آریا بانو
چگونه می توانیم با مرگ همسر خود کنار بیاییم
شنبه 28 دي 1398 - 19:49:30
آریا بانو - هنر زندگی/ فوت همسر یکی از اتفاقاتی است که بیشترین فشار روانی را برای افراد به وجود می‌آورد و با تغییرات بزرگی در روند زندگی فرد همراه است. اینکه چگونه بتوانیم با غم از دست رفتن کسی که شریک زندگی‌مان بوده کنار بیاییم و مرگ او را بپذیریم، کاری سخت و دشوار است. فرد بعد از فوت همسرش با احساسات مختلفی دست و پنجه نرم کرده و از مراحل مختلفی عبور می‌کند تا در نهایت به زندگی روزمره خود بازگردد. برای طی کردن این مراحل نیاز به مراقبت‌هایی می‌باشد که فرد با تغییرات پیش آمده کنار بیاید. در ادامه مقاله به بررسی بیشتر این موضوع و راهکارهای مناسب برای گذر از این بحران خواهیم پرداخت.
فوت همسر
فوت همسر واقعه‌ای است که اضطراب بسیار زیادی را برای افراد در زندگی به‌ وجود می‌آورد. هنگامی که همسرتان فوت می‌کند، زندگی و دنیای شما کاملا تغییر خواهد کرد. غصه خوردن و تاسف برای فقدان پیش آمده طبیعی‌ترین احساسی است که بعد از مرگ همسرتان به شما دست می‌دهد و احساسات مختلفی به سراغ شما می‌آید. ممکن است شوکه شوید، احساس سرد بودن کنید و یا حتی بترسید.
در برخی مواقع ممکن است از همسرتان برای اینکه شما را تنها گذاشته عصبانی باشید یا در مورد اینکه شما کسی هستید که زنده مانده، احساس گناه بکنید. تمام این موارد گفته شده طبیعی هستند و هیچ قانون یا مدل مشخصی برای سوگواری و عزاداری وجود ندارد.
مراحل کنار آمدن با فوت همسر
همان طور که گفته شد سوگواری کردن هیچ مدل مشخصی ندارد. افراد در این موقعیت رفتارهای مختلفی از خود نشان می‌دهند. این مراحل بسیار شبیه به مراحل شکست عشقی است. ولی عموما تمامی افراد مراحل زیر را طی می‌کنند.
انکار از مراحل کنار آمدن با فوت همسر
این مرحله ممکن است از چند دقیقه تا چند روز و ماه طول بکشد. فرد به گونه‌ای برخورد می‌کند که انگار همسرش نمرده است. در واقع فرد نمی‌خواهد این واقعیت را بپذیرد و با آن مواجه شود.
خشم
فرد بعد از اینکه واقعیت فوت همسرش را می‌پذیرد، احساس عصبانیت و خشم می‌کند. ممکن است از این عصبانی باشد که چرا تنها مانده و ترک شده و این اتفاق برای شخص او افتاده است.
غم و افسردگی از مراحل کنار آمدن با فوت همسر
فرد در نهایت غمگین و ناراحت می‌شود و علائمی که از خود نشان می‌دهد شبیه به افسردگی است. گریه کردن، از دست دادن اشتها، کم خوابی یا پرخوابی، مشکلات تمرکز، دشواری در تصمیم گیری از علائم این دوران می‌باشد. این مرحله می‌تواند طولانی‌تر از مراحل دیگر بشود.
پذیرش
نهایتا فرد بعد از تمامی مراحل گفته شده، با واقعیت نبودن همسرش کنار می‌آید و تصمیم می‌گیرد به زندگی روزمره خود برگردد و وظایفش را انجام دهد. هنوز هم فرد درگیر احساسات دلتنگی، خستگی، غم و خشم می‌شود ولی شدت و تناوب این موارد کمتر از قبل شده و کنار آمدن با آن‌ها برای فرد آسان‌تر شده است.
سوگ در فرهنگ ایرانی
در ایران یک دوره 40 روزه برای سوگ و عزاداری در نظر می‌گیرند. البته هرچند که طی کردن تمام مراحل گفته شده، بیش از 40 روز زمان می‌برد و ممکن است 6 ماه تا یک سال طول بکشد. ولی معمولا 40 روز اول دوره رسمی پذیرفته شده در فرهنگ ما می‌باشد.
در این 40 روز اهمیت دارد که خانواده و دوستان در اطراف فردی باشند که همسرش را از دست داده و در امور به او کمک کنند. مخصوصا اگر فرزندانی هم وجود دارند که آن‌ها هم به نوعی با از دست دادن والدشان درگیر هستند.
بسیار اهمیت دارد که در زمان عزاداری، اطرافیان به فردی که همسرش را از دست داده است اجازه دهند تخلیه هیجانی داشته باشد. در مورد همسرش صحبت کند، گریه کرده و عزاداری کند و احساساتش را سرکوب نکنند.
مراقبت‌های مورد نیاز بعد از فوت همسر
بعد از فوت همسر، مدیریت کردن مسائل و چالش‌ها کار بسیار سختی است. اولین روزهای بعد از این اتفاق، دوستان و خانواده اطراف شما هستند و به شما کمک می‌کنند ولی بالاخره آن‌ها هم از کنار شما می‌روند و شما باید با واقعیت نبودن همسرتان به شکل جدی مواجه شوید. برای بهبود سلامت خود رعایت نکات زیر لازم و ضروری می‌باشد.
اهمیت دادن به خود از مراقبت‌های مورد نیاز بعد از فوت همسر
فرآیند سوگ به خودی خود برای سلامتی جسمانی و روحی شما مضر می‌باشد. سعی کنید که منظم غذا بخورید. هر چند این کار برایتان سخت است و از کارهای پرخطر بپرهیزید. در صورتی که می‌توانید ورزش کردن را فراموش نکنید.
با دوستان نزدیک خود صحبت کنید
هنگامی که دوست دارید در مورد همسرتان صحبت کنید، اجازه دهید دوستانتان اطرافتان باشند و به حرف‌های شما گوش دهند. ممکن است کسانی مثل خانواده همسرتان باشند که آن‌ها هم سوگوار بوده و مایل هستند خاطرات همسر مرحومتان را با شما به اشتراک گذارند.
با دیگر اعضای جامعه مذهبی خود تعامل کنید
گاهی اوقات افراد هم عقیده شما از نظر مذهبی می‌توانند به شما کمک کنند. افراد در مذاهب مختلف عقاید مختلفی در مورد مرگ دارند که این امر می‌تواند کمک کننده باشد.
صبر کردن و عجله نکردن از مراقبت‌های مورد نیاز بعد از فوت همسر
در مورد اتفاقاتی که افتاده است صبور باشید و برای انجام دادن کارهای بزرگ مثل تغییر خانه و کار عجله نکنید.
با پزشک خود در ارتباط باشید
در مورد مسائل سلامت جسمانی خود با پزشکتان مشورت کنید و همین طور اگر احساساتتان یا غم بیش از حد، اذیت‌تان می‌کند می‌توانید با دریافت یک مشاوره روانشناس کمک دریافت کنید.
تغییرات زندگی بعد از فوت همسر
بسیاری از زوج‌ها کارهای منزل را به شکل اشتراکی انجام می‌دهند و به نوعی تقسیم وظایف در زندگی‌های مشترک دیده می‌شود. ممکن است یک نفر وظیفه کسب درآمد را برعهده داشته باشد و دیگری کارهای منزل و فرزندان را انجام دهد. بعد از فوت یکی از همسران تمامی وظایف او به فرد دیگر محول می‌شود. یاد گرفتن این که چگونه یک فرد از پس همه این کارها برآید ممکن است سخت و زمان بر باشد.
تنها ماندن ممکن است نگرانی‌هایی در مورد امنیت به دنبال داشته باشد. فردی که تا به حال تنها نبوده و تنها زندگی نکرده است، الان مجبور است تنها باشد. از طرف دیگر مواجه شدن با آینده بدون همسر، خود عامل ترس می‌باشد. ممکن است نگرانی‌هایی در مورد نگهداری از فرزندان داشته باشید یا در مورد کارهای خانه و درآمد نگران شوید.
مهم‌ترین تغییر مربوط به از دست دادن شریک عاطفی است. رابطه عاطفی و صمیمیت بین زوجین دیگر از بین رفته و حال یافتن یک جایگزین کار آسانی نمی‌باشد. ازدواج مجدد شاید برای برخی بعد از مدتی میسر باشد اما برای آن که فرد بتواند زندگی جدیدی را با شخص دیگری آغاز کند، نیاز به زمان دارد. درمان شکست عشقی حاصل از فوت همسر نیز نباید نادیده گرفته شود. مشاوره خانواده و زوج درمانی می‌تواند برای گذر از این مرحله یاری رسان باشد.
سوالات متداول
وقتی فردی همسرش رو از دست میده چه مدت زمانی بعد از اون ازدواج کنه خوبه؟
افراد معمولا به بازه زمانی 6 تا 12 ماه نیاز دارند تا بتواند هیجانات خود را مدیریت کنند و با تغییرات ایجاد شده در زندگی خود سازگار شوند. برای تحمل مرگ عزیزان و کنار آمدن با غم از دست دادن آن افراد نیاز به زمان دارند. برای آن که بفهمید آیا زمان مناسب برای ازدواج فرا رسیده یا خیر حتما قبل از اینکه تصمیم به این کار بگیرید شرایط روانی خود را بررسی کنید.
بسیاری از سالمندان بعد از اینکه همسرشان فوت می کند خود را تنها و افسرده می بینند. چطور می توانیم به این افراد کمک کنیم؟
این موضوع در درجه اول به خود سالمند و میزان استحکام شخصیت او بستگی دارد. فرد سالمندی که ناتوانی‌های مرتبط با سن را پذیرفته و شخصیت باثبات‌تری دارد، راحت تر با این گونه نبودن‌ها کنار می‌آید و راحت‌تر دوره سوگواری را پشت سر می‌گذارند.

http://www.banounews.ir/fa/News/255332/چگونه-می-توانیم-با-مرگ-همسر-خود-کنار-بیاییم
بستن   چاپ