آریا بانو
آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
چهارشنبه 20 شهريور 1398 - 12:28:50
آریا بانو -
آخرین وضعیت دریاچه ارومیه
٢٤٣
٠
خبرآنلاین / مدیر دفتر منطقه‌ای ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی با اشاره به مقایسه تصاویر ماهواره لندست از وضعیت این پهنه آبی در سال‌های 93 و 98، افزود: وسعت دریاچه در تابستان سال 1393 شمسی 2130 کیلومتر مربع بود که تابستان امسال به 3200 کیلومتر مربع رسید، ضمن اینکه دریاچه در این مدت عمیق‌تر نیز شده است.
خلیل ساعی با بیان اینکه تراز اکولوژیک دریاچه در سال 1384 شمسی 1273.56 متر بود که در سال 1392 شمسی به 1270.70 متر رسید، افزود: میانگین افت تراز دریاچه بین سال های 1375 تا سال های 1392 شمسی سالانه 40 سانتی متر بود و اگر اقدامات احیایی انجام نمی گرفت و این روند نزولی ادامه می یافت،آب دریاچه به صفر می رسید .
وی ادامه داد: با آغاز مطالعات و انجام اقدامات احیا توسط ستاد احیا در سال های 1393 و 1394 شاهد وضعیت تثبیت دریاچه بودیم و پس از این دوره تراز دریاچه افزایش یافت و رسیدن به تراز اکولوژیک 1274.1 تا سال 1406 از اهداف ستاد احیاست که دراین تراز امکان پرورش آرتیمیا وجود دارد.
ساعی با بیان اینکه بر اساس مطالعات سازمان فضایی کشور، دریاچه عمیق تر شده است، گفت: با توجه به روان آب های شیرینی که وارد دریاچه می شود، انحلال در دریاچه رخ داده و نمک های کف دریاچه در آب حل شده و دریاچه کمی عمق پیدا کرده که این وضعیت کاسه ای موقعیت خوبی برای دریاچه است، در حالی که اگر دریاچه به حالت بشقابی باقی می ماند، تابش آفتاب موجب تبخیر آب می شد.
مدیر دفتر منطقه ای ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه تراز سطح آب دریاچه در مرداد ماه امسال نسبت به سال گذشته یک متر و 200 سانت افزایش یافت، خاطرنشان کرد: در وضعیت مطلوب قرار داریم، ولی فریب این وضعیت را نباید خورد چرا که اگر دریاچه را به حال خود رها کنیم با بالا رفتن دما و تبخیر آب دوباره با مشکل مواجه می شویم.
وی در خصوص مقایسه وضعیت دریاچه طی سه دوره ترسالی گفت: 414 میلی متر بارش در سال آبی 86-85 داشتیم که با این وجود تراز دریاچه 15 سانتی‌متر پایین آمده بود، 409 میلی متر نیز در سال آبی 89-88 داشتیم که در آن سال 12 سانتی متر تراز دریاچه کاهش یافته بود.
ساعی ادامه داد: در سال آبی 97-98 در حدود 488 میلی متر بارش داشتیم که با توجه به اقدامات انجام شده در حوزه آبریز دریاچه ارومیه موجب شد 105 سانتی متر تراز دریاچه افزایش یابد این در حالی است که در سال های قبل با وجود میزان بارش های مشابه شاهد کاهش تراز دریاچه بودیم.
ساعی با اشاره به اینکه حق آبه دریاچه ارومیه سالانه سه میلیارد و 426 میلیون متر مکعب است، افزود: از این مقدار باید 988 میلیون مترمکعب از محل کاهش مصرف آب در بخش کشاوری و یک میلیارد و 420 میلیون مترمکعب آب از محل منابع آب جدید از جمله آب زاب کردستان ، آب تصفیه خانه ها و ران آب ها تامین و به پیکرده دریاچه وارد شود.
وی ادامه داد: از مجموع 988 میلیون متر مکعب محل کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی در حدود 667 میلیون متر مکعب از محل مدیریت مصرف آب خارج مزرعه و 321 میلیون متر مکعب نیز از محل مدیریت مصرف آب داخل مزرعه تامین می شود.
مدیر دفتر منطقه ای ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان شرقی با تاکید بر لایروبی رودخانه ها، گفت: در آذربایجان شرقی به طول 142 کیلومتر لایروبی مسیل ها انجام گرفته است که موجب شده آب به صورت فلشینگ وارد پیکره دریاچه شده است.
دریاچه ارومیه نام دریاچه‌ای در شمال غربی کشورمان است که میان 2 استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار گرفته ‌است.
مساحت این دریاچه در تابستان 2015 میلادی حدود شش هزار کیلومتر مربع بود که در ردیف بیست و پنجمین دریاچه بزرگ دنیا از نظر مساحت قرار می‌گرفت، دریاچهٔ ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ بزرگ آب شور دنیا محسوب می شد.
آب این دریاچه بسیار شور بوده و بیشتر از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود.
دریاچه ارومیه از اواسط دهه 1380 شمسی شروع به خشک شدن کرد و در مدت کمی وسعت آن به شدت کاهش یافت، اما نجات دریاچه از بحران مورد تأکید دولت یازدهم و در ادامه آن دولت دوازدهم قرار گرفت و بر این اساس کارگروه ملی نجات با مدیریت معاون اول رییس جمهوری تشکیل شد.
دریاچه ارومیه در قالب طرح های ستاد احیا قرار است ظرف مدت 10 سال(از 1394) به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه 1380 شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال 2015 میلادی حدود 80 درصد از مساحت آن خشک شد.

http://www.banounews.ir/fa/News/197467/آخرین-وضعیت-دریاچه-ارومیه
بستن   چاپ