آریا بانو

آخرين مطالب

غربالگری قبل از زایمان؛ چرا نباید حذف شود؟ پزشکي

غربالگری قبل از زایمان؛ چرا نباید حذف شود؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو - برترین ها / غربالگری اجباری زایمان لغو شد! این خلاصه توئیتی بود که کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی مدعی شده است که مجلس شورای اسلامی غربالگری اجباری زایمان را لغو کرده است. او در توئیتی نوشت: «عرض تبریک به مادران و پرسنل خدوم وزارت بهداشت، بالاخره با تلاش برخی از نمایندگان انقلابی مجلس اجبار به غربالگری توسط مادر و پزشکان با تجویز‌های غیراستاندارد و غیرمتقن علمی (که باعث قتل جنین می‌شد) برداشته شد. حالا دیگر هیچ پزشک و مادری مجبور به غربالگری و کشتن جنین نیست.»

آریا بانو


همین توئیت جنجال زیادی به پا کرد. اما واکنش‌ها به قدری زیاد بود که چند ساعت پس از انتشار، توئیت خود را حذف کرد. حال اینکه چقدر این تصمیم عملی و قابل اجراست یک طرف، مسئله مهم‌تر و حیاتی‌تر برای مادران و نوزادانی که با نقص و معلولیت جسمی به دنیا می‌آیند و اینکه چه کسی مسئول زندگی و سرنوشت این کودکان در آینده است. تست‌های غربالگری دوران بارداری یکسری سونوگرافی و آمایشات خون است که برای بررسی سلامت جنین و پیشگیری از بیماری‌های عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نقص‌های ژنتیکی انجام می شود. حال این آزمایشات حذف شده است!
بحث مالی برای هزینه‌های غربالگری یک طرف ماجراست اما مهم‌تر از آن هزینه‌های زندگی برای کودکان معلول و دارای نقص هم طرف دیگر قضیه است. علاوه بر این هزینه‌ها در این شرایط وانفسا، حالت روحی و امید به زندگی و سخت شدن زندگی هم برای کودک و هم برای والدین آن‌ها مزید بر علت می‌شود. حال چگونه است که خانم خزعلی از حذف غربالگری خوشحال می‌شود و به مادران و پرسنل خدوم وزارت بهداشت تبریک می‌گوید، تبریک برای چه؟ به چه کسی؟ برای مادری که پس از نه ماه انتظار و امیداری فرزندی ناقص و معیوب به دنیا می‌آورد، یا تبریک به پزشکان برای اضافه شدن یک معلول؟!

آریا بانو


هر طور نگاه می‌کنیم یک جای کار مینلگد، کاش تبریک میگفتید به خاطر رایگان شدن آزمایشات غربالگری نه حذف آن، کاش تبریک می‌گفتید به خاطر کمک معیشتی به زنان باردار و یا حذف هزینه‌های زایمان و هزاران هزار دیگر.
بگذریم از این توئیت دردسرساز خانم خزعلی و امید داریم که غربالگری قبل از زایمان به هیچ عنوان حذف نشود. و اما برویم سر وقت غربالگری پیش از زایمان و همه باید و نباید هایش، با ما همراه باشید.
غربالگری در بارداری چیست؟
ناهنجاری‌های مادرزادی و بسیاری از اختلالات ژنتیکی می‌تواند در اوایل بارداری شناسایی شود. آزمایش‌هایی که در سه ماهۀ اول بارداری برای تشخیص نقص‌های مادرزادی جنین انجام می‌شود شامل آزمایش‌های غربالگری و آزمایش تشخیصی است. هدف این آزمایش‌ها تشخیص زودهنگام نقص‌ها و اختلالات کروموزومی و ژنتیکی در جنین است.

آریا بانو


غربالگری سه ماهه اول
سونوگرافی NT و آزمایش‌های خون سه ماهۀ اول بارداری که اغلب به طور همزمان انجام می‌شود، غربالگری سه ماهۀ اول بارداری نام دارد. آزمایش‌های غربالگری سه ماهۀ اول معمولاً بین هفته‌های 11 تا 13 انجام می‌شود. غربالگری سه ماهۀ اول این امکان را برای مادر به وجود می‌آورد که هرچه زود‏تر نسبت به مشکلات احتمالی آگاه شود. آزمایش‌های غربالگری تنها ریسک ابتلای جنین به یک اختلال کروموزومی یا ژنتیکی را مشخص می‌کند و به هیچ عنوان به معنی وجود قطعی اختلال نیست. این آزمایش‌ها شامل موارد زیر است:
آزمایش‌های خون سه ماهۀ اول بارداری: در این آزمایش، مقدار دو ماده را در خون اندازه‌گیری می‌کنند؛ بتای آزاد گنادوتروپین جفتی انسان یا hCG و پروتئین A پلاسما؛ PAPP-A، که در دوران بارداری تولید می‌شود. هورمون hCG توسط جفت تولید می‌شود و میزان زیاد آن می‌تواند نشان‌دهندۀ برخی نقص‌های مادرزادی باشد. پروتئین A، پروتئینی است که در خون موجود است و کم بودن میزان آن ممکن است به دلیل برخی نقص‌های مادرزادی باشد.

آریا بانو


سونوگرافی NT: در این سونوگرافی، ضخامت پوست ناحیۀ پشت گردن جنین اندازه‌گیری می‌شود. ضخامت غیرطبیعی پوست این ناحیه می‌تواند از نشانه‌های اولیۀ انواع خاصی از نقص‌های مادرزادی مثل سندرم داون باشد. سونوگرافی NT معمولاً همزمان با آزمایش‌های خون اواخر سه ماهۀ اول بارداری انجام می‌شود. درصورتی‌که امکان سونوگرافی NT وجود نداشته باشد، پزشک آزمایش‌های غربالگری یکپارچه را درخواست می‌کند که آزمایش غربالگری سه ماهۀ اول و سه ماه دوم است. آزمایشگاه با بررسی نتیجۀ آزمایش غربالگری، سن شما و جنین و عوامل دیگر، احتمال بروز مشکلات خاصی در جنین را بررسی می‌کند.
نتایج آزمایش غربالگری سه ماهۀ اول، معمولاً فرد را در یکی از گروه‌های پرخطر، خطر متوسط یا کم‌خطر دسته‌بندی می‌کند. اگر فرد در دستۀ پرخطر دسته‌بندی شود، در سریع‌ترین زمان ممکن، آزمایش تشخیصی مانند نمونه‌برداری از پرز‌های جفتی؛ CVS، یا آمنیوسنتز برای تشخیص قطعی مشکل توصیه می‌شود. اگر نتیجۀ غربالگری، خطر متوسط را احتمال داده باشد، معمولاً پزشک غربالگری سه ماهۀ دوم یا آزمایش خون نشانگر‌های چهارگانه را توصیه می‌کند و نتایج غربالگری سه ماهۀ اول و دوم ملاک عمل پزشک خواهد بود. اگر نتیجۀ غربالگری سه ماهۀ اول کم‌خطر باشد، نیازی به غربالگری سه ماهۀ دوم نخواهد بود.

آریا بانو


غربالگری سه ماهه دوم
این تست بین هفته‌های 14 تا 22 حاملگی قابل انجام است، اما بهترین زمان برای دریافت نتیجه‌ی مطلوب 15 هفته و 2 روز تا 17 هفتگی می‌باشد. این تست جهت غربالگری سندرم داون، سندرم ادوارد (تریزومی 18) و نقایص لوله‌ی عصبی (NTD) کاربرد دارد. در این تست چهار ماده‌ی آلفافیتوپروتئین، استریول آزاد، hCG و اینهیبین A در خون مادر اندازه گیری می‌شوند. منشاء هر کدام از این مواد از سلول‌ها و ارگان‌های جنینی می‌باشد که مقدار آن با توجه به سن حاملگی مشخص است.
نتایج آزمایش‌های بالا با استفاده از نرم‌افزار ویژه‌ای که برای این منظور طراحی شده و مورد تایید قرار گرفته است، ارزیابی می‌گردند و ریسک وجود ناهنجاری کروموزومی در جنین تعیین می‌شود. در برآورد فاکتور خطر، شرایط عمومی مادر اعم از سن، وزن، نژاد، سابقه فامیلی، وجود یا عدم وجود دیابت و مصرف سیگار نیز در نظر گرفته می‌شود.
نتایج بدست آمده باید توسط مشاور ژنتیک یا پزشک معالج تجزیه تحلیل و تفسیر گردد و چنانچه نیاز به پیگیری و اقدام خاصی باشد، باید توضیحات کافی به بیمار داده شود.
آمنیوسنتز
یکی از آزمایش‌‏های تشخیصی قبل از تولد است که پزشک با استفاده از نمونه‌برداری مایع آمنیوتیک شما و آزمایش آن می‌تواند اختلالات و ناهنجاری‌های کروموزمی‌ای که ممکن است منجر به مشکلاتی در کودک شود مانند سندرم داون را پیش از تولد تشخیص دهد. این آزمایش با توجه به خطرات ممکن برای همۀ زنان باردار تجویز نمی‌شود و تنها برای زنانی انجام می‌شود که سن آن‌ها بالای 35 سال باشد، در آزمایش‌های غربالگری سه ماهۀ اول یا غربالگری سه ماهۀ دوم در گروه پرخطر طبقه‌بندی شده باشند یا سابقۀ خانوادگی داشتن فرزندی با اختلالات کروموزومی یا نقص‌های لولۀ عصبی داشته باشند.

آریا بانو


آمنیوسنتز نمی تواند تمامی نقایص مادرزادی را تشخیص دهد اما می تواند تشخیص بیماری های ژنتیکی زیر را ممکن سازد:
سندروم داون
بیماری گلبول قرمز داسی شکل
سیستیک فیبروزیس
دیستروفی عضلانی
تای ساکس و بیماری های مشابه آن
غربالگری سه ماهه سوم
اگر غربالگری سه ماهه اول و غربالگری سه ماهه دوم بارداری (تست غربالگری 3 گانه NT و تست‌های آزمایشگاهی و…)، طبیعی باشند و اطلاعات کافی در اختیار متخصص زنان قرار دهد، ضرورتی به انجام غربالگری سه ماهه سوم بارداری نمی‌باشد. هرچند پزشک متخصص، برای بررسی روند پیشرفت حاملگی، تعیین وضعیت قرارگیری جنین، رشد و وضعیت کلی آن، به طور معمول انجام سونوگرافی را بعد از 30 امین هفته از بارداری تجویز می‌کند.
غربالگری در سه ماهه سوم برای ارزیابی سایز جنین، حجم مایع آمنیوتیک، محل جفت، آناتومی ساختمانی جنین و نحوه قرارگیری جنین (پرزنتاسیون) استفاده می‌گردد. این سونوگرافی در تعیین تأخیر رشد داخل رحمی بسیار فراتر از ارزیابی بالینی عمل می‌کند.
مزایای تست‌های غربالگری:
آزمایش‌های غربالگری باعث می‌شوند که مادر دوران بارداری را با خیال آسوده تری طی کند. پزشک و مادر از سلامت جنین مطمئن‌تر می‌شوند. با انجام این آزمایش‌ها والدین از نوزادی که قرار است به زودی متولد شود اطلاعات روشن تری دارند و می‌توانند برای او تصمیم گیری و برنامه ریزی بهتری داشته باشند. انجام این آزمایش‌های دقیق، به خصوص در سه ماهه اول بسیار مفید است و اگر با آزمایش‌های تشخیصی قطعی بروز اختلالات در جنین ثابت شد، مادر می‌تواند با اجازه پزشکی قانونی به موقع جنین خود را سقط کند. سونوگرافی NT باید توسط سونوگرافیست ماهر و دارای گواهینامه‌های لازم انجام شود و خطا در اندازه گیری می‌تواند نتایج غربالگری را تحت الشعاع قرار دهد. حالا با توجه به این موارد گفته شده، آیا حذف غربالگری به صلاح مادر و جامعه است؟ نظر شما در این باره چیست؟

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/496908/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» می‌تواند همه ما را مسموم کند

آتشفشان‌های خشن، قمر مشتری را برای میلیاردها سال شکسته اند

چین برای ارسال 3 فضانورد به مدار آماده می‌شود

غزل سعدی: عاشقانه یا عارفانه؟

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری درباره ازدواج

شهاب زاهدی علیه تیمی که استقلال دوست ندارد!

بایرن تماسی با زیزو نداشته است

کارشناس فوتسال: ایران شخصیت قهرمانی را به نمایش گذاشت

تاکتیک‌هایی که دیگر هیچ کس از آن‌ها استفاده نمی‌کند

مدیرعامل ملوان: سکوت می‌کنم تا آقایان سر ما را ببرند

بیشتر شدن شانس الاتحاد برای انتقال محمد صلاح

آذرپیرا و سرشاخ با غول‌های کشتی مطرح جهان

مهدی طارمی شاهزاده شد!

بنسو سورال: بعد از «مست عشق» هر نقشی را قبول نمی‌کنم

کروز کنترلی که فقط ماشین ارسطو عامل داره!

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

مدل مانتو شیک و مزونی بهاره کیان افشار با طرح بته جقه خاص و بی نظیر / خانم بازیگر از حلقه ازدواجش رونمایی کرد

زمان دقیق اعمال و میزان افزایش حقوق 1403 بازنشستگان و مستمری بگیران تأمین اجتماعی اعلام شد

تغییر چهره دیدنی مریم اوزرلی بازیگر نقش «خرم سلطان» بعد از 12 سال در آلمان که پربازدید شد

آهنگ جدید/ علی زندوکیلی از «خط پایان» خواند

رونمایی از موزیک ویدئوی سریال «افعی تهران» با صدای رضا یزدانی

امدادرسانی به بیش از 25 هزار نفر در سیل و آبگرفتگی 9 استان

پیش‌بینی هواشناسی؛ روز دوشنبه سامانه بارشی جدید وارد کشور می‌شود

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری سال 1403 از امروز

حکمت/ راهکاری برای انجام کارهای سخت

خوشمزه ترین کتلت مامان پز

کووید باعث تحریک آسم در کودکان نمی شود

خطای شناختی در اعتماد به اتفاق‌های تازه

آقای مدیر پرسپولیس! فقط لایک نبود

سلیمان‌زاده: با نویدکیا تاکتیکی و ذهنی رشد کردیم

خداحافظی کوه عضله آمریکایی پیش از رسیدن به اسنایدر

تصمیم انتحاری ویسی بعد از شکست تلخ

اعلام آتش‌بس گوندوغان پیش از ال‌کلاسیکو

فاطمه مجلل به فینال روئینگ قهرمانی آسیا راه یافت

دختر قایقران ایران سهمیه المپیک نگرفت

وقتی کارگردان مشهور قلیان چاق می‌کرد

لباس عروسی لاکچری بر تن خانم بازیگر

اولین سالگرد ازدواج ساده و خلوت آرین بهاری خواننده پازل بند و همسرش / خوشبخت باشید

پیرزن 81 ساله بعد از 60 سال به اولین عشق خود بله گفت / دود از کنده بلند میشه

تغییر چهره عسل امیرپور همسر سام درخشانی 9 سال بعد از ازدواجش / چقدر ساده و مهربون

رونمایی از استایل دامادی احمد مهرانفر ارسطو سریال پایتخت در ششمین سالروز ازدواجشان

علائم هشداردهنده حمله قلبی

به یاد مرتضی پاشایی، در کنسرت «محسن ابراهیم زاده»

درمان سرطان در کشور رایگان می‌شود

اجرای آزمایشی طرح متمرکز سازی چاپ و صدور شناسنامه در 5 استان

حذف کامل کروکی‌های کاغذی تا پایان خرداد ماه

تفال/ تاب بنفشه می دهد طره مشک سای تو

تقویم تاریخ/ درگذشت "ملک‏ الشعراء بهار" ادیب و سیاستمدار

این دستور پخت مرغ زعفرانی را از دست ندهید

3 روغن طبیعی که به تسریع رشد مو کمک می‌کند