آریا بانو

آخرين مطالب

سه‌شنبه‌های شفیعی کدکنی؛ چرا این همه فاصله؟ مقالات

سه‌شنبه‌های شفیعی کدکنی؛ چرا این همه فاصله؟
  بزرگنمايي:

آریا بانو -

برای دیدن این کلیپ لطفا امکان استفاده از جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال نمایید،و از مرورگر خود را بروزرسانی نمایید

ایسنا / همه منتظر آمدن سه‌شنبه بودند، سه‌شنبه که می‌رسید اگر زود نمی‌آمدی، نه تنها روی نیمکت‌های کهنه کلاس بلکه روی زمین هم جایی برای نشستن نبود. یک عده هم می‌آمدند که عکس بگیرند؛ یکی برای رسانه‌اش و دیگری برای صفحه اینستاگرامش. عده‌ای دیگر کلاس درس خودشان را رها می‌کردند تا این سه‌شنبه را پای صحبت‌های استاد بنشینند، آخر این کلاس شماره دانشجویی و بودن اسم در لیست نمی‌خواست، درش به روی همه باز بود. 
پیش از رسیدن استاد به مجسمه فردوسی جلو در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران، جمعیت علاقه‌مندان به سوی او سرازیر می‌شد؛ یکی سوال بی‌جواب‌مانده‌ای داشت، دیگری امضایی می‌خواست و آن یکی می‌خواست که یک عکس یادگاری با استاد بیندازد. 

آریا بانو

10 اردیبهشت 1398
سال‌هاست که هر کس می‌خواهد با محمدرضا شفیعی‌کدکنی دیدار کند، نشان سه‌شنبه‌ها را به او می‌دهند، سه‌شنبه‌هایی که تاریخ درازی دارد. 
محمدرضا شفیعی‌کدکنی در یکی از این سه‌شنبه‌ها درباره علاقه‌اش برای آمدن به این کلاس با بیان این‌که عشق و علاقه دانشجویان به کلاسش او را خجالت‌زده می‌کند، چنین گفته است: «بچه‌ها! من خیلی کار ناتمام دارم. باورتون نمیشه! با این همه من با کمال عشق و علاقه می‌آیم این‌جا.»
او در نخستین جلسه شروع هر ترم از حاضران می‌خواست تا آن‌چه را می‌خواهند درباره‌اش برای‌شان صحبت کند روی یک برگه بنویسند تا کلاس براساس همان سوال‌ها و موضوعات پیش برود. 
اما امسال شیوع ویروس کرونا، سه‌شنبه‌های شفیعی‌کدکنی در دانشگاه تهران را نیز همانند خیلی دیگر از برنامه‌ها تعطیل کرده است؛ سه‌شنبه همراه با آغاز پاییز از راه رسید، اما علاقه‌مندان به کلاس درس شفیعی‌کدکنی نرسیدند. به قولی «قاصدِ روزانِ ابری،/ داروگ!/ کِی می‌رسد باران؟...»
در فراق دانشجویان از کلاس درس استاد و روزهایی که محمدرضا شفیعی‌کدکنی برای شاگردانش از حافظ، سعدی، داستایفسکی، محمدرضا شجریان و.‌.. گفت و در سوگ رفتن مظاهر مصفا بغض کرد، بخشی از سخنان او را در سه‌شنبه‌هایی که گذشت مرور می‌کنیم.

آریا بانو

25 مهر 1396
منشاء معروف‌ترین سخن داستایفسکی، سخن سعدی‌ است
هیچ چیزی از تجربه زیبایی فراتر نیست. بالاترین حد درک انسانی، زیبایی‌ است، زیبایی‌ است که فاتح نهایی همه مباحث جهان است. می‌گن داستایفسکی گفته که «آخرین حرف رو زیبایی و تجربه جمال‌شناسانه می‌زند» یعنی وقتی تجربه زیبایی آمد همه چیز مغلوب به اونه. شما می‌دونید این رو داستایفسکی از کجا میاره؟ بچه‌ها شما هیچ‌وقت فکر کردید سعدی چی گفته؟ 
خوب دقت کنید. منشا سخن معروف، معروف‌ترین سخن داستایفسکی یک سخن سعدی است؛ می‌گه «پر طاووس در اوراق مصاحف دیدم/ گفتم این منزلت از قدر تو می‌بینم بیش/ گفت خاموش که هر کس که جمالی دارد/ هر کجا پای نهد دست ندارندش پیش». اصل نظریه از درون این شعر سعدی درومده، به‌نام داستایفسکی معروف است، تمام کره زمین این جمله را به‌نام داستایفسکی می‌شناسند و زیباترین سخنی است که داستایفسکی در دهن یکی از قهرمانان داستان‌هایش قرار داده. ولی وقتی تامل کنید همین حرف را می‌زند، خیلی قشنگه، ببین: «پر طاووس در اوراق مصاحف دیدم/ گفتم این منزلت از قدر تو می‌بینم بیش/ گفت خاموش که هر کس که جمالی دارد/ هر کجا پای نهد دست ندارندش پیش». تجربه استاتیک مقدمه بر همه و قانع‌کننده‌ترین حد تجربه انسانی است. وای بچه‌ها خسته شدم...
(دوازدهم آذرماه 98)

آریا بانو


آزادی و خاطره‌ای از عبدالحسین زرین‌کوب
آدم وقتی خودش اجتماعی و دارای گرایش‌های سیاسی می‌شود، توقع دارد که همه دارای گرایش‌های سیاسی باشند و عیناً هم گرایش‌های سیاسی او رو داشته باشند. اگر گرایش‌های سیاسی مخالف او رو داشتند، گور باباش! نه اول‌ْحرف، دموکراسی و آزادی است؛ تو می‌خوای اون‌جوری بری، من می‌خوام...
یادم هست عدّه‌ای از بچه‌های کانون نویسندگان ایران، زمان شاه رفته بودند خدمت استاد زرین‌کوب که این اعلامیه‌ای ما نوشتیم، شما امضا کنید. گفته بود که من نمی‌خوانم، موضوعش چیه؟ گفته بودند راجع‌به آزادی است. گفته بود: آیا من این آزادی را دارم که این رو امضا بکنم یا نکنم؟ 
خیلی حرف قشنگی است، می‌گفت: من این آزادی رو دارم که این اعلامیه شما رو امضا بکنم...، اولین آزادی شما رو می‌خواهید از من سلب کنید به بهانه این‌که شما مدافع آزادی هستید، من نمی‌خوام امضا کنم، این آزادی رو دارم... بنابراین ما نباید از همه به اصطلاح افراد توقع داشته باشیم که مثل ما فکر کنند. این توتالیتر بودنه، الان بعضی از قدرت‌مندان ما توتالیرند. در صورتی که اگر شما دم از احترام به مردم و به رای مردم و به فکر مردم می‌زنید، معنی ندارد که همه‌تون بیایید مثل من فکر کنید. توتالیتر یعنی چی؟
(29 بهمن‌ماه 98)

آریا بانو


فرم ایده‌آل شعر حافظ حاصل تصادف نیست
ادبیات ما ادبیاتی است فنی. در شعر هیچ شاعری در جهان این مقدار ظرایف ادبی دیده نمی‌شود. این صورت هنری پیچیده و منسجم و این فرم ایده‌آل شعر حافظ (صنایع بدیعی) بدون تردید حاصل تصادف نیست. حاصل ذوق بهتر و خلاقیتی است که همه تجارب هنری پیش از خود را جذب کرده و آزموده و سنجیده و گلچین ذهنی ایجاد کرده و با معیار آن گلچین ذهنی یک معیار هنری برای خود خلق کرده است. این معیار هنری را می‌توان تا حدی تجزیه کرد و فرمول‌های آن را شناخت و محورهای قانون‌مندی را که در آن غزل‌ها وجود دارد معین کرد. البته هیچ‌کس وجود ندارد که همه این فرمول‌ها و رمزها را بشناسد. 
(24 مهرماه 80) - «این کیمیای هستی» جلد سوم (درس‌گفتارهای دانشگاه تهران)، ص 287
پی‌نوشت ویدئو :‌ تیتر مطلب از شعر قیصر امین‌پور، شاعر و استاد فقید دانشگاه تهران است که شاگرد محمدرضا شفیعی‌کدکنی بود و این شعر را با یاد کلاس‌های او گفت.

لینک کوتاه:
https://www.aryabanoo.ir/Fa/News/408525/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدیر کنسرسیوم بانک‌ها: دیگر ما پرسپولیسی هستیم

دین‌محمدی: حیف از تیم راه‌آهن که منحل شد

مطهری: این یک استارت دوباره است

امیری: قلعه‌نویی بخواهد در خدمت تیم ملی هستم

هدف ما حضور مهدی الفتی در فینال المپیک است

دین‌محمدی: طرفدار ماشین سازی از تراکتور بیش‌تر بود

تشکیل دوباره کمیته انضباطی برای حواشی لیگ برتر بسکتبال

گزارش هیات فوتبال تهران درمورد مرگ یک بازیکن در وسط زمین

اکبرپور: آسیب بزرگی به فوتبال خوزستان وارد شده

شانس ایران برای تصاحب یک طلا و 3 برنز

بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!

داوران نوعی نگاه کن معرفی شدند

سلنا گومز در پشت صحنه یک سریال کمدی

نگاهی به آنونس سریال دوپینگ

فحش کم آورد!

رونمایی از خواهر زیبا و باکلاس مهدی قایدی بعد از جدایی از همسرش/ چقدر تو سادگی شبیه همند

قتل تکان‌دهنده مادر و پسر با آتش‌سوزی عمدی مرد نقاش

10 امتیاز برای دانشجومعلمان در مرحله ارتقای رتبه‌بندی

آموزش و پرورش: 16 طرح عفاف و حجاب در مدارس در حال اجراست

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

تخم شربتی معلق با ترفند ساده

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

شجاعی تفنگ بادی هشتم شد

اعلام میزبان رقابت‌های وزنه‌برداری قهرمانی جهان 2027 و 2028

خبرخوش رئیس صدا و سیما درباره حق‌پخش فوتبال

امیدواری جانشین کلوپ؛ 48 ساعت دیگر در لیورپول!

شجاعی: زود است اما به قهرمانی در جام حذفی فکر می‌کنیم

وقتی دوست صمیمی رونالدو، ستاره پرتغالی را می ترساند

پرسپولیس در انتظار خبر مهم

دعوای عجیب مدیران بارسا؛ ژاوی باید اخراج شود

رکورد ویژه کادر پزشکی تیم ملی فوتسال

واکنش پپ به بازگشت ستاره منفور بارسا

کل کل نون خ ها در آخرین لحظات عمرشان

بازیگران شبکه نمایش خانگی را ستاره‌باران کردند

واردات سازهای لاکچری آزاد می‌شود؟

تیزر آهنگ جدید «جاذبه» با اجرای ماکان بند

هشدار نارنجی برای نیمه شرقی کشور

نیروی دریایی ارتش در کنار مردم سیل‌زدۀ سیستان‌وبلوچستان

اعزام 1500 عمره‌گزار به حج در 3 روز

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

نوشیدنی‌های مفید برای میان وعده کودکان

چند تصویر جالب از دخترانی که امروز کنکور داشتند

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!