آریا بانو
حقایق تلخ و شیرین درباره صنعت شکلات
دوشنبه 11 آذر 1398 - 22:29:23
آریا بانو - روزیاتو / شکلات یکی از محبوب ترین خوراکی های دنیا است، تا جایی که حتی یک روز هم به نام آن ثبت شده. در حقیقت چند روزی است که روز جهانی شکلات در 29 نوامبر (8 آذر) را پشت سر گذاشته ایم.
اما در پشت خوراکی مورد علاقه ی ما یک صنعت عظیم 103 میلیارد دلاری و حقایقی گاه شیرین و گاه تلخ وجود دارد که بیشتر مردم چیزی درباره ی آن ها نمی دانند.
در ادامه به چند حقیقت جالب درباره صنعت شکلات می پردازیم.
1- برای تهیه ی یک پوند (حدود 453 گرم) شکلات به حدود 400 عدد دانه ی کاکائو نیاز است
هر تکه شکلات شیری برند مشهور Hershey’s حدود 42/5 گرم وزن دارد، بنابراین وزن 10 تکه شکلات Hershey’s معادل حدود یک پوند (453 گرم) است. برای تهیه ی هر تکه شکلات هم از حدود 40 عدد دانه ی کاکائو استفاده می شود.
2- هر درخت کاکائو هر ساله به طور متوسط به اندازه ی 1 تا 3 پوند (حدود 453 گرم تا 1 کیلوگرم) شکلات، میوه می دهد
درخت های کاکائو هر ساله به طور متوسط 20 تا 30 میوه می دهند که درون هر کدام از این میوه ها 20 تا 40 عدد دانه ی کاکائو وجود دارد. یعنی از هر درخت کاکائو هر ساله بین 400 تا 1200 دانه ی کاکائو به دست می آید. از آنجایی که برای تولید یک پوند (حدود 453 گرم) شکلات به 400 عدد دانه ی کاکائو نیاز است، درواقع از هر درخت کاکائو 1 تا 3 پوند (حدود 453 گرم تا 1 کیلوگرم) شکلات تولید می شود.
3- سوئیس بزرگ ترین مصرف کننده ی شکلات در دنیا است
سوئیسی ها از قرار معلوم شکلات دوست ترین ملت دنیا هستند، به طوری که هر سوئیسی سالانه حدود 8/7 کیلوگرم شکلات مصرف می کند. بعد از سوئیس، آلمان (با سرانه ی مصرف حدود 8 کیلوگرم)، ایرلند (با سرانه ی مصرف حدود 7/8 کیلوگرم)، ایالات متحده آمریکا (با سرانه ی مصرف حدود 7/6 کیلوگرم) و سوئد (با سرانه ی مصرف حدود 6/6 کیلوگرم) در رتبه های بعدی قرار دارند.
4- طبق تخمین ها، امسال رکورد جدیدی در تولید جهانی کاکائو ثبت خواهد شد
تولید کاکائو در سال 2019 به رکورد جدیدی دست خواهد یافت، مسأله ای که گرچه بخشی از علت آن مناسب بودن شرایط آب و هوایی برای کشت کاکائو است اما لزوماً خبر خوبی برای صنعت شکلات محسوب نمی شود.
در واقع، کاملاً برعکس است و این افزایش تولید احتمالاً با افزایش تقاضا برای این محصول مواجه نخواهد شد و در نتیجه قیمت جهانی شکلات پایین باقی خواهد ماند. ساحل عاج، از کشورهای غرب آفریقا، کماکان بزرگ ترین تولید کننده ی کاکائو در دنیا است که طبق تخمین ها میزان محصول سال 2019 آن به 2/12 تن متریک می رسد.
5- گرچه بازار شکلات کماکان تحت سلطه ی تولیدکنندگان بزرگ آن است، اما استقبال از شکلات های «فوق ممتاز» سال به سال بیشتر می شود
در سال 2016 گزارشی از بازار شکلات کشور آمریکا منتشر شد که نشان می داد فروش شکلات فوق ممتاز – یعنی شکلاتی که هر پوند (453 گرم) آن بیشتر از 24 دلار قیمت دارد – در آن سال به 55 میلیون دلار رسید که 15/4 درصد بیشتر از سال قبل از آن بود.
بازار 1/9 میلیارد دلاری شکلات ممتاز در آن سال4/6 درصد رشد داشت در حالی که میزان رشد بازار شکلات های معمول در همان سال 2016 فقط 0/3 درصد بود.
عوامل مختلفی در این افزایش نقش داشته از جمله آنکه حالا مصرف کنندگان به شکلات ممتاز به عنوان یک ولخرجی دست یافتنی نگاه می کنند و فروش اینترنتی شکلات های ممتاز هم بیشتر شده.
6- علیرغم رشد هر ساله ی صنعت شکلات، بیشتر کشاورزان مزارع کاکائو دستمزدی کمتر از روزانه یک دلار دارند
کارگران صنعت 100 میلیارد دلاری شکلات روزانه به طور متوسط کمتر از یک دلار دستمزد می گیرند و اغلب در محیطی بسیار گرم و بدون سایه و در معرض میزان زیادی مواد آفت کش کار می کنند. بار فیزیکی و روانی ناشی از برداشت کاکائو و عدم قطعیتی که جزء جدایی ناپذیر کشت این ماده ی خوراکی به شمار می رود، تماماً بر دوش این کشاورزان است اما فقط 6 درصد از قیمت فروش هر تکه شکلات به آن ها می رسد، در حالی که تولیدکنندگان و فروشندگان این صنعت 80 درصد این قیمت را برای خود نگه می دارند.
7- بالا بودن تقاضا برای شکلات منجر به نابودی وسیع جنگل ها، به ویژه در کشور ساحل عاج شده
در غرب آفریقا، یعنی جایی که دو سوم از کاکائوی دنیا در آن تولید می شود، نابودی جنگل های باران خیز استوایی ظرف دهه ی گذشته سرعتی بیش از قبل یافته. طبق تخمین ها کشور ساحل عاج ظرف 50 سال گذشته، 80 درصد از جنگل های خود را از دست داده. عمده دلیل نابودی جنگل ها فعالیت صدها هزار کشاورز فقیری است که برای بیشتر کردن تعداد درخت های کاکائو، زمین های زیر کشت خود را گسترش می دهند.
8- استفاده از کارگران کودک کماکان یکی از معضلات صنعت کاکائو به شمار می رود
غول های تولید شکلات دنیا بارها موعد تعیین شده برای حذف نیروی کار کودک از زنجیره ی تأمین کاکائو را از دست داده اند.
از این رو این احتمال قویاً وجود دارد که تکه شکلاتی که در کشور آمریکا خریداری می شود، محصول دسترنج کودکان کار باشد.
استفاده از کارگران کودک در مزارع کاکائو مشکلی رو به رشد و محصول بالا بودن تقاضا برای کاکائو و پایین بودن قیمت جهانی آن است.
در سال 2015 بیشتر از 2 میلیون کودک در مزارع کاکائوی آفریقا در کارهای سخت و پرخطری مثل استفاده از قداره، حمل بارهای سنگین و اسپری مواد آفت کش شرکت داشتند.

http://www.banounews.ir/fa/News/233752/حقایق-تلخ-و-شیرین-درباره-صنعت-شکلات
بستن   چاپ