آریا بانو

آخرين مطالب

نوشته ای از فرزانه ابراهیم‌زاده :

وقتی موج جای واقعیت را می‌گیرد مقالات

  بزرگنمايي:

آریا بانو-«قرار نیست همه كارشناس تاریخ و حقوق سیاسی باشند و حتما عهدنامه تركمانچای را خوانده باشند. همه می‌دانیم كه این عهدنامه ننگین‌ترین اتفاق تاریخ ایران است.»

این پاسخ یكی از چهل و چند نفری است به سوالی ساده درباره خواندن متن عهدنامه تركمانچای. یكی از آن چهل و چند نفری كه كامنت گذاشته یا چند صد نفری كه لایك كرده بودند و به اشتراك گذاشتند بدون اینكه به خود زحمت گوگل كردن واژه عهدنامه تركمانچای را بدهند. واقعیت این است كه این روزها بعد از گذشت 190 سال از امضای عهدنامه تركمانچای، تشبیه امضای كنوانسیون خزر با تركمانچای، شایعه‌هایی اینترنتی را مبنی بر 100 ساله بودن این عهدنامه و باطل شدن آن بعد از صد سال مطرح كرده‌اند؛ شایعه‌ای كه قبل از استناد به آن كافی است متن این عهدنامه را به زبان‌های مختلف سرچ كنید و بخوانید تا ببینید در هیچ‌یك از شانزده بند آن و مقدمه و موخره‌اش نیامده است و این عهدنامه در بخش مرزهای ایران یك ماجرای مادام‌العمر است و نقض آن جز حمله نظامی به شیوه قدیم ممكن نیست.

اما چرا نمی‌خواهیم این واقعیت را باور كنیم؟ چون این بخشی از فرهنگی است كه این روزها در جامعه مانند یك اپیدمی عجیب و غریب در حال گسترش است و از چهره‌های فرهنگی و اجتماعی تا پایین‌ترین طبقات جامعه را در برگرفته و هر از چند گاهی با موج‌های جامعه ایران كه این روزها به خاطر شرایط سیاسی و اقتصادی با آشفتگی‌های فراوانی روبه‌رو است شدت می‌گیرد و وضعیت اجتماعی را با تلاطم‌های پیچیده‌ای مواجه می‌كند. فرهنگی كه با گسترش شبكه‌های اجتماعی و در فقدان رسانه‌های مستقل و ممیزی در عرصه خبر و كانالیزه و فیلتر كردن اخبار و اطلاعات و در نهایت پایین آمدن اعتماد عمومی از حاكمیت و رسانه‌ها به وجود آمده و باعث در هم آمیخته شدن اخبار و اطلاعات با شایعات و اطلاعات غلط است و پذیرفتن آنها به جای واقعیت‌ها است. واقعیت‌های جعلی كه اگر به عنوان شخصی مطلع از اصل واقعیت، بخواهیم آن را تصحیح كنیم با واكنش‌های تند و برخوردهای عصبی مواجه می‌شویم و از خیر روشنگری می‌گذریم.

اگر به عنوان رسانه بخواهیم با خود صادق باشیم در سال‌هایی كه ما به دلیل باقی‌ نگه‌داشتن رسانه‌ها یا هر مصلحت دیگری تلاش كردیم تا فیلترهای مشخص و غیر مشخصی را در رسانه‌های خود رعایت كنیم و بخش روزنامه‌نگاری پژوهشی‌ و تحقیقی نیز به دلیل خط قرمزهای متعدد كمرنگ شد بازی را در رقابت با رسانه‌های تازه از راه رسیده یعنی شبكه‌های اجتماعی كه فیلترهای حكومتی را نداشت از دست دادیم. این واقعیت درباره تاریخ نیز صدق می‌كند. تاریخ رسمی در ایران تابع حاكمیت‌ها بوده است و همین باعث شده تا با وجود برخی نقدهایی كه به روایت‌های تاریخی می‌شود مردم براساس همان روایت‌های حكومتی قضاوت می‌كنند و كمتر كسی هم سعی می‌كند تا آن را تصحیح كند. پس اگر فرهنگی فرهنگ غالب شده نباید گناهش را به گردن مردم انداخت كه خودمان مقصریم.

فراموش ‌نكنیم یكی از خصوصیات ما ایرانی‌ها این است كه به هر دلیلی كمتر به سراغ منابع اصلی می‌رویم و روحیه كنكاش و در اثر سال‌ها هدایت فكر و ذهن‌شان اتكا به قول‌های شفاهی و روایتی است كه مخالف روایت‌های رسمی و روایت‌های حكومتی شده است. در چنین فضایی است كه هر كسی با رسانه‌های تازه شخصی می‌تواند منبع باشد. متاسفانه در این میان حجم زیادی از اطلاعات نادرست و اشتباه براساس همان روایت‌های شفاهی دست به دست شده و جای واقعیت‌ها را می‌گیرد؛ اشكالاتی كه در موج‌های جامعه می‌تواند نقش مهمی را ایفا كند.

یكی از این موج‌ها همین روزها همزمان با ماجرای امضای كنوانسیون خزر میان ایران و چهار كشور حوزه بزرگ‌ترین دریاچه جهان جامعه ناآرام ایران را با اضطراب مواجه كرد.

اینكه این كنوانسیون چه ابعادی داشت و چه تاثیری بر مالكیت ایران بر آن داشت موضوعی است كه در تخصص این بحث و این یادداشت نیست، آنچه آن را مرتبط می‌سازد به برخوردی باز می‌گردد كه جامعه با انتشار اولین خبرها درباره این كنوانسیون با آن داشت؛ برخوردی به‌شدت احساسی كه نه فقط در دل جامعه كه از میان چهره‌های شناخته‌شده از نماینده مجلس گرفته تا چهره‌های سیاسی، فرهنگی و سلبیریتی‌های فضاهای مجازی روی آن موج‌سواری كردند و نظرات‌شان در میان جامعه دست به دست شد و همه از امضای یك تركمانچای دیگر با روس‌ها و هبه كردن سهم ایران به روسیه گفتند. بدون اینكه بخواهند نظر كارشناسان را در این باره بدانند یا بخوانند و ببینند كه آیا تقاضای ایران برای گرفتن سهم مساوی با چهار كشور از دریای خزر درست و منطقی است یا نه. نماینده حقوقدان مجلس بدون مطالعه كنوانسیون‌های قدیمی در توییترش با هشدار به مردم از اتفاقات پشت پرده و خبرنداشتن مجلس یك موج به وجود آورد. كارگردان سینمایی با بیش از 300 هزار دنبال‌كننده بعد از یك مصاحبه خبری در یك شبكه خبری خارج از كشور بدون اینكه منتظر نظر مراجع داخلی باشد نفت تازه‌ای در این آتش ریخت و از ضعف دولت ابراز انزجار كرد. بدون اینكه بعد از اینكه همان رسانه بی‌اساس بودن حرف‌های كارشناسی مدعی را منتشر كرد از مردم بابت اشتباه در قضاوت عذرخواهی كند؛ قضاوت‌هایی كه در نهایت ماجرایی را پیش آورد كه به نظر نمی‌شود آن جامعه را درباره واقعیت اصلی قانع كرد.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/75214/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چند درصد ایرانی‌ها «مسافرت» می‌روند؟

عوض شدن مسیر خوردو پس از تصادف!

سرعت دیوانه وار راننده های موتور سنگین!

کشتی گرفتن جالب دو سنجاب

گوناگون/ کشف تصویر 1800ساله «اسکندر مقدونی»

رفتار عجیب موش پس از شنیدن صدای جیغ!

خوراک مرغ لعاب دار و مجلسی درست کن

اگر قصد باروری دارید این خوراکی ها را حتما بخورید

4 روش درخشان برای تیز کردن چاقوهای کُند

ناسا نقشه ٧٢ پرواز هلیکوپتر نبوغ در مریخ را به‌ نمایش گذاشت

دین‌محمدی: استقلال باید تمرکز بیشتری داشته باشد

جام ملت‌های آسیا؛ در انتظار شناخت 4 مسافر جام جهانی

لب‌خوانی اتفاق بزرگ ال‌کلاسیکو؛ آن شب چه گذشت!‏

سرمربی جهانبخش جانشین کلوپ در لیورپول؟

آلیسون بکر اوسمار ویرا را فالوو دارد

مصدومیت‌های تیم کلوپ تمامی ندارد

رکورد تراپ بانوان توسط مرضیه پرورش‌نیا شکسته شد

بهترین رکورد سرمربیگری اوسمار در پرسپولیس

نگرانی سپاهانی‌ها از تکرار اتفاقات ناگهانی در اهواز

پوچتینو: ثابت کنید اینجا اف‌سی کول پالمر نیست!‏

«هما» عاقبت راز خود را برملا کرد

حواشی یک توهین/ عذرخواهی نماوا پذیرفته نشد!

داریوش ارجمند: دولت باید به اقتصاد خانواده‌ها توجه بیشتری کند

پرونده داروی هموفیلی روی میز شورای عالی بیمه

آهنگ «فرش قرمز» با صدای شهاب رمضان

چهار کشته و 10 مفقودی در حادثه سیل جنوب چین

ویدئویی زیبا از جاده درگز به قوچان در بهار 1403

دعوای کارگران در خط تولید یک کارخانه!

درگیری هولناک بین خرس های قطبی

برگی از تاریخ/ این شاهزاده خانم قاجار اولین وارد کننده تاکسی به تهران بود

طرز تهیه یتیمچه؛ خوش طعم و به صرفه

2 عادت ناسالم که بدن را فرسوده و چاق می‌کند

هیچ آدم عاقلی بعد طلاق اینکارو نمیکنه

تلاش محمد دلاوری برای شکافتن هسته در سازمان انرژی اتمی

داستان‌هایی از کریستین اندرسون با لهجه فارسی

جوکوویچ: امیدوارم یک بار دیگر با نادال بازی کنم

پایان داستان ستاره هلندی در بارسلونا؟

پرتاب چاقو به سمت بازیکن در لیگ کلمبیا

مرور کارهای تاکتیکی در هوای بارانی اراک

دعوت همشهری از هواداران تراکتور در تهران

فرصت ویژه گلر استقلال پس از یازده ماه!

پاسخ مورایس به انتقاد هواداران سپاهان

به میهمان لرتبار لیگ برتر احترام بگذارید!

سرمایه‌گذاری تیم‌های آسیایی خطرناک است؛ فوتسال بچه سرراهی نباشد

آمار خوب «کنت» در فولاد؛ چشم پوشی ویسی از دروازه بان اتریشی

چرا ده‌نمکی پیشنهاد وزارت ارشاد در دولت احمدی نژاد را رد کرد؟

لباس خنده‌دار حامد آهنگی و خانم بازیگر در برنامه «شب آهنگى»

«پرویز خان» راهی اکران آنلاین شد

نماهنگ دل انگیز «سلام» با صدای فریدون آسرایی

آغاز ثبت‌ سفارش کتاب‌های درسی از فردا