آریا بانو

آخرين مطالب

وقتی درون سیاهچاله سقوط می‌کنیم، چه می‌شود؟ گوناگون

  بزرگنمايي:

آریا بانو - خبرآنلاین /آیا تابه‌حال فکر کرده‌اید که وقتی در سیاهچاله‌ای سقوط کنید، چه اتفاقی می‌افتد؟ اکنون به لطف شبیه‌سازی فوق‌العاده‌ای که با ابررایانه ناسا تولید شده، شما هم می‌توانید در افق رویداد، مرز بی‌بازگشت سیاهچاله، غوطه‌ور شوید.
«جرمی اشنیتمن» اخترفیزیکدان در مرکز پرواز فضایی گدارد ناسا می‌گوید: «مردم اغلب چنین سؤالی را مطرح می‌کنند و شبیه‌سازی این فرآیندهای دشوار به من کمک می‌کند تا ریاضیات نسبیت عام را به رویدادهای واقعی عالم مرتبط کنم. من دو سناریو مختلف را شبیه‌سازی کرده‌ام: در سناریوی اول، دوربین (پایه متصل به لباس فضانوردی جسور) از کنار افق رویداد می‌گذرد و در مانور قلابسنگ گرانشی به دوردست‌ها پرتاب می‌شود؛ و سناریوی دوم که دوربین از مرز سیاهچاله می‌گذرد و سرنوشت محتوم خود را تثبیت می‌کند.
پژوهشگران ناسا برای این شبیه‌سازی از ابررایانه Discover در مرکز شبیه‌سازی آب‌وهوای ناسا استفاده کردند. این پروژه حدود 10 ترابایت داده (معادل نصف محتوای متنی تخمین زده‌شده در کتابخانه کنگره) تولید کرد و پردازش آن‌ها برای تنها 0٫3 درصد از 129هزار پردازنده «دیسکاور» حدود 5 روز طول کشید. انجام همین کار در لپ‌تاپی معمولی بیش از 10 سال طول می‌کشد.
مقصد سفر، سیاهچاله بسیار پرجرمی شبیه به هیولای مقیم در مرکز کهکشان راه‌شیری است که 4٫3 میلیون برابر خورشید ما جرم دارد. افق رویداد این سیاهچاله حدود 25 میلیون کیلومتر را در برمی‌گیرد که معادل حدود 17 درصد از فاصله زمین تا خورشید است. ابر مسطح و چرخانی از گازهای داغ و درخشان به نام قرص برافزایشی آن را احاطه کرده و به‌عنوان مرجع بصری در طول سقوط عمل می‌کند. ساختارهای درخشانی به نام حلقه‌های فوتونی نیز وجود دارند که در فاصله نزدیک‌تری از ساهچاله تشکیل می‌شوند و منشأ آن‌ها، پرتوهای نوری است که یک یا چند بار به دور سیاهچاله چرخیده‌اند. درنهایت، پس‌زمینه‌ای از آسمان پرستاره که همان چشم‌انداز شبانگاهی آسمان زمین است، صحنه را کامل می‌کند.
کدام سیاهچاله برای سقوط، بهتر است؟
اگر حق انتخاب داشته باشیم، بهتر است که در سیاه‌چاله‌های عظیم سقوط کنیم. سیاه‌چاله‌های با جرم ستاره‌ای که 30 برابر خورشید جرم دارند، افق رویداد بسیار کوچک‌تر و نیروهای جزرومدی قوی‌تری دارند که می‌توانند اجرام نزدیک‌تر را قبل از رسیدن به افق رویداد، از هم پاره‌پاره کنند.
اثرات جزرومدی به آن دلیل اتفاق می‌افتد که کشش گرانشی در انتهای نزدیک‌تر جسم به سیاه‌چاله، بسیار قوی‌تر از سمت دیگر آن است. اجسام طی سقوط و تحت تأثیر جزرومد گرانشی، مانند رشته‌فرنگی کش می‌آیند و در فرآیندی که اخترفیزیکدانان آن را رشته‌ای شدن یا اسپاگتی شدن می‌نامند، پاره‌پاره می‌شوند.
در فیلم چه می‌بینیم؟
فیلم‌ها با دوربینی شروع می‌شود که نزدیک به 640 میلیون کیلومتر از سیاهچاله دورتر است ولی سیاه‌چاله به‌سرعت منظره را پر می‌کند. در طول مسیر، قرص سیاهچاله، حلقه‌های فوتونی و آسمان شب به شکل فزاینده‌ای منحرف می‌شوند و حتی با عبور نور آن‌ها از فضازمان که به شکل فزاینده‌ای پیچ‌وتاب برمی‌دارد، تصاویر متعددی را تشکیل می‌دهند.
همان‌طور که دوربین به سیاهچاله نزدیک می‌شود و به سرعتی نزدیک‌تر به سرعت خود نور می‌رسد، درخشش قرص برافزایشی و ستارگان پس‌زمینه تقریباً به همان شکلی تقویت می‌شود که صدای ماشین مسابقه‌ای که در حال نزدیک شدن است، زیرتر و بلندتر می‌شود. نور آن‌ها بر اثر پدیده «انتقال دوپلر» با نگاه کردن به جهت حرکت، روشن‌تر و سفیدتر به نظر می‌رسد.
در زمان واقعی، حدود 3 ساعت طول می‌کشد تا دوربین به افق رویداد بیفتد و تقریباً دو مدار کامل 30 دقیقه‌ای را در طول مسیر انجام دهد؛ اما برای کسی که از دور مشاهده می‌کند، دوربین هرگز به مقصد نمی‌رسد. فضازمان هرچه بیشتر به افق منحرف می‌شود، تصویر دوربین کند می‌شود و سپس به نظر می‌رسد که از آن دور می‌شود. به همین دلیل است که ستاره شناسان در ابتدا از سیاهچاله‌ها به‌عنوان «ستاره‌های بی‌تحرک» یاد می‌کردند.
در افق رویداد، حتی خود فضازمان با سرعت نور که همان بالاترین محدودیت سرعت کیهانی است، به داخل جریان می‌یابد. هنگامی‌که به داخل مرز وارد می‌شویم، هم دوربین و هم فضازمان که در آن در حال حرکت است، به سمت مرکز سیاهچاله هجوم می‌برند. مرکز سیاه‌چاله، نقطه‌ای تک‌بعدی به نام «تکینگی» است که قوانین فیزیک، آن‌طور که ما می‌شناسیم، عمل نمی‌کنند.
زمانی که دوربین از افق رویداد می‌گذرد، فقط 12٫8 ثانیه طول می‌کشد تا طی اثر رشته‌رشته‌شدن، متلاشی شود. از آنجا فقط 128هزار کیلومتر تا تکینگی فاصله است که این آخرین مرحله هم در چشم به هم زدنی به پایان می‌رسد.
سناریوی دوم
در سناریوی جایگزین، دوربین نزدیک به افق رویداد می‌چرخد اما هرگز از آن عبور نمی‌کند و به محل امن می‌گریزد. اگر فضانورد در این سفر رفت‌وبرگشت 6 ساعته با فضاپیمایی پرواز کند و همکارانش در سفینه مادر، در فاصله‌ای امن از سیاهچاله باقی مانده باشند، 36 دقیقه جوان‌تر از همکارانش برمی‌گشت. دلیل این پدیده آن است که زمان در نزدیکی منبع گرانشی قوی و زمانی که نزدیک به سرعت نور حرکت می‌کنید، کندتر می‌گذرد.
البته این وضعیت می‌تواند به‌مراتب شدیدتر باشد. اگر سیاهچاله به سرعت در حال چرخش باشد، مانند آنچه در فیلم میان‌ستاره‌ای (Interstellar، اثر کریستوفر نولان، محصول سال 2014) به نمایش درآمده، او سال‌ها جوان‌تر از هم‌سفرانش برمی‌گشت.
منبع: ناسا

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1195662/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اکتشاف کیهان دیگر فقط مختص شب نیست

مکانیسم تبدیل ستارگان پرجرم به سیاهچاله چگونه است؟

چگونه سایه‌هایمان را بشناسیم؟

امروز عقل من ز من یک بارگی بیزار شد

بازدید بازیکنان شمس آذر از چمن ورزشگاه

پسر هاجی و 26 بازیکن در لیست اولیه رومانی

خبر مهم مدیریتی برای استقلال

تصمیم عجیب تیم ملی بلژیک درباره دروازه بان رئال مادرید

بازدید بنیادى فرد و گروه داورى از چمن استادیوم سردار آزادگان

استوری عابدزاده از تیم قهرمان و تاریخ‌ساز

ملاقات رودریگو با ویل اسمیت در مادرید

واکنش رونالدو به تاریخسازی در دنیای فوتبال

اشکرینیار و لوبوتکا چهره‌های اصلی لیست اولیه اسلواکی

لیست اولیه آلبانی با حضور سیلوینیو در یورو 2024

شکایت دو داور مطرح فوتبال از سرمربی استقلال

احسان علیخانی جایگزین سیامک انصاری شد

دعوای سعید و ساسان بالا گرفت

هفت زنی که این روزها در خانه ایرانی‌ها رفت و آمد دارند

مشکل آقای مهاجر با هویج‌بستنی و شیرکاکائو!

مدیرکل بنیاد کرمانشاه: شهید جمهور، نعمت گران بهای نظام بود

افزایش سه برابری کمک هزینه معیشتی جانبازان زیر 25 درصد در دولت سیزدهم

ته‌چین مرغ و بادمجون

خطر عمل تغییر رنگ چشم برای افراد سالم/ تحت تاثیر فضای مجازی قرار نگیرید

نماهنگ ترانه «بهار شیراز» با صدای علی زندوکیلی

وقتی موبایل وسط یک کنسرت موسیقی کلاسیک زنگ می خوره!

سلاجقه: هنر محیط‌بان تبدیل متخلف به حافظ محیط‌زیست است

سرقت سارقان موتورسیکلت سوار از کامیون در حال حرکت

سارق: پول نداشتم بلیت بخرم، اتوبوس بی‌ آر تی را دزدیدم!

لیموزین از نوع موتور تا حالا دیده بودین؟

صاعقه‌ای شگفت انگیز در بلگراد صربستان

گوناگون/ نکوهش یهود در قرآن؛ شتاب در کفر

طرز تهیه "سالاد سزار" خانگی با سس مخصوص

تا حالا داخل کاسه کیک درست کردی؟

استفاده از ادویه هل برای تقویت پمپاژ قلب

هشدار در مصرف نادرست آنتی‌بیوتیک

تا حالا کسی این شکلی عاشقتون بوده؟

5 نباید بزرگ در زندگی روانشناسان حرفه ای

ادعای دانشمندان چینی؛ درمان دیابت نوع 2 با «سلول درمانی» برای اولین بار در جهان

چو رنج بوده فقط سهمم از جهان شما

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

هم‌تیمی رونالدو به لالیگا برمی‌گردد؟

گزینه پیشنهادی هازارد برای نیمکت چلسی

من خیلی از رئالی‌ها را به گریه انداختم!

هیجان آنچلوتی قبل از فینال بزرگ؛ هنوز هم تنم مورمور می‌شود

همه گل‌های رئال مادرید در راه فینال 2024

گفت و گو آخرین خبر با مادر و دختر پرسپولیسی

جانواریو: نکونام قدرت رهبری بالایی دارد!

واکنش رونالدو به ثبت رکورد تاریخی

مربی برزیلی پرسپولیس فوق‌العاده نتیجه گرفته است

بهم خوردن مراسم خواستگاری ارغوان