بزرگنمايي:
آریا بانو - مجله دلتا /گیاه گلپر از دسته گیاهان دارویی بوده که علاوه بر ارزش خوراکی که دارد در طب سنتی و صنعت داروسازی نیز از آن استفادههای فراوانی میشود. این گیاه دارای مواد معطر مخصوص و مرکب از صمغهای مختلف است. جوانهها، ساقهها و غنچههای نورسته آن بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. دانههای خشک این گیاه معطر است که همراه با اغذیه و به عنوان ادویه مصرف عمومیدارد. از این گیاه در صنعت به عنوان طعمدهنده در صنایع غذایی و دارویی، دهان شویهها، معطر کننده صابون و خمیر دندان و عامل ضد نفخ در مصارف دارویی استفاده میشود.
خواص گلپر چیست؟
طبیعت گیاه گلپر گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص گلپر در
طب سنتی شامل موارد زیر می گردد:
گلپر خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد نفخ بالایی دارد و معمولاً همراه با مواد غذایی نفاخ مثل باقلا استفاده میشود. دانههای گلپر خاصیت تقویتکنندگی
معده هم دارد و هضمکننده خوبی است. افرادی که
معده ضعیف یا تنبلی دارند، میتوانند از پودر گلپر به عنوان ادویه در غذا استفاده کنند.
مصرف گلپر باعث تقویت حافظه شده و برای بهبود بیماری صرع مفیداست.
خوردن مقدار متعادل گلپر باعث ایجاد شادی و نشاط میگردد. همچنین رفع ناراحتیهای اعصاب از دیگر خواص گلپر در
طب سنتی بوده، به این منظور از دم کرده ریشه این گیاه استفاده میشود.
گلپر دارای خاصیت ضد عفونی کننده و میکروب کش است. اسانس دانههای گلپر خاصیت ضدمیکروبی دارد و مانند سیر و
پیاز شوینده
معده محسوب میشود.
استفاده از خواص گلپر برای درمان کمردردهای ناشی از رطوبت بسیار مفید است و متخصصان
طب سنتی توصیه میکنند از این ادویه همراه با غذا استفاده شود.
ضماد گلپر با موم و
روغن برای تسکین درد سیاتیک و امثال آن با
روغن زیتون جهت از بین بردن سیاهى زیر
چشم و مالیدن پخته شده آن با سرکه و
پوست انار جهت بواسیر نافع است.
در گذشته و در
طب سنتی ایرانی از گرد گیاه گلپر برای درمان زخمهای بیماری خوره و جزام استفاده میشده است.
متخصصان
طب سنتی گیاه گلپر را برای معالجه هیسترى (صرع)، عفونتهاى عصبى و عفونتهاى دستگاه تنفس تجویز می کنند.
مصرف گلپر باعث تقویت بدن میگردد.
مضرات گلپر (موارد احتیاطی و منع مصرف)
مصرف گلپر میتواند در بعضی افراد
حساسیت یا
آلرژی بوجود آورد.
زیادهروی در مصرف گلپر برای
زنان باردار مضر بوده، زیرا خطر سقط
جنین را به همراه دارد.
استفاده زیاد از گرد گلپر باعث ایجاد تپش
قلب میشود.