آریا بانو

آخرين مطالب

مسیح دانشوری؛ نفس تازه پزشکی ایران از نیشابور پزشکي

مسیح دانشوری؛ نفس تازه پزشکی ایران از نیشابور
  بزرگنمايي:

آریا بانو - خراسان / بنیان‌گذار رشته بیماری‌های تنفسی در کشور، علاوه بر کمک به بیماران بی‌بضاعت، زمینه بازگشت متخصصان ایرانی مقیم اروپا را هم فراهم می‌کرد
در این روزهای پرالتهاب که اخبار متعدد شیوع انواع مختلف کرونا، باعث نگرانی عمومی می‌شود، یکی از نام‌هایی که زیاد می‌شنویم «مسیح دانشوری» است. بیمارستان «مسیح دانشوری» در تهران، یکی از مراکز مهم تحقیقاتی در عرصه بیماری‌های تنفسی محسوب می‌شود؛ مرکزی مدرن که با بهره‌گیری از پزشکان کارآمد و خبره، به یکی از کانون‌های مطالعه و یافتن روش درمان بیماری کووید 19 تبدیل شده‌است. با وجود تکرار زیاد نام مرکز تحقیقاتی «مسیح دانشوری»، اطلاعات ما درباره صاحب این نام زیاد نیست و شاید خیلی از خوانندگان این مطلب ندانند که او پزشکی از خطه خراسان و شهر قدیمی نیشابور بوده‌است. در این نوشتار، قصد دارم درباره زنده‌یاد دکتر مسیح دانشوری و نقشی که آن مرحوم در اعتلای سلامت و بهداشت جامعه ما داشت، کمی با شما همراهان عزیز صحبت کنم تا با هم، یکی از مفاخر ایران را بهتر بشناسیم.
از نیشابور تا پاریس
زنده‌یاد دکتر سیدمسیح دانشوری، در سال 1278ش در شهر نیشابور متولد شد. پدرش سیدعلی دانشوری ملقب به «حافظ الصحه و مجد الحکما»، از پزشکان نامدار دوران خود بود و شهرت فراوانی داشت. وی پس از تولد پسرش، برای یافتن نام، به دیوان لسان‌الغیب تفأل زد و بیت «مژده ای دل که مسیحا نفسی می‌آید» پیش چشم او قرار گرفت. سیدعلی نام فرزند را سیدمسیح گذاشت. مرحوم مسیح دانشوری، سه سال نخست زندگی را در شهر نیشابور گذراند و پس از مدتی، همراه با خانواده خود، راهی ترشیز، شهر دیگری در خراسان که امروزه به کاشمر معروف است، شد. وی در آن‌جا به تحصیل پرداخت و پس از فراگرفتن مقدمات، با پیشنهاد پدر و برای تکمیل دانش، راهی مشهد شد و در مدارس تازه ‎تأسیس‎ شده این شهر، مانند سعادت و رحیمیه درس خواند. او پس از پایان دوره ابتدایی، با پیشنهاد و مساعدت والی وقت مشهد که با پدر مسیح دانشوری دوستی داشت، راهی تهران شد و در 17 سالگی، دیپلم خود را از دبیرستان‌ «سن‌لوئی» تهران دریافت کرد. بعد از آن بود که مرحوم دانشوری، با علاقه‌ای که به شغل پدر، یعنی طبابت پیدا کرده‌بود، پایش را در یک کفش کرد که باید برای تحصیل طب به فرنگ برود. وسایل عزیمت او به فرنگ، در سال 1302ش فراهم شد و مسیح دانشوری جوان، در 24 سالگی، برای آموختن علم پزشکی به فرانسه رفت و در دانشکده طب پاریس به تحصیل پرداخت. او پس از گذراندن دوره عمومی، دوره تخصصی بیماری‌های ریوی را با عالی‌ترین نمرات طی کرد و با دریافت مدرک تخصصی پزشکی، راهی ایران شد تا در خدمت هموطنانش باشد.
تأسیس بیمارستان مسلولین
دکتر دانشوری در سال 1309ش وارد تهران شد. او به عنوان نخستین متخصص بیماری‌های ریوی در ایران، در ابتدای کار به طبابت در بیمارستان‌های تهران مشغول بود. مدتی بعد به این نتیجه رسید که کشور نیازمند توجه جدی به مقوله بیماری‌های ریوی و به‎ویژه بیماری واگیردار و بسیار خطرناک سل است. سل، بیشتر طبقات محروم جامعه را درگیر می‌کرد و به اصطلاح، «بیماری فقرا» بود. تعداد زیادی از مردم کشور ما، هر ساله بر اثر ابتلا به این بیماری، جان خود را از دست می‌دادند. درمان بیماری سل، به هزینه بالایی نیاز داشت؛ این بیماری، یک بیماری مزمن بود و باید به‎تدریج و با فراهم کردن شرایط یک زندگی آرام و استفاده از داروهای مؤثر، درمان می‌شد؛ اما معمولاً طبقات ضعیف جامعه، تمکن مالی لازم را برای ایجاد چنین فضایی نداشتند. دکتر مسیح دانشوری برای حل این مشکل، به تاریخ تهران قدیم رو آورد و پس از جست‌وجو از معمران پایتخت، متوجه شد مظفرالدین‌شاه قاجار که دست برقضا به بیماری مهلک سل مبتلا بود، به توصیه اطبای آن دوره، در شاه‌آباد (دارآباد فعلی)، نقطه‌ای خوش آب و هوا در شمال تهران، عمارتی ساخته‌است که در میان یک باغ مصفا قرار دارد و شاه قاجار برای بهبود بیماری‌اش در همین عمارت، اقامت می‌کرد. در دهه 1310 خورشیدی، عمارت مظفرالدین‌شاه در شاه‌آباد، کلاً متروکه شده و رو به خرابی بود. دکتر مسیح دانشوری با دردسرهای فراوان و پس از طی موانع متعدد، سرانجام توانست با حمایت مالی خیّران تهرانی، رضایت حکومت وقت را برای احداث بیمارستان تخصصی مسلولین در این مکان به دست آورد. این نخستین بیمارستان از نوع خود در ایران بود. با آغاز به کار بیمارستان مسلولین که در محل فعلی بیمارستان مسیح دانشوری قرار داشت، بیماران از اقصی‌نقاط کشور به آن مراجعه می‌کردند و در دهه 1320ش، با توسعه بیمارستان، امکان نگهداری از مسلولین بی‌بضاعت نیز، فراهم شد.
خدمات آموزشی و پزشکی
دکتر مسیح دانشوری، در زمینه آموزش و تربیت پزشکان نیز، کوشا بود. او در کسوت استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، صدها شاگرد تربیت کرد و بسیاری از متخصصان بزرگ امروز بیماری‌های ریوی در ایران، مستقیم یا غیرمستقیم، شاگرد دکتر دانشوری بوده‌اند. یکی از اقدامات بسیار مهم او، تلاش برای جذب پزشکان ایرانی ساکن در خارج از کشور بود؛ با روابطی که داشت، زمینه مراجعت اطبای حاذق در رشته بیماری‌های ریوی را فراهم کرد؛ از جمله افرادی که با همت وی به میهن بازگشتند، می‌توانیم به دکتر صادق قاضی اشاره کنیم. با گذشت چند دهه، مرکز بیماری‌های تنفسی یا همان بیمارستان مسلولین، به حد بالایی از استانداردهای پزشکی رسید و حتی شهرت جهانی پیدا کرد. دکتر مسیح دانشوری، پس از عمری تلاش خستگی‌ناپذیر، در 25 تیرماه سال 1356، بعد از حدود نیم قرن تلاش برای بهبود وضعیت سلامت مردم ایران، در 78 سالگی درگذشت و در بهشت زهرا(س) به خاک سپرده شد؛ یادش گرامی باد.
جواد نوائیان رودسری

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/625996/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

مدیر کنسرسیوم بانک‌ها: دیگر ما پرسپولیسی هستیم

دین‌محمدی: حیف از تیم راه‌آهن که منحل شد

مطهری: این یک استارت دوباره است

امیری: قلعه‌نویی بخواهد در خدمت تیم ملی هستم

هدف ما حضور مهدی الفتی در فینال المپیک است

دین‌محمدی: طرفدار ماشین سازی از تراکتور بیش‌تر بود

تشکیل دوباره کمیته انضباطی برای حواشی لیگ برتر بسکتبال

گزارش هیات فوتبال تهران درمورد مرگ یک بازیکن در وسط زمین

اکبرپور: آسیب بزرگی به فوتبال خوزستان وارد شده

شانس ایران برای تصاحب یک طلا و 3 برنز

بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!

داوران نوعی نگاه کن معرفی شدند

نگاهی به آنونس سریال دوپینگ

سلنا گومز در پشت صحنه یک سریال کمدی

فحش کم آورد!

رونمایی از خواهر زیبا و باکلاس مهدی قایدی بعد از جدایی از همسرش/ چقدر تو سادگی شبیه همند

قتل تکان‌دهنده مادر و پسر با آتش‌سوزی عمدی مرد نقاش

10 امتیاز برای دانشجومعلمان در مرحله ارتقای رتبه‌بندی

آموزش و پرورش: 16 طرح عفاف و حجاب در مدارس در حال اجراست

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

تخم شربتی معلق با ترفند ساده

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

شجاعی تفنگ بادی هشتم شد

اعلام میزبان رقابت‌های وزنه‌برداری قهرمانی جهان 2027 و 2028

خبرخوش رئیس صدا و سیما درباره حق‌پخش فوتبال

امیدواری جانشین کلوپ؛ 48 ساعت دیگر در لیورپول!

شجاعی: زود است اما به قهرمانی در جام حذفی فکر می‌کنیم

وقتی دوست صمیمی رونالدو، ستاره پرتغالی را می ترساند

پرسپولیس در انتظار خبر مهم

دعوای عجیب مدیران بارسا؛ ژاوی باید اخراج شود

رکورد ویژه کادر پزشکی تیم ملی فوتسال

واکنش پپ به بازگشت ستاره منفور بارسا

کل کل نون خ ها در آخرین لحظات عمرشان

بازیگران شبکه نمایش خانگی را ستاره‌باران کردند

واردات سازهای لاکچری آزاد می‌شود؟

تیزر آهنگ جدید «جاذبه» با اجرای ماکان بند

هشدار نارنجی برای نیمه شرقی کشور

نیروی دریایی ارتش در کنار مردم سیل‌زدۀ سیستان‌وبلوچستان

اعزام 1500 عمره‌گزار به حج در 3 روز

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

نوشیدنی‌های مفید برای میان وعده کودکان