان |
فلفل، نمک، زردچوبه و آبغوره
| به میزان لازم |
روش تهیه اشکنه عدس
ابتدا
پیاز نگینی رو سرخ کنید. ادویهها را اضافه کنید. سپس عدسها را کمی تفت دهید و آب را اضافه کنید. اجازه بدهید عدسها نیم پز شوند و سپس شنبلیله و
سیب زمینی خرد شده را اضافه کنید. وقتی
سیب زمینی و عدسها پخته شدند، رب و رشته پلویی را خرد کرده و اجازه دهید بپزند. در آخر این اشکنه را با آبغوره میل کنید.
طرز تهیه اشکنه با ماست
مواد لازم |
پیاز | 1 عدد بزرگ |
تخم مرغ | 2 تا 3 عدد |
روغن | به میزان لازم |
سبزی خرد شده شامل شنبلیله، شوید و تره | 150 گرم |
ماست | یک پنجم لیوان |
زردچوبه | یک قاشق غذا خوری |
آرد | 3 قاشق غذا خوری |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
آب | 4 لیوان |
مراحل پخت اشکنه ماست
ابتدا
روغن را در قابلمه ریخته و
پیاز را سرخ کنید سپس آرد را اضافه کرده آن را هم تفت دهید. در مرحله بعدی زردچوبه را نیز به مواد بیافزایید و بعد سبزیجات خرد شده را اضافه کرده و آب را روی مواد بریزید. دقایقی اجازه دهید تا سبزیها پخته شوند. حالا تخم مرغها را در مواد در حال جوش بشکنید و به آرامی هم بزنید تا تخممرغها یک جا بسته نشود. سپس نمک و فلفل را به ماست اضافه کرده، هم بزنید تا کاملا یکدست شود. در آخر مخلوط ماست را نیز به مواد اشکنه اضافه کنید و مرتبا هم بزنید. به محض اینکه مواد به جوش آمد، شعله را خاموش کرده، اشکنه را در ظرف مناسب ریخته و با نان سنگک تازه میل کنید.
طرز تهیه اشکنه بنه
مواد لازم |
بنه کوبیده
| 150 تا 200 گرم |
پیاز رنده شده | 1 عدد |
روغن زیتون | 4 قاشق |
نمک | به میزان لازم |
آب | به میزان لازم |
روش پخت اشکنه بنه کوهی کرمانی
پیاز رو در قابلمه ریخته و با
روغن زیتون و 3 قاشق آب روی حرارت خیلی ملایم گذاشته تا پخته و نرم شود. 2 تا ظرف نسبتا گود انتخاب کرده ، بنه را در ظرف گودتر ریخته و 1 لیوان آب نیم گرم را روی آن ریخته و با دست خوب مالش میدهیم. سپس نیم لیوان دیگر از آب را اضافه کرده و مجددا بنهها را مالش داده و چند ثانیه صبر میکنیم تا کمی ته نشین شوند. قسمت سخت و سنگی بنهها که شبیه به
پوست پسته و غیر قابل خوردن است، ته ظرف مانده و مغز و گوشت آن که بسیار مغذی و چرب است، روی آب میآید. حالا ظرف را به آرامی کج کرده تا مایع غلیظ آن در ظرف دیگر بریزد. این کار را 2-3 مرحله دیگر تکرار کنید تا به خوبی مغز و چربی بنهها خارج شود. حال به آرامی این مواد را به همراه نمک به پیازها اضفه کنید. همین که مواد به جوش آمد، شعله را خاموش کرده و آن را در کاسههای چینی یا سفالی ریخته و با نان تلیت کنید.
سخن آخر
در این مطلب طرز تهیه انواع اشکنه های محلی را برای شما آوردیم. امیدواریم این غذای
سنتی را به رژیم غذایی خود افزوده و از طعم دلپذیر آن لذت ببرید. پیشنهاد میکنیم برای آشنایی با دستورات اصیل سایر غذاهای
ایرانی مطالب «
کباب بختیاری » و « پلو مخلوط مشهدی » را نیز در انگیزه بخوانید.