آریا بانو

آخرين مطالب

با کودکی که اشتباهش را نمی پذیرد چه کنیم؟ خانواده

با کودکی که اشتباهش را نمی پذیرد چه کنیم؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - وظیفه هر پدرومادری آموزش کودک است و نه تنبیه او
شاید شما هم با این موقعیت برخورد کرده باشید که کودک شما کار اشتباهی را انجام دهد و بعد چون کسی شاهد آن نبوده از قبول مسوولیت کاری که کرده شانه خالی کند و حتی به دروغ بگوید که آن را انجام نداده است. خیلی از مواقع والدین مطمئن هستند که کودک‌شان مقصر موضوع یا فاعل کار اشتباه است اما وقتی با دروغگویی و انکار او مواجه می‌شوند درمی‌مانند که چه رفتاری در این شرایط مناسب است؟
 آیا باید کودک را هم به خاطر دروغگویی و هم به خاطر کار زشتش تنبیه کرد؟ آیا بهتر است که کودک را وادار به اعتراف کنید تا دروغگویی برای او تبدیل به یک عادت نشود؟ از چه راهی می‌توان به این نتیجه رسید؟
پرسش‌های‌مان را با دکتر پورشایگان، روانشناس کودک و نوجوان در میان می‌گذاریم و او توضیح می‌دهد: ابتدا بگذارید این موضوع را تذکر بدهم که وظیفه هر پدرومادری آموزش کودک است و نه تنبیه او. ابزارهای تنبیه و تشویق باید در راستای آموزش کودک به کار گرفته شود نه در جهت تلافی کار بد کودک و دروغگویی او. پس در وهله اول شما باید سعی کنید که کودک را متوجه دروغگویی خود بکنید و به او توضیح دهید که دروغگویی زشتی کار او را دوچندان می‌کند.
این روانشناس کودک و نوجوان در ادامه می‌گوید: اگر کودک شما به کاری که انجام داده است اعتراف نمی‌کند و دروغ می‌گوید نباید با روش‌های اشتباه او را وادار به اعتراف کنید. به عنوان مثال، برخی از والدین برای اینکه از انجام کار اشتباه توسط کودک خود مطمئن شوند، اعتماد او را جلب کرده و به او احساس در امان بودن می‌دهند و می‌گویند: «اگر فلان کار را انجام داده‌ای ایرادی ندارد...» تا کودک به کار اشتباه خود اعتراف کند. اما این روش نادرستی برای اعتراف گرفتن از کودک است. زیرا در اغلب موارد والدین سر قولی که داده‌اند، باقی نمی‌مانند و به محض اینکه کودک به کار اشتباه خود اعتراف می‌کند او را تنبیه و مجازات می‌کنند. این موضوع اعتماد کودک را نسبت به والدین خدشه‌دار می‌کند و باعث منزوی‌شدن و پنهان‌کاری کودک می‌شود.
از طرف دیگر اگر هم والدین بخواهند به حرفی که زده‌اند وفادار بمانند و واقعا انجام آن کار اشتباه را بدون ایراد و اشکال بدانند تکرار آن عمل نادرست برای کودک بی‌تفاوت می‌شود. چون پیش از این والدین به او اطمینان داده‌اند که انجام آن کار ایرادی ندارد و تنها باید به انجام آن اعتراف کند. این شیوه باعث می‌شود که کودک خونسردانه کار اشتباهش را تکرار کند.
پورشایگان به روش درست اشاره می‌کند و می‌گوید: والدین باید در انتخاب کلمات در صحبت با کودک دقت کنند! به جای جمله قبلی ما می‌توانیم بگوییم چون عمدا این کار اشتباه را انجام ندادی و متوجه ضررهای کاری که کردی، نبودی تو را می‌بخشیم و بعد از اینکه کودک به کار خودش اعتراف کرد می‌توانید از او بخواهید که دفعه بعد این کار را تکرار نکند چون این زیان‌ها را دارد و برایش در مورد ناراحتی و ضرری که این کار برای خودش یا اطرافیان ایجاد می‌کند، توضیح دهید.

آریا بانو

والدین باید در انتخاب کلمات در صحبت با کودک دقت کنند
پورشایگان، روانشناس کودک و نوجوان در ادامه درباره علت دروغگویی کودک توضیح می‌دهد و می‌گوید: وقتی کودک از قبول اشتباهش سر باز می‌زند و به اصطلاح زیر بار نمی‌رود که دروغ گفته و فلان کار را انجام داده و بعد منکر شده است به این علت است که می‌خواهد عزت نفسش را حفظ کند. در واقع کودک نگران اعتباری است که نزد پدرومادر یا اطرافیان دارد و نمی‌خواهد جلوی آنها خرد شود. تحسین دیگران و برداشتی که از کودک دارند که تو بچه خوبی هستی... یا خیلی باهوشی و... باعث می‌شود کودک برای خودش یک جایگاه را در ذهن اطرافیان تصور کند که با برملاشدن اشتباهش این جایگاه ممکن است به کلی فرو بریزد.
کودک نگران این است که ارزشش در نزد پدرومادر کم شود و به همین دلیل دروغ می‌گوید. این مساله از این جهت اهمیت دارد که در مقابل اشتباهات یا کاستی‌های کودک ارزش و اعتبار او را زیر سوال نبریم و در مقابل اشتباهات او واکنش شدید نشان ندهیم. مثل اینکه بگوییم دیگر به تو اعتماد ندارم که دروغ گفتی یا اینکه دیگر دوستت ندارم... این جملات اشتباه است و احساس پنهان‌کاری و دروغ را در کودک تقویت می‌کند.
این روانشناس در نهایت تاکید می‌کند: به جای این برخوردها بهتر است به او بگوییم که تو پسر یا دختر خیلی خوبی هستی و ما دوستت داریم اما اگر به این کار اشتباه ادامه بدهی این ضررها را برای تو و بقیه دارد و به او یاد بدهیم که اگر اشتباهی انجام دادی اما حقیقت را گفتی و به کارت اعتراف کردی ما زودتر تو را می‌بخشیم تا اینکه اصلا نگویی. با این روش کودک احساس امنیت و آرامش بیشتری می‌کند و احساس بی‌ارزشی و طرد شدن به او دست نمی‌دهد.
منبع:ninisite.com

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/1185652/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تولید ماده تصفیه پساب ها در کشور

آتش‌بازی چلسی در دربی لندن؛ تیم مویس تحقیر شد

یازده بازیکن منتخب گل‌گهر برای دیدار با شمس‌آذر

فوتسال بنفیکا به مقام سومی لیگ قهرمانان اروپا رسید

حلالی: استقلال اصلا به دنبال فوتبال زیبا نبود

نویدکیا: بازی مقابل صنعت نفت می‌تواند برای ما دردسرساز شود

گاتزتا: رم سردار را دائمی می‌خواهد اما به یک شرط

خط و نشان تارتار برای بازیکنان بی انگیزه ملوان

باخت بدموقع ویلا؛ معادله سهمیه را پیچیده کرد

واکنش مدیرعامل فولاد به جریمه عجیب ویسی

چهره ها/ شباهت زیاد خانم بازیگر به مادر زیبا و جوانش!

هلیا امامی: «زودیاک» برای من مثل تراپی بود

اصرار داره بگه عروس من از همه بدتره

گیشه سینماها در هفته دوم اردیبهشت چقدر فروخت؟

کسی که حجاب ندارد، مزاحم است نه مخالف!/ ویدئو

با صدای آرمین زارعی ترانه «نوستالژی» را بشنوید

معاون اسبق صدا و سیما: با نگاه سخت قانون‌گذاری می‌کنیم

آمار پلیس فتا از جرایم غیراخلاقی در اینستاگرام

گوناگون/ قوی ترین آسانسور دنیا با ظرفیت 235 نفر!

نقش ماما در سلامت باروری و فرزندآوری

والدین نباید به جای نوجوانان تصمیم بگیرند

برخورد 2 شراره خورشیدی قوی به زمین

16 اردیبهشت سالروز درگذشت ادیب، شاعر و نویسنده ، دکتر بدیع‌الزمان فروزانفر

خلاقیت جالب فولاد برای دعوت از هواداران

برای تقدیر از مربی اسطوره‌ای، تیم رویایی به خط شد

دژاوو برای آقای منتخب؛ وستهم در دربی لندن «هو» شد

از هوش رفتن بازیکن فرانسوی پس از برخورد توپ به سرش

ورزشگاه‌های میزبان دیدارهای خانگی استقلال ملاثانی مشخص شد

گل پنجم چلسی به وستهم توسط جکسون

ترکیب شمس‌آذر مقابل گل‌گهر مشخص شد

اورساتو داور بازی پاری‌سن‌ژرمن - دورتموند شد

مصاحبه با اونی که هم دل برد و هم اسکار

هیو جکمن و جودی کامر در «مرگ رابین‌هود»

معلم عربی محمد بحرانی، او را حلال کرد

7 خاصیت بی‌نظیر آب سیب زمینی برای سلامتی

خواننده‌های مورد علاقه استاد شجریان؛ از سلن دیون تا ویتنی هیوستون و پاواروتی

قتل بی‌رحمانه مادر توسط پسر پرخاشگر

تلف‌ شدن 50 راس دام سبک بر اثر رعد و برق در فارس

سبقت گرفتن با سرعت 170کیلومتر در ساعت

4گوشه دنیا/ راز زنده ماندن پیرزن هندی 80 سال بدون آب!

کاهش آلرژی بهاری با مصرف این مواد غذایی

این تیم واقعا اف‌سی کول پالمر است

بازگشت مدافع سپاهان در بازی با استقلال

شاگردان شاهین‌طبع در یک قدمی صعود به فینال

سپاهان: این داور را نمی‌خواهیم

مسی و رونالدو تحمل هم را ندارند، رونالدو بیشتر

گل چهارم چلسی به وستهم توسط جکسون

دقیقی - اوزونیدیس؛ پرده دوم از یک درگیری

عزیزترین مهمان پرسپولیس در طول فصل

«لالایی» برند عموپورنگ را احیا می‌کند؟