آریا بانو
والک پلو؛ غذایی سنتی با یک گیاه وحشی سرشار از کلسیم
پنجشنبه 16 آبان 1398 - 16:39:33
آریا بانو - ستاره / والک یک نوع سبزی محلی است که در فصل بهار به صورت خودرو در مناطق کوهستانی کشورمان رشد می‌کند. والک به تنهایی بوی نامطبوعی دارد. ولی با آن غذایی به نام عنوان والک پلو طبخ می‌شود که طرفداران زیادی دارد. این غذا که از غذا‌های سنتی استان‌های تهران و کرمانشاه است به صورت ساده یا همراه با تخم مرغ نیمرو، گوشت ماهیچه، ماهی و مرغ سرو می‌شود. در این مطلب با طرز تهیه این پلو آشنا می‌شویم.
به منظور تهیه این غذا به مواد اولیه زیر نیاز خواهید داشت.
برنج 500 گرم
سبزی والک 500 گرم
روغن 100 گرم
نمک به میزان لازم
دستور تهیه
برنج را بشویید، 8 پیمانه آب و 4 قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 2 الی 3 ساعت خیس بخورد.
سبزی والک را پاک کنید، بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. والک کوهی دارای برگ‌های نازک و کوتاهی است که می‌تواندی آن‌ها را به صورت درسته مورد استفاده قرار دهید، ولی در صورت تمایل می‌توانید آن‌ها را کمی درشت‌تر از سبزی پلویی خرد کنید.
قابلمه‌ای را تا نیمه آب کنید و روی حرارت قرار دهید تا آب به جوش آید. سپس آبی که برنج را در آن خیس کرده بودید، بریزید و برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید.
برنج را با کفگیر هم بزنید، نمک آب برنج را بچشید و در صورت لزوم مقداری نمک به آن اضافه کنید.
2 الی 3 دقیقه مانده به آبکش کردن برنج، والک خرد شده را به برنج اضافه کنید و اجازه دهید همراه با برنج چند جوش بزند.
سپس مخلوط برنج و والک را آبکش کنید.
قابلمه را شسته و روی حرارت قرار دهید، 2 الی 3 قاشق غذاخوری روغن در آن بریزید و اجازه دهید، روغن داغ شود.
مخلوط برنج و والک را در قابلمه بریزید، اطراف برنج را جمع کنید و با کفگیر در وسط آن چند سوراخ ایجاد کنید.
درب قابلمه را ببندید و روی حرارت متوسط قرار دهید.
پس از 10 دقیقه که بخار برنج بلند شد، مقداری آب روی برنج بدهید، روی در قابلمه دمی قرار داده و حرارت را کم کنید.
حدود 45 دقیقه زمان دهید تا والک پلو دم بکشید، سپس روی آن کمی روغن حیوانی یا روغن معمولی بدهید، اکنون غذا را در دیس بکشید و نوش جان کنید.
نکات مهم برای تهیه والک پلو
از آنجا که سبزی والک بسیار نازک و لطیف است، نباید زیاد در آب بجوشد، زیرا له می‌شود. بنابراین دو سه دقیقه قبل از آبکش کردن برنج، آن را اضافه کنید.
سبزی والک پس از شسته شدن خیلی سریع خراب می‌شود، بنابراین والک شسته را بلافاصله مورد استفاده قرار دهید.
در قدیم این غذای سنتی را با سماق و زعفران درست می‌کردند، بدین ترتیب که موقع ریختن برنج در قابلمه لابه‌لای آن کمی سماق و زعفران می‌پاشیدند.
این نوع پلو به صورت سنتی غذایی گیاهی است که گوشت در آن استفاده نمی‌شود، اما در صورت تمایل می‌توانید این غذا را همراه با گوشت ماهیچه آبپز، گوشت زبان گوساله پخته، گوشت مرغ پخته شده و یا کوفته ریزه سرخ شده دم کنید یا پس از دم کشیدن همراه با ماهی سرخ شده یا تخم مرغ نیمرو میل کنید.
این پلو را می‌توانید به صورت دمی نیز درست کنید، برای این منظور برنج را مانند کته معمولی طبخ کنید و زمانی که آب برنج کشیده شد، والک را به آن اضافه کرده، دم بگذارید و پس از دم کشیدن، مانند دمپختک با نیمرو میل کنید.
برای معطر شدن والک پلو می‌توانید، هنگام دم کردن برنج دو ساقه سیر تازه خرد شده نیز به آن اضافه کنید.
والک را مدت زمان زیاد در آب قرار ندهید، زیرا باعث پژمرده شدن برگ‌های آن می‌شود.
بهترین روش برای نگهداری گیاه والک، فریز کردن آن به صورت درسته یا خرد شده است. البته می‌توانید والک را به صورت خشک شده نیز نگهداری کنید. برای خشک شدن والک آن را در سایه قرار دهید.
سخن آخر
والک گیاهی وحشی و سرشار از کلسیم و ویتامین‌های مفید برای بدن است. معروف‌ترین غذایی که با این گیاه درست می‌شود، والک پلو بوده که در این مطلب با طرز تهیه آن و نکات مهم و ضروری در تهیه این غذا آشنا شدید.

http://www.banounews.ir/fa/News/224184/والک-پلو؛-غذایی-سنتی-با-یک-گیاه-وحشی-سرشار-از-کلسیم
بستن   چاپ