آریا بانو

آخرين مطالب

آیا نوشیدن آب یخ باعث سکته قلبی می‌شود؟ پزشکي

آیا نوشیدن آب یخ باعث سکته قلبی می‌شود؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - جام جم / همین یکی دو هفته پیش در خبرها شنیدیم که جوان بوکانی پس از نوشیدن آب یخ و هنگام بازگشت از سر کار جلوی چشم اعضای خانواده‌اش به‌طور ناگهانی سکته کرد و از دنیا رفت.
آیا تاثیر نوشیدن آب یخ به این اندازه در بروز سکته قلبی جدی است؟ جدا از علمی‌بودن یا نبودن اثرات نوشیدن آب یخ در بروز سکته قلبی، شنیدن خبر سکته قلبی نابهنگام در یکی از دوستان یا اقوام جوان که ظاهرا هیچ نشانه‌ای از بیماری قلبی ــ عروقی هم نداشته است، همیشه شوکه‌کننده و بسیار غم‌انگیز است.
اما چنین اتفاقی یعنی انفارکتوس میوکارد یا انهدام و مرگ سلولی غیرقابل برگشت بخشی از عضله قلب به‌علت از بین‌رفتن جریان خون در آن قسمت، چگونه ممکن است بدون زمینه قبلی اتفاق بیفتد؟
رسیدن به پاسخ این پرسش‌ها مبنای گفت‌وگوی ما با دو متخصص قلب و عروق یعنی دکتر حمیدرضا تقی‌پور، فوق‌تخصص جراحی قلب و عروق و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی و دکتر محمدحسین نجفی، متخصص قلب و عروق و فوق‌تخصص آنژیوپلاستی بوده‌ است.
به‌دنبال انتشار خبری مبنی بر مرگ ناگهانی نوجوان بوکانی در اثر نوشیدن آب یخ، آیا از نظر علمی، سکته قلبی ممکن است با نوشیدن آب یخ اتفاق بیفتد؟
دکتر تقی‌پور: من جایی در مجامع علمی و در کتب تخصصی ندیده‌ام که به سکته قلبی ناشی از مصرف آب یخ اشاره شده باشد. برخی جوان‌ها زمینه بیماری‌های قلبی را دارند؛ مثلا سیگار می‌کشند، دیابت، چربی خون بالا یا فشار خون دارند. گاهی هم فرد اطلاعی از عوامل خطر بیماری قلبی در خودش ندارد. حال ممکن است نوشیدن آب یخ برای کسی که فاکتورهای خطر بیماری قلبی را دارد مساعدکننده سکته قلبی باشد، یعنی اسپاسمی در عروق ایجاد کند. ولی اینکه بگوییم آب یخ نخورید وگرنه سکته قلبی می‌کنید اصلا مبنای علمی و تاییدشده‌ای ندارد.
دکتر نجفی: در منابع علمی هیچ صحبتی در این‌باره نشده است.
چه رفتارها و در واقع چه نوع سبک زندگی غلطی می‌تواند به سکته قلبی ناگهانی به‌ویژه در جوانان منجر شود؟
دکتر تقی‌پور: متاسفانه سبک کنونی زندگی جوانان که بیشتر از غذاهای فست‌فود با چربی‌های مضر غیراشباع استفاده می‌کنند و تحرکشان هم کم است، می‌تواند به بروز پلاک‌های چربی به‌صورت ناگهانی یا ترومبوز در عروق و سکته قلبی و مرگ ناگهانی منجر شود.
دکتر نجفی: مهم‌ترین مسأله‌ای که در جوامع در حال رخ‌دادن است، عمیق‌شدن در سبک زندگی شهری است. فعالیت کمتر باعث شده میزان چاقی در دنیا و کشور ما افزایش پیدا کند. مسلما افزایش چاقی با افزایش شیوع بیماری دیابت همراه است که هر دو می‌توانند از عوامل خطر بیماری قلبی باشد. یعنی عروق قلبی دچار انسداد می‌شود و بخشی از قلب دچار کم‌اکسیژنی خواهد شد.
کدام دسته از جوانان در معرض خطر سکته یا ایست قلبی هستند؟
دکتر تقی‌پور: جوانانی که فاکتورهای خطر بیشتری دارند یعنی سیگار می‌کشند، رژیم‌های پرچربی دارند، قند و فشار خون و چربی خون بالا دارند و تحرکشان کم است. حتی جوانانی که سابقه خانوادگی بیماری قلبی دارند با خطر درگیری عروق کرونر بیشتر مواجهند.
آیا اصولا نوع تغذیه، استرس، مصرف دخانیات و نوع فعالیت فیزیکی می‌تواند بدون داشتن مشکلات عروقی یا متابولیکی منجر به ایست قلبی شود؟
دکتر نجفی: بی‌شک فعالیت فیزیکی کم روزانه از عوامل خطر سکته قلبی است. به‌همین دلیل توصیه می‌کنیم افراد جوان و میانسال روزانه حداقل 45 دقیقه پیاده‌روی کنند تا نه‌تنها گرفتگی عروق به‌وجود نیاید بلکه عامل مقابله‌کننده با گرفتگی عروق قلبی است. به‌علاوه عدم فعالیت ورزشی باعث شیوع چاقی می‌شود که به نوبه خود عامل خطر انسداد عروق قلبی است. از سوی دیگر افزایش مصرف فست‌فودها که حاوی مقدار زیادی سدیم است و نیز استفاده از دخانیات (قلیان و سیگار) و استرس نیز می‌تواند باعث گرفتن رگ‌های قلبی شود. شخص ممکن است هیچ فاکتور ژنتیکی نداشته باشد و فقط به‌واسطه داشتن همین عوامل خطر دچار ایست قلبی شود.
نقش ژنتیک و وراثت در بروز سکته قلبی در دوران جوانی چقدر است؟
دکتر تقی‌پور: سابقه بیماری قلبی در خانواده و به‌عنوان یک عامل خطر بروز بیماری قلبی ثابت شده‌ است. البته همیشه این‌طور نیست ولی نقش ژنتیک در درگیری‌های عروق کرونر و بروز سکته قلبی تایید شده‌ است. به‌همین دلیل در صورت وجود سابقه مشکلات قلبی - عروقی در خانواده، فرد باید پس از سن مشخصی تست‌های غربالگری سالانه قلبی و عروقی را انجام بدهد.
دکتر نجفی: نقش ژنتیک بسیار مؤثر است. بسیاری از افرادی که در جوانی دچار سکته قلبی می‌شوند اکثرا زمینه ژنتیک و ارثی این بیماری را دارند.
چرا معمولا سکته قلبی در جوانان با مرگ آنی همراه است؟
دکتر تقی‌پور: از آنجا که عروق جانبی قلب در جوانان کاملا تشکیل نشده، با مسدودشدن رگ اصلی ممکن است فرد دچار سکته قلبی وسیع و مرگ ناگهانی شود. اما در سنین بالاتر ظرفیت قلبی بیشتر می‌شود چون عروق جانبی تشکیل شده‌ است.
دکتر نجفی: ظرفیت رگ‌های فرعی در افراد مسن افزایش می‌یابد و با مسدودشدن رگ اصلی، خونرسانی از طریق رگ‌های فرعی صورت می‌گیرد ولی جوانان فاقد عروق فرعی هستند.
عوامل مؤثر در نجات جوانان از سکته قلبی
از این دو پزشک متخصص قلب و عروق پرسیدم نجات جان جوانانی که دچار سکته می‌شوند به چه عواملی بستگی دارد؟ دکتر تقی‌پور در پاسخ می‌گوید: «اگر با مشاهده اولین علامت خطر یعنی درد قفسه سینه، فرد به‌سرعت به مرکز درمانی انتقال داده شود و نوار قلبی از او گرفته شود، تغییرات قلبی مشاهده خواهد شد. به این ترتیب همانجا آنژیوگرافی صورت می‌گیرد و با گذاشتن استنت یا بالن، تنگی رگ رفع می‌شود و بیمار نجات پیدا می‌کند.»
دکتر نجفی نیز تصریح می‌کند: «مسأله احیا و در دسترس بودن دستگاه‌های دفیبریلاتور خودکار (دستگاه دفیبریلاتور هوشمند نسل جدیدی از سیستم‌هایی است که می‌توانند ضربان قلب را پردازش کرده و در صورت لزوم شوک ‌الکتریکی اعمال کنند) اولین وسیله‌ای است که برای احیای قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد و بعد از باز شدن راه‌های هوایی، ماساژ قلبی شروع می‌شود و اگر لازم باشد شوک به بیمار داده می‌شود.»

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/622526/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبرئه مردی که بدنش الکل تولید می‌کند!

ای مرغ سحر عشق ز پروانه بیاموز

تجویز نسخه ایتالیایی برای والیبال بلغارستان

جانشین خولیو ولاسکو با باشگاهش تمدید کرد

اعزام کاروان‌های المپیک و پارالمپیک به پاریس با پرواز داخلی

عکس‌هایی از ژاپنی‌ها که ندیده‌اید!

از کنار زدن مسی تا 21 جایزه با رئال در 9 ماه!

اعزام همزمان یزدانی و قاسم‌پور به مسابقات رنکینگ جهانی

اینزاگی: این داستان قهرمانان زیادی داشت

گرجستان به دنبال میزبانی فینال لیگ قهرمانان اروپا 2028

اولین گام برای ارزان ‌شدن تنیس برداشته شد

حضور حسین حسینی در دادسرای فرهنگ و رسانه با شکایت فراجا

چی در ذهن آرمان میگذره

انتصاب جدید در سازمان صدا و سیما

50 سال قبل؛ خط تولید مرسدس بنز در آلمان/ عکس

اکثر خودکشی های اخیر در ایران مولود فقر و جیب خالی است

نجمه جودکی مجری سابق تلویزیون با استایل متفاوت در کنسرت علیرضا طلیسچی

پشت صحنه مهمونی 3 ایرج طماسب با حضور صدا پیشه های بچه و ببعی

لبخند جذاب کمند امیر سلیمانی آذر پدر سالار در کودکی / چقدر ناز و مو فرفری بوده

سلفی تینای گناه فرشته در خودروی شخصی اش / زیبایی نفس بازغی در سن نوجوانی نظر همه را جلب کرد

تصاویر جنجالی از عیادت بازیگران معروف از ترانه علیدوستی روی تخت بیمارستان؛ آخرین وضعیت سلامتی خانم بازیگر!

آهنگ دلی «دال» را با اجرای حمید هیراد تماشا کنید

ادعای عجیب خواننده ایرانی: دو دور دور دنیا چرخیدم

آغاز سال تحصیلی جدید از 10 شهریور؟!

رعد و برق وحشتناک در جیانگژی چین

واکنش وزیر علوم به انتقادات دانشجویان به عدم حضور در دانشگاه‌ها

فرمانده فراجا:‌ طرح نور با قوت ادامه دارد

قالیباف: بانک مرکزی، سازمان برنامه‌وبودجه و وزارت بهداشت مسئول گرانی و کمبود دارو هستند

کمبود بیش از 100 هزار پرستار در کشور

عاقبت ضرب و شتم یک گاو نر با چوب

صبح زیبا با نمایی از کوه رینیر در آمریکا

روش تهیه سالاد رژیمی

ناروانی طبیعی گفتار و راهکارهای درمان آن

زمان طلایی برای درمان لکنت زبان

افزایش احتمال افسردگی در میان سالی با ساعات‌کار طولانی در جوانی

رازها را این‌طرف و آن‌طرف پخش می‌کنم!

اتفاق خبرسازی که برای هنجارشکن‌ های اینستاگرام افتاد

شببه‌سازی صحنه جالب از برخورد دو سیاهچاله!!

اجرای آزمایشی برای اثبات قانون اول نیوتون

آدمی حسرت سرگردونه

شعرخوانی زیبا از دکتر کاکاوند

تکرار اتفاق جنجالی ال‌کلاسیکو در بازی رم-بولونیا

چالش مسعود شجاعی در جام شیرین

بازسازی یک عکس‌ خاطره‌انگیز‌ فوتبالی توسط فوتسالی‌ها

نساجی هیچ‌وقت آن قدر شمالی نبود

اینتر قهرمان شد، چون یک تیم بود!

«پائز» بامداد چهارشنبه در تهران

دلیل غیبت رئیس اینتر در قهرمانی

اعتراف نگران کننده بلینگام: واقعا خسته هستم!

پیولی: شکست تلخ و دردآوری بود