آریا بانو

آخرين مطالب

وقتی کتاب ترجمه می‌خرید مقالات

وقتی کتاب ترجمه می‌خرید
  بزرگنمايي:

آریا بانو - وینش/وقتی مشغول انتخاب کتاب برای خرید هستیم باید توجه داشته باشیم کتابی که نویسنده آن را به زبان فارسی نوشته با کتابی که ترجمه شده تفاوت‌هایی دارد. اما برای انتخاب کتاب ترجمه باید به چه نکاتی توجه داشت؟ در این یادداشت به این تفاوت‌ها پرداخته شده است.
خواننده پیش از هر چیز باید بداند مشخصات کتاب اصلی چیست؟ تعجب می‌کنید بدانید بعضی وقت‌ها کتاب اصلی‌ای وجود ندارد. قاعدتاً در صفحه‌ی شناسنامه‌ی کتاب باید نوشته شده باشد که کتابی که می‌خواهید بخرید ترجمه‌ی چه کتابی است. نام کتاب اصلی و نویسنده و ناشر و زمان انتشار کتاب باید در صفحه‌ی شناسنامه‌ی ترجمه‌ی فارسی قید شده باشد: این کتاب ترجمه‌ای است از: نام کتاب اصلی و باقی مشخصات با حروف لاتین.
بعد باید بدانیم آیا تمامی کتاب اصلی ترجمه شده یا قسمت‌هایی از آن. در صفحه‌ی شناسنامه یا در توضیح مترجم می‌تواند قید شود که مثلاً کتاب فارسی ترجمه‌ی فصل‌هایی یا مقالاتی از کتاب اصلی است.

آریا بانو


همچنین باید مشخص شده باشد که اصل کتاب به چه زبانی نوشته شده است و آیا کتابی که می‌خواهید بخرید از زبان اصلی ترجمه شده است یا از روی ترجمه‌ی کتاب اصلی به زبانی دیگر. این روزها بیشتر کتاب‌هایی که نام نویسندگان خارجی غیرانگلیسی زبان ــ فرانسوی‌ها، ترک‌ها، اسپانیایی‌ها و … ــ را بر پیشانی دارند نه از کتاب به زبان اصلی، بلکه از روی ترجمه‌ی انگلیسی کتاب، به فارسی ترجمه می‌شوند. ما با واسطه‌ی زبان انگلیسی با ادبیات جهان آشنا می‌شویم. در حال حاضر ظاهراً گریزی از این وضعیت نیست، اما حق خواننده است بداند که کتاب فارسی مسقیماً از زبان اصلی ترجمه شده یا با میانجی زبان دیگری دست ما می‌رسد.
تاریخ انتشار کتاب اصلی هم مهم است. چه بسا کتابی در ایران دو ماه پیش منتشر شده، اما کتاب اصلی ممکن است مال بیست سال پیش باشد.
کتاب اصلی توسط چه ناشری منتشر شده است؟ ناشری معتبر مثل انتشارات دانشگاه کمبریج، مک‌گرا هیل، یا ناشری ناشناخته، یا حتی از روی یک متن آنلاین، متنی که نویسنده‌‌ای (شاید مبتدی) خودش در فضای مجازی منتشر کرده است. همه‌ی این‌ها البته دلیل نمی‌شود کتاب را نخریم، اما حق ماست که این‌ها را بدانیم و بعد تصمیم بگیریم.
و بعضی کتاب‌های نویسندگان مشهور که به فارسی منتشر می‌شوند، به زبان اصلی اصلاً وجود ندارند. این وجود نداشتن یک حالت افراطی دارد و آن این است که یک هموطن به نام یک نویسنده‌ی مشهور خارجی خود کتابی می‌نویسد و به عنوان ترجمه منتشر می‌کند. مشهور است آگاتا کریستی زمانی که به ایران آمده بود کتابی را نشانش می‌دهند به عنوان این‌که کتاب‌هایش به فارسی منتشر می‌شود، او نام کتاب و داستانش را می‌پرسد و می‌گوید چنین کتابی ندارد. درباره‌ی ترجمه‌ی فارسی کتاب‌های عزیز نسین هم چنین شایعاتی وجود دارد. بسیاری از این کتاب‌ها دست‌پخت نویسندگان ایرانی هستند که به نام عزیز نسین و آگاتا کریستی و دیگران منتشر و خوانده می‌شوند.
اما از این حالت افراطی که به تقلب آشکار پهلو می‌زند اگر بگذریم، به چنین مواردی هم برمی‌خوریم. شما کتابی مثلاً با عنوان «جستارهایی درباره‌ی خشم و انتقام» می‌بینید از نویسنده‌ای نه چندان مشهور. شناسنامه کتاب را نگاه می‌کنید و نام کتاب اصلی را نمی‌یابید. نام انگلیسی نویسنده را در گوگل جست‌وجو می‌کنید و می‌بینید این نویسنده کتابی به این نام ندارد. در واقع مترجم برخی نوشته‌های این نویسنده را از کتاب‌های گوناگون او انتخاب کرده و آن‌ها را تحت عنوان مناسب یا نامناسبی منتشر کرده است. این کار اساساً ایرادی ندارد. اما مترجمی که چنین کاری کرده باید توضیح بدهد که دلیل این کار چیست. چرا این مقالات را انتخاب کرده و آن‌ها را تحت چنین عنوانی منتشر کرده است. به هر حال منِ خواننده باید بدانم که مثلاً رابین وود کتابی به نام اومانیسم در نقد فیلم ندارد و مترجم نقدهایی را از کتاب‌های گوناگون او انتخاب کرده و کنار هم قرار داده است. این توضیحات می‌تواند در مقدمه‌ی مترجم یا در صفحه‌ی جداگانه‌ای با عنوانی شبیه «توضیح مترجم» بیاید.
حتی اگر فقط عنوان کتاب عوض می‌شود، این هم باید در شناسنامه کتاب قید شود. هیچ می‌دانید که الیف شافاک کتابی به نام ملت عشق ندارد؟
چیز دیگری که بد نیست چک کنید این است که به دلخواه کتاب را باز کنید و یکی دو بند از کتاب را بخوانید. برای فهم کیفیت ترجمه لازم نیست حتماً زبان اصلی را بدانید. متن فارسی را بخوانید و ببینید مفهوم هست یا نه؟ بعضی از ترجمه‌های بد اصلاً مفهوم نیستند، جملات کاملاً بی‌معنا هستند. شما بدون این‌که انگلیسی یا روسی بدانید هم می‌توانید این را تشخیص دهید که زبان فارسی مترجم در چه سطحی بوده است. این امر به هر دلیلی باشد ــ شاید نویسنده جمله کتاب به زبان مبدا را خوب نفهمیده یا فهمیده ولی نتوانسته به فارسی درست آن مفهوم را برساند ــ یک جای کار می‌لنگد. چنین کتابی را بهتر است نخرید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/595062/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتش سوسک‌های رباتیک مجهز به کوله‌پشتی رایانه‌ای در بیابان

تو مثل منی برف...

دستِ خالی امان هندی و 12 آسیایی که در بیشکک سهمیه گرفتند

نساجی با درخشش یک برزیلی امیدوار به بقاست

منفور بارسلون بازیکن هفته چمپیونزلیگ شد!‏

گل دوم استقلال از روی نقطه پنالتی توسط محمدی

سکوت تراکتوری‌ها پس از شکست

پرسپولیس با ذخیره‌ها تیم رضا عنایتی را شکست داد

تراکتور سهمیه آسیا را به ملوان تعارف زد

شوت ابوالفضل جلالی در دقیقه 58 به تیرک عمودی دروازه شمس آذر برخورد کرد

بازگشت امید به نساجی با برد خانگی؛ تراکتور بدون خمس هم باخت

پیشنهاد میلیاردر فنلاندی؛ اینتر را به من بفروش!‏

گزارش زنده؛ استقلال 2-0 شمس‌آذر قزوین

دیبی:نفهمیدم تکرار کن! یه مرتیکه رو اسب سفید نشسته؟

دلبری های پیمان معادی در سریال افعی تهران

پشت صحنه جذاب صداتو با حضور جواد هاشمی

کشف اتفاقی استخوان بزرگترین موجود دریایی که 202 میلیون سال قبل وجود داشت/ ویدئو

آهنگ «سلام عزیزم» با صدای مسیح و آرش ای پی

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟

این نوشیدنی خوشمزه و اقتصادی رو از دست نده

سس قارچ ویژه برای سیب زمینی سرخ شده

کمبود این ویتامین‌ها مساوی است با سردردهای مکرر

ترفندهای تمیزکاری خانگی

بزرگترین مار جهان در هند پیدا شد/ 15 متر طول و 1000 کیلو وزن !

«تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»

خاص‌ترین خوش و بش هفته در دربی کوچک

گل اول استقلال به شمس‌آذر توسط مهرداد محمدی

گل اول نساجی از روی نقطه پنالتی توسط باقری

اعتراف پوچتینو به عادت عجیب؛ خرافاتی نیستم

آلوز صدر جدول پاسورها را برای جلالی آب و جارو کند!

حضور پر رنگ نکونام روی سکوها

تراکتور، حسرت پیروزی در 1403

عباس‌زاده گره نساجی مقابل تراکتور را باز کرد

بدشانسی و فرصت‌سوزی مدافع استقلال!

رئال رونمایی می‌کند؛ قله فناوری برای چمن مخملی

سه مربی تیم ملی در ورزشگاه وطنی و آزادی

گزارش زنده؛ استقلال 1-0 شمس‌آذر قزوین

خاطره تلخ ملیکا شریفی‌نیا از تصادفش

دلیل ازدواج نکردن امیر آقایی

موزیک ویدئوی «با تو» با صدای ماکان بند

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری از اول اردیبهشت آغاز می‌شود

جنگل حرا خلیج نایبند عسلویه

نحوه مصرف کرم ضدآفتاب برای مادران باردار و کودکان

شخصی که تناقص رفتاری دارد باید درمان شود

تراکتور و نساجی به یاد نادر دست نشان

سهرابیان از لیست استقلال خط خورد

شمس‌آذر با یک تغییر در اندیشه توقف استقلال

کری ستاره سیتی؛ چهارمین قهرمانی متوالی را می‌خواهیم

ساکت الهامی در مرز انفجار در ورزشگاه وطنی

نصرتی در دومین تجربه سرمربیگری تراکتور