آریا بانو

آخرين مطالب

نگاهی به نقش شبکه های کودک و نوجوان رسانه ملی در ایام قرنطینه فرهنگی هنری

نگاهی به نقش شبکه های کودک و نوجوان رسانه ملی در ایام قرنطینه
  بزرگنمايي:

آریا بانو - جام جم / با این‌که کودکان و نوجوانان بر‌اساس آمارها و نظرات کارشناسان و پزشکان از گروه‌هایی هستند که کمتر در خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار دارند، کووید- 19 تاثیرات گسترده‌ای بر روند زندگی آنان گذاشت. مهدهای کودک و مدارس از آغاز اسفند تا‌کنون بیشتر تعطیل بوده و چنین تعطیلات طولانی‌ای حتی در ایام جنگ تحمیلی و موشکباران شهرها نیز بی‌سابقه است. اولین چالشی که در این شرایط بچه‌ها با آن روبه‌رو شدند، اختلال در روند تحصیل بود. مشکلی که با استفاده از ظرفیت فضای مجازی و مدرسه تلویزیونی ایران تا حدودی حل شد. اما به‌جز تحصیل، تولید محتوای تلویزیونی برای اوقات‌فراغت خردسالان، کودکان و نوجوانان اهمیت غیر‌قابل‌انکاری دارد و اینجاست که شبکه‌های تخصصی سیما باید مأموریت خود را به بهترین شکل انجام دهند. در این گزارش به نقش مهم سه شبکه پویا، نهال و امید در روزهای شیوع کرونا می‌پردازیم.
بچه‌ها بیاین تماشا
پخش برنامه‌های تلویزیونی مخصوص کودک و نوجوان قدمتی تقریبا هم‌اندازه تلویزیون در ایران دارد و این گروه سنی به‌دلیل داشتن اوقات فراغت قابل توجه، همواره در سیاستگذاری‌های مدیران تلویزیون جایگاه خود را دارد. این نوع برنامه‌ها از همان آغاز بسیار جدی گرفته می‌شد و بسیاری از چهره‌هایی که بعدها به افراد معتبر و شناخته‌شده سینما و تلویزیون تبدیل شدند، کار حرفه‌ای خود را با برنامه‌های کودک تلویزیون آغاز کردند. 
دغدغه راه‌اندازی شبکه تخصصی کودک و نوجوان از اواسط دهه 80 در ذهن مدیران جای خود را پیدا کرد و مدتی شبکه دو سیما به‌عنوان شبکه کودک فعالیت‌هایش در این زمینه را افزایش داد. تولید و پخش برنامه‌های ترکیبی و افزایش مدت زمان پخش انیمیشن و کارتون در این شبکه به چشم آمد اما این رویکرد ادامه پیدا نکرد و در‌نهایت شبکه دو به‌طور خاص به موضوع خانواده اختصاص یافت. 
در سال 1391 و پس از مدت‌ها امکان‌سنجی و سعی و خطا، شبکه پویا در ادامه افتتاح پی در پی شبکه‌های دیجیتال، به‌عنوان نخستین شبکه تخصصی کودک افتتاح شد و حدود 80 درصد از محتوای آن را انیمیشن تشکیل می‌داد؛ انیمیشن‌هایی که هم از تولیدات داخلی مرکز پویانمایی صبا بود و هم از محصولات خارجی استفاده می‌شد. پویا آرام‌آرام به راه خود ادامه داد تا این‌که با راه‌اندازی شبکه کودک و نوجوان در سال 1394، مقرر شد شبکه نهال نیز به پویا اضافه شود و پخش برنامه‌ها به دو بخش در روز تقسیم شد.
از خردسال تا نونهال
با تقسیم‌بندی مخاطبان شبکه به خردسال و کودک، بنا‌بر‌این شد که شبکه پویا از ساعت 8 تا 14 با نمایش برنامه‌هایی مخصوص خردسالان زیر شش سال به فعالیت خود ادامه دهد و شبکه نهال از ساعت 14 تا 22 برای مخاطب کودک شش تا 12 سال پخش برنامه داشته باشد. 
به‌دلیل ماهیت مخاطبان، شبکه نهال حدود 60 درصد از برنامه‌هایش را به انیمیشن اختصاص داد و در زمینه تولید برنامه‌های ترکیبی، زنده، عروسکی و... هم وارد میدان شد. به‌جز برنامه‌های جدید که تلفیقی از تولیدات داخلی و خارجی است، شبکه نهال نیم‌نگاهی هم به پخش کارتون‌های قدیمی و نوستالژیک دارد تا از این طریق علاوه بر کودکان، جوانان و حتی پدر و مادرها را هم پای تلویزیون بنشاند. 
البته شبکه‌های پویا و نهال تنها بر سرگرمی متمرکز نیستند و تولید محتوای آموزشی را هم در دستور کار خود دارند. علاوه بر برنامه‌هایی با رویکرد تربیت دینی که کارشناسان مخصوص به خود را دارد و در برخی موارد با حضور روحانیان روی آنتن می‌رود، در چند ماه اخیر برنامه‌های زنده و تولیدی این شبکه‌ها به موضوع مهم کرونا نیز می‌پردازند و آموزش‌های بهداشتی را به خردسالان و کودکان ارائه می‌کنند. اهمیت چنین آموزش‌هایی از این جهت است که شاید محتوای دیگر شبکه‌های رسانه ملی در زمینه آموزش شیوه‌نامه‌های بهداشتی چندان برای کودکان مناسب نباشد و ارتباط برقرار کردن با این گروه سنی، اقتضائات خاص خود را دارد.
امید علیه کووید
به جز خردسالان و کودکان، نوجوانان نیز یکی دیگر از گروه‌های مهم مخاطبان تلویزیون هستند؛ گروهی که برنامه‌سازی برای آنها با توجه به گسترش روز به روز فناوری‌های نوین ارتباطی و رواج بیش از پیش حضور در شبکه‌های اجتماعی در میان آنها، ظرافت‌های پرشماری می‌طلبد. 
شبکه امید برای پاسخ به نیاز نوجوانان 12 تا 18 ساله سرانجام در سال 1396 به‌صورت رسمی افتتاح شد. بر‌خلاف شبکه‌های پویا و نهال، در شبکه امید کمتر انیمیشن و کارتون به چشم می‌خورد و جدول پخش شبکه عمدتا در اختیار سریال‌هایی با مضمون نوجوانانه، برنامه‌های ترکیبی، مسابقات تلفنی و... است و بسیاری از برنامه‌ها هم با حضور یک یا چند نوجوان به‌عنوان مجری یا مهمان تولید می‌شود تا مخاطب همذات‌پنداری بیشتری با برنامه داشته باشد. مدیران این شبکه از پیوند ناگسستنی این نسل با فضای مجازی و فناوری‌های تازه نیز غافل نیستند و علاوه بر ارتباط مستمر شبکه با مخاطبان نوجوان در شبکه‌های اجتماعی، برنامه‌هایی هم با هدف ارائه اطلاعات به‌روز درباره فناوری روی آنتن این شبکه می‌رود.
 در‌نهایت نکته مهم این است که سه شبکه پویا، نهال و امید که مجموعا مخاطب زیر 18 سال را به‌عنوان هدف در‌نظر گرفته‌اند، از ابتدای شیوع کرونا تا پایان آن نقش و مسؤولیت سنگینی دارند. این مسؤولیت در شرایطی که وضعیت این ویروس دوباره بحرانی شده و وخامت اوضاع در موج سوم دوباره کار را به تعطیلی شهرهای قرمز کشانده، اهمیتش را بیشتر نشان می‌دهد. در حال حاضر در قرنطینه دو‌هفته‌ای به‌سر می‌بریم و این محدودیت‌ها ممکن است در ادامه فصل سرما هم تمدید شود. ارائه محتوای جذاب، سرگرم‌کننده و در عین حال آموزنده، توقع بجایی است که هم بچه‌ها و هم پدر و مادرها از سه شبکه تخصصی کودک و نوجوان تلویزیون دارند.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/466706/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدابیزاری یا میسوفونیا چیست و چگونه درمان می شود؟

سندرم آسپرگر چیست و چگونه درمان می شود؟

بی ثباتی عاطفی چیست و علائم و درمان آن کدام است؟

نردبان انتزاع چیست و کاربرهای آن برای سخن گفتن جذاب کدامند؟

اعتیاد به تلویزیون چه مضراتی دارد و چگونه می توان برآن غلبه کرد؟

اعتیاد به قمار چیست؟ نشانه ها، علل و درمان آن

استرس و ناراحتی در هنگام پرواز

وسواس کمک به دیگران چیست و چگونه به آن غلبه کنیم؟

اختلال تجزیه ای چیست ؟ انواع آن و درمان آن

اختلال اضطراب یا استرس پس از سانحه یا ptsd

روانکاوی چیست و تکنیک های روانکاوی کدامند؟

چگونه بر خجالت و کمرویی هنگام مکالمه تلفنی غلبه کنیم؟

تبعیضِ جنسیتی چیست و انواع آن کدامند؟

پت تراپی چیست و چه مزایایی دارد؟

مایندفولنس یا ذهن آگاهی چیست و چه فوایدی دارد؟

روانشناسی مهاجرت چیست؟ دلایل مهاجرت و مشکلات فرد مهاجر

در چه سنی بیشتر احساس بدبختی میکنیم

منطقه امن ذهنی چیست و چگونه می توان از آن خارج شد؟

خودانگاره چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

خنده های بی اختیار و غیر ارادی

خیانت به خود چیست و چگونه می توان از آن رها شد؟

چرا بعضی از افراد همیشه سر قرار دیر می رسند

با گریه نخوابید

گم شدن در مسیر زندگی چگونه است و چه باید کرد؟

علل خودزنی در موقع عصبانیت چیست؟

چگونه کار پیدا کنیم؟

دلایل گریه کردن در هنگام عصبانیت چیست و چگونه می توان آن را کنترل کرد؟

افسردگی ماسکه چیست؟ علائم و راه درمان آن

چرا بی دلیل احساس غم می کنیم؟

آکروفوبیا یا ترس از ارتفاع : علت ، علایم و درمان

افسردگی ماژور چیست و راه درمان آن کدام است؟

علت تمایل جوانان به زندگی جدا از خانواده

کلپتومانیا یا جنون دزدی چیست؟ علل و درمان آن

افسردگی سایکوتیک چیست؟ علائم و درمان آن

روان پویشی چیست و چگونه عمل می کند؟

نوروتیزیسم یا روان رنجوری چیست؟ علائم و درمان آن

پاراسومنیا یا خواب پریشی چیست؟ علل ، انواع و درمان آن

هموفوبیا، ترس از خون چیست؟ علایم و راههای درمان

علایم و انواع اختلال یادگیری + راههای درمان اختلال یادگیری

نوروپلاستیسیتی: چگونه از قابلیت شکل پذیری مغز خود استفاده کنیم؟

معنا درمانی: تعریف ، تکنیک و اثربخشی

آشنایی با پدیده ای به نام هیپنوتیزم درمانی

علایم ، جلوگیری و درمان بحرانی به نام سرماخوردگی روانی

معرفی 10 نوع از رایج ترین انواع سخنرانی ها

همه چیز درباره ی انحصارطلبی و افراد انحصار طلب

کهن الگوی شخصیتی چیست و چه کسی کهن الگو را ارائه داد؟

چگونه هنر درمانی روح و روان را التیام می بخشد؟

سوگیری پس نگری چیست و چه تاثیری بر زندگی فرد دارد؟

علائم و راه درمان سندرم چارلز بونت بیماری مربوط به چشم

7 نوع سبک مدیریت: کدام یک بهترین است؟