آریا بانو
« مارموز»‌یسم
يکشنبه 2 ارديبهشت 1397 - 11:43:14
بانو نیوز -
کمال تبریزی یکی از چند کارگردانان سینمای ایران است که ساخته‌هایش بیشتر با گرایش جناحی دیده می‌شود تا اینکه بخواهد از بعد تکنیکی ارزیابی شود. فیلم‌های تبریزی حتی اگر هم ساده روایت شود تعابیر گوناگونی به وجود می‌آورد اگرچه برخی معتقدند تبریزی سال‌هاست از سینمای طنز انتقادی که دلخواهش است فاصله گرفته اما خود او چنین نظری ندارد و می‌گوید: «سعی من همیشه این بوده که از سینمای موردعلاقه‌ام فاصله نگیرم.»
فیلم «مارموز» جدیدترین ساخته این کارگردان این روزها در بخش غیررقابتی جشنواره جهانی اکران می‌شود. به بهانه نمایش این فیلم در سی‌وششمین جشنواره جهانی فیلم فجر باکمال تبریزی گفت‌وگویی انجام دادیم که ازنظر می‌گذرانید:
فیلم چند کارگردان حرفه‌ای ازجمله شما و بهمن فرمان‌آرا به بخش مسابقه راه پیدا نکرد؛ اما فیلم شما به بخش بازار و بخش جنبی فانوس خیال راه پیداکرده است. این امر را مزیت ارزیابی می‌کنید یا به این بخش انتقاد دارید؟
همه جشنواره‌های جهانی در دنیا ماموریت از پیش تعیین‌شده‌ای دارند که بر اساس آن دست به انتخاب فیلم‌ها در بخش‌های مختلف خود می‌زنند. این امری کاملا طبیعی است که فیلم‌های مختلف بسته به نوع، فضا و ساختار امکان عبور از فیلترهای جشنواره‌ها را به دست می‌آورند و برخی دیگر از حضور در بخش‌های مختلف بازمی‌مانند.
عده‌ای با دیدن تیزر فیلم‌تان «مارموز» برداشت سیاسی از آن داشتند شما به عنوان کارگردان چه نظری دارید؟
«مارموز» یک طنز انتقادی و کاملا اجتماعی است هرچند که بستر روایت قصه آن سیاسی به نظر برسد!
ممکن است که به خاطر پیشداوری‌ها فیلم نتوانسته باشد به بخش مسابقه راه پیدا کند؟
تصور نمی‌کنم و باید بگویم که «مارموز» برای اکران عمومی و توجه اقشار مختلف مردمی ساخته ‌و پرداخته شده است.
این سوال‌ها را پرسیدم که نظر خود شما را برای شرکت در جشنواره جهانی بدانم. جشنواره جهانی فیلم فجر دریکی دو سال اخیر بین اهالی سینما جای خود را به‌خوبی بازکرده و خیلی‌ها تمایل به رونمایی فیلم‌شان در این رویداد دارند. شما به این رویداد چه نگاهی دارید؟
آرزو و آمال دیرینه من برقراری ارتباط عمیق بین جشنواره‌ها و مردم کوچه و بازار است! تافته جدابافته جشنواره‌ها از بدنه عامیانه و روزمره مردمی پاشنه آشیلی است که ضرورتا باید به آن توجه داشت! حس من از حضور در هر جشنواره‌ای کمک به ایجاد چنین پیوندی است! اتفاق عجیبی را که دریکی از سفرهایم به کن پیش آمد فراموش نمی‌کنم! در صف یکی از فیلم‌های موردتوجه جشنواره با تعدادی از رفقا ایستاده بودیم که ناگهان کسی که سرووضعی کاملا معمولی و عامیانه داشت پیش آمد و از ما پرسید: «اینجا چه خبر است؟!» و ما همگی با حیرت تمام پاسخ دادیم که: خبر جشنواره جهانی کن!
به نظر می‌آید میر کریمی مدیریت و توان برقراری ارتباط با دو جناح را دارد و نگاه جهانی او باعث شده اهالی سینما این رویداد را بیشتر بپذیرند شما چه عقیده‌ای دارید؟
به نظرم نوع برگزاری جشنواره جهانی فجر کاملا متفاوت و چشمگیر شده است! مدیریت توام با خلاقیت دبیر جدید اتفاقاتی را رقم‌زده است که کمتر در جشنواره‌های متداول کشور دیده می‌شود و به‌اصطلاح مدل برگزاری و سلیقه‌ای که در آن اعمال و دقت می‌شود مایه مباهات و دلگرمی سینماگران و شأنی است که لایق سینمای پرافتخار ایران تلقی می‌شود! جدیت و اهمیت در برگزاری جشنواره است که اهالی و عاشقان سینما را به خود جلب می‌کند و همه آن را جدی‌تر از موارد مشابه می‌پذیرند!
اساسا چرا با نگاه اغماض به ساخته‌های شما نگاه می‌شود حال اینکه شما برادری خود را به‌نظام ثابت کردید و فیلم‌های خوبی همچون «لیلی با من است» و «شیدا» را در کارنامه دارید.
منظورتان را از نگاه اغماض نمی‌فهمم! ولی یقین دارم از نگاهی که به‌صورت نورچشمی باشد بدم می‌آید! فیلمسازی که فیلم خوب بسازد ازنظرها دور نمی‌ماند حتی اگر منتخب جشنواره‌ای نباشد!
با توجه به اینکه مارموز سوژه حساسی دارد و پخش کلیپ کوتاه از این فیلم حال و هوای فیلم را تصور کرده است آیا نگران عدم اکران آن نیستید؟
متاسفانه شرایط حال سینمای ایران به‌گونه‌ای است که سینماگران باید نگران همه‌چیز باشند!
برخی از منتقدین معتقدند «مار موز» بازگشت دوباره کمال تبریزی به سینمای موردعلاقه‌اش است... نظر شما چیست؟
سعی من همیشه این بوده که از سینمای موردعلاقه‌ام فاصله نگیرم به هر آنچه تاکنون ساخته‌ام علاقه هم دارم و هرگز کاری را که دوست نداشته باشم انجام نداده و نخواهم داد!
شنیده می‌شود برای نمایش فیلم شما بلیت‌های زیادی رزرو شده و «مارموز» از الان علاقه‌مندان زیادی دارد... در مورد میزان مخاطب این فیلم هم کمی برای‌مان توضیح می‌دهید؟
«مارموز» اگر از سوی منتقدینش تحمل شود و خدای‌نکرده بلایی سرش نیاورند موردتوجه بسیاری قرار خواهد گرفت یا لااقل من این‌طور فکر می‌کنم!
« مارموز» در سودای قدرت
هجدهمین فیلم کمال تبریزی با نام «مارموز» قرار بود به اسم «خودسر» به اکران عمومی درآید؛ اما ساخت فیلم به «مارموز» تغییر نام داد. این فیلم با مضمونی کمدی روایتگر داستان زندگی شخصی به نام «قدرت» با بازی حامد بهداد است که سودای رسیدن به قدرت را دارد.
حامد بهداد، ویشکا آسایش، آزاده صمدی، رضا ناجی و مانی حقیقی و محمد بحرانی، عیسی یوسفی‌پور، همراه با گروه موسیقی «بُمرانی» و سیاوش چراغی‌پور، مرتضی زارع، بهزاد قدیانلو، فرهان معین‌زاده بازیگران «مارموز» هستند. آیدین سیار سریع، نویسنده این فیلم و جواد نوروزبیگی در مقام تهیه‌کننده با تبریزی همکاری داشتند. کلیه مراحل فیلمبرداری این فیلم در شهر تهران و ترکیه انجام شده است. پیش‌بینی‌ها از این خبر می‌دهد که «مارموز»هم همچون برخی ساخته‌های کمال تبریزی با سر و صدای زیادی به نمایش عمومی درآید.
اعتماد


http://www.banounews.ir/fa/News/42006/«-مارموز»‌یسم
بستن   چاپ