آریا بانو
وقتی توجه به مُد وارد محدوده خطر می‌شود
يکشنبه 11 خرداد 1399 - 21:12:07
آریا بانو - خراسان / توجه بیش از حد به بعضی چیزها مثل رنگ سال و ... خبر از گرایش افراطی به مد می‌دهد که عوامل موثر و عوارض روانی آن قابل تامل است
کمتر کسی پیدا می‌شود که از پوشیدن یک لباس مرتب، تمیز، خوش‌دوخت و زیبا احساس خوبی پیدا نکند. این لذت بردن از لباس خوب یا ظاهر خوبِ خانه و محیط زندگی، از جانب متخصصان روان‌شناسی رفتاری کاملا طبیعی است. آن‌قدر که بی‌توجهی زیاد به ظاهر خود یا بی‌اعتنایی به خانه و محیط زندگی نشانه‌ خطر محسوب می‌شود. اما گاهی اوقات بحث توجه به لباس‌، ظاهر و محیط خانه، شکلی افراطی به خود می‌گیرد. منظور از توجه افراطی به مد چیست؟ چه عوارضی می‌تواند به دنبال آن پیش بیاید و چه کسانی بیشتر در معرض توجه مخرب به مد هستند؟
به منطقه خطر نزدیک می‌شوید
درخصوص این‌که دقیقا چه وقت می‌توانیم بگوییم فردی دچار توجه افراطی و وسواس‌گونه به مد شده، خط برش دقیقی وجود ندارد اما برخی رفتارها در این حوزه را می‌توان زنگ خطر تلقی کرد.
وقتی فرد از نداشتن لباسی خاص، احساس بی‌ارزشی می‌کند و مدام ناراحت است.
وقتی فرد مشغولیت ذهنی دایمی برای خرید کالاهای مد شده را دارد و تا وقتی خرید نکند، آرام نمی‌گیرد.
وقتی به امید کسب حال بهتر، خرید انجام می‌شود اما این خرید کردن‌ها هیچ کمکی به حال بهتر نمی‌کند.
وقتی فرد واقعیت وضعیت اقتصادی خود را در نظر نمی گیرد و با قرض و تحمل فشار زیاد، تنها در پی خرید است.
وقتی توجه زیاد به مد سلامت روان را نشانه می‌رود
توجه بیش از حد به مد، رنگ سال و مواردی از این دست، می‌تواند جدای از فشار اقتصادی، فشار روانی را هم در زندگی فرد افزایش دهد. افزایش اضطراب و درگیری وسواس‌گونه، یکی از این موارد است اما بهتر است توجه داشته باشیم که به صورت کلی توجه افراطی به مد، بیشتر از این‌که علت مشکلات روانی چنین افرادی باشد، معلول برخی ویژگی‌های آن‌هاست.
چه کسانی در معرض خطر بیشتری هستند؟
همه ما ممکن است در دوره‌هایی از زندگی خود درگیری ذهنی بیشتری با لباس و ظاهرمان پیدا کنیم اما در برخی شرایط این درگیری ذهنی می‌تواند تشدید و وارد محدوده غیرطبیعی شود. اما این شرایط کدام‌اند؟
هویت شکل‌نگرفته: زمانی که افراد تعریف درستی از خود ندارند، بیشتر ممکن است دنباله‌روی افراطی مد شوند. خیلی هم عجیب نیست چرا که با پیروی از مد، آن‌ها می‌خواهند به نوعی خودشان را تعریف کنند. بخشی از توجه افراطی نوجوانان به مد هم به واسطه همین مسئله است. البته با توجه به این‌که نوجوانی دوره کسب هویت است، توجه بیش از حد به مد در این دوره، تا حد زیادی طبیعی تلقی می‌شود اما توجه اغراق‌آمیز به مد به واسطه شکل نگرفتن هویت ، از دوره جوانی به بعد، محل تامل بسیار است.
احساس شرم از خود، خانواده یا پایگاه اجتماعی: گروه دیگری از افرادی که بیش از حد درگیر موضوع مد می‌شوند، افرادی هستند که به خود و شرایطی که در آن قرار دارند، احساس بدی دارند و با توجه بیش از حد به لباس و ظاهر، در پی مخفی کردن این موضوع هستند. بسیاری از مواقع صرف انرژی زیاد برای پیروی از مد، باعث می‌شود این افراد در حوزه‌های دیگر برای بهبود شرایط خود، تلاش کمتری انجام دهند.
اضطراب اجتماعی: افرادی که در حضور دیگران مضطرب می شوند و مدام احساس می‌کنند باید خود را به دیگران اثبات کنند، بیشتر ممکن است درگیری وسواسی با مد پیدا کنند. توجه داشته باشید که برخی مطالعات از جمله مطالعه‌ای از دانشگاه لوییزوایل در آمریکا(2016)، از ارتباط دو طرفه اضطراب اجتماعی و اختلالات خوردن خبر می‌دهند. اختلالات خوردن از جمله مواردی است که بین افرادی که درگیری زیادی با مد دارند، بیشتر دیده می‌شود.
نارضایتی از بدن: افرادی که از شکل، اندازه و ویژگی‌های بدن خود ناراضی هستند، ممکن است تصور کنند در صورت پیروی کامل از مد در زمان انتخاب لباس می‌توانند احساس بهتری درباره خود پیدا کنند اما در واقعیت بسیاری از این افراد به واسطه آن‌که به صورت اساسی مشکل‌شان حل نشده است، باز هم با این نارضایتی دست و پنجه نرم می‌کنند. نرگس عزیزی| کارشناس‌ارشد مشاوره

http://www.banounews.ir/fa/News/332756/وقتی-توجه-به-مُد-وارد-محدوده-خطر-می‌شود
بستن   چاپ