آریا بانو
دانه ها، بنشن و غلات جوانه زده چه هستند و به چه کار می آیند؟
چهارشنبه 26 شهريور 1399 - 08:35:54
آریا بانو - شور و شیرین/ اگر شما هم می‌خواهید اطلاعاتی از جوانه‌های سلامتی بخش به دست بیاورید حتما این مقاله را بخوانید و سپس از این جوانه‌های پر از فایده درست کنید و در برنامه غذایی خود بگنجانید.
جوانه‌ها، دارای ارزش غذائی قابل توجهی هستند. هنگامی که دانه (بنشن و غله) جوانه بزند، ارزش غذائی‌اش بسیار بالا می‌رود.
میزان ویتامین B جوانه‌ها به نسبت دانه، بنشن یا غله‌ی اولیه 30 درصد بیش‌تر و میزان ویتامین C آن 60 درصد بیش‌تر است.
معمولاً سوپرمارکت‌ها و عطاری‌ها، جوانه‌ها را به فروش می‌رسانند، اما درست کردن آن‌ها در خانه نیز، کاری آسان است.
تنها چیزی که لازم داریم، یک ظرف، کمی پارچه و کش است.
جوانه‌ ماش
این جوانه- که رایج‌ترین جوانه‌هاست- در آشپزی چینی و آسیائی کاربرد فراوانی دارد و در انواع سوپ، سالاد و سرخ کردنی، استفاده می‌شود.
این جوانه، نسبتاً درشت و دارای بافتی شکننده و طعمی دلپذیر است.
جوانه‌‌ یونجه
این جوانه‌ی سفید و پیچ‌پیچ، دارای طعمی ملایم و آجیل‌گونه‌ می‌باشد. بهتر است خام مصرف شود تا بافت شکننده و تردش حفظ شود.
جوانه‌ عدس
این جوانه‌، اندکی طعم ادویه و فلفل دارد و دارای حلقه‌های باریک و سفید است. برای جوانه‌زدن، فقط از عدس‌های درسته استفاده کنید؛ عدس‌های نصف‌شده، جوانه نخواهند زد.
جوانه‌ دانه‌های گندم
جوانه‌ی دانه‌ی گندم، دارای بافتی ترد و طعمی شیرین ‌است و در نان عالی می‌شود. اگر صبر کنید جوانه‌ی گندم همچنان بلند شود، به سبزه‌ی گندم تبدیل می‌گردد.
جوانه‌ نخود
این جوانه، طعمی مانند آجیل دارد و به غذا مزه‌ای تازه می‌دهد.
جوانه‌ ماش قهوه‌ای رنگ
این جوانه‌ی ظریف و حلقه خورده، دارای طعمی شیرین و آجیل‌مانند است. از آن، در سالاد و سرخ‌کردنی استفاده کنید.
نحوه‌ استفاده از دانه‌های جوانه‌زده
دانه‌ها و غلاتی که جوانه می‌زنند، بافت پرفیبرتری پیدا می‌کنند، در حالی که خود جوانه‌های رشدکرده، از این لحاظ سبک‌ترند.
سعی کنید آمیزه‌ای از سه نوع جوانه مصرف کنید تا تنوعی از طعم‌ها و بافت‌ها پدید آید. جوانه‌ی ماش، معمولاً در غذاهای شرقی به‌ویژه در سرخ‌کردنی‌ها کاربرد فراوان دارد و نیاز اندکی به پخته شدن دارد. و جوانه‌ی یونجه، مناسب فیلینگ ساندویچ و سالاد است. ولی برای پخته شدن مناسب نیست.
دانه‌های جوانه‌زده، برای پخت نان نیز بسیار مفید است و بافت تردی به آن می‌بخشد. آن‌ها را پس از اولین ورآمدن (برای خمیر نان) ورز دهید و پس از آن، نان را شکل دهید.
جوانه‌ی نخود و عدس را، می‌توانید در پخت نان و هر غذائی که آرد یکی از مواد تشکیل‌دهنده‌ی آن است، به کار ببرید.
جوانه‌ دانه‌ها، بنشن و غلات
بنشن‌های دانه درشت‌ مانند نخود، زمان بیش‌تری برای جوانه زدن می‌برند تا لوبیاهای ریزتر؛ کوچک، اما رشد تمامی آنها آسان است و ظرف سه، چهار روز آماده‌ی خوردن می‌شوند. جوانه‌ها را، به مدت 2-3 روز در ظرفی سرپوشیده در یخچال نگاه دارید.
1.‌ دانه‌ها، بنشن یا غلات را، به طور کامل در آب بشوئید. آن‌گاه 45 میلی‌لیتر (3 قاشق غذاخوری) در ظرف بزرگی بریزید. سپس ظرف را از‌ آب گرم پر کنید. آن را با تکه پارچه‌ی تمیزی بپوشانید و با کش، محکم کنید. بعد آن را به مدت یک شب در جائی قرار دهید.
2.‌ روز بعد، آب را از صافی پارچه‌ای بریزید تا به دانه‌ها برسد و بدین ترتیب، دوباره ظرف را پر کنید. به آرامی تکان دهید، سپس ظرف را برعکس بگذارید و صبر کنید تا خشک شود. حالا ظرف را در جائی گرم و دور از تابش مستقیم نور آفتاب قرار دهید.
3. دانه‌ها، غلات و بنشن را، هر روز سه بار تمیز کنید تا آن‌قدر رشد کنند که به اندازه‌ی مطلوب برسند. هر بار باید از خشک شدن اطمینان حاصل کنید تا از فاسد شدن دانه‌ها جلوگیری شود. بعد آن را از ظرف درآورید، به‌خوبی تمیز کنید و دانه‌های جوانه نزده را جدا کنید.
نکاتی درباره‌ی جوانه‌ها
از دانه‌های درسته استفاده کنید؛ چون که دانه‌های نصف‌شده، جوانه نمی‌زنند. تمیز کردن مرتب آن‌ها با آب تازه و خشک کردنشان ضروری است تا از فاسد شدن و خرابی جوانه‌ها جلوگیری شود.
ظرف حاوی جوانه‌ها را، با پارچه‌ی تمیزی بپوشانید تا هوا بتواند در ظرف جریان یابد و بتوانید آب را از روی آن داخل و خارج کنید. پس از دو یا سه روز، ظرف را در معرض نور قرار دهید تا موجب رشد رنگدانه‌های سبز و سبزینه (کلروفیل) شود و منیزیوم و فیبر آن را افزایش دهد.
جوانه‌ی سویا و نخود را، باید چهار بار در روز تمیز کنید. افرادی که جوانه درست کردن را به صورت حرفه‌ای دنبال می‌کنند، می‌توانند از ظرف‌های مخصوص جوانه زدن استفاده کنند که در زیر آن‌ها دیس خشک‌کن قرار گرفته است.
نحوه‌ خرید و نگهداری
اگر برایتان امکان‌پذیر است، جوانه‌هائی را بخرید که هنوز تازه‌ است و از دانه جدا نشده است. از جوانه‌هائی که ظاهر کپک‌زده و خراب به خود گرفته، بپرهیزید.
بهترین وقت مصرف جوانه‌ها، همان روزی است که آن‌ها را خریداری کرده‌اید. اما می‌توانید جوانه‌ی تازه را در کیسه‌ای نایلونی بپیچید تا بتوان ‌آن را ظرف 2 تا 3 روز دیگر در یخچال نگهداری کرد. پیش از مصرف، آن‌ها را تمیز و خشک کنید.
فواید آن‌ها برای سلامتی
جوانه‌ها، غلات و بنشن جوانه‌زده، حاوی میزان فراوانی از ویتامین B6 ،C ،E و مواد معدنی مانند: پتاسیم و فسفر هستند که به دلیل فرایند جوانه زدن، کاملاً قابل هضم شده‌اند.
در داروسازی چینی، جوانه‌ها جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده‌اند. چرا که پاک‌کننده‌ی جوانی‌بخش دستگاه‌های بدن‌اند.

http://www.banounews.ir/fa/News/403375/دانه-ها،-بنشن-و-غلات-جوانه-زده-چه-هستند-و-به-چه-کار-می-آیند؟
بستن   چاپ