آریا بانو
شپش و افزایش خطر آلودگی به آن در فصل مدارس
دوشنبه 29 مهر 1398 - 09:11:38
آریا بانو - سلامانه: وجود شپش سر، بدن و شپشک عانه را روی بدن شخص آلوده، «پدیکولوزیس» می‌نامند. شپش از زمره بیماری‌های انگلی پوست انسان است و یک مشکل بهداشت عمومی در سراسر جهان به شمار می‌رود. 
به گزارش پایگاه خبری سلامانه؛ یک کارشناس ارشد حشره‌شناسی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با عنوان این مطلب گفت: شپش سر در هر دو جنس زن و مرد دیده می‌شود اما ابتلا به آن در دختر بچه‌ها شایع‌تر است.
مرضیه شهریاری افزود: نقش شپش به عنوان ناقل تعدادی از بیماری‌ها از قبیل تیفوس، تب راجعه اپیدمیک و تب خندق، از اوایل قرن اخیر شناخته شده است که از نظر اهمیت به عنوان شاخص بیماری‌های آمیزشی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه گفت: اگر چه در مناطق متعددی بهبود وضعیت بهداشتی، اقتصادی و اجتماعی تاثیر به سزایی در کاهش آلودگی به شپش داشته است اما در زمان جنگ و در محل‌های پر جمعیت به علت توجه نکردن به بهداشت فردی و محیط، امکان ایجاد اپیدمی‌های بزرگ وجود دارد. شهریاری با تاکید بر اینکه این بیماری شیوع سنی خاصی ندارد و یشتر در بچه‌ها دیده می‌شود، گفت: پدیکولوزیس شایع‌ترین آلودگی‌های انگلی در سراسر دنیاست که می‌تواند موجب طرد اجتماعی افراد و خانواده‌های مبتلا شود. همچنین می‌تواند افت تحصیلی دانش‌آموزان به علت بی‌خوابی ناشی از خارش شبانه را به همراه داشته باشد.
وی با بیان این نکته که ابتلا به شپش به جامعه یا طبقه اجتماعی خاصی مربوط نیست و در اپیدمی‌ها می‌تواند اقشار مختلف جامعه را مبتلا کند، توضیح داد: در روش انتقال مستقیم، تماس‌ فرد آلوده‌ با فرد سالم‌ باعث‌ انتقال‌ انگل‌ می‌‌شود و در روش انتقال غیرمستقیم ‌ نیز شپش از طریق استفاده‌ از لوازم‌ شخصی‌ فرد آلوده‌ از جمله‌ استفاده‌ از پوشاک، رختخواب‌، شانه‌ و برس ‌به فرد دیگر منتقل می‌شود.
این کارشناس ارشد حشره‌شناسی یادآور شد: در مکان‌هایی‌ هم که‌ افراد به طور گروهی‌ با یکدیگر زندگی‌ می‌کنند، از جمله ‌پادگان‌ها، آسایشگاه‌ها، مهد کودک‌‌ها، مدارس‌ و به ویژه مدارس‌ ابتدایی‌ که ‌کودکان‌ در هنگام‌ بازی‌ یا کار سر خود را به‌ یکدیگر می‌چسبانند، انتقال‌ این ‌انگل‌ بسیار ساده‌ است.
وی همچنین گفت: مناسب‌ترین‌ دما برای‌ تحمل‌ شپش‌‌ها در بدن‌ میزبان‌ 35 تا 39 درجه‌ سانتی‌گراد است. از این رو، شپش‌ها هنگامی‌ که‌ دمای‌ بدن‌ میزبان‌ پایین‌‌تر و بالاتر از عادی‌ باشد بدن‌ میزبان‌ را ترک ‌می‌کنند. شپش‌های سر، انگل‌هایی اجباری هستند، یعنی نمی‌توانند بدون وجود میزبان خود زندگی کنند. این گونه از شپش‌ها تنها قادر به زندگی در بدن میزبان انسانی هستند.
شهریاری در نهایت خاطرنشان کرد: با این حال، افزایش شیوع آلودگی به شپش سر در میان دانش‌آموزان مدارس و روند رو به تزاید مصرف ترکیبات پدیکولوساید همراه با شواهدی در مورد شکست درمانی آنها، احتمال ایجاد مقاومت در شپش‌ها را مطرح می‌کند. و این درحالی است که پیشگیری از شپش سر می‌تواند باعث ارتقای سلامت جسمی و روانی افراد اجتماع شود. 

http://www.banounews.ir/fa/News/216801/شپش-و-افزایش-خطر-آلودگی-به-آن-در-فصل-مدارس
بستن   چاپ