آریا بانو

آخرين مطالب

یادگار قاجار که همچنان در دل هگمتانه پابرجاست! گوناگون

یادگار قاجار که همچنان در دل هگمتانه پابرجاست!
  بزرگنمايي:

آریا بانو - لست سکند / در یکی از راسته‌های بازار سنتی همدان ، کاروانسرای زیبایی به نام کارانسرای شریفیه قرار گرفته است. این کاروانسرا که از یادگاران دوران قاجار می‌باشد، سوژه این‌بار بخش پیشنهادات ایرانگردی لست سکند شده است. اگر بناهای تاریخی برایتان موضوع جذابی‌ست با ما در این مطلب همراه باشید.
کاروانسرای شریفیه در میان راسته بازار سنتی همدان قرار گرفته است. بازار سنتی همدان که در مرکز این شهر واقع شده و یادگاری از معماری دوران قاجار است. البته گویی بازار نشانه‌های از دوران صفوی نیز در خود دارد اما چیزی که اکنون به بازار سنتی همدان شهرت دارد، بازمانده دوران قاجار می‌باشد.
همدان به دلیل موقعیت جغرافیایی‌اش در مسیر راه‌های ارتباطی شهرهای غربی و همچین در مسیر زائران عتبات عالیات قرار داشت و همین باعث گردیده بود که به لحاظ اقتصادی به ویژه در دوران صفویه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار باشد. نکته جالب در ساخت بازار سنتی همدان این بود که بازار و راسته‌های آن حول محور مسجد جامع بنا گردیده بودند.
بازار سنتی همدان 38 بازار و راسته بازار و 26 سرا و کاروانسرا داشته است. همچنین در میان این راسته بازارها و سراها، چند گرمابه عمومی برای بازاریان و مسافران و همچنین نانوایی، آشپزی و قهوه‌خانه دیده می‌شود. کاروانسرای شریفیه نیز یکی از کاروانسراهای این بازار زیباست که در میان راسته‌بازارهای قدیمی قرار دارد.
کاروانسراها که از قبل از اسلام نیز وجود داشتند، عموما به رباط مشهور بودند. اما بعد از اسلام کلمه کاروانسرا برای این بناها استفاده شد. رباط بیشتر بر بناهایی اطلاق می‌گردید که برای نگهداری از اسب و چارپایان استفاده می‌شد. کاروانسراهای ایران به صورت کلی دو دسته هستند.کاروانسراهای بیرون شهری و کاروانسراهای درون شهری.
کاروانسرا به بنایی گفته می‌شد که کاروانیان را خود جای می‌داد. حالا برخی از این کاروانسراها در مسیرهای بین شهری قرار داشت که به کاروانسرای بیرون یا برون شهری شهرت داشتند و گاهی کاروانسراها داخل شهر ساخته می‌شد که کاروانسراهای درون‌شهری نامیده می‌شدند.
کاروانسرای میرزا کاظم-همدان
کاروانسراها علاوه بر اتاق و ایوان دارای باره‌بند، طویله و انبار بودند و اغلب ورودی آنرا بازار کوچکی به نام غلاف‌خانه تشکیل می‌داد و بر روی سردر آن چند اتاق تمیز قرار داشت که به کاروانسالار اختصاص داشت. در کاروانسراهای برون شهری در دیوارهای بیرونی برج‌های مراقبت نیز ساخته می‌شد که از کاروانیان در زمان حمله دشمنان محافظت می‌کردند. نکته جالب اینکه تقریبا تمام کاروانسراهای ایران از معماری دورن‌گرا تبعیت می‌کردند.
 کاروانسراهای همدان از نوع درون‌شهری هستند و به دو گروه عمده تقسیم می‌شوند. کاروانسراهای کاروانی، تجاری (در این کاروانسراهای علاوه بر تجارت، محلی برای استراحت کاروانیان نیز وجود داشت) و کاروانسراهای تجاری.
کاروانسرهای کاروانی، تجاری دارای حیاط مرکزی بودند و حجره‌های دو طبقه پیرامون حیاط بنا شده بود. حجره‌های طبقه پایین برای فروش و عرضه کالا اختصاص داشت و حجره‌های طبقه بالا مخصوص استراحت و خواب کاروانیان بود. کاروانسرای شریفیه از نوع کاروانسراهای کاروانی و تجاری همدان است.
کاروانسرای شریفیه در بخش میانی بازار سنتی همدان و محدود به راسته نخود‌بریزها، حلبی سازخانه، صحافخانه و علاقبندها می‌باشد. این کاروانسرا به دلیل قرار گیری در بین راسته‌بازارهای قدیمی از پویایی و تحرک بالای برخوردار است. کاروانسرا همانطور که پیش‌تر بیان شد متعلق به دوران قاجار است.
متاسفانه به علت آتش‌سوزی بخش بسیاری از کاروانسرا آسیب جدی دید که در همان سال (1388) میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان به مرمت و بازسازی کاروانسرا اقدام نمود.
معماری کاروانسرای شریفیه
 کاروانسرای شریفیه به صورت 4 ایوانی و در دو طبقه در زمینی به مساحت دو هزار متر مربع بنا شده است. کاروانسرا دارای یک حیاط مرکزی می‌باشد و در هر طبقه کاروانسرا 28 حجره دور تا دور حیاط مرکزی ساخته شده است. دو حیاط جنوبی و شمالی در دو طرف کاروانسرا نیز دیده می‌شد که دالان ورودی آن‌ها با طاق آجری پوشیده شده است.
در ساخت کاروانسرا از ستون‌های چوبی، طاق و قوس‌های زیبایی استفاده شده که بنا را امروزه بیش از اینکه یک بنای تجاری کند به یک بنای گردشگری تبدیل کرده است. حجره‌های طبقه دوم کاروانسرا امروزه به انباری تبدیل شده است اما هنوز آثار زیبای گذشته خود را حفظ کرده‌اند.
حرف پایانی
بازار قدیمی همدان یکی از مهم‌ترین آثار برجای مانده از قاجار است و در میان بازار سراها و کاروانسراهایی وجود دارد که نشان از رونق آن‌ها در زمان قاجار بوده است. کاروانسرای شریفیه یکی از این کاروانسراهاست که از زمان قاجار برجای مانده و هنوز پویایی گذشته خود را نیز حفظ کرده است. اگر از این کاروانسرای زیبا پیش‌تر بازدید داشته‌اید از تجربه‌ها خود برای ما بگویید.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/418448/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آلگری: می‌خواستم خودم را هم تعویض کنم!

رزرو بلیت پاریس برای 4 کشتی‌گیر و ابهام در 57 و 86 کیلو

یوونتوس به زحمت از شکست گریخت

گلزنی منتظرمحمد مقابل تیم ملی امید تاجیکستان

کارشناسی داوری گل گهر - استقلال خوزستان

کارشناسی داوری نساجی - تراکتور

صحبت های سیدعلی میرغفاری رئیس صدور مجوز حرفه ای استقلال

عذرخواهی کاپیتان استقلال بخاطر 10 دقیقه پایانی

کارشناسی داوری فولاد - مس رفسنجان

کارشناسی داوری دیدار استقلال - شمس آذر

حمله هواداران عصبانی تراکتور به مینی ون حامل بازیکنان در فرودگاه تبریز

چرا جیمی کرگر به پیروزی و صعود بایرن مونیخ مقابل آرسنال باور داشت؟

کارشناسی داوری مس رفسنجان - پیکان

کارشناسی داوری شمس آذر - فولاد

کارشناسی داوری استقلال خوزستان - صنعت نفت

پلی به گذشته؛ برتری 2-1 بایرن مونیخ مقابل منچستریونایتد

بخش‌هایی از داوری گلاره ناظمی در اولین قضاوت خود به عنوان داور اول در جام ملت های فوتسال آسیا

گل زیبای دوشان ولاهوویچ به کالیاری از روی ضربه آزاد

کارشناسی داوری سپاهان - ذوب آهن

کارشناسی داوری پیکان - هوادار

پیشنهاد رسمی امیر قلعه نویی و فدراسیون فوتبال به دست افشین قطبی رسید

کارشناسی داوری صنعت نفت - پرسپولیس

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

پیرترین فرد زنده جهان کیست؟

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

نصیرزاده: با مجیدی، گل محمدی مذاکره داشتیم

نصیرزاده: تمام لیست خمس با نظر خودش جذب کردیم

پیروانی: یک بار هم علیه داوری حرف نزدم

وضعیت خروجی ورزشگاه وطنی

هاشمی نسب: درباره ناعدالتی ها حرف نمیزنم

کایل واکر: جود بلینگام یک هافبک کامل است

بادامکی: فشار مجازی استقلال بی سابقه بوده است

بیرانوند فردا گچ دستش را باز می کند

معاون پرسپولیس: اعلام کردند VAR منتفی شد

علت توقف مذاکره تراکتور با بردیف از زبان نصیرزاده

آخرین خبر از واگذاری مالکیت باشگاه پرسپولیس

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

‎«گریه لیلی»؛ شاهکار تکنوازی ویولن استاد اسدالله ملک

سرعت وقوع فرونشست چقدر است؟

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

دلیل احساس درد در مفاصل انگشت ها چیست؟

اشتباهات ساده‌ای که آشپزخانه را شلوغ و نامرتب می‌کند

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

دقیقی: می‌توانستیم مساوی کنیم، حیف شد

جعفری: بازی کردن با فولاد در اهواز همیشه سخت است

قربانعلی‌پور: مطمئنا لیگ برای تیم ملی رصد می‌شود