آریا بانو
پژوهش منحصر به فرد پزشکان جوان کشورمان روی برخی علائم کرونا
سه شنبه 14 مرداد 1399 - 23:19:18
آریا بانو - قدس آنلاین / جمعی از محققان جوان کشورمان در پژوهشی منحصر به فرد در دنیا، اثرات کرونا بر دستگاه گوارش و علل الخصوص کبد بیماران کووید19 را بررسی کردند.
دکتر احمدرضا ظریفیان، دستیار پژوهشی واحد توسعه تحقیقات بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و مسئول پروژه در این باره میگوید: این پژوهش به شکل متاآنالیز (فراتحلیل) و با بررسی 799 مقاله علمی توسط محققان جوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد صورت گرفت. در واقع پس از بررسی 799 مقاله علمی و جداسازی مقالاتی که از نظر ساختار و کار انجام شده ناقص بودند به 67 مقاله که تأثیر کووید19 بر دستگاه گوارشی 13هزار و 251 نفر را بررسی کرده بودند، رسیدیم و با بررسی علمی این مقالات و با تحلیل‌های آماری پیچیده اکنون می‌توانیم دقیقاً بگوییم شیوع علائم گوارشی در بیماران مبتلا به کووید19 به چه شکل است.
این عضو بنیاد نخبگان افزود: پژوهش ما در میان پژوهشهای انجام شده به این شکل در جهان، منحصربه‌فرد است، چراکه هیچ یک از مطالعات مشابه، اثرات کووید19 بر عملکرد کبد و نقش ابتلا به بیماری مزمن قبلی در شدت علائم گوارشی کرونا را بررسی نکرده‌اند.
پیش از این، درصد عالئم گوارشی در بیماری کرونا بسیار بالا گزارش میشد و ما در این پژوهش دیدیم به طور کلی شیوع تظاهرات گوارشی در بیماران کرونا در بیشترین حالت، حدود 10 درصد است.
برپایه این پژوهش، بیاشتهایی، اسهال و تهوع شایعترین عالئم گوارشی در بیماران کووید19 هستند.
این تحقیق نشان داد ابتلا به این بیماری سبب کاهش آلبومین (پروتئین اصلی خون) در حدود نیمی از بیماران و همچنین افزایش آنزیمهای کبدی AST و ALT در حدود یک پنجم از بیماران میشود که نشاندهنده آسیب کبدی در این افراد است.
یکی از نکات جالب توجه این مطالعه، تأثیر بیماریهای زمینه‌ای و مزمن قبلی بر شدت علائم گوارشی ناشی از کووید19 است. این پژوهش ثابت کرد افرادی که سابقه ابتلا به هپاتیت، سوءهاضمه، التهاب روده و سایر بیماری‌های مزمن را دارند، در صورت ابتلا به کووید19 علائم گوارشی شدیدتری را تجربه می‌کنند.
دکتر احمدرضا ظریفیان، دانشجوی برتر پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 95 ،در مورد پژوهش‌های تحلیلی گفت: بودجه پژوهشی ما در ایران برای انجام کارهای میدانی و آزمایشگاهی کافی نیست.
به علت تحریمها و گران بودن کیتهای تشخیصی چنین پژوهشهایی به سختی صورت میپذیرد. از این رو پژوهشهای تحلیلی که با هزینه اندک قابل انجام بوده و در میان شواهد پزشکی از باالترین ارزش برخوردار هستند، جایگزین مناسبی برای تولید علم به نظر می‌رسند.
گفتنی است نتایج این تحقیق علمی به صورت یک مقاله ISI در نشریه معتبر ویروس شناسی پزشکی (Journal Of Medical Virology) منتشر شده است.

http://www.banounews.ir/fa/News/371748/پژوهش-منحصر-به-فرد-پزشکان-جوان-کشورمان-روی-برخی-علائم-کرونا
بستن   چاپ