آریا بانو

آخرين مطالب

زندگی دشوار فئودور داستایوفسکی و بازتاب آن در کتاب‌هایش مقالات

زندگی دشوار فئودور داستایوفسکی و بازتاب آن در کتاب‌هایش
  بزرگنمايي:

آریا بانو - مجله دیجی کالا / داستایوفسکی از مشاهیر و نویسندگان مطرح روسی است که تأثیر زیادی بر نویسندگان بعد از خود گذاشته است. او در 59 سال عمر خود با مشکلات و فراز و نشیب‌های زیادی دست به گریبان شد و هر کدام از مصائبی که پشت سر گذاشت، خطی به خط فکری‌اش اضافه کرد. در این مطلب نگاهی به زندگی و آثار فئودور داستایوفسکی انداخته‌ایم.
بیوگرافی فئودور داستایوفسکی
فئودور داستایوفسکی با نام کامل فئودور میخایلوویچ داستایوفسکی، متولد 11 نوامبر 1821 در مسکوی روسیه است. داستایوفسکی یکی از بهترین رمان‌نویسان روس به شمار می‌رود و از همان دوران کودکی با خواندن کتاب‌های نویسندگان روسی و خارجی با ادبیات آشنا شد. داستایوفسکی را اغب داستان‌سرا می‌شناسند ولی در واقع او یکی از متفکران بزرگ است که افکار عمیق و پیچیده‌اش را به صورت داستان نوشته است. او از معدود نویسنده‌های آن زمان است که در کشورهای دیگر هم محبوبیت زیادی دارد. زندگی‌اش هم مثل نوشته‌هایش، سرشار از اتفاق‌های عجیب و حیرت‌انگیز است. وقایعی مثل اعدام ساختگی، حبس در سیبری و حملات صرع که در زندگی داستایوفسکی اتفاق افتاده است، باعث شد در زمان خودش جدا از آثار هنری‌اش، به شهرت زیادی برسد.
داستایوفسکی برخلاف بسیاری از نویسندگان روسی که دهه‌ی اول قرن 19 زندگی می‌کردند، در خانواده‌ی ثروتمندی به دنیا نیامد و مجبور بود کارهایش را با عجله به چاپ برساند تا هزینه‌های زندگی‌اش را تأمین کند. پدرش پزشکی موفق بود و در یک بیمارستان خیریه که خدمات درمانی به افراد فقیر می‌داد، کار می‌کرد. مادرش سال 1837، هنگامی که او 15 ساله بود، درگذشت. فئودور به مادرش بسیار وابسته بود و مرگ مادر برای او تبعات بسیاری داشت؛ او علاوه بر ضربه‌ی شدید روحی، مجبور شد به مدرسه‌ی شبانه‌روزی برود.
پدرش مردی ترش‌رو و خسیس بود که به طور ناگهانی سال 1839 درگذشت و گویا یکی از دهقان‌های روستا او را به قتل می‌رساند. در آن زمان، داستایوفسکی دانشجوی آکادمی مهندسی نظامی در سن‌پترزبورگ بود. شخصیت پدر و مادرش در خیلی از پرسوناژهای کتاب‌هایش به چشم می‌خورد؛ او از مادر به‌عنوان زنی رنجور، مهربان و درد کشیده یاد می‌کند و عموما شخصیت پدر برای او با استبداد همراه است. مرگ مادرش برای او غم و اندوه و مرگ پدر نوعی سبکباری برایش به همراه داشت. در کتاب برادران کارامازوف از زبان ایوان این جمله را می‌گوید: « چه کسی مرگ پدر را آرزو می‌کند؟!»
داستایوفسکی پس از فارغ‌التحصیلی در اداره‌ای استخدام شد ولی کار مهندسی با روحیاتش سازگار نبود و این باعث شد پس از یک سال خدمت استعفا داد و به زندگی در سن‌پترزبورگ به‌عنوان نویسنده ادامه داد. فئودور داستایوفسکی نوشتن را در 20 سالگی شروع کرد و اولین رمانش را به نام «مردمان فرودست»، سال 1846 هنگامی که 25 ساله بود منتشر کرد.
او بعد از ماجرایی عاشقانه با ماریا دیمیتریونا ازدواج کرد ولی تصویری که از این زندگی می‌دهد پر از ملامت و سختی است. سال 1864 برادر و همسرش را از دست داد. از دست دادن‌ها و مرگ عزیزان داستایوفسکی در همین‌جا به پایان نرسید و چند سال بعد که با آنا گریگوریونا ازدواج کرد، دو فرزند خود را که ماحصل این ازدواج بودند، از دست داد.
در دوره‌ای از زندگی تصمیم گرفت به اروپای غربی سفر کند. در این بازه‌ی زمانی به قمار اعتیاد پیدا کرد و در این راستا به مشکلات و بدهی‌های زیادی دچار شد تا حدی که مجبور بود از اطرافیانش پول طلب کند اما توانست خود را از این شرایط بیرون بکشد و مسیرش را دوباره پیدا کند.
هاینریش بل؛ نویسنده‌ای از دل جنگ با رویکردی صلح‌طلبانه
دیدگاه فکری و مرگ فئودور داستایوفسکی
فئودور داستایوفسکی اغلب به تفاوت سلیقه‌ی بین خودش و لئو تولستوی یا ایوان تورگنیف و تأثیر این تفاوت بر کارش تأکید می‌کرد. او در کودکی و در دوران دانشجویی به داستان‌های رمانتیک، گوتیک و به‌‌ویژه آثار سر والتر اسکات، آن رادکلیف، نیکولای کارامزین، فریدریش فون شیلر و الکساندر پوشکین علاقه‌مند شد.
مدرنیسم ادبی، اگزیستانسیالیسم و مکاتب مختلف روان‌شناسی، الهیات و نقد ادبی براساس ایده‌های داستایوفسکی شکل گرفته است. داستایوفسکی دوست داشت همیشه رازهای نهانی را دریابد و موضوع‌هایی که انسان همیشه گرفتارش بوده را حل کند. داستایوفسکی سال 1847 در حلقه‌ی پتراشفسکی شرکت کرد. این گروه درباره‌ی سوسیالیسم اتوپیایی بحث می‌کردند. داستایوفسکی و دیگر اعضای حلقه‌ی پتراشفسکی، 23 آوریل 1849 به‌ خاطر پخش مطالبی که علیه دولت تنظیم می‌شد و همچنین به علت پخش نامه‌های گستاخانه درباره‌ی دیوان عالی کشور و کلیسای روس دستگیر شدند. داستایوفسکی هشت ماه را در زندان گذراند تا اینکه 22 دسامبر، زندانیان را به میدان سمیونوفسکی برند و در آنجا حکم اعدامشان صادر شد.
سه زندانی بیرون کشیده شدند تا به آن‌ها شلیک کنند. در آخرین لحظه، تزار دستور جدیدی مبنی بر تبدیل حکم اعدام به حبس و تبعید آن‌ها به سیبری از راه رسید. مراسم اعدام ساختگی در واقع بخشی از مجازات بود. یکی از زندانیان در صحنه، برای همیشه دیوانه شد و دیگری همچنان به نوشتن درباره‌ی دیوان عالی کشور ادامه داد. داستایوفسکی سال‌های زندان و تبعید که ده سال از بهترین روزهای عمرش را گرفت و تمام تنش‌ها و احساسات بدی را که به ‌خاطر این اعدام ساختگی گذراند بسیار ماهرانه در کتاب «ابله» که از کارهای معروفش به شمار می‌رود، نوشته است. آثار داستایوفسکی ابتدا با بی توجهی خواننده‌ها روبه‌رو شد ولی پس از چاپ کتاب «یادداشت‌هایی از خانه‌‌ مردگان»، نامش به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین نویسنده‌های ادبی روس بر سر زبان‌ها افتاد و تزار هم بعد از خواندن این کتاب به گریه در آمد.
داستایوفسکی در رمان‌هایش بیشتر از ساختمان‌های مخوف، خیابان‌های کثیف و کوچه‌های بسیار تنگ و تاریک استفاده کرده است و قهرمان داستان‌هایش معمولا مردم محروم و بیچاره که در جامعه برای راحتی و آسایش آن‌ها جایی نیست. داستایوفسکی بر تعداد زیادی از نویسندگان و فیلسوفان، از آنتون چخوف و ارنست همینگوی گرفته تا فردریش نیچه و ژان پل سارتر، تأثیر گذاشت.
آثار داستایوفسکی شامل 11 رمان طولانی، سه رمان کوتاه، 17 داستان کوتاه و آثار متعدد دیگر است. بسیاری از منتقدان ادبی او را به‌عنوان یکی از بزرگترین روان‌شناس‌های ادبیات جهان می‌شناسند. رمان «یادداشت‌های زیرزمینی»، سال 1864 به‌عنوان یکی از اولین آثار ادبیات اگزیستانسیالیسم به شمار می‌رود.
داستایوفسکی سال 1881، درحالی که هنوز کتاب برادران کارامازوف را به پایان نرسانده بود، براثر خون‌ریزی ریه درگذشت و در گورستان «تیخوین» در سن‌پترزبورگ روسیه به خاک سپرده شد.
کتاب‌های فئودور داستایوفسکی
فئودور داستایوفسکی بیشتر بخاطر رمان کوتاه «یادداشت‌های زیرزمینی» و چهار رمان طولانی‌اش با نام‌های «جنایت و مکافات»، «ابله»، « شیاطین» و «برادران کارامازوف» شناخته می‌شود. داستایوفسکی رمان «اوژنی‌گرانده» اثر «هونوره دو بالزاک» را از زبان فرانسوی به روسی ترجمه کرده است و این اولین اثری بود که او منتشر کرد. سپس بلافاصله اولین رمانش با نام «مردم فقیر» را نوشت و ویساریون بلینسکی که از تأثیرگذارترین منتقدان آن زمان بود، او را به‌عنوان استعداد بزرگ جدید ادبیات روسیه معرفی کرد.
او پس از تکمیل این کتاب، نسخه‌ای را به دوست خود، دیمیتری گریگوروویچ داد و او کتاب را برای نیکولای نکراسوف که از شاعران بزرگ آن زمان بود، برد. این دو با خواندن دست نوشته‌های داستایوفسکی، تحت تأثیر بینش روان‌شناختی اثرش قرار گرفتند و داستان آن‌قدر توجه نکراسوف را جلب کرد که ساعت چهار صبح، به همراه گریگوروویچ مستقیما به سمت خانه‌ی داستایوفسکی رفتند تا به او بگویند اولین رمانش شاهکار است. از آن روز به بعد بلینسکی، داستایوفسکی را بسیار حمایت کرد و به نظر می‌رسید که زندگی خوب و موفقیت‌آمیزی در انتظارش باشد. چند سال بعد، داستایوفسکی کتاب‌های زیادی منتشر کرد. تاکنون کتاب‌های داستایوفسکی به بیش از 170 زبان دنیا ترجمه شده است.
در ادامه به تعدادی از آثار فئودور داستایوفسکی نگاهی کرده‌ایم.
جنایت و مکافات

آریا بانو

کتاب «جنایت و مکافات» اثر داستایوفسکی سال 1866 در مجله‌ی پیک روسیه منتشر شد. این کتاب اثری هنری از داستایوفسکی است، که پس از بازگشتش از سیبری آن‌ را نوشت.
کتاب جنایت و مکافات مثل همه‌ی آثار شاهکارش از یک سری اتفاق‌های پیچیده و به هم پیوسته ساخته شده است و قهرمان‌های قوی و مختلفی دارد. همه‌ی این قهرمان‌ها از افراد شکست‌خورده‌ و غمگین جامعه هستند. قهرمان اصلی داستان، جوانی است به نام «رادیون راسکلنیکف» است و موضوع اصلی کتاب بیشتر درباره‌ی راسکلنیکف و توصیف احساسات، افکار و عذاب‌های‌ وجدان‌هایش است، به طوری که راسکلنیکف، در سی‌و‌هفت صحنه از چهل صحنه‌ی رمان ظاهر می‌شود. داستایوفسکی در کتاب جنایت و مکافات، افکار و موضوع‌هایی که دهه‌ها و قرن‌ها باعث آزار روح انسان‌ها بوده است را بررسی کرده است و این افکار را از طریق تجربه‌ی قهرمان‌‌های داستان و جست‌وجوی همیشگی آن‌ها در سرشت و وجدانشان، نمایان ساخته است. گفت‌وگوهای راسکلنیکف در پریشانی و عذاب وجدان خود، یکی از شفاف‌ترین و زیباترین دیالوگ‌های واکاوی است.
از روی این رمان سال 1983 یک فیلم سینمایی به کارگردانی فیلم‌ساز معروف، «آکی کوریسماکی» ساخته شده است.
برادران کارامازوف

آریا بانو

رمان «برادران کارامازوف» را داستایفسکی سه سال از آخرین سال‌های عمرش را صرف نوشتن آن کرد و سرانجام سال 1880 منتشر کرد. می‌گویند فئودور داستایفسکی داستان برادران کارامازوف را بر اساس یک ماجرای واقعی که از زبان یک همبندی در زندان شنیده بود، نوشته است و بسیاری این کتاب را وصیت‌نامه داستایوفسکی به ملت روس می‌دانند. این رمان در چهار بخش و دوازده کتاب نوشته شده است و هر کتاب شامل چند فصل است.
فصل‌های رمان برادران کارامازوف به ترتیب عبارتند از خانواده‌ی کوچک نازنین، جمع ناجور، شهوت‌پرستان، خراش دل، موافق و مخالف، راهب روس، آلیوشا، میتیا، تحقیقات اولیه، پسر بچه‌ها، برادر ایوان فئودورویچ و اشتباه در قضاوت. این رمان یکی از مشهورترین رمان‌های تاریخ ادبیات است.
رمان برادران کارامازوف داستان فئودور پاولوویچ کارامازوف که پدر چهار پسر به نام‌های اسمردیاکوف، ایوان، آلیوشا و دمیتری فئودوروویچ است و هر کدام از آن‌ها برای مرگ پدرشان نقشه می‌کشند. داستایوفسکی از طریق این کتاب احساس واقعی انسان‌ها را نشان می‌دهد. این رمان از زمان انتشارش تا الان توسط بسیاری از دانشمندان و متفکران مثل زیگموند فروید، آلبرت اینشتین، کورت ونگات و مارتین هایدگر تحسین شده ‌است .
کتاب «برادران کارامازوف» مانند کتاب‌های دیگر داستایوفسکی، بسیار عالی و آموزنده است.
ابله

آریا بانو

فئودور داستایوفسکی پس از اتمام کتاب «جنایت و مکافات»، با وجود شرایط سخت زندگی‌اش مثل فقر شدید، قمار بی‌وقفه، مرگ فرزند کوچکش، شاهکار دومش به نام «ابله» را نوشت. داستایوفسکی کتاب ابله را اواسط سال 1800 و تنها در 26 روز نوشته است. کتاب ابله اولین بار به زبان روسی به چاپ رسید. این کتاب بازتاب روشنی از طرز تفکر سیاسی داستایوفسکی است. داستایوفسکی در کتاب ابله، ایده‌های سیاسی و مذهبی را در کنار هم به کار برده است. داستایوفسکی نوشتن این کتاب را در سوییس آغاز کرد. شخصیت اصلی و قهرمان رمان «میشکین لیو نیکولایویچ» است و بیماری صرع دارد که برای معالجه‌ی این بیماری به سوییس رفته بود.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/585721/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود

حردانی: هواداران سنگ تمام گذاشتند

شجاعی جمله معروف کمالوند را بازسازی کرد

سرپرست استقلال: مشکل تیم ما مالی است

کری ستاره بارسا برای رئال؛ با 200 درصد توان بازی می کنیم

رضاوند: بازی‌ها با VAR برگزار شود تا حق تیمی‌ خورده نشود

واکنش بادامکی به استفاده از VAR در هفته‌های پایانی

بادامکی: اسماعیلی فر به هواداران لایک نشان داده

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

قطعه «گلادیاتور» اثر هانس زیمر با ساز دودوک

پزشکان پایبند تعرفه‌های قانونی نیستند

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

خوشمزه ترین سوپ قارچی که میتونی درست کنی

افزایش قد نرمال برای دختران در سنین بلوغ

توصیه ای برای چیدمان منزل کسانی که فرزند اوتیسم دارند

تصاویری فوق‌العاده زیبا از عبور زیبای فالکون 9 از مقابل ماه

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

ویسی: قول می‌دهم خوزستانی‌ها در پایان، ناراحت نباشند

نویدکیا: نیمه دوم با کیفیت بازی کردیم

شجاع: هواداران تراکتور هر چه بگویند حق دارند