آریا بانو

آخرين مطالب

نکات مهم پخت کله جوش در شهرهای مختلف ایران خانه داري

  بزرگنمايي:

آریا بانو -
نکات مهم پخت کله جوش در شهرهای مختلف ایران
١٧٧
٠
مجله کوروش / کله جوش که به اصفهانی‌ها به آن کال جوش و در برخی مناطق به آن کالجوش، کاله جوش یا ترید کشک هم می‌گویند از آن دسته غذاهای نوستالژی و قدیمی است که مادربزرگ‌ها و مادرهای ایرانی در درست کردن آن مهارت خاصی دارند. در گذشته به محض این‌که هوا کمی گرم می‌شد بساط پختن غذاهای ساده و سبک و در عین حال مقوی مثل اشکنه، ماست و خیار و کله جوش هم بر پا می‌شد. اهالی مختلف ایران کله جوش را به سبک‌های مختلف و با سبزیجات مختلف درست می‌کنند که البته پایه و اساس همه‌ی آن‌ها یکی است. طرز تهیه کله جوش تبریزی مجلسی که یکی از مشهورترین انواع پخت این غذای خوشمزه است به همراه نکات مهم طرز تهیه کله جوش در شهرهای مختلف ایران را بخوانید.
طرز تهیه کله جوش تبریزی
مواد لازم برای 6 نفر
پیاز: یک عدد درشت نگینی خرد شده
سیر: 8 حبه ساطوری خرد شده
کره: 150 گرم
گوشت چرخکرده: 500 گرم
زردچوبه: 1 و نیم قاشق چایخوری
فلفل سیاه: ½ قاشق چایخوری
نمک: به میزان دلخواه
مغز گردو ریز خرد شده: 150 گرم
کشک: 700 گرم
مرزه خشک: ½ قاشق چایخوری
نعناع خشک: 1 قاشق چایخوری
سیر داغ: برای تزیین
نعنا داغ: برای تزیین
پیاز داغ: برای تزیین
زعفران دم کرده: برای تزیین
روغن مایع: به مقدار لازم
طرز تهیه
برای تهیه کله جوش تبریزی برخلاف سایر کله جوش‌ها به گوشت چرخکرده نیاز دارید اما حذف کردن آن هم از مواد کله جوش هیچ ایرادی ندارد و به ذائقه شما بستگی دارد. اگر می‌خواهید کله جوش تبریزی مجلسی با گوشت چرخکرده درست کنید ابتدا گوشت را با زردچوبه، نمک و فلفل سیاه مزه‌دار کنید و خوب ورز دهید و سپس گوشت‌های قل قلی کوچک درست کنید و در مقداری روغن تفت دهید.
در مرحله بعد پیاز نگینی خرد شده را در مقداری روغن مایع سرخ کنید و تفت دهید تا سبک و طلایی شود. حالا سیر و کره را هم اضافه کنید و کمی دیگر تفت دهید. زیر شعله را خاموش کنید و در یک ظرف جداگانه زردچوبه و گردو را در کمی روغن تفت دهید و سپس به مخلوط بالا اضافه کنید. کشک را با کمی آب رقیق کنید و به مخلوط پیاز و سیر و گردو اضافه کنید و اگر گوشت قلقلی هم دارید به این مواد اضافه کنید و به مدت 15 الی 20 دقیقه اجازه دهید تمام مواد روی شعله ملایم گاز بجوشند. اصلا وجه تسمیه این غذا هم همین است. کله جوش یعنی غذایی که برای پخته شدن به چند جوش نیاز دارد.
در 5 دقیقه پایانی پخت مرزه و نعنا را هم به کله جوش تبریزی اضافه کنید و سپس از روی شعله گاز بردارید. کله جوش تبریزی را با سیرداغ، پیازداغ و نعنا داغ و یک قاشق غذاخوری زعفران دم کرده غلیظ تزیین کنید. کله جوش یک غذای آبکی است و نباید زیاد غلیظ شود. کله جوش تبریزی را با نان ترید و نوش جان کنید. نکات طبخ کله جوش در شهرهای مختلف
*میزان آبی که به کشک اضافه می‌کنید به غلظت کشک بستگی دارد.
*کله جوش در عین سادگی به خاطر دارا بودن کشک و گردو سرشار از کلسیم، فسفر و منیزیم است و یک غذای مقوی و سیر کننده به شمار می‌رود.
*زنجانی‌ها برای درست کردن کله جوش از عدس، لپه و برنج، ماست چکیده و دوغ هم استفاده می‌کنند. در این صورت برای این‌که دوغ و ماست کله جوش نبرد باید مدام حین پخت آن را هم بزنید. یکی از ادویه‌های مورد استفاده زنجانی‌ها برای کله جوش هم کاکوتی یا به زبان خودشان کهلیگ اوتی است.
*اراکی‌ها به کله جوش «ترید کشک» می‌گویند و برای سبزی آن فقط از نعناع استفاده می‌کنند. در برخی مناطق استان مرکزی هم اسم این غذا «دو کشک» است، دو به معنای دوغ. البته کله جوش اراکی‌ها بیشتر با گوجه رنده شده که همراه با پیاز داغ سرخ شده درست می‌شود.
*اهالی خراسان جنوبی به کله جوش «قروتی» می‌گویند.
*اگر کمی آب قلم یا استاک گوشت هم به کله جوش اضافه کنید قوت آن به خصوص برای کودکان و سالمندان بیشتر می‌شود.
*مشهدی‌ها به کله جوش «اشکنه کشک» می‌گویند و به همین ترتیب و بدون گوشت آن را طبخ می‌کنند. در برخی مناطق خراسان هم به کله جوش «کَمه جوش» می‌گویند و به جای کشک از کمه برای طبخ آن استفاده می‌کنند.
*بوشهری‌ها کله جوش را همراه با بادمجان سرخ شده میل می‌کنند که طعم لذیذ آن را دوچندان می‌کند.
*برای غلظت و قوام بیشتر کله جوش می‌توانید کمی آرد گندم همراه با زردچوبه و گردو تفت دهید و به آن اضافه کنید. برای این مقدار مواد 2 قاشق غذاخوری سرخالی آرد کافی است.
*در بعضی مناطق تبریز کله جوش تبریزی را با گوشت قورمه هم درست می‌کنند. گوشت را با پیاز و گوجه رنده شده تفت داده شده کمی سرخ کنید و کشک و ماست چکیده را که به آن نعنا اضافه کرده‌اید نصف نصف به آن اضافه کنید. به مقدار لازم آب اضافه کنید و ده دقیقه اجازه دهید بجوشد. در پایان کار یک یا دو عدد سیب زمینی آبپز به کله جوش اضافه کنید و در ظرف‌ها مورد نظر سرو کنید به این صورت که آب جدا و مواد کله جوش جدا.
*در خوی به کله جوش «چورتمه» می‌گویند و بیشتر در فصل زمستان و بهار با گوشت قورمه درست می‌کنند.
*اصفهانی‌ها هم کله جوش را به همان شیوه ساده و معمولا با کشک محلی درست می‌کنند. درست شبیه همان کله جوش دستپخت بی بی در قصه‌های مجید. اگر به مغازه‌های بریانی اصفهان سر زده باشید حتما می‌دانید که اصفهانی‌ها کله جوش را در کنار بریون هم سرو می‌کنند.
*کاشمری‌ها به کله جوش «قروتی» می‌گویند و به آن به جای گردو پسته آسیاب شده اضافه می‌کنند.
*قزوینی‌ها هم کله جوش را با گوشت قلقلی درست می‌کنند و برای سبزی آن از شنبلیله، نعنا، مرزه، ترخون و تخم گشنیز تفت داده شده استفاده می‌کنند.
*بجنوردی‌ها به کله جوش «قوروتو» می‌گویند و به آن شیرین بیان هم اضافه می‌کنند.
*سبزواری‌ها کله جوش را با روغن حیوانی و گردوی فراوان و نعنا و پونه درست می‌کنند، همراه با پیاز گوجه فرنگی رنده شده هم سرخ می‌کنند و با نان کاک سبزواری ترید می‌کنند.
*بروجنی‌ها برای گرفتن سردی کشک کمی کشمش هم تفت می‌دهند و به کله جوش اضافه می‌کنند.
*شما هم اگر در شهر و استان محل زندگی‌تان کله جوش را به عنوان یک غذای سنتی در فصل بهار و تابستان درست می‌کنید و برای پخت آن از مواد مختلف و متنوعی استفاده می‌کنید در قسمت نظرات این نوشته با ما در میان بگذارید.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

جهانپور: ماسک از هر واکسنی برای پیشگیری از کرونا موثرتر است

ترافیک روان در اکثر محورهای مواصلاتی

تداوم بارش‌های تابستانه در برخی نقاط کشور

داستانک/ شما غذا میل بفرمایید، پول آن‌ را نوه‌ی شما می‌پردازد

حمله سگ هاسکی به پسر بچه 6 ساله در خیابان

کلاه نپوشید که ریزش مو می‌گیرید!

چطور از باقی ‏مانده غذاها کمپوست بسازیم؟

اصل شورایاری زیر سوال نرفته است

آغاز عملیات اجرای نخستین پروژه کوچک مقیاس در محدوده منطقه 4

احتمال توقف روند پیری با هورمونی که در استخوان ساخته می‌شود

ضرر 60 میلیونی‌ دزدها به ماشین امیرحسین صادقی

مدیران گل‌گهر دوباره به سراغ علی کریمی رفتند!

خواسته لمپارد از بازیکنانش برای کسب سهمیه

دهمین گلزن تاریخ منچستریونایتد در لیگ برتر

آیا بیرانوند در آنتورپ دروازه‌بان اول می‌شود؟

استعفای مربیان برای ثبت نشدن آمار ضعیف است

هواداران در فرانسه به سکوها بازگشتند

آخرین اولتیماتوم فدراسیون به تیم‌های لیگ برتری

ثبت رکورد عجیب مربیان لیگ برتر؛ 4 استعفا و برکناری در 3 روز!

زنیت نیازی به فروش سردار آزمون ندارد

شکست رقیب پرسپولیس در دیدار تدارکاتی مقابل الهلال

رحمانی: دلیل این همه نیمکت نشینی را نفهمیدم

ششمین مرحله از تست کرونای ذوب‌آهن منفی اعلام شد

شاعرانه/"عشق رازیست که تنها به خدا باید گفت" از فاضل نظری

چهره ها/ سلفی سامان احتشامی با آقا مهران غفوریان

پیکر بی‌جان بازیگر زن در دریاچه پیدا شد

برنامه جدید «تالار وحدت» در رادیو

گله یک کارگردان تئاتر: هیچکس حاضر نیست سود کمتری بگیرد

سفارش نگارش فیلمنامه سریال انقلابی به فیلمساز شبه روشنفکر!

چهره ها/ کارگردان همگناه و پاسخ به سوالی درباره پخش سریال

دزدیدن و کتک‌کاری خواستگار شکست‌خورده

حریرچی: یک پنجم فوتی‌های روزانه کشور ناشی از کرونا است

اینفوگرافیک|دندان هایمان را با این روش های ارزان سفید کنیم

کرونا به 17 هزار راننده در استان مرکزی خسارت وارد کرد

تصنیف «ثمر گلها» با صدای علیرضا افتخاری

نقشه داماد برای سرقت تریاک‌های پدرزن

محدودیت‌های کرونایی به تهران بازگشت

راز مرگ دختر 6 ساله فاش شد!

انجام آزمایش کرونا بر روی یک گوریل در آمریکا

حیوانات در خطر انقراض از لنز دوربین تیم فلچ

دستور ماسک مویی فوق العاده با موز

برای تربیت فرزندی مستقل چه کنم؟

از دپوی هفتگی کپسول های اکسیژن تا هشدار همسایه

«خبر بدی برای اسرائیل»، تعبیر صهیونیست‌ها از همکاری راهبردی ایران و چین

گام اول توسعه نسل پنجم ارتباطی

فعالیت‌های اداری مدارس تعطیل نیست/ تداوم ثبت نام، هدایت تحصیلی و سنجش سلامت دانش‌آموزان

پویش «شهر تراز» وارد مرحله اجرایی شد

وزیر راه: قیمت‌ها در بازار اجاره مهار شده است

استمرار سنجش دانش‌آموزان تا 15 شهریور/سنجش در مناطق عشایری، زلزله‌زده و سیل‌زده رایگان است

ترسیدن کودکان از کرونا؛ چند برابر شدن وظیفه والدین