آریا بانو

آخرين مطالب

دولت خاتمی؛ وقتِ خوب رویاپردازی‌های یک ملت! سياسي

دولت خاتمی؛ وقتِ خوب رویاپردازی‌های یک ملت!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - دوم خرداد 1376 را می‌توان نقطه‌عطفی در تاریخ معاصر ایران پس از انقلاب‎‌‎اسلامی ارزیابی کرد؛ چراکه تحرک ایجاد شده در لایه‎‌‎های مختلف جامعه سپهر سیاسی کشور را به‎‌‎شدت تحت‎‌‎تأثیر قرار داد و به‎‌‎نوعی دوران‎‌‎ساز شد.
روزنامه همشهری - علیرضا احمدی: دوم خرداد 1376 را می‌توان نقطه‌عطفی در تاریخ معاصر ایران پس از انقلاب‎‌‎اسلامی ارزیابی کرد؛ چراکه تحرک ایجاد شده در لایه‎‌‎های مختلف جامعه سپهر سیاسی کشور را به‎‌‎شدت تحت‎‌‎تأثیر قرار داد و به‎‌‎نوعی دوران‎‌‎ساز شد؛ از یک‎‌‎سو طیفی به‎‌‎قدرت بازگشت که حداقل برای 10 سال در حاشیه قرار گرفته‌بود و از سوی دیگر بر گفتمان‎‌‎های سیاسی کشور در دهه‎‌‎های بعد تأثیر عمیقی برجا نهاد و از این پس شاهد رقابت 2 جریان قدرتمند در سیاست ایران بودیم که هرکدام با ویژگی‎‌‎های منحصربه‎‌‎فردی از دیگری متمایز می‎‌‎شد.
طرح شعار‌هایی از قبیل «توسعه سیاسی»، «جامعه مدنی»، «قانون‌‎‌‎گرایی»، «تنش‌‎‌‎زدایی در عرصه جهانی» و... از سوی جناح چپ که گسترش مشارکت مردم در صحنه‎‌‎های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را هدف گرفته‌بود، در فضایی که جناح راست بیشتر به حفظ وضع موجود در دوره هاشمی‎‌‎رفسنجانی تمایل‌داشت، آغازگر حرکتی شد که به موج تحولات در کشور شتاب دوچندان بخشید.
طبقه متوسط جدیدی که درپی بازسازی شتابان کشور پس از پایان جنگ تحمیلی شکل گرفت، به‎‌‎دنبال ایجاد تغییراتی در اجتماع بود که شاید بتوان یکی از دلایل آن را توسعه نامتوازنی دانست که در دولت‎‌‎های پنجم و ششم پدید‌آمد؛ افزایش درآمد سرانه، کاهش بیکاری، رشد کشاورزی، رونق صنایع و پیشرفت‎‌‎های قابل‌توجه در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی توسعه اقتصادی به‎‌‎همراه داشت، درحالی‎‌‎که راه برای افزایش مشارکت‎‌‎های سیاسی-اجتماعی چندان هموار نبود.
تحرک اجتماعی که به‎‌‎دنبال رشد قابل‎‌‎توجه شاخص‎‌‎هایی مانند جمعیت، جوانی جمعیت، گسترش شهرنشینی، توسعه سوادآموزی و افزایش میزان باسوادی درکشور، توسعه آموزش و پرورش و آموزش‎‌‎عالی و پیشرفت چشمگیر حوزه ارتباطات در کشور به‎‌‎وجود آمده‎‌‎بود، پیامد‌هایی از قبیل «رشد جمعیت روشنفکری»، «گسترش طبقه متوسط جدید» و «مرجعیت اجتماعی روشنفکران و قشر‌های تحصیل‎‌‎کرده» داشت. ایجاد فرهنگسراها، انتشار رسانه‎‌‎های جدید مانند «ایران» و «همشهری» و باز شدن نسبی فضا برای فعالیت‎‌‎های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به‎‌‎ویژه برای بانوان نیز در دوره سازندگی اتفاق افتاد که سبب افزایش تقاضا‌های سیاسی-اجتماعی طبقات متوسط جدید و دامن‌زدن به احساس نیاز ورود منسجم‎‌‎تر به صحنه سیاسی کشور شد و انتخابات دوم خرداد 1376 بستری بود برای تحقق این خواست‎‌‎ها.

آریا بانو


ادامه راه اصلاحات
علیرضا احمدی: مردم برای بار دوم سیدمحمد خاتمی را به‎‌‎عنوان رئیس‎‌‎جمهور انتخاب کردند. مهم‎‌‎ترین رخداد سیاسی سال 1380، برگزاری انتخابات هشتمین دوره ریاست‎‌‎جمهوری در 18 خردادماه بود که در فضای پیچیده‎‌‎ای انجام شد. با آغاز زمستان 1379 فضای سیاسی کشور دیگر کاملا انتخاباتی شده و رایزنی‎‌‎های فشرده 2 جناح برای رقابتی نفس‎ گیر درجریان بود. این‌ها در شرایطی بود که کشور روز‌های پرالتهابی را می‎‌‎گذراند؛ به‎‌‎نظر می‎‌‎رسید وقوع حوادثی مانند «قتل‌های زنجیره‎‌‎ای»، «درگیری‌های کوی دانشگاه»، «ترور سعید حجاریان»، «توقیف گسترده مطبوعات» و «محاکمه فعالان سیاسی و روزنامه‎‌‎نگاران» راهبرد «توسعه سیاسی» مدنظر دولت اول اصلاحات را ناکام گذاشته‌است و خاتمی از این بابت فشار‌های بسیاری را چه از خودی‎‌‎ها و چه ازسوی رقبا تحمل می‎‌‎کند.
راست‎‌‎گرایان خاتمی را به بی‎‌‎عملی در مقابل تندرو‌های اصلاحات و سکوت درمقابل ساختارشکنی طیفی از اصلاح‎‌‎طلبان متهم می‎‌‎کردند و برخی خودی‎‌‎ها نیز دولت نخست او را در دستیابی به اهدافی که توقع می‎‌‎رفت، ناموفق می‎‌‎دانستند. بر همین مبنا هم بود که تز «عبور از خاتمی» ازسوی برخی جریان‎‌‎های دانشجویی اصلاح‎‌‎طلب مطرح شد. عبور از خاتمی نخستین‎‌‎بار از گرگان کلید خورد و در نشست تحکیمی‎‌‎ها (اتحادیه انجمن‎‌‎های اسلامی دانشجویان دانشگاه‎‌‎های سراسرکشور) در این شهر، عده‎‌‎ای از اعضا معتقد بودند «خاتمی در برآورده‎‌‎کردن مطالبات جامعه و عمل به شعار‌هایی که داده، کوتاهی کرده‎‌‎است.»

آریا بانو


آنان 3 راهکار را برای انتخابات خرداد 1380 مطرح می‎‌‎کردند: «از ایشان حمایت نکنیم و به گزینه دیگری برسیم»، «سکوت کنیم یا انتخابات را تحریم کنیم» یا اینکه «مشروط و در منشوری از ایشان حمایت کنیم». البته درنهایت خروجی این نشست «حمایت بی‎‌‎قید و شرط از خاتمی» بود، اما زمزمه‎‌‎های عبور از خاتمی در میان فعالان سیاسی و افکارعمومی پیچید و جریان رقیب هم به‎‌‎خوبی از این موضوع استفاده کرد و با مانور تبلیغاتی گسترده بر «تز عبور از خاتمی» سعی داشت نهایت بهره را از این «پیشنهاد آرمان‎‌‎گرایانه» ببرد. درمقابل بخش عمده‎‌‎ای از اصلاح‎‌‎طلبان، تداوم اصلاحات را به حضور خاتمی در انتخابات وابسته می‎‌‎دانستند و او را «پرچمدار اصلاحات» و «بهترین گزینه برای ادامه راه اصلاحات» ارزیابی می‎‌‎کردند.
در چنین شرایطی راست‎‌‎ها رغبت چندانی برای حضور پرقدرت در عرصه انتخابات از خود نشان نمی‎‌‎دادند و به ‎‌‎نظر می‎‌‎رسید پیروزی خاتمی را حتمی می‎‌‎دانند و در نهایت هم رقبای پرشانسی در مقابل او قرار‌نگرفتند. آن‌ها معتقد بودند با رقیبی مواجهند که «خودش برگزارکننده انتخابات است و عواملش سعی در رأی آوردن او دارند» و دولت را «رقیب اصلی» خود می‎‌‎پنداشتند و به‎‌‎نظر می‎‌‎رسد همین موضوع هم این جریان را از انسجام انتخاباتی دور کرد.

آریا بانو


ساعت 8 صبح چهارشنبه، دوازدهم اردیبهشت 1380، وزارت‎‌‎کشور در‌های خود را روی کاندیدا‌های ریاست‎‌‎جمهوری گشود تا به‎‌‎مدت 5 روز پذیرای آنان باشد؛ فرایند انتخابات هشتمین دوره ریاست‎‌‎جمهوری رسما کلید خورده بود و همه انتظار می‎‌‎کشیدند ببینند خاتمی بالاخره ثبت‎‌‎نام می‎‌‎کند یا نه، چراکه در ماه‎‌‎های منتهی به اردیبهشت تردید‌ها برای این اتفاق بیشتر شده‎‌‎بود و به‎‌‎نظر می‎‌‎رسید فشارها، رئیس دولت اصلاحات را برای حضور مجدد در عرصه مردد کرده‎‌‎است. بالاخره پس از مدت‎‌‎ها گمانه‎‌‎زنی و انتظار، خاتمی روز جمعه 14 اردیبهشت در وزارت‎‌‎کشور حاضر شد و ثبت‎‌‎نام کرد؛ روزی که با بغض‎‌‎های او ماندگار شد.
خاتمی از دغدغه‎‌‎ها و نگرانی‎‌‎هایش گفت و اینکه «از رهگذر اصلاحات هزینه‎‌‎های زیادی پرداختیم»، با وجود این هنوز معتقد بود «راه دراز ناپیموده‎‌‎ای پیش روی ماست» و با همه مشکلات آن را باید با کمک و حضور ملت پیمود. او با بغضی در گلو، گفت که آبرویش را سرمایه کرده‎‌‎است؛ «سرمایه اندکی دارم و آن آبروی من است... این سرمایه اندک را در طبق اخلاص نهادم و در برابر تصمیم ملت خاضع هستم....» و با خواندن شعر «در عاشقی گریز نباشد ز ساز و سوز/ استاده‎‌‎ام چو شمع، مترسان ز آتشم» به استقبال رقابتی رفت که نوید‎‌‎دهنده 4 سال سخت بود.

آریا بانو


در انتخابات هشتمین دوره ریاست‎‌‎جمهوری برای نخستین‎‌‎بار تعداد واجدان شرایط رأی دادن از مرز 40 میلیون نفر گذشت و به 42 میلیون و 170 هزار و 230 نفر رسید؛ یعنی چیزی حدود 5 میلیون‌و 600 هزارنفر بیش از انتخابات هفتم در سال 1376. از این تعداد واجد صلاحیت، بیش از 28 میلیون‎‌‎نفر رأی دادند که بیش‎‌‎از 21 میلیون‎‌‎نفر نام خاتمی را روی برگه‎‌‎های خود به‎‌‎عنوان رئیس‎‌‎جمهور نوشتند و توکلی بیش از 4 میلیون رأی کسب کرد. با وجود اینکه دراین انتخابات تعداد رأی‎‌‎دهندگان نسبت به انتخابات سال 1376 کاهش محسوس 13 درصدی داشت (از مشارکت 79 درصدی به حدود 67 درصد رسید)، اما آمار‌ها از افزایش محبوبیت خاتمی حکایت می‎‌‎کرد؛ چراکه او در سال 76 حدود 69 درصد آرا را کسب کرده‎‌‎بود، اما در انتخابات هشتم توانست نزدیک به 77 درصد آرا را به‎‌‎دست آورد.
با انتخاب سیدمحمد خاتمی به‌عنوان رئیس‌جمهور، نقطه امیدی در بهبود رابطه بین 2 کشور آمریکا و ایران ایجاد شد. خاتمی در مصاحبه‌ای با کریستین امان‌پور، خبرنگار شبکه خبری سی‌ان‌ان، در 7 ژانویه 1998 باب گفت‌وگوی تازه‌ای با آمریکا باز کرد؛ گفت‌وگویی که سر‌و‌صدای زیادی در ایران به راه انداخت. 27 بهمن 76 روزنامه اطلاعات نتایج نظرسنجی‌ای را منتشر می‌کند که به وسیله گروه پژوهش آینده اواخر دی‌ماه همین‌سال انجام شده.
در این نظرسنجی که بین یک‌هزار و 849 نفر افراد 15 سال به بالا و در مناطق بیست گانه تهران انجام شده، سؤال‌هایی درباره مصاحبه رئیس‌جمهور با سی‌ان‌ان پرسیده شد؛ سؤالاتی که بیش از 50 درصد پاسخ‌ها به آن، با نظر و پاسخ‌های سیدمحمد خاتمی هم‌سو بود. اما آن مصاحبه و آن نظرسنجی تنها توانستند تاریخی باشند برای آمادگی برای مذاکره؛ تاریخی که در برجام نیز به آن استناد شد.

آریا بانو


لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/552253/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راهکارهایی برای همنشینی کمتر با تلگرام

فن بیان‌تان را اینطوری تقویت کنید

مشخص کن چه می‌خواهی، و مهم‌تر از آن چه نمی‌خواهی

روز اول مدرسه

چطور در محل کار دچار خواب آلودگی نشویم؟

استرس روز اول مدرسه را چگونه کنترل کنیم؟

افتخارات زودگذر!

قبل از صدمه خوردن، «نه» بگویید

سر و صدا را تحمل کنید تا روانی نشوید

تیزهوشی مغز با یادگیری یک زبان دیگر

می‌توانید یک روز بدون تلفن‌ همراهتان زندگی کنید؟

تغذیه مناسب راهی برای مبارزه با استرس

حرف هایی که نباید به یک فرد افسرده بزنید

قلب شما هم صبح شنبه را دوست ندارد!

چه کسانی به موفقیت دیگران غبطه نمی خورند؟

مواظب حرف زدن خود باشید!

10 دلیلی که باعث می‌شود از شغل خود متنفر باشید

علائمی که می گویند اضطراب دارید

از کجا بفهمیم غمگین هستیم یا افسرده؟

فیلم غمگین ببینید تا آرام‌تر شوید

همراهی با فرزندان تا کجا؟

4 مشکل سلامت روانی که در بین زنان متداول‌تر است

وقتی صبرتان لبریز می‌شود چه باید بکنید

نشانه های تشخیص استرس بیش از حد چیست؟

ذهن ناخودآگاهتان را از نو برنامه‌ نویسی کنید

وسواس فکری

چرا همه آدمها به دنیا از دیدی متفاوت نگاه می‌کنند؟

کسب احترام، با این راه‌های ساده

8 نشانه که علامت استرس کاری هستند

علت حرف زدن در خواب برخی افراد چیست؟

این رفتارها جسم و روان تان را تخریب می کنند

10 نکته برای اینکه با وجود استرس راحت بخوابید

چرا شکست می‌خوریم؟

علت افسردگی زنان، در مراحل مختلف زندگی

چرا برخی از افراد از پیر شدن می‌ترسند؟

چگونه با مرگ عزیزان کنار بیاییم؟

اگر می‌خواهید آدم دل‌چسب‌تری باشید،رمان بخوانید!

با این روشها افسردگی را فراموش کنید

چطور مچ یک دروغگو را بگیرید؟

وقتی خبر ازدواج مجدد همسر سابقتان شما را به هم می‌ریزد

وقتی والدینتان خیانت می‌کنند چه باید بکنید

اعتماد چیزی که این روزها گم شده

چگونه در 50 سالگی جوانتر به نظر برسید!

چگونه میان خواهر و برادرها مصالحه کنیم؟

نقش خانواده در عبور ایمن نوجوان از فضای مجازی

بلوغ زودرس نوجوانان امروز، از علل تا راه های درمان

چطور مهرطلب ها را بشناسیم؟

آیا افراد باهوش‌ احمق‌اند؟

اگر دوست تان این ویژگی ها را دارد، دشمن شماست

دلشوره‌ و اضطراب ناگهانی را جدی بگیرید!