آریا بانو
سی‌و‌ششمین جشنواره فیلم کوتاه تهران از حاشیه تا متن
چهارشنبه 22 آبان 1398 - 18:19:37
آریا بانو - صبح نو / سی‌و‌ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران، این روزها در پردیس سینمایی ملت در حال اجراست. جشنواره‌ای که گفته می‌شود محل کشف استعدادهای جوان فیلمساز است و از سوی دیگر عده‌ای معتقدند این جشنواره صرفا دورهمی محفلی است و استعدادها به معنای واقعی آن راهی به این جشنواره ندارند.
جشنواره دورهمی برای فیلم‌های انجمن
برگزاری جشنواره فیلم کوتاه تهران بر عهده «انجمن سینمای جوانان ایران» است. انجمنی که وظیفه اصلی آن آموزش علاقمندان به سینما و تولید فیلم کوتاه است. فیلم‌های کوتاهی که اغلب توسط فیلمسازان آموزش یافته در انجمن تولید می‌شوند. 2‌ماه پیش، چند فیلمساز فعال در حوزه فیلم کوتاه در مصاحبه با یک خبرگزاری «انجمن سینمای جوانان» را متهم به «نخبه‌کشی» و «باند بازی» در فیلم کوتاه کردند. اکنون و همزمان با برگزاری جشنواره فیلم کوتاه، فیلمسازان فعال در حوزه سینمای کوتاه، باز هم انجمن سینمای جوانان را به باند بازی متهم کرده‌اند. «امروز یه سانس جشنواره فیلم کوتاه
تهران رو دیدم و فقط حرص خوردم... فیلم‌هایی با پارتی بازی توش نمایش داده شدن که یک صدم کیفیت داستانی و روایی فیلم من رو نداشت، دارم فکر می‌کنم کاش منم و لابی می‌کردم این‌طوری حق عوامل فیلمم خورده نمی‌شد» این توییت هاشم جهرمی، کارگردان فیلم کوتاه است که یکی از چندین مورد انتقادها از جشنواره است. حسین ترک جوش، کارگردان فیلم کوتاه «جدایی» که در جشنواره فیلم تهران پذیرفته نشده، با بیان اینکه فقط فیلم‌هایی که از سوی انجمن سینمای جوانان حمایت شده‌اند به جشنواره‌های فیلم کوتاه راه پیدا می‌کنند و جشنواره به یک دورهمی تبدیل شده می‌گوید:« به تازگی متوجه شدیم فیلم‌هایی که در جشنواره فیلم کوتاه پذیرفته نشده‌اند، یک کمپین علیه این جشنواره تشکیل داده‌اند. ما عصبانی هستیم، زیرا حقمان پایمال می‌شود.»
بلیت فروشی و اعتراض‌ها به آن
امسال جشنواره فیلم کوتاه تهران با بلیت ‌فروشی برای فیلم‌های حاضر در جشنواره آغاز به‌کار کرد. ابتدا قرار بود که بلیت هر سانس10هزار تومان باشد اما اعتراض‌ها به گرانی قیمت بلیت باعث شد تا با کاهش 50‌درصدی قیمت، رقم پنج ‌هزار تومان برای تماشای آثار جشنواره در نظر گرفته شود. فروش بلیت برای حضور در جشنواره اقدام مثبتی است که می‌تواند این رخداد فرهنگی و هنری را مختص به کسانی کند که حاضرند برای هنر هزینه کنند. برخلاف بسیاری از رخدادهای مشابه که به خاطر رایگان بودن، محلی برای حضور افراد بی‌ربط می‌شدند. علاقمندان برای خرید بلیت‌های جشنواره باید به سایت «سینما تیکت» مراجعه کنند که در حال حاضر به صورت انحصاری بلیت فروشی سینماها را در دست دارد. این سامانه اعلام کرده به بهترین فیلم از نگاه تماشاگران جشنواره، جایزه 30‌میلیون تومانی خواهد داد. انحصار ایجاد شده برای یک سامانه فروش بلیت برای ارائه بلیت‌های جشنواره فیلم کوتاه، موضوعی است که از سوی برگزار‌کنندگان جشنواره نیازمند روشنگری است.
موج‌سواری کارگردان یک فیلم
شاید مهم‌ترین اعتراض‌ها به جشنواره فیلم کوتاه تهران، مسأله کیفیت پایین فیلم‌هاست. علی‌رغم اینکه فیلم کوتاه یکی از ژانرهای پرطرفدار در میان فیلمسازان جوان است، انتخاب‌های بد برای جشنواره باعث ایجاد نارضایی شده است. افشین اخلاقی، کارگردان فیلم کوتاه «سالمون» که از جشنواره کنار گذاشته شده، در مصاحبه‌ای می‌گوید:« متاسفانه فیلم‌هایی که داوران انتخاب کردند از سوی شورای ارزشیابی و نظارت رد شد، در این‌باره چه کسی جوابگو است و چه اتفاقی افتاده که به اینجا رسیدیم؟!» در کنار کیفیت پایین فیلم‌ها، مسائلی چون محتوای برخی از آثار نیز بحث‌برانگیز شده است.
یک فیلم و حواشی آن
فیلم سینمایی «رأی» بزرگ‌ترین حاشیه روزهای اول جشنواره فیلم کوتاه تهران را رقم زد. این فیلم کوتاه با اعلام سپیده برنجی، کارگردان آن از حضور در جشنواره انصراف داد.
خانم سپیده برنجی، با انتشار متنی در صفحه اینستاگرامش نوشت:« فیلم رأی، فیلم ما را از جشنواره کنار گذاشته‌اند و از من خواسته‌اند شناسنامه دختران کوچک فیلمم را نشانشان بدهم. از پوشش این کودکان ایراد گرفته‌اند و نگرانند که آیا هنگام فیلمبرداری به سن تکلیف رسیده بوده‌اند یا نه.» این فیلمساز ادامه می‌دهد:« حالا به‌عنوان یک فیلمساز نمی‌دانم به دختران فیلمم چه بگویم. به خاطر آن‌ها و به خاطر اندیشه‌ای که پشت این فیلم هست، سکوت نمی‌کنم و از همه کسانی که با حذفی چنین پر‌خشونت و بی‌منطق مخالف‌اند، می‌خواهم که سکوت نکنند. تا این لحظه هم اگر جنگیدم، تنها به خاطر چنین اندیشه‌ای بوده». با انتشار متن اعتراضی کارگردان فیلم «رأی»، کریم لک‌زاده، کارگردان فیلم کوتاه که قرار بود آثارش در این دوره جشنواره مرور شود، در اعتراض به رفتاری که با فیلم «رأی» شد، اعلام کرد جشنواره اجازه مرور آثار وی را نخواهد داشت.
انتقاد از میزبانی جشنواره
میزبانی پردیس ملت از هر جشنواره‌ای به‌خاطر ساختار نامناسب این پردیس بزرگ سینمایی، همراه با حواشی و انتقادات زیادی بوده است. از جشنواره فیلم فجر گرفته تا جشنواره کوچک فیلم کوتاه تهران، آنچه مشخص است مدیران این پردیس هنوز نتوانسته‌اند مشکلاتی که در هر جشنواره‌ای بروز و نمود پیدا می‌کند را حل کنند. «صبا» در گزارشی از پردیس ملت و مشکلات آن می‌نویسد: «بنا به گفته یکی از مسوولان جشنواره رفت‌و‌آمد این سرویس‌ها تا پایان سانس آخر یعنی حدود ساعت‌23 ادامه دارند، اما آنچه مشاهده کردیم این‌طور نبود بنابراین یا تعداد این سرویس‌ها نسبت به مخاطبان آن‌قدر کم است که باید فیلم‌های آخر را دیده‌و‌ندیده، شال‌و‌کلاه کنید و به سمت سرویس‌ها بدوید، یا آنکه اصلاً این سرویس‌ها تا آن ساعت از شب حضور ندارند. به هر حال ما که ناچار شدیم بعد از پایان سانس آخر تا ابتدای نیایش پیاده رهسپار شویم.» در این گزارش به نبود پارکینگ به‌عنوان معضلی برای جشنواره اشاره شده است، مسأله‌ای که در زمان برگزاری جشنواره فیلم فجر به شدت چشمگیر می‌شود. از سوی دیگر مسأله اینترنت و سرعت پایین آن، کیفیت پایین فود کورت، از جمله دیگر مشکلاتی است که در پردیس ملت بر حضار می‌گذرد.
حضور یک سلبریتی و ذوق‌زدگی در فیلم کوتاه
حضور ترانه علیدوستی در فیلم کوتاه «اکو» یکی از حواشی است که این روزها در سایت‌های سینمایی به آن پرداخته شده است. کم‌کاری علیدوستی در سینما و اینکه یک سلبریتی با دستمزد بالا حاضر شده است در فیلم کوتاه ایفای نقش کند، موضوعی بوده که بازی علیدوستی در «اکو» به آن دامن زده است.به‌خصوص اینکه علیدوستی سه سالی از سینما دور بوده است.

http://www.banounews.ir/fa/News/226919/سی‌و‌ششمین-جشنواره-فیلم-کوتاه-تهران-از-حاشیه-تا-متن
بستن   چاپ